Jump to content
  • александар живаљев
    александар живаљев

    Одлука Скупштине Лекарске коморе Србије 14.12.2017. о односу лекара према вакцинацији

      На Скупштини Лекарске коморе Србије, одржаној 14.12.2017. због учешћа појединог броја лекара у антивакционалној кампањи или не придржавања календара имунизације у пракси, на предлог Посебног одбора ЛКС за јавно здравље и примарну здравствену заштиту, донета је следећа одлука:

    Одлука

    Посебан одбор за јавно здравље и примарну здравствену заштиту у државној пракси ЛКС, са забринутошћу прати однос медија према струци и науци, нарочито када је реч о превентивној медицини а имајући у виду озбиљност ситуације и растући ризик појаве епидемије заразних болести које се могу спречити имунизацијом, неопходно је да све институције здравственог система, у оквиру својих овлашћења утичу на повећање обухвата вакцинисања.

    Посебан одбор је дужан да на основу чл. 20. тачка 4. Статута Лекарске коморе Србије,  упозори органе Коморе и све своје чланове да је :

               Одлагање или неспровођење имунизације деце без индикације је потпуно супротно медицинској науци и етици

               Чланови Лекарске коморе Србије немају право да супротно медицинској науци и етици иступају и саветују против имунизације

               Члан Коморе у обавези је да се у свом раду придржава начела савесности, да се стара о угледу и достојанству професије и да поштује професионалне стандарде и нормативе  здравствене делатности.

    Стручњаци који професионално и посвећено спроводе сва најсавременија научна и стручна сазнања, као и одредбе свих законских прописа из области заштите здравља становништва, континуирано су изложени нападима појединаца и организованих група.

    Јавни наступи и пропаганда противника вакцинације довеле су нас у ситуацију да смо, нарочито када се ради о ММР вакцини, достигли само дно обухвата у европским размерама.

    Дошли смо у ситуацију да део грађана прихвата поруке које су супротне медицинској науци и струци, што има озбиљне негативне последице по јавно здравље.

    Имајући те околности у виду, Посебан одбор за јавно здравље и примарну здравствену заштиту у државној пракси ЛКС, предлаже Управном Одбору и Скупштини ЛКС да предузме следеће кораке:

    1.         Покрене иницијативу код надлежних државних органа за праћење и сузбијање активности и утицаја појединаца и група које јавно износе и пропагирају ставове који су у супротности научним и стручним сазнањима, као и одредбама свих важећих законских прописа у вези вакцинације.

    2.         Позове Одбор за здравље и породицу Народне Скупштине, Министарство здравља Србије, САНУ, СЛД и све друге стручне и научне установе, друштва и удружења лекарa и остале здравствене раднике, Медицинске факултете и школе здравствене струке, као и све здравствене установе и приватну праксу, на заједничко деловање у изградњи позитивних ставова према вакцинацији као једном од највећих достигнућа савремене медицине.

    3.         Позове медије, како штампане тако и електронске, да објективно информишу о ефектима вакцинације и покрену широку здравствено-едукативну медијску кампању о значају имунизације.

    4.         Да у складу са својим овлашћењима, реагује на  активности  колега који јавно износе и пропагирају ставове који су у супротности са научним и стручним сазнањима,  одредбама свих важећих законских прописа као и етичким кодексом и у складу са статутом ЛКС, кроз органе и тела предузме одговарајуће мере.

    5.         Инсистира на стриктном поштовању Закона о заштити становништва од заразних болести посебно члана. 32. и да се захтева од Министарства здравља и одговарајућих релевантних институција, онемогућавање уписа невакцинисане деце у предшколске и школске установе, осим у случају постојања медицинских контраиндикација које утврђује доктор медицине одговарајуће специјалности или стручни тим за контраиндикације.

    6.         Да захтева од Министарства здравља благовремено и континуирано обезбеђивање вакцина из календара обавезне имунизације, установама које спроводе имунизицију.

    7.         Проширење права из обавезног здравственог осигурања и на препоручене вакцине, чиме би се дала јасна подршка процесу имунизације и допринело даљем оснаживању процеса имунизације против заразних болести које представљају велико оптерећење друштава, пре свега на обољења изазвана пнеумококом, хуманим папилома вирусом, вирусом варичеле.

     

     

    Председник ПО за ЈЗ и ПЗЗ у ДП ЛКС                                                                                             

         Спец. др мед. Др Сергеј Ив Лазаров




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Вакцинација јесте битна за уопште искорењивање болести и здрав живот човека. Ја верујем у стручност нашег здравства. Али очигледно да треба нека Н.В.О. која ће пратити ситуацију и добијати финансије од државе за независне научне анализе које ће да поткрепе веродостојност и вакцине и начина спровођења вакцинације. Или докажу супротно, што би довело до кориговања стандарда у медицини и крај приче. 

    пре 36 минута, александар живаљев рече

               Одлагање или неспровођење имунизације деце без индикације је потпуно супротно медицинској науци и етици

    Одлагање вакцинације, по медицинској науци. Се дешава у ситуацији када је дете тренутно лошијег имунитета или заражено неким вирусом, па повезано са тиме лоше (некада са последицама) реагује на вакцину. Да не би дошло до тога, дете се подвргне вакцинацији након једну или две седмице када се организам опорави. Тако сам чуо од медицинске сестре у Француској, која ми је рекла да земље са лоше обученим медицинским особљем или мањком истог имају проблем јер не стижу да изврше здравствену контролу сваког детета пре вакцинације.

    Дали неко зна више о овоме? 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...