Jump to content
  • Мило Ђукановић: "Обновићемо Црногорску аутокефалну цркву"

    Đukanović: Obnovićemo Crnogorsku autokefalnu crkvu

    08/06/2019 16:00
     Izvor: CdM/Onogošt
    62195848_2373043736075454_66012575702229
     

    Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik Crne Gore Milo Đukanovićna današnjoj Opštinskoj izbornoj konferenciji kazao je da se u Crnoj Gori i na Balkanu vodi teška borba između dvije politike.

     

    “Jedna je ona koju predvodi ta partija, koja pokušava da evropeizuje svako od naših društava i da evropeizuje ovaj prostor. Druga je ona koja pokušava da konzervira stanje zaostajanja Balkana za Evropom”, dodao je on.

    Prema njegovim riječima, ti pokreti se javljaju kao opozicija ili parapolitičke organizacije, odnosno u formi, kako je rekao, tobože nezavisnih medija, nevladinog sektora, vjerskih organizacija.

     
    62237587_2373037032742791_70630728764584

    “Danas Srpska pravoslavna crkva pokušava da na bilo koji način, kroz razne forme, opstruira ono što su evropska htjenja, evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći da na taj način čuva svoj vjerski monopol u Crnoj Gori, želeći da na taj način opstruira uspostavljanje pravne države i da i dalje nastavi da koristi ono što joj saglasno pravnom sistemu Crne Gore ne pripada. Priča o prekograničnim eparhijama, suprotna osnovnim principima organizacija pravoslavlja svuda u svijetu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu Velike Srbije kojoj oni vjeruju, jer vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji Velike Srbije”, istakao je Đukanović.

    On je poručio prisutnima da moraju svojom postojanošću, odlučnošću i vizionarstvom da im kažu da od toga nema ništa, da nema nikakvih grešaka već da su donesene odluke vrlo temeljno promišljene i da ta partija ispravlja teške istorijske nepravde nanesene Crnoj Gori.

    “Generaciji naših predaka je ostao jedan važan korak koji ćemo tako ovdje ispraviti, jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka, a to je obnova Crnogorske autokefalne crkve. Na tome ćemo vrlo predano raditi, jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore”, poručio je Đukanović.

     



    Повратне информације корисника

    Recommended Comments



    Вукићевић: Мило објавио рат Православљу у Црној Гори!

    Јер Цариградски патријарх, и поред трагичне његове грешке у украјинском случају, ипак није у толикој мјери наиван да може давати дозволу за озваничење цркве чију већину малобројних "вјерника" чине - атеисти

    Од  ИН4С  - 09/06/2019 
     
    62176043_2575347362500085_23161492900465 Извор: Фејсбук страница аутора текста
    Пише: Бошко Вукићевић*
     
    Било је само питање тренутка када ће диктатор Ђукановић објавити отворени рат Православљу у Црној Гори. Нема никакве сумње да је јучерашњи дан пажљиво одабран за објаву, јер тиранин никада не оставља простора импровизацији. Неки дукљански јавни дјелатници су одмах славодобитно закључили да је „Мило већ у фази преговора са Васељенском патријаршијом око добијања томоса“.

     

    И поред тога што нас је Васељенски патријарх навикао на изненађења, мислим да је неоправдан ентузијазам дукљаноида поводом брзинског добијања томоса. Јер Цариградски патријарх, и поред трагичне његове грешке у украјинском случају, ипак није у толикој мјери наиван да може давати дозволу за озваничење цркве чију већину малобројних „вјерника“ чине – атеисти. Васељенски патријарх можда може некад бити у улози човјека у заблуди, али мислим да себи неће дозволити да изиграва циркусанта.

     

    Но, и поред мале вјероватноће о тренутном постојању преговора са Вартоломејом, Ђукановић је ипак пажљиво одабрао тајминг за објаву похода на православље. Прије свега, Мило одабира тренутак примитивних и недостојних напада на митрополита Амфилохија који долазе из Србије, од тамошњих власти али и неких опозиционих политичара, рачунајући да ће на том анти-црквеном таласу и сам профитирати. Уз очекивани изговор: „ето, чак га и српски политичари га нападају“. Надаље, увијек треба имати у виду да диктатор обавезно направи неку драматичну објаву која узбурка јавност када треба скренути пажњу са неких лоших економских вијести које су резултат погубних режимских политика. Треба имати у виду да је недавно објављен извјештај Европске комисије, до сада најгори за монтенегринске режимске политике, и сада га клептократе морају замаскирати.

     

    Међутим, не ради се овдје само о скретању пажње. Пошто су разорили индустрије и покрали друштвена богатства, режимлије предвођене Ђукановићем су осмислиле нови „бизнис-план“ који се састоји у отимању црквене имовине. Намирисали су веома примамљиве послове са туђом имовином коју намјеравају да присвоје, а која није мала. Иако зна да остваривање таквог пројекта неће лако ићи, као и да је ризик велики, Мило ће одиграти и ову партију покера, јер отимачина и пљачка представљају његову једину идеологију и животни кредо. Уосталом, на тај начин он намјерава и да на што је могуће дужи рок одложи свој политички крај, знајући да већину диктатора ћека иста судбина.

    Но, и поред позитивних искустава у пљачкању и одлучности црногорског диктатора, мислим да ће православље у Црној Гори ипак бити превелик залогај за њега. Јер, као што сам већ истицао: у овом случају људи ће бранити нешто што је више и значајније од било чега што им је до сада отимано. Нешто што није само од овога свијета. Такви људи су тврд орах. Први одговор на режимску најаву похода на Православље десиће се 15. јуна у Подгорици. Мислим да ће бити знаковит.

    Аутор је предсједник покрета Слобода народу

     

    Извор: Фејсбук

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    2052108031_.thumb.jpg.c783085bca73718edcfaed861f5daea1.jpg

     

    Патријарх МиЛаш решио да обнови аутокефалију... МиРаша ће у пензију, па ће он мало да засједне. 1f642.png?_nc_eui2=AeGgR3fJKPGd7ux1MSPQs:) А да му је, црном кукавцу, да се дочепа Острога и тамошњих новчаних прилога... Чини ми се, и у Бога би тад повјерова` :)

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Ја стварно не знам зашто се палите на ове провидне медијске финте и Мила и Амфилохија. Прво, сам Амфилохије у интервјуу Новостима пре годину дана Мила назива својим пријатељем, и додаје да он то заиста тако мисли. И плус каже да је Мило много тога доброг урадио за Црну Гору. И све то Амфилохије каже после признања тзв. Косова од стране истог тог Мила и одвајања Црне Горе од Србије. Колико човек онда треба бити неизмерно глуп па да не види да су Мило и Амфилохије у ствари тандем, и да се они само споља по медијима повремено оптужују, а да испод жита у много чему шурују и раде заједно. Чак и по питању Цркве и њеног статуса. И сад је Амфилохије, шатро "запањен" најновијом изјавом Ђукановића ... :)):)) Па Ђукановић то понавља већ 25 година а сад је Амфилохије запањен. Које фолирање !!! Пре ће бити да смо ми запањени његовом тобожњом запањеношћу ... Само се питам шта ће ново смислити ... Ах, да ... Па Амфилохије ће вероватно сад почети да кука по Патријаршији и да прави притисак код Патријарха, да Црна Гора мора подхотно да добије Црквену Аутономију, јер је догорело до ноката ... Није ли Амфилохије још пре 8 година тражио црквену аутономију за Црну Гору? Само вас посматрам и гледам како се палите и ложите на провидне приче и финте и Амфилохија и Мила ... А онда, ако Амфилохије добије аутономију за ЦГ, он ће са Милом негде заједно попити пиће и рећи .. А шта ћемо сад даље да радимо ... Оћемо ли да ћерамо до аутокефалије или не? Који смо ми слепци кад очи имамо али их немамо, па да нас ова два провидна лика вуку за нос ево скоро 25 година. ... И сад је Амфилохије као запањен ... :)) Предлажем Амфилохију да на Духовдан одржи парастос Влади Црне Горе и његовом пријатељу и његовом председнику Ђукановићу, као што је то 2013. после Бриселске капитулације чинио у БГ. Наравно, ако сме, јер он је са Милом не само пријатељ него и много више од тога. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Мада се сва та фолирања и компромиси са мафијом заврше крвопролићем. Неће ни овога пута бити другачије. Црква треба да је у свему чуварка истине и чистоте живота. Сведок верни. Ту нема компромиса са мафијом и велеиздајницима типа Мила Ђукановића. Амфилохије не може да седи на три столице у исто време. Мораће да се определи. И определиће се за праву, јер је он на крају крајева човек који ће остати веран Цркви. Али ће платити за своја фолирања и скретања. Стога, ... Спремте се спремте, Црногорци, силна ће борба да буде. Маске су пале одавно. Сад следи табање. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима




    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...