Jump to content
  • Значајно
    александар живаљев
    александар живаљев

    Прослава Светог Саве 2019. широм Српске цркве

    Светосавска беседа митрополита Порфирија

    01.jpg 2_4.jpgМитрополит Порфирије: Плодове мисионарског рада Светог Саве данас уживају и Српска Православна Црква и српски православни народ

    Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије одржао је 25. јануара 2019. године Светосавску беседу у свечаној дворани Матице српске. Српској Православној Цркви, академику Предрагу Пиперу и проф. Михају Радану додељена је Повеља Матице српске за неговање српске језичке културе у 2018. години. Свечаности је присуствовао и Преосвећени Епископ мохачки г. Исихије.

    Беседећи поводом празновања првог Архиепископа српског Светог Саве, митрополит Порфирије је рекао да се о Светом Сави може говорити са различитих аспеката и да се често дешавало да многи о том дивном светитељу говоре из свог погледа на свет и живот. -Мисионарски рад Светог Саве је далекосежан, плодотворан и историјски непобитан. Плодове тог мисионарског рада уживају данас и Српска Православна Црква и српски православни народ. То је разлог због којег сматрамо да мисионарски рад првог Архиепископа српског одликује управо догађај коме је посвећена и ова година – задобијање аутокефалије 1219. године, која представља основу за даљи пастирски рад Светог Саве, а и за развој црквеног живота на територији новоосноване Српске Архиепископије. Задобијање аутокефалије је било заиста мисионарског карактера. Игуман студенички Сава, препознавајући опасности које су доносиле политичке прилике тога времена, а којима је био изложен његов брат као владар и цео српски народ који се налазио под његовим вођством, имао је пред собом задатак да Цркву, у младој српској држави, уреди по благословеном канонском предању Православне Цркве. Овом канонском предању и духовном животу, Свети Сава се учио у самом центру православне духовности, на Светој Гори, где је основао српски манастир, који ће, током наредних векова, имати драгоцену црквено-духовну мисију за васцели српски народ, истакао је Митрополит загребачко-љубљански.

    Архијереј је навео и да је највећи допринос Светог Саве у томе што је он сâм своме народу остао пример живота светога архијереја, испуњен љубављу према Православној Цркви и њеном Предању, искрени пастир вернога народа који му је био поверен.

    У име Српске Православне Цркве, Митрополит загребачко-љубљански је примио Повељу Матице српске за неговање српске језичке културе у 2017. години. -Матица српска не само да је чувар српске културе, српског језика и идентитета, него је и више од тога. То је институција која, кроз векове, афирмише све оно што се, у најбољем смислу те речи, може назвати српским – српску духовност, српску културу. Онај који влада језиком, влада собом, тојест свестан је себе, свога идентитета, свога бића. Црква никада неће одустати од неговања свога идентитета, поручио је митрополит Порфирије.

    О добитницима Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе у 2017. години говорили су: професор др Драган Станић, председник Матице српске, професор др Вељко Брборић и академик Слободан Реметић.

    У уметничком делу програма учествовали су појци Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин, као и др Исидора Поповић.1_11.jpg

    Извор: Епархија бачка, Матица српска

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Прибој у част Светог Саве

    26. Јануар 2019 - 18:03
    Прибој у част Светог Саве
    Прибој у част Светог Саве
    Прибој у част Светог Саве
    Прибој у част Светог Саве

    У пуној сали Дома културе у Прибоју у част Светог Саве, духовног оца српског народа, 25. јануара 2019. године одржана је свечана академија.

    После светосавске химне коју је извео црквено-градски хор Свети кнез Лазар из Прибоја сабрани народ благословио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, нагласивши: -Треба да се радујемо што нам је Бог дао Светог Саву и што можемо да га прослављамо, нарочито, у овој јубиларној години када прослављамо два јубилеја која су чврстим везама везана за Светог Саву: 800 година самосталности Српске Православне Цркве и осам векова манастира Милешеве. То је посебан благослов којим је Бог благословио васколики српски род.

    У програму академије поред хора учествовали су деца предшколске установе Невен, ученици прибојских основних и средњих школа, полазници музичке школе и КУД Дабар. Ученик Гимназије Алекса Бојић произнео је беседу Светог владике Николаја изговорену 1935. године, поводом седамстогодишњице од упокојења Светог Саве.

    На крају академије Преосвећени Владика г. Атанасије уручио је пригодне награде ученицима награђеним на епархијском светосавском конкурсу. Гости академије били су председник општине Прибој Лазар Рвовић, његов заменик Саша Василић, директори школа и других установа у Прибоју.

    Извор: Епархија милешевска

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Ваљево: Светосавска академија у Центру за културу

    26. Јануар 2019 - 17:25
    Ваљево: Светосавска академија у Центру за културу
    Ваљево: Светосавска академија у Центру за културу
    Ваљево: Светосавска академија у Центру за културу
    Ваљево: Светосавска академија у Центру за културу

    Свети Сава нам је дао Цркву, државу и саборност. Дао нам је Светосавље, дао нам је себе и наду у будућност.

    Духовна буктиња коју је он упалио још увек гори, а број његове духовне деце сваког дана се увећава. Свети Сава је наш духовни вођа за сва времена, поруке су Светосавске академије, која је, уз благослов Епископа ваљевског г. Милутина, приређена на великој сцени ваљевског Центра за културу.

    Део из живота првог српског Архиепископа и ове године дочарали су чланови Драмског студија Ваљевске гимназије. Под називом „Архиепископство твоје“ представа доноси сусрет и преговоре Светог Саве са Патријархом цариградским Манојлом Сарантеном и царем Теодором Ласкарисом, из којих проистиче самосталност Српске Цркве и посвећење Светог Саве за њеног првог поглавара.

    Сваки народ има свој глас и песму по којој се познаје, од давнина важи. У славу Божју и част Светог Саве певали су Црквени хор „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић – Бабамилкић, Дечји хор „Абрашевић“ и Група „Нектарија“, чија ауторска композиција „Да Саве није“ доноси мало житије светитеља и слави сва добра која је донео свом народу. Услед временских услова, протојереј – ставрофор др Радомир Поповић, професор београдског Богословског факултета, није могао да стигне до Ваљева и произнесе празничну беседу. Светосавској академији присуствовао је Преосвећени Епископ ваљевски г. Милутин, бројно свештенство и грађани Ваљева.

    Извор: Епархија ваљевска

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Васојевићи у част Светом Сави

    26. Јануар 2019 - 17:18
    Васојевићи у част Светом Сави
    Васојевићи у част Светом Сави
    Васојевићи у част Светом Сави
    Васојевићи у част Светом Сави

    У сусрет празника Светог Саве, 25. јануара 2019. године одржана је Светосавска академија у Центру за културу у Беранама.

    Академију је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је поздравио госте академије, свештенство, монаштво, бројне грађане Берана и г. Драгослава Шћекића, председника Општине, са сарадницима. Светосавску беседу одржао је проф. др Драго Перовић са Филозофског факултета у Никшићу:

    -Како заблагодарити Светом Сави што као Црква осам вјекова самостално стојимо пред лицем Господњим? Имамо ли снаге за Његово „велико трпљење“? Да ли смо још увијек „дом Богу који живи у нама“? Како се, даклке, просветити „вишњим Божијим разумом“? Имајући у виду шта се све у данашњој Црној Гори и окружењу говори против Светог Саве, колике су подјеле међу његовим чадима, Свети Сава, братомиритељ, би могао и морао да нам буде и братоводитељ. Макар он зна како се измирује братски сукоб око власти и како се постаје братопросветитељ и братоспаситељ, државобранитељ и црквоградитељ. Свети је просветио своје ближње и све који су кренули његовим путем просвећеношћу, која као просвећеност Светим Духом у себи обухвата нововјековну просвећеност као „излазак човјека из самоискривљене незрелости.

    -Ширина и хуманизам монотеистичке, светосавске просвећености почива на ослобођењу човјека од политеистичког кукавичлука и идолопоклонства, на храбрости да се на нејака људска плећа преузме вјера у Једнога Бога, вјера у Распетога, и истовремено тежина распетог живота коју та вјера сама собом носи, тежина која просвећује и посвећује. Само Он који је са Господом „заједно работао“ може као Његов и наш Господ „ући у нас“, разоружати наше самољубље и распламсати љубав према ближњем у нама. Са Њим смо се упознали у каквом су односу Бог и човјек; каква их љубав одређује. Ту се човјек не умањује да би се Бог уздигао и обрнуто. Богочовјек Исус Христос је мјера тог односа. А светитељи његово свједочење. То је наш Свети Сава. Трпљење и служење, а не мучење и господарење, рекао је проф. Перовић.

    -Чини се да нама, данашњима светосавцима, никада није било теже, да морално посрнуће народа Светог Саве никад није било дубље, да непријатељи никад нијесу били бројнији, опаснији и организованији него данас. Такво наше осјећање свједочи да смо заборавили страдална времена српског народа и да смо у срцу и души изгубили нешто од наших славних страдалних предака. То значи да имамо задатак да светосавским просвећењем дођемо до цјеловитости и пуноће наше личности, да допустимо Светом  Сави да нас просвети као што Христос „просвети род наш“, и да тако не допустимо „смућивање праве вере“. То никако не можемо ако своју просвећеност његујемо као рационалистичку једнодимензионалну редукцију човјека као боголиког бића. Да би срасли са својим прецима, да бисмо кренули „уским и тесним“ путем нашег Светог Саве, ми своју личност морамо просветити „богоразумно“, не само из односа према себи и свом разуму, већ и из односа према свом срцу и својој души, из односа према ближњима и даљњима, из односа према свијету у којем јесмо, и из односа према Богу и светитељској Божјој заједници, из односа према Светом Сави и његовој Висини и Слави, нагласио је проф. Перовић,

    -Због тога питање: Како да из 2019. мислимо и тумачимо 1219? мора се оплеменити питањем: Како да из свевремене 1219. мислимо ову нашу ововремену 2019? И 2019, као и свака година послије 1219, у српском народу, препознаје се у својој пуноћи само ако је сасвим сједињена са божаственом, светосавском 1219. Онолико колико је жива 1219. у нама жив је наш светосавски живот и задатак. Само из тог животодајног уздарја могли бисмо имати образа да станемо лицем у лице пред Његово „Богом просвећено лице“. Само онако како је наш Свети Сава, добијањем самосталности добио признање да наша света Црква може сама да влада собом, да сама христолико обликује сопствено духовно биће, тако и ми данашњи светосавци христоликим трпљењем и служењем можемо добити право да станемо лицем у лице са нашим Светим Савом и да му кажемо да нас као предобри пастир уведе у Христову „веру и закон, у љубав и у уздање, у правду и у истину, у вечну успомену, поручио је проф. др Драго Перовић.

    У уметничком делу програма Светосавске акдемије коју традиционално организују Црквена општина Беране и Епархија будимљанско-никшићка наступили су  Патријарашки београдски мушки хор којим руководи ђакон Владимир Руменић, гуслар Славко Јекнић, хор „Света мати Анастасија“, вокални солиста Јелена Ристић. Програм су водили Васко Драговић и Јелена Божовић.

    Извор: Епархија будимљанско-никшићка

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

     

    Владика Иринеј отворио Светосавску недељу у Суботици

    26. Јануар 2019 - 16:56
    Владика Иринеј отворио Светосавску недељу у Суботици
    Владика Иринеј отворио Светосавску недељу у Суботици
    Владика Иринеј отворио Светосавску недељу у Суботици
    Владика Иринеј отворио Светосавску недељу у Суботици

    Епископ бачки Иринеј: Осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве

    На духовну радост посетиоца програма Светосавске недеље, 25. јануара 2019. године у Задужбини Душана Радића, у просторијама Српског културног центра Свети Сава, у Суботици одржана је духовна трибина на којој је, у част великог јубилеја, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј говорио на тему Осам векова аутокефалности Српске православне цркве (1219-2019) - звучни прилог Радија Беседе.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Светосавска академија у Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу

    26. Јануар 2019 - 15:41
    Светосавска академија у Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу
    Светосавска академија у Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу
    Светосавска академија у Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу
    Светосавска академија у Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу

    У Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу 26. јануара 2019. године приређена је Светосавска акдемија са богатим културно-уметничким програмом.

    Општина Невесиње и Српска Православна Црква у сарадњи са културним и јавним установама суграђанима су уприличили достојну светосавску приредбу са разноврсним културним и музичким садржајима и духовним поукама. 

    Овогодишњи Светосавски сабор у Невесињу био је у знаку два велика јубилеја – 800 година од оснивања Хумске епископије и 130 година од прве светосавске академије у Невесињу. 

    После Светосавске химне о првом српском Архиепископу и просветитељу беседио је свештеник Милан Унковић који свештеничку службу обавља у Лас Вегасу. Он је за Светог Сава рекао да је зачетник српске духовности, учитељ и путовођа, дипломата и иноватор и што је најважније сведок да постоји пут у живот вечни.

    На академији је прочитана и беседа књижевника мр Момчила Голијанина у којој се наглашава да је Свети Сава „обгрлио сав свој српски род, сакупио, ујединио и благословио и оставио аманет да живи у братском загрљају и слози“. 

    Наратори су, током програма посвећеног духовном препородитељу српског народа, пренели духовне поуке протојереја др Владана Перишића. Култ Светог Сава кроз песме су оживиле чланице етно група „Симонида“ и „Свети Димитрије“, композитор Горан Дука и ученици ОШ „Ристо Пророковић“, СШЦ „Алекса Шантић“ и Музичке школе „Свети Роман Мелод“. 

    Прослава Светог Саве наставља се у недељу светом Литургијом у Саборном храму, школским приредбама и славским обредима у ОШ „Ристо Пророковић“ и СШЦ „Алекса Шантић“. 

    Извор: Епархија захумско-херцеговачка, Радио Невесиње

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Светосавска свита у Аранђеловцу

    25. Јануар 2019 - 14:55
    Светосавска свита у Аранђеловцу
    Светосавска свита у Аранђеловцу
    Светосавска свита у Аранђеловцу
    Светосавска свита у Аранђеловцу

    Дванаест година за редом ОШ Свети Сава из Аранђеловца на посебан начин обележава своју школску славу - Светог Саву.

    Сви ученици школе, заједно са учитељима и наставницима, на челу са директором г. Зораном Радовановићем и вероучитељем г. Војином Милосављевићем, припремају и у сусрет празнику Светога Саве изводе Светосавску свиту. Више од 500 ученика у јединственој литији и у костимима витезова и са упаљеним бакљама, уз појање химне Светом Сави, пролазе главном аранђеловачком улицом ка парку Буковичке бање, до отворене сцене, где је средиште интересантног догађаја.

    Окупљене је пре свих поздравио директор ОШ Свети Сава, а потом се присутнима обратио и Епископ шумадијски г. Јован: -Свима нама узор и водич треба да буде Свети Сава који ће нас водити искреним и истинским путем.

    Потом су на отворену сцену у парку излазили ученици који су песмом и игром дочарали значајну улогу Светога Саве за српски род. Управо та дечија лица и њихов напор да се и по хладним зимским данима потруде да на леп начин дочарају значај Светог Саве пример су да је Господ Исус Христос заиста био управу када је рекао: Ако не будете као деца, нећете ући у Царство Небеско (Мт 18, 3).

    Покровитељ Светосавске свите је Општина Аранђеловац, а годинама уназад се организује уз подршку Коњичког клуба Аранђеловца и Витешког удружења Свибор.

    Извор: Епархија шумадијска

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Крушевац у славу и част Светог Саве

    25. Јануар 2019 - 14:27
    Крушевац у славу и част Светог Саве
    Крушевац у славу и част Светог Саве
    Крушевац у славу и част Светог Саве
    Крушевац у славу и част Светог Саве

    Светосавска академија у Крушевцу

    У четвртак, 24. јануара 2019. године, у Крушевачком позоришту одржана је Светосавска академија у организацији Православне Епархије крушевачке, Културног центра Крушевац, Крушевачког позоришта, a под покровитељством Града Крушевца. Присутнима су се обратили Епископ крушевачки др Давид (Перовић) и градоначелница гђа Јасмина Палуровић.

    Добитник овогодишње Светосавске награде је гђа Живка Петровић, уметнички руководилац ансамбла Лазарице. Светосавска награда, симбол племенитости свега онога што је кроз своје деловање значио Свети Сава, осмишљена је као вредновање и подстрек у стваралаштву. Годишње је признање појединцу за највиша достигнућа у области културе, просвете и науке за град Крушевац а састоји се из Светосавске повеље и новчане награде.

    Част да у години када Српска Православна Црква обележава осам векова аутокефалности упути беседу о Светом Сави припала је уреднику програма у Културном центру и песникињи Јелени Протић Петронијевић, која ју је преточила у себи својствен триптих.

    У програму су наступили и музичар Асим Савран са пријатељима и мали и мешовити хор Свети кнез Лазар.

    Светосавској академији присуствовали су народни посланик Драгана Баришић, начелник Расинског округа Бранислав Весић, свештенство Епархије крушевачке, представници политичког и јавног живота града, Војске Србије, неки од досадашњих добитника и Крушевљани који су и током децембра прошле године били активни и предлагали носиоца Светосавске награде.

    Извор: Епархија крушавачка

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Светосавска прослава у српској школи у Будимпешти

    25. Јануар 2019 - 12:52
    Светосавска прослава у српској школи у Будимпешти
    Светосавска прослава у српској школи у Будимпешти
    Светосавска прослава у српској школи у Будимпешти
    Светосавска прослава у српској школи у Будимпешти

    Овогодишње свечано обележавање школске славе Светог Саве у Српском забавишту, Основној школи, Гимназији и Колегијуму „Никола Тесла” у Будимпешти приређено је 24. јануара 2019. године.

    Професори, учитељице, васпитачи, забавиштарци, основци и гимназијалци српске васпитно-обраазовне установе на Тргу ружа окупили су се у сали за физичко васпитање да заједно прославе светитеља свих српских школа широм света.

    Пригодни програм почео је тропаром Светог Саве у извођењу хора школе под диригентском палицом проф. Оливере Младеновић Мунишић. Потом су часни оци јеромонах Варнава Кнежевић, протојереј Зоран Остојић, парох будимпештански, јереј Зоран Живић, школски вероучитељ, и ђакон Стефан Милисавић преломили славски колач и освештали кољиво. Отац Зоран Остојић је у  надахнутој беседи истакао важност неговања култа Светог Саве, првог српског просветитеља и учитеља. Он је посебно истакао да је сваки православни Србин, у ствари, један лист књиге Светосавља.

    Присутне је на самом почетку поздравила Александра Секулић, ученица 9.б разреда. Уследила је симпатична рецитација предшколске групе забавиштараца. Малишане су увежбали васпитачи Виолета Станчић и Марко Гажић.

    Веома леп пригодни програм у духу Светосавља осмислила је проф. Зорица Јурковић Ембер са драмском групом „Сунцокрет”. Веома успелу декорацију и реквизите урадила је проф. Изабела Борза. Проф. Зорица је са својим ђацима веома вешто припремила занимљив програм о Косовској девојци, тачније о косовском миту.

    На почетку представе хор школе је извео народну песму Јечам жела косовска девојка. Програм се иначе састојао од колажа вокалног извођења српских народних песама и игара, рецитовања делова из наших епских песама, модерне кореографије и одличне сценске игре. Основци су веома вешто приказали свој таленат и умеће. Био је прави ужитак посматрати како се гаји и чува национални дух и понос, европска култура и хришћанско наслеђе, што данас у Европи нимало није типична појава. После веома успешне представе Филип Иланковић, ученик 12.ц разреда прочитао је беседу Светог Симеона коју је упутио пре свог упокојења сину Сави.

    При завршетку пригодног програма окупљенима се обратила др Јованка Ластић, директор школе. Она је том приликом искористила свечани тренутак и захвалила на раду и труду првој директорици самосталне српске школе Бојани Чобан Симић, која је највише заслужена што данас у центру мађарске престонице постоји српска школа. Уз громогласан аплауз директорка Ластић јој је уручила пригодан поклон и велики букет цвећа. Видно ганута директорка Чобан Симићсе захвалила на поклону и пажњи и изразила своје задовољство што се српска школа на Тргу ружа проширује, напредује и да се у њој чува српска традиција, језик и култура. Овогодишња светосавска прослава завршена је заједничким певањем химне Светом Сави, а потом су присутни послужени славским колачом и житом.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    У ОЧИ СВЕТОГ САВЕ

    СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА  У СОПОТУ

    У ОЧИ СВЕТОГ САВЕ

    Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, 24. јануара 2019. године, у организацији Центра за културу – Сопот и Црквене општине Сопот, одржана је Светосавска академија под називом “У очи Светог Саве”. Академија је отпочела извођењем Светосавске химне, вокалног састава при Центру за културу у Сопоту који носи назив “Неуме Сопотске”.

    Српска православна црква обележава ове године јубилеј осам векова аутокефалности, 800 година од 1219. године у којој је православна црква у Србији постала аутокефална, а Свети Сава постављен за првог српског архиепископа, речено је на почетку скупа, на коме је беседу одржао протојереј-ставрофор Радомир Поповић, професор Богословског факултета у Београду.

    Светога Саву највише краси његова биографија, јер је то истовремено биографија Бога и Цркве. Српски народ нема неспорнију личност и већег просветитеља. Свети Сава се умом уздизао докле су стизали најумнији људи његове епохе, а срцем до самог Божанског престола. А тајна Савине светости јесте Светост која просвећује и освећује свакога човека. Светост и просветитељство Светога Саве увек је присутно и има вечну вредност и значај у људској историји.

    У наставку програма жески хор “Неуме сопотске”, светосавску академију додатно је обогатио и извођењем “Царске јектеније”, 136. псалма, као и украјинском народном песмом “Јихав козак”, а потом је уследила богата ликовна изложба “Иконе и фреске” аутора Горана Симића.

    Вероучитељ Бојан МиленовићClick to enlarge image sopot_akademija01.jpg

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Светосавска приредба у Дарди

    26. Јануар 2019 - 18:11
    Светосавска приредба у Дарди
    Светосавска приредба у Дарди
    Светосавска приредба у Дарди
    Светосавска приредба у Дарди

    Дана 25. јануара 2019. године у Основној школи у Дарди одржана је Светосавска приредба којој је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим.

    Својим присуством свечаност је увеличао заменик жупана Осјечко-барањске жупаније г. Радомир Чварковић и саветница за српски језик проф. Јадранка Радошевић.

    Освећењу славских обележја присуствовали су протојереј Ђорђе Ковачевић, парох дарђански, и протојереј-ставрофор Михаило Марјанац, парох у пензији.

    Великодушношћу г. Јаноша Бонија, директора Основне школе Дарда, на радост деце, родитеља и наставника после 22 године организована је пригодна Светосавска приредба коју су припремили вероучитељи г. Слободан Гајдашевић и г. Срђан Дангузовић. Деца су кроз пригодан програм одали захвалност Светом Сави - првом српском учитељу и просветитељу.

    Извор: Епархија осечкопољска и барањска

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Барани у част Светог Саве

    26. Јануар 2019 - 22:44
    Барани у част Светог Саве
    Барани у част Светог Саве
    Барани у част Светог Саве
    Барани у част Светог Саве

    Светосавска академија која је под покровитељством Православне црквене општине Бар организована у великој сали Културног центра на Тополици започела је тропаром Светом Сави који је извео хор при Саборном храму Светог Јована Владимира, под вођством професорице и диригента Маје Басарб.

    Пошто је поздравно слово изговорио протојереј-ставрофор Слободан Зековић, о Светом Сави и значају који светитељ има у Црној Гори говорио је уважени професор и историчар са Цетиња г. Предраг Вукић.

    На бину је поново изашао хор и из свог богатог репертоара отпјевао две песме: „Молбе Светом Сави“ и „Српска слава“. Млади барски ствараоци, виолинијски трио, Сара Ковачевић, Ана Николоска и Вук Мастиловић, у класи проф. Ватрослава Симића, одсвирали су „Адађо“ од Волфганга Амадеуса Моцарта, први став.

    Певачка група „Дарови Светог Јована Владимира“ отпевала је две песме, по једну из Србије и Црне Горе: „Да сам извор вода ладна“ и „Ком планина“. На бину је после њих изашао млади састав КУД „Свети Јован Владимир“ који се представио игром из Црне Горе.

    Дечији хор, кији води професор Александар Саша Басараб, отпевао је две композиције: „На Светога Саву“ и „Дело Светог Саве“.  Дужност свих Срба, где били да били, дужност је света, и мила, и радосна, да покажу љубав своју према своме духовноме оцу, светитељу Сави. У ту част, деца православне веронауке извела су игроказ по песми о Светоме Сави.

    На крају Светосавске академије сви учесници заједно су отпевали химну Светом Сави.

    Извор: Митрополија црногорско-приморска

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Светосавски пријем у Билећи

    26. Јануар 2019 - 17:33

    p1240433.jpg p1240432.jpgУ Парохијском дому у Билећи, Црквена општина  Билећа и ове године уприличила је светосавски пријем на коме су се уочи празника сабрали представници Црквене општине, градских институција, директори школа, представници културно-уметничких друштава и многобројни гости. Гости и сав верни народ Билеће том приликом је позван на заједничко прослављање славе у светој Литургији и свечаној литији на дан празника.

    Извор: Епархија захумско-херцеговачка

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Светосавске свечаности у Дужима код Шавника

    16. Јануар 2019 - 10:09
    Светосавске свечаности у Дужима код Шавника
    Светосавске свечаности у Дужима код Шавника
    Светосавске свечаности у Дужима код Шавника
    Светосавске свечаности у Дужима код Шавника

    Црквено-народним сабрањем, које је 12. јануара 2019. године одржано у шавничком селу Дужи, почеле су овогодишње Светосавске свечаности у славу Светог Оца нашег Саве, првог Архиепископа српског, у Црној Гори.

    Најпре су, у цркви посвећеној Светом Сави, свету Литургију служили архимандрит Исаија (Крговић), игуман манастира Бијела код Шавника, и јереј Драженко Ристић, парох шавнички, уз молитвено учешће верног народа.

    Током Литургије, коју је појањем за певницом пратио протојереј Миливоје Јововић, парох жабљачки, освештан је и преломљен славски колач у славу и част Светог Саве, којег као крсно име слави више од тридесет братства из шавничких села Пошћење и Дужи и четири братства из Самобора код Гацка.  

    Празник и крсну славу сабранима је честитао парох шавнички свештеник Драженко Ристић: -Зашто се Христос рађа, зашто страда и зашто васкрсава, препознало је младо и безазлено дијете, највећи син из нашег народа - дјечак Растко Немањић, потоњи Свети Сава - у чије име започињемо данашње сабрање. Он је као млад оставио царство земаљско ради оног обећаног вјечног и непролазног, обукао се у сиромаштво, безбрачност и послушност, да би себе, а и све нас, обукао у духовно богаство, заједницу са Богом и учинио нас достојном дјецом Божјом.

    -Година 2019. важна је за наш народ, јер у њој прослављамо 800 година самосталности наше Српске Цркве, 800 година подизања храмова, духовности и писмености. За ових 800 година Христос је са нама и у нама ко зна колико пута био распет, али и васкрсао. Из тог распећа и васкрсења, личним подвигом и вјером какву је Свети Сава показао, Црква нам је дала мноштво наших светитеља. Зато, с правом можемо рећи да је Свети Сава наш домаћи Апостол који је свуда стизао, рекао је, поред осталог, отац Драженко.

    О значају празника Рођења Христовог и Светосављу као јеванђељском путу којег не треба да се одричемо беседио је архимандрит Исаија Крговић:

    -Учитеља и просветитеља Светог Саву Господ је у одређеном тренутку послао у род српски да би у нама пробудио вјеру праву, да би пробудио оне успаване Србе да почну славити Бога, Његово рођење и васкрсење на прави начин. Сваке године кад празнујемо првог српског Архиепископа и просветитеља треба да се присјетимо његовог пута, јединог правог. Чини ми се да смо и данас на некој раскрсници, па треба поново да се запитамо за нашу вјеру. Поново васкрсавају неки вампири, вјеру запостављају, светињу понижавају и обесвећују, мислећи да јој могу наудити. Свети Сава нас опомиње да се вратимо вјери православној, да се крштавамо, да волимо једни друге. То је завјет Христов нама.

    У спомен свом небеском заштитнику, потомци братства Косовчић, благословом Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, у поменутим шавничким селима, организују од 2001. године светосавске свечаности када је уједно и сабор братственика.
       
    По одслуженој Литургији, у Дому омладине у Дужима, одржана духовна академија.  Светосавску беседу одржао је доц. др Душан Крцуновић. За њега, како је казао, представља част што учествује у овом сабору, којим почињу светосавске свечаности, нарочито из разлога што смо ушли у годину у којој наша света Црква слави 800 година самосталности за коју се изборио Свети Сава, њен први архиепископ.

    -Ваши преци изабрали су Светог Саву за крсну славу и то је избор којим сте и сами постали изабрани. То потврђује колосална улога народа овог краја у српској историјској епопеји. Силом историјских прилика, тако је и данас, јер су Дужи – као и цијели Дробњак – својеврсни азил историјске истине и прибјежиште колективног памћења. Припадати „широким Дужима“ и цијелом овом крају, значи припадати једном од најтврђих упоришта светосавског култа и светосавске културе код нас, рекао је Крцуновић.

    Он је навео да постоји судбинско сагласје између имена племена Дробњак и крсне славе братства Косовчић.

    -Подударност између имена племена Дробњак, које значи „путовођа“, и крсне славе Косовчића, Светог Саве који је као просветитељ наш „путовођа“, није случајна. Одабравши Светог Саву за крсну славу, Косовчићи су одабрали улогу путовођа светосавског предања и његове културне мисије која се изнова отјеловљује и испуњава у сталној динамици друштвеног живота, казао је, између осталог, доц. др Душан Крцуновић.

    Пригодним бесједа обратили су се и др Горан Комар, књижевник Јанко Јелић, песникиња Милица Бакрач и епски песник Славко Перошевић. У богатом културно-уметничком програму, који је водио глумац Велизар Касалица, наступили су народни гуслари, песници, здравичари. Уприличена је и трпеза љубави, чији домаћин је био Жељко Маловић.

    Извор: Епархија будимљанско-никшићка

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Светосавска академија у Вуковом дому културе у Лозници

    26. Јануар 2019 - 22:21
    Светосавска академија у Вуковом дому културе у Лозници
    Светосавска академија у Вуковом дому културе у Лозници
    Светосавска академија у Вуковом дому културе у Лозници
    Светосавска академија у Вуковом дому културе у Лозници

    Црквена општина старолозничка у препуној сали Вуковог дома културе организовала је 24. јануара 2019. године традиционалну Светосавску академију посвећену првом српском Архиепископу, просветитељу и учитељу, Светом Сави. 

    Светосавска академија почела је извођењем Светосавске химне, а затим је све сабране благословио Епископ шабачки г. Лаврентије. Слово о Светом Сави изговорио је прослављени композитор и академик Светислав Божић који је истакао значај Светог Саве за исписивање златних страница српске историје, као и духовни континуитет који траје од Светог Саве до наших дана. Академик Божић је завршио своју беседу речима: -Свети Сава и светосавље - наш пут за сва времена. 

    У наставку академије уследио је културно-уметнички програм који је извео хор Гимназије „Вук Караџић“ и ученици ове школе који похађају литерарну и рецитаторску секцију. Културно-уметнички програм приредили су проф. Дарко Несторовић, диригент хора, професори српског језика и вероучитељи лознички. 

    На крају академије ученицима основних и средњих школа, који су награђени на Светосавском конкурсу који је расписала Црквена општина старолозничка, уручене су награде. 

    Извор: crkvaloznicka.org

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Светосавскa академијa у цркви Светог Николе у Котору

    26. Јануар 2019 - 22:39
    Светосавскa академијa у цркви Светог Николе у Котору
    Светосавскa академијa у цркви Светог Николе у Котору
    Светосавскa академијa у цркви Светог Николе у Котору
    Светосавскa академијa у цркви Светог Николе у Котору

    -Српски народ и његова Црква, али и хришћанство у целини, а посебно православље, данас су под великим притисцима, због чега, а зарад сванућа које једном мора доћи, искрено и пожртвовано треба следити пут Светога Саве, поручио је академик проф. др Дарко Танасковић.

    У организацији Српског певачког друштва „Јединство“ Котор – 1839, Танасковић је беседио на Светосавској академији у цркви Светог Николе у Котору.

    -Много је разлога да се бринемо, да стрепимо да улазимо у период тешких притисака на православље, са коначним циљем његовог разарања. Управо зато морамо следити пут Светога Саве, како у душама својим, тако у и у свакодневном раду и деловању. Понављам то једино није утопија. Да ли је то могуће? Велики владика Његош, као што је велики владика Николај Велимировић написао, није учио теологију по књигама, него по звездама. Он је рекао удар нађе искру у камену. Е па драги пријатељи, та искра је Свети Сава. Следимо, ако можемо ту искру, следимо је искрено и пожртвовано, следимо је до зоре, до дана, јер једном сванути мора, казао је Танасковић.

    Подсећајући да се ове године обележава осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве, коју је за српски народ обезбедио Свети Сава 1219. године, неки постављају питање, крајње непримерено, зашто је то морало да се деси у Никеји.

    -Стање после 1204. године и срамног пустошења Костантинопоља односно Цариграда од стране крсташа и стварање латинског царства натерало је цариградског патријарха да се пресели у Никеју. Реците ми, не живимо ли ми данас у сличном времену, свеколиког, разностраног и крајње подмуклог притиска на православље. Свети Сава је ишао у Никеју зато што се морало ићи у Никеју. Патријарх Павле је својевремено говорио закуцаћу на сва, па и на ђавоља врата ако треба, да служим Христу и српскоме народу, казао је Танасковић.

    Уређујући Српску Православну Цркву промишљено је Свети Сава, наставља даље академик, међу првима основао Зетску епархију 1220. године.

    -Годину дана по добијању аутокефалности са седиштем у манастиру Светог архангела Михаила на Превлаци, а исте године и Хумску епархију са седиштем у манастиру Свете Богородице у Стону. Ту је уосталом  и оближња Савина. Није случајно то што је поштовање Светог Саве у овим крајевима, међу Србима, израженије него у многим другим српским земљама, казао је Танасковић.

    -Оно што је, како наводи, најважније за све нас данас, то је да разумемо што је порука Светог Саве за савременог човека у савременом свету, јер истински Христов пут није нешто што је завршено.

    -Истина Христова се стално обнавља, при свакој Евхаристији. Тај завет који се обнавља уствари је путоказ у трагању за начином обнове моралних вредности света и за начин делања. Практичног делања у свету, а не враћања уназад. Морамо се држати Христових завета у сваком времену и то нас управо учи Свети Сава који је за српски народ и за српску државу заправо створио све што је требало да то буду истински самостална Црква и истински достојанствен народ са својом државом у средњем веку. Свети Сава је заиста за  српски народ и за српску државу наравно, а пре свега и за Српску Цркву, учинио све што је у то време било потребно. Владимир Ћоровић, велики познавалац живота и дела Светог Саве, пише: Систематски је радио да створи Православље као синтетички дио српске државне културе; српску државну мисао Немањићке династије створио је физички Немања, а интелектуално Свети Сава. То је био задатак који је налагало време. Дакле, он јесте српски светитељ, он јесте оснивач наше државе, наше Цркве. Али он је то урадио на начин који ни у чему не доводи у питање универзалност Христовог наука. Напротив, убеђен сам да је то најуниверзални начин исповедања и практиковања Христове вере, казао је Танасковић.

    Наставља и да они који ни у шта не вјерују, а понајмање у Бога, перфидно раздвајају духовно и световно.

    -Ум и веру, тврдећи да уколико ми данас позивамо на одуховљење света заправо гледамо у прошлости и још бежимо од реалности, робујемо миту, па да треба све то заборавити и гледати само оно од чега живиш из дана у дан. Е не, јер ако се тако ради, онда видимо докле такав живот води. Куд год се окренемо по свету видимо да би био потребан, не само један Свети Сава, него стотине Светих Сава и то да иду по целом свету па да га на свој начин уређују за људе, али наравно по Божјој мери. Јер, човек је по Божјој слици и прилици настао и зато је најдостојанственије биће на овоме свету, казао је Танасковић.

    Он је рекао и да је Свети Сава Србима као народу пружио све.

    -Оно што му је потребно да би у држави коју је створио са Црквом коју је служио, достојанствено живио. Имамо ли ми  данас таквога учитеља?, запитао је Танасковић.

    Данас је, додаје, „логос“ разбијен, а у време Светог Саве „номос“ – грађански закон и „канон“ – црквено правило,  функционисали су тако да је држава заједно са Црквом живела у симфонији. Сматра и да је данас потребан хришћански фундаментализам.

    -Али какав фундаментализам? Враћање Христовом примеру, враћање ономе како је Христос деловао и враћање ономе што је његов завет дат људима. Јер, ако се вратимо томе, онда ми, понављам, у сваком евхаристијском слављу заправо обнављамо завјет са Исусом Христом, на темељу вредности хришћанства и имамо шансу да поново осмислимо свет. Управо зато што се плаше таквога пута, они који су са пута скренули, покушавају да нам објасне да је то утопија, казао је Танасковић, подсетивши да се Свети Сава подвизавао духовно, а деловао световно.

    Светосавској академији присуствовао је и конзул Србије г. Зоран Дојчиновић. У име домаћина присутне је представио члан „Јединства“ г. Драган Ђурчић, подсетивши на јубилеје које тај хор (180 година рада и постојања) и храм Светог Николе (110 година у овом обличју) , са својим парохом, протојерејом ставрофором Момчилом Кривокапићем (50 година службе у истом храму), поред 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, обележавају ове године.

    У оквиру богатог музичког програма наступили су велики и мали хор СПД „Јединство“ Котор 1839, под диригентском палицом Иване Кривокапић и Михајла Лазаревића. Уз Салгетијеву (которску химну) „О српска млада невина чеда“ и Мокрањчеву Химну Светом Сави, премијерно је изведена и песма „О Свевишњи Творче непостижни“ из Његошеве Луче Микрокозма. Солиста је била Јована Миљеновић.

    Извор: Митрополија црногорско-приморска

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...