Jump to content
  • Danijela
    Danijela

    Преносимо: Медијска турнеја „исцелитеља“ Алена Азарића

      azaric-yt.jpg

      Лажни исцелитељ годинама је био звезда домаћих медија који га се сад, када се нашао под истрагом за надрилекарство, редом одричу.

    „Кад ми се први пут јавила Мајка Божја, и сам сам се уплашио. Бог ми је тада подарио да видим и осетим туђе болести, да препознам људске слабости и да молитвом, крстом и иконама помогнем. Зато не кажем да људе лечим ја, него Бог, он све ради, а ја сам само његов слуга“, рекао је Ален Азарић, наводни исцелитељ 2014. у интервјуу за Курир у коме је тврдио да је „уз помоћ Бога и светаца излечио сам скоро целу естраду“.

    Све до јуче, Азарић је био омиљени саговорник таблоида, радо виђен учесник емисија и ријалити програма на телевизијама са националном покривеношћу. Тврдио је да је излечио хиљаде људи, да има натприродне моћи, а новинари су за њега тврдили да „погледом може да продре у особу и осети од чега она болује и какве предиспозиције са собом носи“.

    Након недавног Азарићевог гостовања на телевизији Пинк када је доктор Мома Јаковљевић, згрожен тиме што у емисији гостује са надрилекаром, изашао из студија - став медија о Азарићу се нагло променио.

    Азарића, којег су годинама хвалили, медији су одједном почели да представљају као лажног исцелитеља. Главна вест постала је то да је Прво основно тужилаштво из Београда покренуло поступак против Азарића.

    Александра Ђенадић, портпаролка тужилаштва потврдила је ту информацију за Раскрикавање и рекла да се против Азарића тренутно воде два поступка због сумњи да се бавио надрилекарством што је законом забрањено.

    Провладин таблоид Ало је на насловној страни објавио да „Азарићу прети ћорка“ тврдећи да је реакција тужилаштва уследила после њиховог писања.

    Овај таблоид је, међутим, у више текстова последњих месеци Азарића представљао као доктора и градио од њега медијску звезду. Након што је на телевизији Хепи Азарић уживо „лечио“ људе, Ало је то помпезно преносио уз написе „ВРАТА СУ ОТВОРЕНА Од данас доктор Ален Азарић прима пацијенте у вили "Парова".

    Ало и други таблоиди данима су писали о Азарићевом хуманом „гесту“ када је уплатио дуг за алиментацију певачици Гоци Тржан у име њеног бившег мужа.

    Азарић је о својим „моћима“ причао и у дугом интервјуу код Миломира Марића на телевизији Хаппy, а касније је учествовао у њиховој ријалити емисији „Парови“ у којој је „лечио“ људе уживо.

    У дану када је јавност обавештена да је тужилаштво покренуло поступак против Азарића, недељник Афера у власништву новинара Градише Катића, привођеног у акцији „Сабља“ након убиства Зорана Ђинђића, објавио је причу о Азарићу у ком он тврди да зна ко је убио певачицу Јелену Марјановић.

    „Најближи рођак је ударио и убио Јелену, Зоран је све то видео и однео је на насип“, прича Азарић у тексту у ком је потписан као доктор.

    По броју афирмишућих текстова о Азарићу издваја се Курир. У неколико наврата писали су о људима који су „нашли спас“ и уз помоћ „чудотворног лека од гљива“ победили рак. И сам Азарић је у овом листу причао о својим достигнућима.

    „Сами сте се уверили када сте недавно радили исповест са човеком који се изборио са канцером на панкреасу, који није ни мало наивно обољење. Пре неки дан су ме обавестили да је још један пацијент био на претрагама и да су му рекли да се канцер потпуно повукао“, причао је Азарић за Курир у септембру прошле године. „Затим смо имали пример детета које је имало аутизам и није никако причало. Девојчица је после само месец дана узимања лека почела да изговара речи, а неке и да спаја”, наставио је Азарић да ређа своје “успехе”.

    Петар Јеремић из Савета за штампу казао је за Раскрикавање да су медији промовисањем и несупростављањем Азарићу прекршили одредбе Кодекса новинара Србије којима је забрањено да се у медијима шире лажне наде и да се слепо верује извору који очигледно следи свој интерес приликом давања информације.

    „Медији нису смели на тај начин промовисати надрилекарство“, каже Петар Јеремић за Раскрикавање. „Сваки професионални новинар и уредник, коме је интерес својих читалаца и гедалаца на првом месту, би се потрудио да од Азарића затражи доказе за тврдње које износи“.

    Он каже да је Савет за штампу у прошлој години забележо велики број огласа за немедицинске препарате који су представљени као текстови, што читаоце доводи у заблуду да је реч о новинарском, а не о плаћеном садржају.

    Своје звање доктора Азарић је, према сопственим речима, стекао на Институту за природну медицину чији је директор Мирољуб Петровић познат по кованици „Под мач бато“ коју је искористио говорећи како би искоренио хомосексуализам у Србији.

    Седиште овог Института је у Њујорку, а адреса на којој је факултет регистрован у Србији не постоји. На сајту Института пише да се студирање одвија онлајн, а приложене су и цене школарине.

    За 400 евра можете постати нутрициониста и хербалиста, за 600 евра киропрактичар, магистар природне медицине за 1100 евра, а титулу доктора добијате за 1250.

    Студирање се одвија онлајн, није временски ограничено, а диплома стиже на кућну адресу.

    Ален Азарић је у децембру прошле године основао и Фондацију „За бољи живот - др Ален Азарић" у коме је председник Управног одбора његов отац против кога се такође води поступак због кривичног дела надрилекарство и надриапотекарство.

    https://www.raskrikavanje.rs/page.php?id=81




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Дотични може бити оптужен и осуђен за надрилекарство само ако се представљао као лекар. Једино дело ѕа које може бити осуђен сем тога је превара.Превару је веома тешко доказати јер се мора доказати да је дотични у моменту вршења радње за коју је узимао новац био свестан да има намеру да превари евентуалну жртву. Тешко је доказати јер је увек могуће да каже да он верује у своје способности.Онда нема никаквог дела.Зато је и тешко гонити све те преваранте и врачаре и сличне јер нема дела.Врачаре гоне због нарушавања јавног реда и мира.Тешке су ово ствари.Једини лек за ово је просвећивање народа.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    "DOKTOR" ZA 950 EVRA, BATO! "Iscelitelj" raka zvanje "doktora" stekao je kod čoveka koji je UZDRMAO SRPSKU JAVNOST

    Dunja Tulimirović | 04. 02. 2018 - 08:00h
     

    Alen Azarić, "iscelitelj" koji neizlečive bolesti dijagnostikuje vizijama, a otklanja gljivama, svoju diplomu doktora stekao je na Fakultetu za prirodnu medicinu, čiji je osnivač niko drugi do Miroljub Petrović, javnosti najpoznatiji po izjavi "Ideš pod mač, bato".

    - Ja sam završio kiropraktiku, nameštam jako lepo leđa, vrat, kosti, ono što se kaže "17 u 1" - i kiropraktika i fitoterapija. Završavao sam jake kurseve, da ne kažem škole, jer za mene nije škola ako ne ideš četiri, pet godina. To što sam ja talentovan za mnogo stvari ne znači da se smatram jakim učenim čovekom - rekao je Azarić prilikom jednog televizijskog gostovanja.

     

    On je dodao i da mnogo čita, ali da nije završio konvencionalnu medicinu. Ipak, u onkologiju se, kaže, baš razume.

    - Polje u koje ja ulazim je onkologija. Pročitao sam jedno 3.000 stranica konvencionalne medicine i da mogu da polažem samo taj deo onkologije, mislim da bih sa desetkom završio, čak i doktorirao, 100 odsto. Nisam sebi dozvolio da može ijedan onkolog profesor doktor da me matira u tom polju - ispričao je Azarić.

    Foto: R.Ristić / RAS SrbijaAlen Azarić kaže da nije završio medicinu, ali da se "baš razume u onkologiju"
    share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

    Jedinu diplomu je, kako kaže, stekao na fakultetu Miroljuba Petrovića, čoveka koji škole vidi kao "debilane".

    - Završio sam Fakultet prirodne medicine (FPM) Miroljuba Petrovića preko interneta, koji nije priznat, ali taj fakultet meni je pomogao da utvrdim znanje, iako nisam ništa mnogo naučio, ali sam na njemu završio doktorat - rekao je Azarić.

    Ova ustanova inače je, navodno, deo Instituta za prirodnu medicinu (IPM) sa sedištem u Njujorku. Ipak, prilikom detaljnije pretrage postaje jasno da je ustanova sporna koliko i njen osnivač. Naime, na adresi sedišta Instituta u Njujorku nalazi se stambena zgrada, a ni škola ni Institut ovog tipa nisu navedeni među institucijama tog dela grada. Fejsbuk stranicu prati mali broj ljudi, a objave koje nisu na srpskom jeziku, napisane su na lošem engleskom. Ipak, u opisu fakulteta, tokom kojeg budući lekari, ako već studiraju samo onlajn, nijednom ne vide pacijenta, stoji da ova škola postiže "rezultate u lečenju koji su među najboljim u svetu" - ipak, bez ikakvih dokaza.

    - FPM nudi obrazovanje u različitim granama prirodne medicine. Studiranje se obavlja preko interneta, a brzina studiranja zavisi isključivo od studenta - navodi se dalje.

    To će reći da za kratko vreme i samo 950 evra, studenti mogu postati doktori. Njima se nude znanja iz pripreme melema i "braon napitaka", osnova religije, patologije, kućnog porađanja, a onda i sve o zdravlju očiju i emocionalnoj inteligenciji, kao i lečenju postom. To su samo neki od predmeta koji polaznike dele od zvanja "doktora", a tačka koju Alen Azarić povremeno stavlja posle skraćenice dr verovatno treba da ukaže o kakvom je doktoru reč. Jer iako se ogradio od svog mentora, Azarić sa njim deli mnoge stavove, a jedan od njih je onaj o vakcinaciji.

    Foto: Petar Marković / RAS SrbijaMiroljub Petrović
    share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

    - Vakcinacija je zlo. Zašto ja nisam primio MMR vakcinu - zato što sam preležao zauške i svako dečje oboljenje. Sad meni tamo da neki doktor, profesor ne znam kojeg fakulteta, dođe i priča o vakcini? - pita se ovaj čovek.

    Inače, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv navodnog iscelitelja Azarića zbog sumnje da je izvršio krivično delo nadrilekarstvo, odnosno nadriapotekarstvo, i naložilo policiji da ga sasluša.

    Fakultet bez akreditacije

    Na stranici Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, među ustanovama koje jesu akreditovane, ne navodi se Fakultet za prirodnu medicinu.

    - Prema našoj evidenciji, ova institucija nikada nije podnela zahtev za akreditaciju, te je od strane Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokoškolskom obrazovanju i nema - izjavio prof. dr Ćemal Dolićanin, predsednika Komisije.

    Ako, pod pretpostavkom da je navodni osnivač insitut iz inostranstva, ovaj fakultet i ne podleže našoj akreditaciji, stečene diplome bi svejedno morale da se nostrifikuju.

    - Centru za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih i srednjoškolskih isprava nije se nikada obratio niko ko je želeo da nostrifikuje diplomu sa fakulteta koji je u okviru Intituta za prirodnu medicinu - rekli su nam iz Ministarstva prosvete.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Ови вешци, врачаре и гатаре које се крију иза тзв. исцелитеља су најгоре што човека може да снађе. Кобајаги једно "лече" а сто других ствари ти натоваре на врат. Људи им управо верују зато што се позивају на Бога и Свеце, а у ствари су ништа друго до вуци у јагњећој кожи.  

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Генија за вожњу...

    Он тек улази у поље онкологије али може да матира сваког професора јер је завршио докторат на којем ништа није научио иако га је платио 1000е јер то није никаква школа будући да није трајао 4-5 година него неко кратко време.

    Али каже да је након неких јаких курсева прешао код Мирољуба и тамо је, између осталог, учио и о емотивној интелигенцији и можда зато сада може да лечи многе људе...

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    On 2/4/2018 at 14:05, Милан Ракић рече

    - Završio sam Fakultet prirodne medicine (FPM) Miroljuba Petrovića preko interneta, koji nije priznat, ali taj fakultet meni je pomogao da utvrdim znanje, iako nisam ništa mnogo naučio, ali sam na njemu završio doktorat - rekao je Azarić.

    Ово је нешто најјаче што сам прочитао  12:smeha:12:smeha:

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...