Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Хиротонија архимандрита Илариона за Епископа новобрдског, викара Патријарха српског

    На редовном заседању одржаном у Београду од 15. до 20. маја 2022. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Илариона (Лупуловића), игумана манастира Драганца код Гњилана, за викара Патријарха српског са титулом Епископ новобрдски.

    Хиротонија изабраног Епископа новобрдског биће обављена у недељу, 20. новембра 2022. године са почетком у 9 часова, у храму Светог Саве на Врачару на светој архијерејској Литургији коју ће служити Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије са архијерејима и свештенством. Претходног дана, у суботу, 19. новембра са почетком у 18 часова биће извршен чин наречења изабраног Епископа у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

    Високодостојни архимандрит Иларион је рођен као Растко Лупуловић 16. октобра 1974. године у Београду, од оца Илије и мајке Данице. Основну и средњу школу је похађао у Београду. Године 1991. уписује Факултет драмских уметности – смер глума. Показао је велики уметнички таленат и у знаменитом позоришту Атеље 212 био је виђен као један од перспективнијих глумаца млађе генерације. Међутим, љубав према Христу и монашком позиву била је јача. Још од 1992. године редовно долази у манастир Високи Дечани и коначно 1996. године у том манастиру, са благословом игумана – садашњег Епископа рашко-призренског Теодосија, постаје искушеник.

    Замонашен је 1998. године, на празник Светог краља Стефана Дечанског, у чин мале схиме добивши монашко име Иларион, по Светом Илариону Великом. У чин јерођакона је рукоположен 1999. године, а 2001. године бива рукоположен у чин јеромонаха. Будући посебно надарен за уметност, поред осталих послушања најчешће би иконописао у манастирској радионици. У периоду од 2008. до 2010. године, у два наврата по неколико месеци, борави у манастиру Пећкој Патријаршији помажући у редовним богослужењима и припремајући манастир пред устоличење Патријарха српског Иринеја у октобру 2010. године. Недуго после тога, по благослову Епископа рашко-призренског Теодосија, бива одређен за вршиоца дужности настојатеља манастира Гориоча, показујући велику ревност у раду са верним народом источког краја и помажући сестринству у обнови те светиње. Коначно, на Сретење Господње 2011. године бива послат у манастир Драганац у Косовском Поморављу, где преузима управу манастира најпре као вршилац дужности настојатеља, а потом и као настојатељ манастира, у коме се убрзо скупило братство од десетак монаха и искушеника. У Косовском Поморављу наставио је да ради не само на изградњи и адаптацији манастира Драганца, већ и са духовним богаћењем верног народа. Редовно је предавао веронауку деци у локалној српској школи и често држао предавања широм Епархије и Српске Православне Цркве на различите богословске теме. Године 2012. одликован је чином протосинђела, а на Ђурђевдан 2015. године је рукопроизведен у чин архимандрита и именован за архијерејског заменика Епископа рашко-призренског.

    Поред већ раније завршеног Факултета драмских уметности, 2010. године уписао је Богословски факултет који је завршио у року од четири године са завидним успехом. Говори енглески, француски, италијански и албански језик.

    https://spc.rs/hirotonija-arhimandrita-ilariona-za-episkopa-novobrdskog-vikara-patrijarha-srpskog/

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    "Хвала Светом краљу Стефану Дечанском, домаћину обитељи која је за мене постала гора откровења, место васкрсења и вазнесења, место силаска Светога Духа. У немањићкој лаври, манастиру Високи Дечани срео сам Бога, ја недостојни.

    Живога Бога усрдно молим да моје ново служење на које ме данас пратите из наше заветне земље у престоницу допринело да Косово и Метохија буду још ближе Београду, те да сви по речима Господа Христа будемо једно. Са псалмопојцем пред свима вама се заветујем – Ако заборавим Косово и Метохију, нека ме заборави десница моја“- казао је, између осталог, у приступној бесједи након чина хиротоније Његово преосвештенство Епископ Новобрдски Г. Иларион (Лупуловић).

    Преосвећеном Епископу Илариону (Лупуловићу) живом кандилу живе вјере у живога Христа, монаху и игуману у можда најтеже вријеме на распетој Светој српској земљи Косову и Метохији, посветили смо ово издање емисије ,,Косметска кандила“, у којој смо неколико пута имали благослов и радост да Владика Иларион буде наш драг гост.

    Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је у недјељу 20. новембра 2022. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Илариона (Лупуловића) у чин Епископа новобрдског, викара Патријарха српског.

    Првојерарху Српске Православне Цркве саслуживали су Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Преосвећена господа Епископи: бачки Иринеј, шумадијски Јован, браничевски Игнатије, милешевски Атанасије, рашко-призренски Теодосије, пакрачко-славонски Јован, тимочки Иларион, нишки Арсеније, ваљевски Исихије, захумско-херцеговачки Димитрије, шабачки Јеротеј, стобијски Давид, ремезијански Стефан, мохачки Дамаскин, марчански Сава, хвостански Алексеј и изабрани Епископ новобрдски архимандрит Иларион, изабрани епископ јегарски архимандрит Нектарије, изабрани епископ липљански архимандрит Доситеј, изабрани епископ топлички протосинђел Петар,  као и многобројно свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве.

    По завршетку молитви Патријарх је новохиротонисаног епископа Илариона обукао у сакос и омофор, а затим положио на њега крст, панагију (енколпион) и архијерејску митру свечано узглашавајући: „Аксиос!“ и „Достојан!“, што су сво свештенство и народ у радости отпевали. Потом су новохиротонисаног Епископа Илариона целивали Патријарх Порфирије и архијереји, а он је, потом, по први пут народ благословио трикиријама и дикиријама.

    На крају свете архијерејске Литургије Патријарх Порфирије је уручио архијерејски жезал Епископу Илариону.
    У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да када Црква бира епископе то није реч о обичном људском избору. Епископ је као неко на Христовом месту, Његова икона, позван да врши дело Христово.

    Господ се поистоветио са нама, поистоветио се са човеком ради његовог спасења. Ако је епископ на месту Христовом и он се мора поистоветити са сваким човеком. Да би се епископ поистоветио са сваким човеком, он мора најпре да се поистовети са Христом. Веома је важно да епископ говори језик Христов, а не свој језик.
    У надахнутој беседи, Преосвећени Епископ новобрдски Иларион захвалио се путу који га је одвео за брда она, у зелени гај, у најчудесније место на свету. У немањићкој лаври, манастиру Високи Дечани срео сам Бога, ја недостојни. Тада сам стекао вечну породицу, оца који ме роди Јеванђељем, тадашњег игумана Дечанског, а садашњег Епископа рашко-призренског г. Теодосија и браћу која су моја утеха и прибежиште, браћу из којих сија тајна монашке схиме. У Дечанима ми се отворио прозор ка предивној галаксији монашких заједница од Јерусалима и Свете Горе, преко Кијева до свете Русије, па све до Северне Америке. Са псалмопојцем пред свима вама се заветујем – Ако заборавим Косово и Метохију, нека ме заборави десница моја.

    Поред многобројног верног народа, светој Литургији молитвено су присуствовале и високе званице из политичког, културног и јавног живота Републике Србије.

    Након светог евхаристијског сабрања у Храму Светог Саве на Врачару, у недељу 20. новембра 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, у чијој пратњи је био Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, благословио је многобројни верни народ са Косова и Метохије који је стигао у Београд да би саборно присуствовао светој архијерејској Литургији на којој је хиротонисан Преосвећени Епископ Иларион.

    19. новембра је у Саборној цркви Светог Архангела Михаила у Београду, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије извршио је свечани чин наречења изабраног Епископа новобрдског, високодостојног архимандрита Илариона, игумана манастира Драганац.

    Пред присутним сабрањем наше Свете Цркве, високодостојни архимандрит Иларион прихватио је вољу и одлуку Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, који га је на овогодишњем редовном заседању одржаном од 15. до 20. маја изабрао за Епископа новобрдског, викара Патријарха српског. Након тога је наречени Епископ новобрдски началствовао вечерњим богослужењем, у молитвеном присуству Његове Светости и архијереја.

    У емисији доносимо и дијелове из разговора који смо са Епископом Иларионом снимили августа 2019. године за емисију ,,Косметска кандила“.

    Отац Иларион, прије доласка у Високе Дечане био је познати млади позоришни глумац, више пута награђиван за свој рад Растко Лупуловић. Добитник је ,,Стеријине награде” и награде “Зоран Радмиловић” а у рок групи “Kанда, Kоџа и Небојша” потврдио се се и као добар музичар.У трену када су се многа врата отварала пред њим одрекао се глуме, музике, славе и световног живота и кренули на свој пут ка Богу. Он нам је испричао како се то догодило, да по ријечима аве Јустина сагледа себе са тачке гледишта вјечности.

    Отац Иларион говори и колико је остало оног умјетничког у њему, Растка који се жртвовао да би се родио Иларион. Он каже да већа благодат засјењује ону мању, монаштво је својом благодаћу засјенило глуму.

    ,,Косово је темељ Горњег Јерусалима макар тог српског одјељења чији се темељ већ гради. Треба да помогнемо Богу у томе да градимо и да се уграђујемо у њега. Немојмо да протрчимо кроз Косово, него га доживимо, загрлимо и орадостимо своја срца том његовом крстоваскрсном тајном. Да осјетимо да, иза те горчине у коју се закопало наше надање, долази заправо радост Вассдкрсења, свјетлост преображаја и вјечног сијања славе Божије“- порука је оца Илариона Србима.

    Он каже да је живот непрекидна умјетност успостављања и одржавања односа, грађења Цркве и то је оно што је надахњујуће.

    “И умјесто да умјетност буде наш живот, наш живот постаје умјетност. Само је ствар избора како ће човјек да се постави. Треба да идемо путем слободе радости и љубави, остварујући се кроз љубав према Богу и људима. Гдје нас такав пут одведе то је наше право мјесто. Бог ће дати сваком по његовом срцу али ми треба искрено да тежимо истини“- каже отац Иларион.

    У разговору који смо са Владиком Иларионом снимили 27. фебруара 2021. поводом устоличења Његове Светости Патријарха Порфирија, отац Иларион је казао да од Патријарха српског Порфирија очекујемо очинску заштиту и подршку у драматичним временима у којима се налазимо.

    ,,Како нама монаштву и свештенству тако и вјерном народу потребна је Патријархова миротворачка утјеха љубави, као залог опстанка и будућег повратка на Свету српску земљу. Српски Патријарх треба да нам помогне да своју службу и надаље вршимо предвођени нашим Владиком Теодосијем, који је на распећу заједно са својим свештенством, монаштвом и вјерним народом Рашко-призренске Епархије. Зато је потребно да наша Црква функционише као Тијело Христово коме је глава Христос а сви ми удови Његови у коме све има свој поредак, гдје ће световне власти вршити своју, а црквене своју службу на Богом повјерени начин а и свако од нас у складу са својим позивом и даровима, у славу Божију“- казао је, између осталог, Владика Иларион фебруара 2021. године за емисију ,,Косметска кандила“.

    Отац Иларион каже да је Патријарха Порфирија упознао када је почео да одлази у цркву и да га је врло брзо заволио као човјека врло блиског његовом срцу.

    ,,Сваки мој сусрет са Патријархом Порфиријем Дечанцем за мене је био утјеха и радост. Слика садашњег Патријарха, у мени, везана је за Ковиљско братсво гдје сам га видио најприје као монаха који је кренуо за Светим Савом. Живећи у монашким заједницама монашки живот Патријарха Порфирија Ковиљца текао је на један здрав и дубок начин. Амин и аксиос поводом устоличења Патријарха Порфирија које из манастира Ковиљ, чији је он домаћин, громогласно одјекује најбоље свједочи о њему“- казао је отац Иларион.

    Отац Иларион: “Због блаженопочившег Митрополита Амфилохија Црна Гора нам је постала најближа својта и друга кућа“

    Отац Иларион се сјетио и веза претходника Патријарха Порфирија на трону Српских Патријараха, блаженопочивших Патријарха Павла и Иринеја али и немјерљивог утицаја нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија, посебно у вријеме највећег страдања када је стизао гдје нико други није могао како би опојао мученике и помогао онима који су остали за њима, мошаштву које је остало да чува наше највеће Светиње и да долива уља у њихова кандила и вјерном народу који је остао да чува српска огњишта да се не угасе.

    “Митрополит Амфилохије је био најближи род нашег монаштва. Био је онај добри стриц који долази у наш дом, доносећи са собом утјеху. Само Митрополитово присуство нас је блажило, тјешило и благосиљало. Нисмо га пуно питали, довољно је било само да га гледамо и слушамо. Непроцјењива је била утјеха коју је Бог, преко њега, давао Цркви својој. Због њега нам је и Црна Гора постала као најближа својта и друга кућа.

    Митрополитов лик се најбоље видио у вашим литијама које су једно од чуда које сам доживио за свога живота. Литије у Црној Гори су највеће чудо савременог доба у коме се види преображавајућа сила Христова која дјелује када ми то Господу дозволимо. У Црној Гори се Христу дало простора за дјеловање јер је на челу тих литија био христолики Митрополит Амфилохије. Нека би његове молитве и даље биле са нама јер су потребне, посебно нама на Косову и Метохији, нашем Владики Теодосију, монаштву, свештенству и вјерном народу. Надамо се да ће, по слободи коју је добио пред Господом, наш Митрополит Амфилохије сада још јаче бити са нама пружајући нам молитвену утјеху“ – каже отац Иларион.

    Отац Иларион каже да се на Косову опредјељење за Царство небеско или опредјељење ово што се зове савремени свијет најбоље види. Види се љепота Божијег свијета уз све болести које он носи на свом тијелу.
    “У ово вријеме посебно је Епархији рашко-призренској потребна суштинска и братска подршка која највише може да помогне опстанку нашег народа на Косову и Метохији. Битно је да се Владики Теодосију и његовим сарадницима пружи подршка за очување живе Цркве у борби за наша права, безбједност, имовину и идентитет. Потребна нам је подршка са свих страна. Овдје је народ навикао на инциденте и научио да живи са тим. Већина знају зашто су остали на Косови Метохији, знајући да постоји слатки Бог и слатка Црква а да је обличје овога свијета склоно промјенама и пролазности. Живот на Косову нас опредјељује за љепоту Божанског“- казао је Владика Иларион фебруара 2021. године за Радио ,,Светигору“ и позвао све да подршку, осим Косова и Метохије, пруже и Црној Гори како би се наставило Свето дјело нашег Митрополта Амфилохија.

    https://svetigora.com/dostojan-aksios-episkop-novobrdski-g-ilarion-lupulovic-vikarni-episkop-patrijarha-srpskog/

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...