Jump to content
  • Поуке.орг инфо
    Поуке.орг инфо

    (ВИДЕО) Tрибина - Горан Шарић: „Генетичко порекло Срба и других европских народа“

      Tрибина „Генетичко порекло Срба и других европских народа“, одржана је у четвртак 18. октобра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и побудила је велику пажњу Новосађана. О овој теми говорили су: Жељко Ињац, главни уредник сајта „Видовдан“ и Горан Шарић, католички теолог и историчар.

    Отварајући трибину, Жељко Ињац је казао да тема о генетском пореклу европских народа, укључујући и Србе, изазива велико интересовање у последње време на овим просторима и, уопште, код словенских народа. У прошлости је доминирала углавном немачка историјска школа која је на Словене „гледала као на некакве Индијанце.“ Како наука напредује, генетика доста помаже да неке ствари, које су до сада биле сакривене, најзад изађу на видело.

    Шарић је предавање започео констатацијом да је последњих  200 година на Балкану британска политика непогрешиво увек радила против наших интереса. Турска, коју су тада звали „болесником са Босфора“, одржавана је „на апаратима“ само зато да Србија не би добила своју државу: Зашто? Зато да би се Русији запречио излаз на Јадран. Велика Британија имала је политику „Balans of the power“ и никада није хтела да дозволи да нека држава, па била то Француска или Немачка или Русија, постане толико јака да угрози њихове интересе.

    Током читавог 19. века постојао је прећутни договор између Британије и Аустроугарске који се огледао у томе да је Аустроугарска увек стајала на страну британске колонијалне политике другде у свету, а Британија је, заузврат, подржавала хабзбуршку политику на Балкану.

    – Можда и последња велика победа аустроугарске дипломатије било је стварање албанске нације од хетерогених племена која се нису међусобно разумела, имала су четири вероисповести и различите језике. Такву једну „масу“, која је била лојална  сваком окупатору, они су претворили у нацију само зато да Србија не би изашла на море – навео је Шарић.

    Када је српска војска ослободила Скадар, Драч и Валону и када је дочекана као ослободилачка, Британија и Аустроугарска усмеравале су Србију на Бугарску и забрањивале јој да гледа преко Дрине. Аустроугарска је, наиме, имала највећи страх да би  Србија могла да уједини све јужне Словене и да ће то значити крај аустроугарског царства.

    – Били су у праву, то се и десило 1918. године – констатовао је Шарић, а затим прешао на тему аутохтони из угла ауторитета из суседних земаља.

    Навео је да академик Фрањо Шањек, теолог и историчар који је докторирао на Сорбони, пише да су Хрвати на Балкану од каменог доба, а проф. др Бисера Солић Бускаило, највећи бошњачки ауторитет за језике, тврди да су и Бошњаци аутохтони. Муфтија Зукорлић у својој књизи „Древна Босна“ истиче да су Санџаклије и Бошњаци аутохтони, као што тврде и за Албанце. Произлази да су сви аутохтони осим Срба, што је, наравно, нетачно.

     

    Шарић је казао да није истинита тврдња да су Срби били под Турцима 500 година. Подсетио је да је последњи српски цар Јован Ненад убијен у заседи 1527. године. Срби су потпали под Турке тек 1545., а од тада, па до Карађорђевог устанка, прошло је 300 година. Ниједан метар Србије није био 500 година под Турцима.

    Шарић је у наставку трибине рекао да ниједан аутор из периода петог, шестог и седмог века не спомиње досељавање Словена. Навео је и да је највећи археолог са ових простора, покојни проф. др. Ђорђе Јанковић остао без професорског звања на факултету, јер је открио да су Словени живели на Балкану и у време Рима. На крају трибине, поновио је своју тезу да је најстарија култура створена на Дунаву: најстарији је Лепенски вир, затим следи Старчево, па винчанска и сопотска култура.




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    пре 17 минута, Поуке.орг инфо рече

    – Можда и последња велика победа аустроугарске дипломатије било је стварање албанске нације од хетерогених племена која се нису међусобно разумела, имала су четири вероисповести и различите језике. Такву једну „масу“, која је била лојална  сваком окупатору, они су претворили у нацију само зато да Србија не би изашла на море – навео је Шарић.

    Вук Караџић, пишући о "Арнаутима" (тако је називао Албанце)... а то је, значи, била прва половина 19. века, дакле време 100 година пре овог о ком се говори, говори сасвим супротно. Говори да су изузетно сложни и да на тој слози Срби само могу да им завиде. Јер и Арнаута има три вере исто као и Срба, али држе да су један народ, док Срби "турске вере" и Срби "латинске вере" - неће да су Срби, нити се српским именом зову.

    Исто тако пише да је Србину турске вере већи брат Турчин и да се и сам Турчином зове, док ће Арнаут турске вере побити и 10 Турака ако треба да спасе Арнаута хришћанина.

    Чак наводи и пример како се један наш хајдук на превару спасао захваљујући томе што је говорио албански, па навео чету Арнаута да га избаве од Турака. Заборавила сам име, али навео је пример када је турска патрола спроводила од града до града оковану групу хајдука на погубљење, па је овај што је знао албански спазио групу Албанаца у брду и почео да запомаже на албанском "Помозите браћо, воде ме да ме убију". Ови су се наоружани сјатили, пресрели патролу и рекли "Не знамо шта имате са овима и куда их водите, али овај је наш и морате да нам га дате" и на тај начин је главу спасао.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    А ово за 500 година под турском влашћу, то је из епске традиције, а не из историје. По епској традицији, Србија је пала под ропство 1389. и током ослобађања Србије у 19. веку непрестано се кроз песме и народ помињало како "већ 500 година робујемо".

    Ја сам можда мало млађа, па се боље сећам часова историје (а и имала сам 5) али мислим да је тачно тако било речено, да је централна Србија била под Турцима 350 година, Војводина 250, области око Ниша и Новог Пазара нешто дуже него остатак централне Србије, а да је једино Вардарска Македонија била 500 година... а она се сматрала за део државе Србије све до краја Другог светског рата.

    Предавање на основу сажетка, у неким наглашеним стварима не делује озбиљно, бар не у научном смислу. Или су истакнуте нерепрезентативе ствари, па тако делује... Истакнуте су неке нетачне ствари, доста пажње је посвећено рушењу неких митова који уопште и не постоје, попут онога о староседелаштву, предимензиониран је значај генетских испитивања над хаплогрупама, а чим видим оно "немачка историјска школа", све добије призвук наших публициста који се баве пара-историјом и који су измислили да постоје некакве "школе" у смислу староседелаштва и дошљаштва.

    Едит (да не пишем нову поруку): У сваком случају, погледаћу цео снимак, надам се да ћу имати сутра мало више времена, да не испаднем брзоплета.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...