Jump to content
  • александар живаљев
    александар живаљев

    Епископ бачки Иринеј: Зорана Михајловић опет наступила у улози самопостављеног оберпрокурора (26. октобар 2017.)

      Сваком иоле добронамерном човеку, упознатом са чињеницом да сваке године у Србији умре 30.000 људи више него што се роди, апсолутно је неспоран апел Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, изречен 24. октобра 2017. године на Сајму књига у Београду, тачније на промоцији филма и књиге Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. веку, „да препоручимо нашим матерама да су дужне да рађају децу, по Божјем благослову и дару датом мајкама, да на тај начин останемо у историји“.

       

    26. Октобар 2017 - 23:15

     

    Чак и те једноставне, најдобронамерније речи Светејшег, утемељене у заповести Божјој: „Рађајте се и множите се и напуните земљу“ (Пост. 1, 28), речи које су израз његовог деценијама стицаног духовног искуства које дубоко сагледава нашу националну трагедију, постепено нестајање са лица земље, биле су повод госпођи Зорани Михајловић, потпредседници Владе Србије, да Патријархове речи стави у контекст ратова и страдања. Tиме је госпођа Михајловић потпуно свесно подржала немачку књижевницу Херту Милер, која је само дан раније за ратове у бившој Југославији оптужила српски народ и Српску Православну Цркву.

    Мотивација госпође Милер, заснована на историјским комплексима и породичном васпитању, јасна је и неупитна. Верујемо да мотивација наше Тузланке да Патријархове речи о деци и о благослову и радости рађања изврће и ставља у контекст ратних страдања, није политичка, што значи да она не очекује да ће тако себи и политичкој странци којој припада донети гласове на изборима. Пре ће бити да је њена мотивација личне природе, да је запретена негде у њеној подсвести и да јој треба помоћ духовника. Нажалост, брзоплета лакоћа са којом свисока критикује поглавара Српске Православне Цркве може се тумачити и као њена отуђеност од те Цркве, Цркве њених предака. То јесте њено људско и грађанско право, али у том случају она не располаже никаквим критеријумима на основу којих би мериторно могла да процењује садржај и вредност Патријархових порука. Не знамо да ли је тако, но ако јесте, онда би јој уместо помоћи духовника добро дошла и помоћ неког трезвенијег политичара, а по потреби и психолога.

    Као убеђена приврженица „европских”, можда и „евроатлантских”, вредности и стандарда, она је и велики поштовалац људских права, нарочито женских права, иако вероватно не зна да је тим правима извор у хришћанској етици, односно у хришћанском учењу о неприкосновеној вредности и достојанству сваке људске личности. Зна се, међутим, да основно људско право јесте право на живот. Зато питам госпођу министарку: да ли ембрион, нерођено дете, ново људско биће у утроби мајке, има право на живот? И да ли било ко, а поготову родитељи (не апострофирам посебно мајке), има право да одузме било чији живот, у том броју и живот свог нерођеног, али већ постојећег детета? Како то да се за убиство новорођенчета иде на робију, а о убиству потпуно невиног и незаштићеног будућег новорођенчета слободно и некажњиво одлучује само и искључиво жена, како тврди госпођа Михајловић? Где је ту морал, где савест, где душа, где елементарна људскост?

    Питање брака и породице, па и питање рађања или абортуса као алтернативе рађању, није превасходно правно, политичко, демографско и социолошко питање него егзистенцијално, етичко и аксиолошко питање. Sapienti sat!

    http://www.spc.rs/sr/episkop_bachki_irinej_zorana_mihajlovitsh_opet_nastupila_u_ulozi_samopostavljenog_oberprokurora_26_o




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    пре 11 часа, александар живаљев рече
       

    она је и велики поштовалац људских права, нарочито женских права, иако вероватно не зна да је тим правима извор у хришћанској етици, односно у хришћанском учењу о неприкосновеној вредности и достојанству сваке људске личности. ГView full Странице

     

    Da, to ih ne zna mnogo, da je Jevandjelje prva i najstarija Magna Charta ljudskih prava i sloboda ikada napisana. Nadam se da ce se svi Sloveni vratiti Jevandjelju, kad se vrate Jevandjelju vratice se i svojim ljudskim pravima i slobodama a nece nikad izumrijeti vec živjeti. 

    https://www.facebook.com/slovane.org/

    http://www.dny-slovanske-kultury.cz/

    http://slovane.org/

    http://izvesti.info/

    proslava__2_.jpg

     

     

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Evo i iz Blica skoro to isto:

    Episkop bački Irinej: Zorana Mihajlović podržala Hertu Miler, treba joj pomoć duhovnika

     

    Reči patrijarha Irineja da su žene dužne da rađaju decu izrečene na Sajmu knjiga u Beogradu su dobronamerne, a ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ih je stavila u kontekst ratova i stradanja i time svesno podržala Hertu Miler, saopštila je episkop bački Irinej.

     
    Foto: O. Bunić / RAS SrbijaEpiskop bački Irinej
    share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

    "Svakom iole dobronamernom čoveku, upoznatom sa činjenicom da svake godine u Srbiji umre 30.000 ljudi više nego što se rodi, apsolutno je nesporan apel patrijarha Irineja izrečen 24. oktobra 2017. godine na Sajmu knjiga da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu, po Božjem blagoslovu i daru datom majkama, da na taj način ostanemo u istoriji", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

     

    Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je ranije na tu izjavu patrijarha da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće.

     
     
     
    Zorana_o_radjanju_vesti_blic_safe
     

    Dalje izneti stav je da su te reči najjednostavnije i najdobronamernije, utemeljene u Božijoj zapovesti: "Rađajte se i množite se i napunite zemlju".

    "Te reči, koje su izraz decenijama sticanog duhovnog iskustva patrijarha bile su povod gospođi Zorani Mihajlović da patrijarhove reči stavi u kontkest ratova i stradanja i time je potpuno svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler", stoji u saopštenju episkopa.

    U daljem tekstu stav je da je motivacija Herte Miler "zasnovana na istorijskim kompleksima i porodičnom vaspitanju jasna je i neupitna", a da motivacija Zorane Mihajlović da "izvrće reči o deci i blagoslovu i radosti rađanja" lične prirode, a ne politička i da joj treba pomoć duhovnika.

    "To jeste njeno ljudsko i građansko pravo, ali u tom sličaju ona ne raspolaže nikakvim kriterijumima na osnovu kojih bi meritorno mogla da procenjuje sadržaj i vrednost patrijarhovih poruka. Ako je tako onda bi joj umesto pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi psihologa."

    "Kao ubeđena privrženica 'evropskih', možda i 'evroatlantskih' vrednosti i standarda, ona je i veliki poštovalac ljudskih prava, naročito ženskih prava, iako verovatno ne zna da je tim pravima izvor u hrišćanskoj etici, odnosno u hrišćanskom učenju o neprikosnovenoj vrednosti i dostojanstvu svake ljudske ličnosti. Zna se, međutim, da osnovno ljudsko pravo jeste pravo na život. Zato pitam gospođu ministarku - da li embrion, nerođeno dete, novo ljudsko biće u utrobi majke, ima pravo na život? I da li bilo ko, a pogotovu roditelji (ne apostrofiram posebno majke), ima pravo da oduzme bilo čiji život, u tom broju i život svog nerođenog, ali već postojećeg deteta? Kako to da se za ubistvo novorođenčeta ide na robiju, a o ubistvu potpuno nevinog i nezaštićenog budućeg novorođenčeta slobodno i nekažnjivo odlučuje samo i isključivo žena, kako tvrdi gospođa Mihajlović? Gde je tu moral, gde savest, gde duša, gde elementarna ljudskost", dodao je episkop bački Irinej.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Дотична се верујем, залаже за сваку врсту секуларизма. Нека буде доследна.

    Нека се бави саобраћајем. Односно: лошим стањм на путевима,рупама, испупченим шахтовима, константним крпљењима, лошом сигнализацијом, џомбама, уграђивањима и махинацијам приликом изградњи путева и нека не залази у друге области.Или госпођа министарка мисли да се возимо по пистама?

    Можда она не осећа све те џомбе и рупе у возилу владе Србије које увек и свуда има предност. Да се госпођа министарка Зоркиња можда није мало одродила од женкиња које наводно толико брани, које верујем, врло добро осећају рупе,џомбе и остала достигнућа српских саобраћајница?

    Ако Црква треба да чучи у порти, по њој и сличнима, онда и госпођа министарка Зоркиња Михајловић треба да чучи у саобраћају, мада јој ту није место, јер не видим неки посебан бољитак у тој области. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Stari Sloveni su se umjeli barem bez problema multiplicirati ako vec ništa drugo i to im je valjalo. 

    A mi danas više ne umijemo NIŠTA! Čak ni to što oni! Teško nama kako smo moralno duboko pali!

    Stari Sloveni se nikad nisu petljali neprirodnim načinima do prirodnih procesa. I za njih je to bio grijeh!

    Izgleda da cemo sljedece generacije morati "izdodolati" ko kišu, oj dodole, dodole, da nam djece napada!

     

     

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Мислим да је разлика између онога што каже Владика Иринеј и у томе што је рекао да у овој теми о рађању ,односно нерађању деце,не апострофира жене.Мислим да позивањем да  Српкиње  рађају децу пребацује се одговорност на жену,сви добро знамо да и у стабилним породицама и браковима је одлука  углавном заједничка.Свакако да људи из Цркве имају  одговорност да указују на достојанство сваке људске личности чији живот почиње од зачећа,једино  што треба изменити је обраћање Српкињама,зашто не Србима. Тиме се само даје повод екстремним феминисткињама да замењују тезе .

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Kada žene žele dostojanstven status u porodici,društvu,to ne mora da je feminizamu nekom negativnom značenju uvek.Šta ćemo sa nečijim mentalitetaima koji čak i izmišljaju stvari na račun žene da bi je degradirali ili izvukli neku korist.Postoje stvari koje su lako dokazive,ali ne na FB i društvenim mrežama.I nije svaka priča o dostojanstvu žene feminizam,nego stvar pravde i istine.Postoje zaista feminističke priče koje su meni degutantne,ali nije dobar manir trpati sve u isti koš.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...