Jump to content
  • Поуке.орг - инфо
    Поуке.орг - инфо

    Прозбе и мољења за Митрополита Јоаникија у свим храмовима Митрополији црногорско-приморској

     

     135077_viber-image-2021-09-05-09-54-49-1episkop-joanikije-micovic.jpg

    Устоличење Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија јутрос се литургијски прославља у свим храмовима Митрополије црногорско-приморске.

     

    С обзирома да је устоличење радост цијеле Цркве, свештеници и вјерни народ произносе јектеније, молитве за Митрополита у свим храмовима, пошто је Митрополија црногорско-приморска раније одлучила, желећи да да максималан допринос миру и стабилности Црне Горе, да се устоличење изабраног  Митрополита црногорско-приморског Јоаникија обави под сводовима Цетињског манастира, на литургијском сабрању којим ће началствовати Његова светост Патријарх српски г. Порфирије, без раније планираног свенародног сабора испред Цетињског манастира.

    Након што су епископи и свештенство враћени са барикада на путу за Цетиње, одлучено је да Света архијерејска служба буде служена у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици. Светом службом Божјом началствује Његово високопреосвештенство Архиепископ катарски г. Макарије уз саслужење архијереја наше и осталих помјесних цркава.

     

    ПРОЗБЕ И МОЉЕЊА ЗА ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНОГ МИТРОПОЛИТА ЦРНОГОРСКО – ПРИМОРСКОГ Г. ЈОАНИКИЈА НА ДАН УСТОЛИЧЕЊА У СВИМ ХРАМОВИМА МИТРОПОЛИЈЕ

     

    Велика јектенија:

    У миру Господу се помолимо.

    За вишњи мир и спасење душа наших, Господу се помолимо.

    За мир свега свијета, за непоколебљивост светих Божјих Цркава, и сједињење свих, Господу се помолимо.

    За овај свети храм, и за оне који са вјером, побожношћу и страхом Божјим улазе у њега, Господу се помолимо.

    За високопреосвештеног митрополита и оца нашега Јоаникија, који се данас устоличава у трон Светих Митрополита зетских и црногорско – приморских, за свештенство, заштиту, постојаност, мир, здравље и спасење његово; за часно презвитерство, у Христу ђаконство, за сав клир и вјерни народ, Господу се помолимо.

    Да десница Вишњега учврсти жезал његов, Господу се помолимо.

    Да добије с неба силу и мудрост Светога Духа за управљање, и да мирно и дуговјечно, и неузнемиравано води брод повјерене му свештене митрополије, Господу се помолимо.

    Да његово архипастирствовање у свему буде благословено и дуговјечно, Господу се помолимо. Да га Господ услиши у дан туге, и да га заштити име Бога Јаковљева, Господу се помолимо.

    Да му Господ пошаље помоћ из светог обиталишта свог, и да га заштити са Сиона, Господу се помолимо. Да му Господ да све жеље срца његовог, и да испуни све добре намјере његове, Господу се помолимо.

    За благовјерни и христољубиви род наш и за све православне хришћане, да им Господ Бог помогне и да одоле сваком непријатељу и противнику, Господу се помолимо.

    За овај град, сваки град, крај и оне који са вјером бораве у њима, Господу се помолимо.

    За благорастворење ваздуха, за изобиље плодова земаљских и времена мирна, Господу се помолимо.

    За оне који плове, за путнике, болеснике, паћенике и сужње и за њихово спасење, Господу се помолимо.

    Да Господ избави Цркву своју свету и све нас од сваке невоље, опасности, гнијева и тјескобе и од свих видљивих и невидљивих непријатеља, и да здрављем, дугим животом , миром и војском светих Анђела својих свагда окружује вјерне слуге своје, Господу се помолимо.

    Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу твојом.

    Поменувши пресвету, пречисту, преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.

    Возглас: Јер теби приличи свака слава част и поклоњење….

    Сугуба јектенија:

    Рецимо сви из све душе, и од свега ума свога, рецимо.

    Господе Сведржитељу, Боже отаца наших, молимо Ти се, услиши и помилуј.

    Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

    Још се молимо за благовјерни и христољубиви род наш и за све православне хришћане.

    Још се молимо за данас устоличаваног, високопреосвештеног митрополита црногорско – приморског Јоаникија, и за сву у Христу браћу нашу.

    Спаситељу и Владару наш Господе, као слуге непотребне благодарећи са страхом и трепетом твојој доброти за твоја доброчинства која си изобилно излио на слуге твоје, ми прибјегавамо и славословље Ти као Богу приносимо, и с умиљењем вапијемо: избави од свих опасности високопреосвештеног митрополита и оца нашег Јоаникија и све слуге твоје, и свагда као милостив испуни на добро жеље свију нас, усрдно се молимо, услиши и помилуј.

    Безгранични у милости Боже наш, слузи твоме високопреосвештеном митрополиту и оцу нашем Јоаникију, кога си одредио за јерарха и крманоша свештене митрополије ове, подај успјех Мојсијев, јунаштво Давидово, мудрост Соломонову и благочешће свих пророка и првосвештеника од Мелхиседека и Аарона па до Захарије праведнога, на славу светога Имена Твога, молимо Ти се, услиши и помилуј.

    Још се молимо за браћу нашу, свештенике, ђаконе, и за све у Христу братство наше.

    Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај и отпуштење гријехова слугу Божјих, браће овога светога храма.

    Још се молимо за блажене и незаборавне свете патријархе православне, за благочестиве цареве и благовјерне царице, за осниваче овога светога храма, и за све до сада преминуле православне оце, и браћу нашу који овдје почивају, и за православне свуда.

    Још се молимо за оне који плодове доносе и добро творе у светом и свечасном храму овоме, за оне који се труде, који поју, и за присутни народ, који очекују од Тебе велику и богату милост.

    Возглас: Јер си милостив и човјекољубив Бог…

    По заамвоној молитви ђакон говори:

    Господу се помолимо.

    Народ: Господе помилуј.

    Свештеник: Боже велики и чудесни, Ти над свима управљаш неисказаном добротом и богатим промислом; по твојим премудрим и неистражљив одредбама људски живот и заједница добија разне границе; ми с благодарношћу изјављујемо да ниси поступио с нама по безакоњима нашим, нити нам узвратио по гријесима нашим. Ми гријешисмо Господе, и безаконовасмо и заслужисмо твој гнијев. Али Ти си, о Неисказана Доброто, милостив и дуготрпељив и тугујеш због људских зала, Господе. Пошто си нас казнио краткотрајном тугом, ето, Ти си срца наша испунио великим весељем и радошћу одредивши да овом свештеном митрополијом архипастирствује љубљени слуга твој, високопреосвештени митрополит и отац наш Јоаникије. Умудри га и упути да ово велико служење Теби врши без спотицања; даруј му разум и мудрост Светога Духа, да по правди суди и ревнује Црквом твојом, и да ово насљеђе твоје очува у миру и без муке; учини да буде побједоносац над противницима Цркве твоје, заштитник потлаченима, милостив и благонаклон добрима; сав клир и повјерену му паству води путем истине и правде, одвраћај их од свакога зла; и учини да му искрено буду одани свезом љубави сви које си му повјерио, и да им се он радује као отац дјеци својој; и нас обаспи великом милошћу својом. Умножи дане живота његовог у ненарушаваном здрављу и непромјенљивом благостању; и за све вријеме митрополитства његова даруј и свима нама, мир, тишину и напредак, и све што нам је потребно за привремени и вјечни живот. О свемилосрдни Господе наш, Боже доброте и Оче сваке утјехе, не одврати лице твоје од нас, и не посрами очекивање наше; уздајући се у Тебе ми Ти се молимо, и молећи Ти се, ми се уздамо у доброту твоју, јер Ти једини знаш шта нам треба, и прије молитве дајеш, и дарове шаљеш, и сваки добри поклон и савршени дар одозго је и силази од Тебе, Оца свјетлости. Јер Теби приличи слава и моћ, са јединородним Твојим Сином, и свесветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увјек и у вјекове вјекова.

    Народ: Амин.

    По отпусту Свете Литургије народ поје многољетије новом високопреосвештеном митрополиту.

     

    Извор: Митрополија црногорско-приморска




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Нема коментара за приказ.



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...