Jump to content
  • Поуке.орг инфо
    Поуке.орг инфо

    Фашизам на велика врата: Траже протјеривање митрополита Амфилохија и Џомића

      Челник НВО ЦПЦ Мираш Дедеић и Црногорски покрет поново су насрнули на једину канонску Православну цркву у Црној Гори.

      Тако су овог пута затражили ништа мање него протјеривање из Црне Горе митрополита црногорско-приморског Амфилохија и координатора Правног савјета Митрополије Велибора Џомића.

       

      Распоп Дедеић сматра да би митрополит Амфилохије због „изјава које даје“ у свакој „другој земљи био протјеран“.

      miras-dedeic-djordje-bulatovic-1.jpg

      распоп Мираш Дедеић са следбеницима

       

    Његовим стопама кренуо је и Црногорски покрет који је поднио кривичну пријаву Основном тужилаштву у Подгорици против митрополита Амфилохија, због наводне повреде угледа народа и других мањинских заједница.

    „Ми, Црногорски покрет, захтјевамо од црногорског правосуђа да примјерено казни Амфилохија“,  поручују из те НВО.

    Сматрају и да треба протјерати Џомића из Црне Горе.

    „Црногорски покрет апелује на државне органе да још једном процијене дјеловање Џомића, који, као нерезиденцијална особа са привременим боравком у Црној Гори, константно својим антицрногорским дјеловањем и изјавама иритира велики број грађана Црне Горе“, наводи се у саопштењу.

     

    https://in4s.net/fasizam-na-velika-vrata-traze-protjerivanje-mitropolita-amfilohija-i-dzomica/




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Crnogorski pokret: Amfilohija kazniti, Džomića protjerati

    mitropolit-amfilohije-in4s-900x555.jpg

     

    Crnogorski pokret podnio je juče krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Podgorici protiv Rista Radovića, u monaštvu Amfilohija, jer je, ocjenjuju u toj nevladinoj organizaciji, 7. januara, izjavom tokom Božićne liturgije u sabornoj crkvi Hrisovog Vaskresenja u Podgorici, počinio krivično djelo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

     

    “Crnogorski pokret se iskreno nada da navedene besprimjerne riječi tužilaštvo neće okarakterisati kao poruke ljubavi, kao što je to obrazloženo za nazivanje Crnogoraca volovima od strane osobe koja je predmet naše tužbe. Funkcija pravosuđa je, između ostalog, da spriječi dalje ponavljanje krivičnog dijela tako što će svojim odlukama i kaznenom politikom destimulisati izvršioca u daljem vršenju istog djela”, navode u Crnogorskom pokretu.

    Kako dodaju, očigledno je da je Amfilohije odnos pravosuđa prema vršenju krivičnih djela, koje vrši u kontinuitetu, shvatio kao slobodu za dalje bezgranično vrijeđanje i izazivanje mržnje prema drugim narodima, konfesijama, ateistima, seksualnim i drugim manjinama, podsticanje nacionalnih i vjerskih sukoba, kao i nasilja prema ateistima i manjinama.

    “Tako da mi, Crnogorski pokret, zahtjevamo od crnogorskog pravosuđa da primjereno kazni Amfilohija Radovića za navedena krivična djela, imajući na umu da su ta djela vršena u više navrata i u kontinuitetu, i na taj način pokaže da država Crna Gora pripada civilizovanom svijetu u kojem su svi građani isti pred zakonom”, poručuju iz te NVO.

    Smatraju da mišljenja da kažnjavanje mitropolita Amfilohija, u pojedinim djelovima društva, može od njega stvoriti oreol žrtve, ne bi smjela biti predmet bavljenja pravosuđa, jer je pravosuđe u obavezi da sprovodi zakone i kaznenu politiku, a ne da se bavi političkim, vjerskim i drugim odnosima u društvu.

     

    Takođe, Crnogorski pokret apeluje na državne organe da još jednom procijene djelovanje u Crnoj Gori protojereja SPC, Velibora Džomića, koji, kako kažu, kao nerezidencijalna osoba sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, konstantno svojim anticrnogorskim djelovanjem i izjavama iritira veliki broj građana Crne Gore.

    “I po međunarodnim konvencijama i po domaćem zakonodavstvu negiranje nacionalnih Crnogoraca predstavlja akt diskriminacije po nacionalnoj osnovi, predstavlja govor mržnje i kažnjivo je djelo. Pored toga, Velibor Džomić vrlo često uvrijedljivo govori o CPC i Vladici CPC, mitropolitu Mihailu, promoviše zločinačke organizacije iz Drugog svjetskog rata i saradnike fašista, podstiče mržnju prema antifašističkom, oslobodilačkom pokretu, te na taj način podstiče podjele u Crnoj Gori i izaziva međuljudsku i međunacionalnu netrepjeljivost.

    Kao neko ko se kiti titulom »koordinator pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-primorske Srpske Pravoslavne crkve« i ko sebe predstavlja kao poznavaoca međunarodnih povelja vezanih za vjerska prava i slobode, morao bi znati da sve vjerske zajednice pred državom imaju ista prava, bez obzira na međucrkvene statuse, da li su tradicionalne ili novijeg datuma, pa, na isti način, uživaju jednaku zaštitu države”, navode u Crnogorskom pokretu.

    Ističu da i njegova posljednja izjava o mitropolitu Mihailu, da je on “jedna ličnost koja tumara ovde po Crnoj Gori u duhovnom smislu i liči na onu babu iz Gorskog vijenca” dovoljno govori da mu se mora uskratiti privremeni boravak, zbog nepoštovanja zemlje u kojoj je nerezident i njenih građana.

    “Naravno, time ne želimo da mu uskratimo pravo da, kao turista iz Kraljeva, posjećuje Crnu Goru”, zaključuju u Crnogorskom pokretu.

    https://m.cdm.me/hronika/crnogorski-pokret-amfilohija-kazniti-dzomica-protjerati/

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Комесари кренули у хајку на Амфилохија

    Тужба коју је против митрополита Амфилохија поднео Црногорски покрет наставак је праксе да невладине организације прописују шта треба да буде „црногорско у Црној Гори“, каже портпарол Нове српске демократије Марко Ковачевић. Понашање власти у Подгорици он пореди са комунистичким комесарима који узимају себи за право да тумаче црквена питања.

     

    Божићна бесједа митрополита Амфилохија у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици током које је, између осталог, казао да црногорски режим ради на стварању лажне „ауто-фекалне“ цркве у Црној Гори, изазвала је праву лавину напада и погрдних коментара цјелокупне политичко-медијске машинерије власти у Подгорици.

    Први се огласио омбудсман Шућко Баковић, који је, забринут за људска права и слободе, оцијенио да је Амфилохијева изјава „непримјерена и крајње неприхватљива“, те да се њом „вријеђају вјерска и национална осјећања грађана“.

    У владајућој Демократској партији социјалиста (ДПС) били су много оштрији, позвавши митрополита црногорско-приморског да се „извини вјерницима ’црногорске православне цркве‘ (ЦПЦ) и свим грађанима због скаредних израза током литургије“ у Храму Христовог Васкрсења.

    „Својом реториком, у којој је на Божић употријебио не само непримјерене, већ и примитивне и уличарске изразе, унизио је вјернике СПЦ, себе самог, али прије свега високи црквени чин митрополита“, поручили су из ДПС-а и позвали надлежне органе да утврде да ли Амфилохијева бесједа садржи „елементе говора мржње“.

    По обичају огласиле су се и двије дежурне невладине организације „црногорска православна црква“ (ЦПЦ) и Црногорски покрет, који је већ поднио, ко зна коју по реду, кривичну пријаву против митрополита Амфилохија. Док Црногорски покрет тврди да Амфилохије спрема „сиријски сценарио“, митрополит тзв. ЦПЦ Мираш Дедеић каже да „српски патријарх Иринеј преко филијале у Црној Гори“ жели да „изазове нереде и сукобе“.

    „Нажалост, у томе им доста помажу и црногорски издајници у држави Црној Гори, али и они који су у Београду, а има их и у Скупштини Србије, који не смију рећи да су Црногорци, док њихови следбеници овдје у црногорском Парламенту руше државу Црну Гору“, казао је Дедеић.

    Портпарол Нове српске демократије (НСД) Марко Ковачевић на првом мјесту сматра занимљивим да припадници Црногорског покрета и сличних минорних организација проглашавају себе аутентичним тумачима шта је све „црногорско у Црној Гори“.

    „То је само наставак праксе да се невладине организације попут Црногорског покрета и тзв. ’црногорске православне цркве‘ појављују са жељом да пропишу шта би то и на који начин требало да буде црногорско. И још желе да томе поуче онога који сједи на трону Светога Петра Цетињског, који је најпоштованија личност данас у Црној Гори. Мислим да митрополит Амфилохије и политичари из Демократског фронта имају највише кривичних пријава које су поднесене против њих само због тога јер се служе слободом говора“, каже Ковачевић за Спутњик. 

    И из владајуће ДПС-а, која је, према Ковачевићевом виђењу, у суштини наследница Комунистичке патрије Југославије (КПЈ), попут правих комунистичких комесара узимају себи за право тумачења црквених питања, иако о томе не знају ништа.

    „Разлог оштре реакције ДПС-а јесте тај што они желе да пошаљу поруку својим гласачима и члановима који су и даље већински под духовном јурисдикцијом Српске православне цркве. Они имају проблем у својим редовима и морају омекшати људе који их гласају по питању цркве у Црној Гори како би могли да спроводе своје замисли. Жеља да се у Црној Гори елиминише Српска православна црква, није жеља да се успостави некаква ’црногорска црква‘, већ да ДПС поред тога што је политичка и владајућа странка приграби себи и религијска својства. Они, попут своје партије мајке КПЈ, желе да у душама грађана замијене цркву и Бога“, сматра Ковачевић.

    Он подсећа на мисао руског мислиоца Ивана Иљина да власт која напада цркву и религију заправо уноси раскол у душе својих грађана.

    „Управо је то оно што ради ДПС. Црквено питање је последње питање око којег је апсолутна већина православних грађана у Црној Гори уједињења и то је последњи бастион опстанка Црне Горе на који се сада жели ударити и који се жели уништити. На срећу, тај бастион јесте и она ’воћка чудновата‘ из Горског вијенца, на којој ће поломити зубе непријатељи Црне Горе,“ предвиђа наш саговорник.

    Међутим, позадина овако нервозних реакција не само поменутих невладиних организација, већ и власти, могла би бити припрема терена за доношење закона којим власт ове године планира да легитимизује отимање имовине СПЦ у Црној Гори. Отуда и толика хајка на митрополита Амфилохија не би ли га по сваку цену прогласили „мрзитељем“ Црне Горе. 

    https://rs.sputniknews.com/analize/201901111118452902-amfilohije-komesari/?fbclid=IwAR0b-VbsjLQ-JsJdy2okoRlAdvzMB75mP5pScZCFb3PEYIbCjoSr0vR16Bk

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Нису ми јасни ови из Црногорског покрета.Можда су они по свом избору Црногорци али су им ђедови и прађедови били Срби.Ево ја сам из Далмације,тамо сам рођен и тамо су моји стољећима живјели до прогона 1995-те али сам најприје Србин па далматинац.Враћајте се браћо у Српство мило под крила једне Свете,Саборне и Апостолске Цркве јер Господ неће окаснити да праведно суди.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...