Jump to content
  • александар живаљев
    александар живаљев

    Његова Светост: Верујем да председник мисли исто као и Црква и народ о Косову; Зорана Михајловић: Очекујем од СПЦ да не врши притисак на Вучића

    Патријарх: Верујем да Вучић о Космету мисли исто што и народ (Фото)

    Владимир Митрић | 16. септембар 2017. 22:02

    Поглавар СПЦ патријарх Иринеј, за “Новости”, о најави дијалога. Уздамо се и у Русе да ће нам помоћи да вратимо наше

    Патријарх Иринеј на свечаности код Лознице Фото: В. М.

    Патријарх Иринеј на свечаности код Лознице Фото: В. М.

    ВЕРУЈЕМ да оно што мисле Црква и народ мисли и наш председник. Изјавио је ово у суботу, ексклузивно за “Новости”, патријарх српски Иринеј, одговарајући, током прославе седам векова манастира Троноша, на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о решењу косовског питања. Поглавар Српске православне цркве каже и да се уздамо у Русију да ће нам помоћи да сачувамо оно што је увек наше било.

    - Наша трагедија и наш проблем јесте то што се народ није вратио. Прво решење и највећи задатак јесте вратити што већи број људи прогнаних с Косова и Метохије - рекао је патријарх Иринеј.

    У проповеди после свете архијерејске литургије поводом седам векова Троноше, манастира код Лознице, задужбине Немањића, и канонизације некадашњег архимандрита ове богомоље Стефана Јовановића, патријарх Иринеј је нагласио: - Никада нисмо, чини ми се, толико страдали као у нашем времену, почевши од стратишта у Јасеновцу и Јадовну из прошлог рата, па све до Косова и преко Косова, где смо својом крвљу и својим костима цементирали ову земљу.

    - И данас патимо и страдамо, али је наша велика нада у име Божје да нас неће оставити под условом да ми не оставимо Господа - подвукао је поглавар СПЦ.

    Манастир Троноша, задужбина Немањића

    04%20%281%29.jpg

    Патријарх је нагласио да Господ неће оставити ни наше мученичко Косово.

    - Неће Господ оставити ту највећу светињу, заливену сву крвљу светомученика у толиким светима и светињама - рекао је српски патријарх. - Неће Господ дозволити да падну у руке некрста, који све чини да руши и пали, и не зна шта је историја и духовно наслеђe. Таквом народу таква блага не могу бити дата на чување.

    04%20%282%29.jpg
     

    Михајловић: Очекујем од СПЦ да не врши притисак на Вучића

    недеља, 17. сеп 2017, 11:09 -> 11:31

    Извор: Танјуг

    Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила ја да очекује да Српска православна црква буде партнер током унутрашњег дијалога о Косову, као и да пре почетка разговора не врши притисак на председника Србије Александра Вучића.

    Зорана Михајловић је изразила очекивање да ће нова фаза дијалога о Косову, током које ће председник Вучић разговарати са свим најзначајнијим институцијама и појединцима, донети једну нову политику, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе.

    Зорана Михајловић (архивска фотографија)
    Зорана Михајловић (архивска фотографија)

    "У тим разговорима очекујем да ће Српска православна црква, као вековни чувар нашег народа и културе на Косову, бити добар партнер и да ће својим утицајем истински помоћи у успостављању нове врсте дијалога између Срба и Албанаца. Очекујем и да не врше притисак пре почетка разговора о Косову на председника Србије Александра Вучића", истиче се у саопштењу.

    Михајловићева је додала да су све досадашње политике довеле до тога да је Косово све даље од Србије.

    "Зато нам је потребна нова, мудра и рационална политика коју ће спроводити председник Србије Александар Вучић и Влада Србије", истакла је Михајловићева.

    У саопштењу се напомиње да је Србији потребна нова политика која за циљ има бољи живот наших сународника на Косову, политику заштите наше културне и верске баштине, очување економских интереса и помирења са албанским народом.

    http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2872866/mihajlovic-ocekujem-od-spc-da-ne-vrsi-pritisak-na-vucica.html



    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Đukanović: Hvala Patrijarhu Irineju i SPC u želji da pomogne Srbiji oko unutrašnjeg dijaloga vezanog za KiM


    Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izrazio je zahvalnost na društvenim mrežama SPC i Patrijarhu Irineju.


    • Izvor: Pink.rs, Foto: Printscreen

    -Hvala Njegovoj Svetosti Patrijarhu Irineju i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na veoma aktivnom pristupu i želji da pomogne Srbiji i njenom rukovodstvu oko unutrašnjeg dijaloga vezanog za Kosovo i Metohiju - navodi Đukanović

    -Crkva je oduvek imala i uvek će imati, Bogu hvala, veći uticaj u narodu od pojedinih samohvalisavih ministara koji bez razloga sebe smatraju bitnim - dodao je on.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Видим јасно као никада до сада политичку просвећеност Српске свести и вредности на делу. Нека је Зорана дала жути картон Патријарху, то и спада под надлежност министарства саобраћаја..  :))

    Сад се човек пита зар је Вучић са преко 40 година живота толико ментално слаб и занесен у свом свету да му пада поражавајуће разговор са Патријархом који познаје ситуацију на ту тему нашег народа. То треба да доживимо као вршење притиска на председника? а свакодневна сатанизација српских световних и духовних вредности и слободе појединца нису вршење притиска на цели народ па и самог председника. Изгледа зорана има неке своје стандардеconfused1, донела у мираз12:smeha:

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Зашто Зорана Михајловић брани Вучића од српског патријарха

    Од ИН4С-18 септембар, 2017
     
     
     
    irinej-i-vucic-750x406-640x346.jpg

     

     

    Да ли је само Његовој светости забрањено да јавно искаже став о Косову и Метохији, иако је колевка наше Цркве баш у јужној српској покрајини и иако су наши манастири и светиње центар окупљања и највећа нада за преостале Србе?

    Шта је то конкретно заболело потпредседницу Владе Зорану Михајловић када је писменим саопштењем покушала да удари „пацку“ ником другом до поглавару Српске православне цркве патријарху Иринеју?

    Шта је то толико сметало министарки грађевине у речима Његове светости када он није поменуо ни ауто-путеве ни коридоре ни железницу ни инфраструктурне пројекте ни рупе ни џомбе на путевима?

    Које су то конкретне поруке штрецнуле функционерку Српске напредне странке када је морала у свету недељу јавно и грчевито да брани председника државе Александра Вучића од, замислите, првог човека најстарије српске институције.

    Заиста, ако се прецизно прочитају речи патријарха Иринеја, које су објавиле у суботу Вечерње новости, тешко је да се разаберу мотиви реакције Зоране Михајловић, као и да се утврди да ли је срочени одговор став Владе или њен лични.

    А патријарх Иринеј је поводом унутрашњег дијалога о Косову и Метохији на новинарско питање (а не самоиницијативно) одговорио:

    „Верујем да оно што мисле Црква и народ мисли и наш председник. Уздамо се у Русију да ће нам помоћи да сачувамо оно што је увек било наше.“

    У тим патријарховим порукама, вицепремијерка Михајловић очигледно је спознала притисак на председника Вучића (!?), па је писмено узвратила:

    „Очекујем да СПЦ буде добар партнер у унутрашњем дијалогу о Косову и да не врши притисак на председника Србије Александра Вучића пре почетка разговора о Косову*.“

    Прво — У којим је тачно патријарховим речима вицепремијерка видела — „притисак на председника“. Зар је притисак на Вучића кад Иринеј саопшти веру у то да оно што мисле Срби и што мисли Црква мисли и шеф државе?!

    Па зар има важнијег и кориснијег друштвеног консезуса него да о најважнијем националном питању исто мисли народ, СПЦ и најважнија, најмоћнија и најпопуларнија политичка личност у земљи?!

    Друго — Зашто министарка Михајловић констатује да СПЦ износи став „пре почетка разговора о Косову*“ када је и сам председник Вучић јавно рекао да је тај дијалог већ увелико почео, а да у октобру само улази у нову фазу?!

    Како то да министарка није упутила критику војсци страних и домаћих политичара, бирократа, активних и ислужених лидера и лидерчића који су такође поздравили унутрашњи дијалог, директно се укључили у њега још пре два месеца, а многи од њих отворено очекују да „Србија призна реалност да је Косово независно“?

    Да ли је само Његовој светости забрањено да јавно искаже став о Косову и Метохији иако је колевка наше Цркве баш у јужној српској покрајини и иако су наши манастири и светиње центар окупљања и највећа нада за преостале Србе?

    Треће — Је ли проблем што се патријарх Иринеј уопште огласио о Косову и Метохији, или можда то што је рекао да се узда у Русију да ће нам помоћи да сачувамо оно што је наше. Не бисмо да претпостављамо да ли би министарка Михајловић на исти начин реаговала да је Његова светост изнела наду да ћемо као држава наћи решење за Косово* које ће бити у складу са политиком Сједињених Америчких Држава, НАТО-а и Европске уније.

    Четврто — И на концу, шта значи бити — „добар партнер“? Да ли је то само онај ко о Косову и Метохији не износи свој, већ неки туђи, предодређени став?

    Од суштинске је важности да ова питања добију одговор. Као што је важно да јавност зна да ли је Зорана Михајловић бранила Вучића од патријарха као чланица Владе — што јој по Уставу не припада; као функционерка СНС-а — што би било недолично, или као обична грађанка, на шта на крају крајева, има право.

    Јер у природној државној хијерархији, у неписаном кодексу институционалне равнотеже, кад патријарх помене председника државе, једино је нормално да му председник и одговори. Наравно, ако осети потребу.

    А познато је да се Вучић не либи да јавно одговори светским државницима, домаћим политичким првацима, чак и анонимним твитерашима, тако да није реално да би пропустио да одговори и патријарху, уколико би га нешто зажуљало или увредило.

    Посебно чуди што је Зорана Михајловић ушла у необичну полемику са патријархом баш у месецу када је добила од СПЦ Орден Светог Симеона Мироточивог „за посебан допринос поспешивању односа између цркве и државе“.

    Последњи министаркин потез корак је уназад у поспешивању тих односа.

    *Косово-јужна српска покрајина привремено окупирана, примједба Портала ИН4С

    Извор: Спутњик, Предраг Васиљевић, Искра

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    ПАТРИЈАРХ: Пустите је, њу Вучић слуша као и мене

    20.09.2017. - 14:39
    ИСКРА
    1111679437-750x517.jpg

    (Патријарх Иринеј) Фото: Tanjug, rs.sputniknews.com

    Поглавар СПЦ, патријарх српски Иринеј, после неколико дана ћутања решио је да се коначно огласи и каже шта заиста мисли о нападу министарке Зоране Михајловић на Цркву и њега лично.

    Он је за „Ало“ прокоментарисао министаркино саопштење, у којем је тражила да СПЦ прекине да врши притисак на председника Александра Вучића пред почетак унутрашњег дијалога о Косову и да буде фер партнер.

    „А слуша Вучић њу као и мене исто“, рекао је са осмехом патријарх Иринеј на почетку разговора и наставио:

    „Нека је… Пустите… Прича свако шта му дође, па тако и она. Не треба се обазирати“, рекао је поглавар СПЦ, а онда наставио тако што је потпуно демантовао речи потпредседнице Владе, која се ничим изазвана обрушила на Цркву.

    „Истина је да ми не вршимо никакав притисак на председника Вучића по питању Косова, нити помишљамо на то. Нисам га чак дуго ни видео. Црква чека званични позив на дијалог, чекамо да видимо шта ће они да кажу, па ћемо сигурно изнети наш став о тој теми. Нећемо ћутати, као што никада нисмо ћутали о Косову“, истакао је патријарх.

    rs.sputniknews.com

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...