Jump to content
  • александар живаљев

    Годишња скупштина епархије новограчаничке-средњозападноамеричке: Чувати Господње плодове у дијаспори

    ЕПАРХИЈСКА СКУПШТИНА 2018

    IMG_9954.jpgМилошћу Божијом и благословом Пресвете Богородице, под чијом се заштитом налазимо у седишту епархије, манастиру Нова Грачаница, а молитвама Светог Саве и Светог Мардарија, који красе манастир Светог Саве у Либертивилу, и ове године се реализовало годишње сабрање свештеника и представника црквено школских општина на канонском подручју епархије новограчаничко-средњезападноамеричке.

    У петак, 24. марта 2018. године у 9 часова, у манастиру Покрова Пресвете Богородице, Нова Грачаница, служена је архијерејска Литургија Пређеосвећених дарова, којом је началствовао надлежни архијереј  господин Лонгин, уз саслужење братије манастира, бројног свештенства и монаштва.

    Након литургије и доручка, све присутне, добродошлицом је поздравио домаћин сабрања, Владика Лонгин. Предвиђено протоколом, уследило је предавaње о парохијском пословању тј. представљен је програм stewardship, који би требао да послужи као савременији вид, али и напреднији систем организације парохијског живота унутар цркве.

    Предавач је био Bill Marianes, мисионар Грчке православне цркве  из околине Атланте у Џорџији, по занимању адвокат у пензији. Више о његовом раду и детаљно предавање можете наћи на следећој интернет адреси:

    www.stewardshipcalling.com

    У току дана Отац Радомир Плавшић, парохијски свештеник у Минесоти је предавао на тему „Савремена Агиологија”.

    Нагласио је да осим светих епископа: Варнаве, Николаја, Мардарија и оца Севастијана ми имамо још три новомученика који су страдали за веру православну и име србиново а који су служили нашем народу на овом Континенту. То су јеромонах Теофан (Томо) Беатовић, протојереј Богољуб Гаковић и прота Матеј Стијачић. Сва тројица су принели себе на жртву у старом крају.  Отац се потрудио да сакупи доста података о њиховом страдању и прочитао потресне реченице из писма о. Петра својој деци, писане пред сам мученички крај. Наша Епархија ће се постарати да сакупи довољно материјала и публикује у књизи о светитељима на овом тлу просијавшим.

    Пре дела дневног реда: питања и одговори, Владика Лонгин се осврнуо на стање по парохијама у његовој Епархији дајући одређене примедбе и корисне савете за регулисање појединих проблема. Захвалио се свештенству на смиреном ношењу нимало лаког пастирског крста и апеловао да продуже да буду пример пастви у свему светом и узвишеном. Истакао је да је заједница најстабилнија када се ствара у цркви и окупља око Евхаристије на светом богослужењу. Мотив више за све јесу нетрулежне мошти Светог владике Мардарија.  Управо нас светитељи  уче како да избегнемо странпутице овог обездуховљеног света наглашавајући потребу љубави и личног подвига у Цркви. Сва правила црквеног живота су лака и слатка када почивају на личној духовности која извире из молитве. Не постоји ништа значајније и снажније од молитве. Здрава молитвена средина не негира добро планирање, истрајан рад и организационе способности. Када додамо разумевање, слогу и добру сарадњу свих на нивоу једне парохије, успех неће изостати.

    IMG_0432-1.jpg

    Даље је Владика истакао да је потребно размислити о адекватној прослави на годишњем нивоу дана Светог  Николаја и Светог Мардарија у манастиру Светог Саве у Либертивилу. Саборна прослава Канонизације (15 и 16 јула) на челу са српским Патријархом, двадесет архијереја, великим бројем свештенства и мноштва верног народа  била је најлепша химна оданости Богу и љубави за његовог угодника владику Мардарија. Овде не треба да се зауставимо него да градимо и богатимо живот наше заједнице у Епархији, а и шире. Говорио је и о другим манастирсим саборима (пикницима) те да би било добро осмислити садржај истих и освежити новим дешавањима.

    Након тога се добар број свештеника и присутних укључио у дискусију и изнео низ предлога како да се појача духовни живот и да наша Епархија боље и успешније послужи верном народу.

    Друго великопосно бденије, – јутрење са Акатистом  почело је у 4 поподне. Током богослужења је обављена и исповест свештенства, а након богослужења и вечере је уследила регистрација делегата и поћетак годишње епархијске скупштине.  Преосвешени епископ Лонгин је све поздравио добродошлицом и призвао благослов Божији за успешан рад. У свом  годишњем Извештају о раду Владика се дотака разних тема и изнео став свете Цркве о појединим питањима  сада актуелним. “Молимо се Спаситељу да нас обогати мудрошћу  и дода благодати своје да у 2018. будемо још посвећенији светом задатку у винограду који је нама поверен да бринемо”, казао је на крају. После тога чули смо и видели  наставак предавања о Stewardship-у.

    Дан се завршио седницом Епархијског савета.

    Следећег дана, у Суботу, 25. марта са почетком у 8 часова је служена света архијерејска Литургија, којом је началствовао умировљени епископ славонски, Господин Сава.

    Наставак рада скупштине је обележио следећи распоред:

    Извештај  о финансијском стању Епархије.

    Извештај Одбора за омладину и традиционално беседништво младих,

    Извеештај Надзорног одбора и одобрење буџета за 2018. годину,

    Извештај епархијског просветног одбора и Кола српских сестара, као и Извештај о епархијском часопису „Епархијски обзервер” или Diocesan observer.

    Ово су чланови епархијског Савета за следећи трогодишњи период

    Њ.П. Е. Лонгин, председник

    Протојереј Ђуро Крошњар

    Протојереј Недељко Лунић

    Протојереј Милош Весин

    Протојереј Марко Матић

    Свештеник Петар Саиловић

    Протојереј Дарко Спасојевић

    Свештеник Радован Јаковљевић

    Paul Kovacevich, Saint Archangel Michael – Lansing, IL

    Jovica Tica, Saint George – Schererville, IN

    Gradimir Vuckovic, Holy Resurrection – Chicago,IL

    Howard Grundy, Saint George – Joliet, IL

    Petar Miskov, Saint Sava – Milwaukee, WI

    Mara Milanovic, Old Holy Resurrection – Chicago, IL

    Zoran Djordjevic, Saint John the Baptist – Bellwood, IL

    Pero Stanojcic, Saint Simeon – S. Chicago, IL

    Mico Stojic, Saint Elijah, Merrillville, IN

    Рад Скупштине се завршио молитвом и благословом Епископа за срећан повратак кућама и благословен остатак поста као и радостан Васкрс!

    Уследио је ручак и братски растанак са жељом да се заједничарење може наставити у дане прославе Светог Мардарија у јулу. Инересантно је истаћи предлог и да се изврши децентрализација одржавања годишњих скупштина те се међу првим понудио отац Саша Петровић из Небраске да буде домаћин. Све ово сведочи о још једном годишњем епархијском сабрању које је протекло  мирно и у духу братске љубави и искрене побожности.

    –  Д. Арсић

    Измењено од александар живаљев




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Нема коментара за приказ.



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...