Jump to content
  • Значајно
    Милан Ракић
    Милан Ракић

    Први пут на територији САД! Света Архијерејска Литургија уз саслуживање војних свештеника Војске Србије и Националне гарде Охаја

    Његово Преосвештенство Епископ Источноамерички Г. Иринеј,  благоизволео је да у недељу, 7. априла 2019. године, на светли празник Благовести, служи Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Парми, Охајо.

    56558668-10218616659672570-8756337383282

    Ово је уједно била и прва Литургија на тлу САД на којој су служили припадници Верске службе Војске Србије, а са њима су саслуживали и православни припадници Националне Гарде државе Охајо.

    57154957-10218616660352587-6189013041351

    У склопу Програма државног партнерства Републике Србије и америчке Савезне државе Охајо, од 2006. године када је потписан Споразум о статусу снага (Status of Forces Agreement – SOFA), поред активности у цивилном сектору, војно-војна сарадња је оцењена као веома квалитетна и врло разуђена-на више поља.

    wewqtwertwer.jpg

    Сарадња се огледа пре свега у области школовања и усавршавања официра и подофицира, размене и обуке јединица, заједничких вежби, преношењу искустава у формирању подофицирског кора, помоћи војске цивилним структурама у случају елементарних и других несрећа и непогода и развоју капацитета за учешће у мултинационалним операцијама.

    160623-Z-UU033-012.jpg

    Најинтензивнија сарадња реализује се традиционално у септембру сваке године када је Војска Србије домаћин бројне делегације Националне гарде Охаја с командантом на челу.

    1000w_q95.jpg

    Један од кључних аспеката сарадње са Националном гардом Охаја је заједнички пројекат изградње Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама у бази „Југ“ и извођење заједничких вежби и обуке. 

    original.jpg

    Посебно место заузимају активности цивилно-војне сарадње, које се реализују од 2009. године у оквиру пројеката „Хуманитарна асистенција“, у оквиру којих припадници НГ Охаја и Војске Србије заједнички раде на реновирању објеката од друштвеног значаја под покровитељством Европске команде САД.

    2018-0704-sizemore.jpg

    Свакако, треба истаћи и сарадњу Верске службе Војске Србије са Верском службом НГ Охаја, која је претходних година резултовала са неколико посета које су православни свештеници НГ Охајо учинили нашим, где су се, у Врању, Прањанима, на Опленцу, капели на ВМА, Генералштабу и другде, више пута служиле заједничке Литургије.

    На позив америчких домаћина и главног војног свештеника НГ Охаја пуковника Ендрјуа Аквина, у периоду од 4. до 10. априла, у посети САД се налази делегација Верске службе Војске Србије предвођена пуковником Сашом Милутиновићем и Главним војним свештеником мајором Слађаном Влајићем, те капетаном Александром Затезалом, војним свештеником Команде РВ и ПВО и заставником Гораном Јокановићем, помоћником Главног војног капелана Војске Србије.

    56706206-2447908861895496-85786957663929

    Делегацију наше војске је примио и Командант НГ Охаја генерал мајор Џон Харис.

    56412466-10218599266637755-6014543700191

    Припадници војносвештеничке службе наше војске су посетили и Национални Музеј ветерана у Коламбасу, а у Саборном храму Светог Саве у Парми крај Кливленда, служена је Литургија, где су први пут на територији САД, служили и војни свештеници наше војске.

    56721519-10218616660672595-4952088483310

    Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Епископ источноамерички Иринеј (Добријевић) уз саслуживање старешине храма, јереја Драгослава Косића и војних свештеника ВС, мајора Слађана Влајића и капетана Александра Затезала, као и војног свештеника НГ Охаја, потпуковника Џејмса Сејзмора.

    56675152-10218616660072580-5490106718513

    за Поуке.орг: Милан Ракић

    фото: Саша Милутиновић via ФБ, Епархија Источноамеричка СПЦ, OCA, NGO, USARMY, USAF, DVIDSHUB, MCAUSA, Војска Србије




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Историјски сусрет на Благовести у Кливленду

    Богоугодног ли прољећног, сунчаног дана у Саборном Храму Светог Саве у Парми, Кливленду!

    На Благовести Пресвете Богородице, четврту недељу поста - Светог Јована Лествичника, 7. Априла 2019., Његово Преосвештенство Епископ Источноамерички Г. Иринеј началствовао је Светом Архијерејском Литургијом Светог Василија Великог. Саслуживали су старешина храма протојереј Драгослав Косић, свештеници Верске службе Војске Србије-мајор Слађан Влајић и капетан Александар Затезало, војни свештеник НГ Охаја-потпуковник Џејмс Сејзмор и протођакон Јован Аничић.

    IMG_2461.JPG

    Литургији су присуствовали пуковник Саша Милутиновић и заставник Горан Јокановић и неколико чланова НГ Охаја. Ова Литургија ће остати уписана у историју као прва на америчком тлу на којој су служили припадници Верске Службе Војске Србије.

    Прелепа црква била је испуњена верним народом и дечицом која су се посебно радовала сусрету са својим Владиком ,  који их је после Литургије позвао да приђу и још више улепшају заједничку слику свештенства и војних капелана Војске Србије.

    Владика Иринеј одржао је дивну беседу осврнувши се на Јеванђеље и важност вере. Дати су нам примјери оца који је Исусу Христу на исцељење довео сина својега и којем је Господ рекао: “Ако можеш вјеровати, све је могуће ономе који верује. “ На то, отац детета са сузама говораше: “Верујем Господе, помози мојему неверју.”

    Владика Иринеј нагласио је важност ових ријечи и битност преласка веровања у поверење и истиниту веру. Епископ Иринеј се осврнуо на пример и неизмерну јачину вере наше Пресвете Богородице када је сазнавши од Светог архангела Гаврила да ће зачети и родити Cина Спаситеља рекла: ” Ево слушкиње Господње-нека ми буде по речи Tвојој.”

    Владика Иринеј је честитао верницима овај велики Празник као и овај историјски сусрет пожеливши да нам свима Богомајка буде животна војвоткиња која ће нас водити од победе до победе, од славе до славе.

    После Свете Литургије, служен је посни ручак који су припремиле чланице Кола Српских Сестара при Саборном Храму Светог Саве у Парми.

    Хвала Господу и Пресветој Богородици на овом дивном дану.

    images?q=tbn:ANd9GcTOMTiJ7LnJ4ELb5v53YMg

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Припадници Верске службе Војске Србије у Акрону

    Вечерас, 8.априла 2019. године, Храм Светог Великомученика Димитрија у Акрону почаствован је посетом гостију из Србије. Храм су посетили свештенослужитељи при Верској служби у Војсци Републике Србије- мајор Слађан Влајић и капетан Александар Затезало. Старешина храма и архијерејски намесник кливлендски, отац Драган, гостима је најпре показао храм, црквене канцеларије и учионице недељне школе а затим се уз послужење задржао у дужем разговору. Била је ово јединствена прилика Храма у Акрону да угости војне свештенике из Србије.

    IMG_2456.JPG

    Отац Драган је гостима пожелео добродошлицу у Америку и позвао их да увек када им то прилике и обавезе допуштају посете наше храмове и народ у овој благословеној земљи.

    images?q=tbn:ANd9GcTOMTiJ7LnJ4ELb5v53YMg

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...