Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Зашто толико страдам? (2.део)

    Како научити се „бити“

    За човека који тешко болује показало се да је најтеже стање када више не може да ради као раније и када је, уместо уобичајених активности принуђен је да просто „буде“ сам са собом. Тада се појављује питање: „Како научити „бити“? И овде хоћу да наведем пример о коме говори митрополит Антоније.

    Пре много година, код њега у парохији је био један врло послован човек, а звао се Александар. Овај човек се често жалио владици како нема времена да се заустави и осмисли свој живот. Једног дана отишао је у болницу да обави редовне годишње прегледе и лекари су му открили рак јетре.

    Александар је дошао код владике и рекао: „Како је ово жалосно! Имам толико посла, а због болести не могу ништа да радим“. Владика му је одговорио: „Увек си се жалио да немаш времена да се зауставиш и размислиш о свом животу, а сада је Господ за тебе зауставио време“.

    Владика му је рекао да је наступило време да се «буде», а не да се «делâ», и обећао му је помоћ. Као ретко ко, владика је схватао, ослањајући се на своје лекарско и свештеничко искуство, колико је тесна веза између тела и душе: колико сва негативна осећања, емоције, доживљаји, као што су завист, гнев, страх, непраштање одузимају нашу животну снагу.

    И почели су заједно да разматрају све што је Александру лежало на души: његове поступке, мисли, емоције, почевши од најновијег времена, постепено се окрећући уназад, све до најудаљенијих детињих успомена.

    Владика је говорио да је Александар проживео врло тежак и сложен живот и имао је о чему да размишља, са ким да се помири, коме да опрости. Пред смрт, када је Александар већ био толико слаб да више није могао ни чашу да држи у руци, рекао је: „Сада сам врло слаб, али се никада у животу нисам осећао тако живим“.

    Важно је схватити да, када човек не може да буде делатан, него може само да „буде“, ипак он има свој задатак. И мени се чини да о томе вреди говорити, пошто је то тесно повезано са осмишљавањем страдања. Сетимо се речи Виктора Франкла да је човек одговоран за свој однос према неизбежном крају, односно према ономе што не може да промени. Постоји избор: бити жртва или изабрати пут унутрашње слободе.

    Када човек бира „да буде жртва“ (то се обично догађа несвесно), тада се код њега врло често појављују свакојаки симптоми – физички, душевни и духовни. Стање се погоршава, он мисли само о себи и његов живот се концентрише око болести. Тако доспева у „егзистенцијални вакуум“. Овде је реч о тој другој групи људи. Њима, како је говорио митрополит Антоније „ништа није како треба и за све су други криви“.

    Насупрот томе, када човек изабере пут унутрашњег раста, то јест пут унутрашње слободе, он се стара да нађе смисао у свом страдању.

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Болест и осећање кривице

    Виктор Франкл је писао о тријади «страдање – осећање кривице – смрт». У егзистенцијалном очајању ми не можемо наћи срећу, али можемо ојачати нашу свест о смислу. Човек није просто жртва, он је учесник своје судбине. Зато на њему лежи одговорност за оно што се догађа.

    Истинска слобода није «од нечега», већ «ради нечега», ради неких циљева, задатака, дела. Човек може бити свезан, неслободан у оном што се с њим догађа (несавладљива сила околности), али он остаје слободан у свом односу према ономе што се догађа с њим. Страдање је често немогуће изменити, али је могуће изменити однос према њему.

    Говорећи о осећању кривице, Франкл позива, пре свега, да се оно призна. Без икаквих изговора («нисам ја!») прихватити своје осећање кривице. Даље, он позива на помирење са онима у односу на које човек осећа кривицу. Ако је помирење немогуће, Франкл саветује да се нађе начин да се некако изрази то покајање. На пример, да се надокнади учињена штета или просто да учини нешто добро ономе пред ким смо криви. Међутим, ако се ни за шта од тога више нема снаге, онда се може дубоко и искрено преживети оно што се догодило, прихватити своја кривица и у самом том преживљавању постати други човек.

    Ево шта је у вези са тим говорио митрополит Антоније.

    Једном је код њега дошла старија жена коју су мучили кошмарни снови навејани прошлошћу. Није могла да заборави нешто што је некада давно учинила и у сновима ју је то сећање упорно прогањало. Није знала шта са тим да ради.

    Владика ју је посаветовао да поново замисли себе у истим животним околностима и да се искрено и храбро запита: «Ако бих се опет нашла у оваквој ситуацији са свим овим искуством које сам стекла током читавог живота, да ли бих поступила на исти начин или не?»

    «Ако заиста можеш рећи – наставио је владика – да сада нипошто не би тако поступила, тада се може сматрати да то више ниси ти. Ти си постала други човек и тебе се ова прошлост више не тиче. Тада већ осећање кривице отпада као неумесно. Међутим, ако би и сада исто тако поступила, онда то није проблем прошлости, већ садашњости и са тим би се требало борити».

    Ослањајући се на своје искуство, могу рећи да је осећање кривице непродуктивно ако не води ка разматрању и анализи узрока, а даље ка одређеном раду на себи. Осећање кривице се најчешће лечи праштањем (та два појма су тесно повезана), притом не само праштањем другом човеку, него и самоме себи. Прихватити себе онаквим какав јеси, чак и у не баш привлачном изгледу, даје снаге да се иде даље, настављајући носити на себи терет својих ранијих грешака и промашаја, и помаже да се учимо поступати другачије.

    Резултат оваквог активног рада на осећању кривице биће помирење. Да цитирамо владику Антонија:

    Неопходно је припремати се за смрт кроз сурови, али по нас ослобаћајући процес помирења са свима, са самим собом, са сопственом савешћу, са околностима, са садашњошћу, са прошлошћу, са догађајима и са људима, чак и са будућношћу, са самом долазећом смрћу…Немогуће је ући у вечност везан, заплетен у мржњу и пун немира.

    И они који умиру и они који остају на земљи требало би да буду у стању да из дубине свог срца кажу: «Опрости ми!» – и затим: «Опраштам ти».

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Истрајност духа

    За мене је случај Ети Хилесум најлепши пример истрајности духа. Навешћу речи из Етиног дневника, које је она написала схватајући да јој предстоји смрт у гасној комори.

    Ја страдам онолико колико човек може страдати. Али ја се нисам везала за то страдање, оно пролазе кроз мене као сам живот – као широка, вечна река…и живот се наставља.

    Виктор Франкл сведочи да човек у себи носи огромне ресурсе и може преживети и у најтежим ситуацијама. Човек се може привићи на много тога.

    У хоспису је лежала 12-годишња девојчица. Њено име је било Софија. Између ње и њене маме постојала је тесна емоционална веза. Мајчина енергија се преливала на ћерку и, како ми се чинило, захваљујући томе девојчица је проживела мало дуже него што су јој лекари прогнозирали.

    Софија је много пута била на ивици смрти, али је излазила из коматозног стања и поново почињала да говори. За мене је највећа радост била да, после дугог ћутања, поново чујем њен глас. Она је врло храбро наставила да се бори за живот и то у многоме, како ми се чинило, због вољене мајке.

    Но, без обзира на лечење (хемотерапију), болест је напредовала. Девојчица се парализовала. Софија је страдала, њене снаге су се гасиле. Али чак и у такво њеном стању мене су поражавале њене очи. Из њих је исијавало толико живота, толико жара! Никада нисам видела тако несаломиву животну снагу. Чак и пред саму смрт, док је сасвим немоћна лежала инвалидским колицима, у полулежећем положају, није је напуштао смисао за хумор, а њене дубоке очи су настављале да сјаје.

    Када је Софија умрла, мени се открила једна очигледност, да она не може да умре, јер она је заувек жива у Богу и управо јој је Божија сила за време њеног кратког живота давала такву моћ.

    https://poznajsebe.wordpress.com/2018/05/09/zasto-toliko-stradam/

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...