Jump to content
  • Поуке.орг - инфо
    Поуке.орг - инфо

    Најава: Међународни теолошки сусрети у Београду

    plakat_medjunarodni_susreti.thumb.jpg.70be4cf5aa8e6f8df79addb10ba482e3.jpg

    Под покровитељством Конрад Аденауер фондације Православни богословски факултет БУ другу годину за редом организује од 5. до 8. октобра Међународне теолошке сусрета студената, симпосион на којем учествује 14 православних, католичких и исламских теолошких факултета.
    Један од организатора, студент Стефан Зељковић, председник Студентског парламента ПБФ-а, најављујући програм сусрета, каже да је симпосион важан јер студенти упознају једни друге и могу објективније да сагледају међусобне проблеме. Тема симпосиона је „Вера и савремени свет“, а отварање ће бити 5. Октобра у 19 часова у великом амфитеатру ПБФ-а, подећа Стефан и позива Београђане да присуствују предавањима. 
     
     
     

     

    Измењено од ризница богословља




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Након успешно оствареног и прихваћеног пројекта „Међународни теолошки сусрети студената - Београд 2016“, појавила се потреба организовати симпосион са још већим бројем учесника из више земаља, како би говорили о темама које би их повезале на теолошком, етичком и социолошком нивоу. По благослову декана факултета протојереја-ставрофора др Предрага Пузовића, уз помоћ професора, протеклих годину дана група студената Православног богословског факултета радила је на остварењу другог по сусрету студената „Међународни теолошки сусрети студената - Београд 2017“. На иницијативу и залагање студената, уз подршку наставног колегијума, у просторијама факултета одржан је међурелигијски симпосион студената теологије од 5. до 8. октобра 2017. године, под кровном темом „Вера и савремени свет“.

    123_4.jpg

    Симпосион је свечано отво­рен појањем молитава „Оче наш“ и „Царе небески“ у изведби хора Православног богословског факултета. Присутнима се обратио у име Српске Православне Цркве и Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, главни секретар Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић, чије поздравно слово можете прочитати овде. Потом се присутнима обратио директор представништва фондације Konrad Adenauer у Београду, која је највише финансијски помогла реализацију скупа, г. Норберт Бекман Диркес. Затим су говорили Његова Узоритост надбискуп београдски г. Станислав Хочевар, Реис-ул-улема ефендија Сеад Насуфовић и декан Православног богословског факултета протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић.

    unnamed.jpg

    Својим присуством овај свечани догађај увеличали су Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки др Давид и први секретар апостолске нунцијатуре монсињор Филипо Колнаго. Отварању су присуствовали и г. Гаврило Грбан, представник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, као и представници амбасада земаља факултета учесника, опуномоћени министар у амбасади Републике Хрватске у Србији г. Иван Саболић и секретар амбасаде Румуније у Београду г. Јонут Александру Патру.

    Напослетку се присутнима, у име организационог тима, обратио студент продекан Православног богословског факултета г. Стефан Зељковић (такође организатор и првог симпосиона 2016.), који је истакао да је циљ сусрета студената теологије из региона унапређење академске сарадње кроз трагање за заједничким одговорима на изазове савременог доба, кроз продубљивање међурелигијског дијалога у сврху изградње боље будућности. Према речима апостола Јована да је немогуће волети Бога кога не видимо, ако не волимо ближњег свога кога видимо.

    Овогодишњи “Међународни теолошки сусрети студената - Београд 2017“, окупио је четрдесет студента факултета православне, католичке, протестантске и исламске теологије из седам земаља - Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Аустрије, Румуније, Албаније и Грчке.

    22221586_541865202823649_383525479571532

    Први радни дан симпосиона започет је интерактивном радионицом. Већ на самом почетку су покренута важна питања, те су дискусије и након уобичајених распореда предавања биле врло живе. У првој сесији су дискутовали представници Католичког богословног факултета из Ђакова и Православне Академије из Драча на тему „Човек постмодерне и његов идентитет – разумевање биоетичког питања абортуса“. Другу сесију истог дана чинила је тема „Ауторитет светих списа данас“, на коју су излагали студенти Факултета протестантске теологије „Матија Влачић Илирик“ у Загребу и Православног богословског факултета Универзите­та у Солуну. Трећу сесију заузела је презентација Православног богословског факултета из Букурешта и представника Фрањевачке теологије из Сарајева, темом „Секуларизам и савремено друштво“. Четврта сесија се одиграла излагањима Католичког богословног факултета из Сплита и Факултета исламских наука из Сарајева на тему „Жена у религијској заједници“. На пету и последњу сесију првог дана „Религија и нација данас“ излагали су Православни богословски факултет из Фоче и Факултет исламских наука из Београда.

    Други радни дан симпосиона започео је излагањима на тему „Homo patiens – религијски смисао патње“ Православног богословског факултета из Клужа (Румунија) и Факултета философије и религије Дружбе Исусове из Загреба. Уследила је последња сесија симпосиона, излагањем домаћина сусрета Православног богословског факултета у Београду на тему „Теолошка необразованост као изазов савременог друштва“. Потом је на тему „Изазови и могућности суживота на светим местима у Светој Земљи“ говорио специјални гост Православног богословског факултета у Београду на теолошким сусретима, мр Даниел Коски са Тантур Екуменског Института у Јерусалиму, Универзитета Нотр Даму (САД).

    dsc_0807.jpg

    Интензивном раду симпосиона и општој атмосфери, доприносиле су озбиљне дебате у циљу заједничког трагања за одговорима на савремене изазове вере. Продубљивање дискусија и дијалошких ставова настављено је посетом верским и културним здањима у Београду. У оквиру поподневне екскурзије остварена је посета Српској академији наука и уметности, спомен-храму Светог Саве на Врачару, храму Криста Краља и Бајракли џамији. Срдачан пријем домаћина учинио је да овај сусрет добије на нарочитом значају, јер су овакве посете показатељ одговорности верксих заједница у међусобном дијалогу. Последњи дан симпосиона завршен је свечаном вечером, током које су учесници, уз пригодан културно-уметнички програм и пријатну атмосферу, размењивали мишљења и утиске. 

    dsc_0745.jpg

    Служењем свете Литургије у факултетској капели Светог Јована Богослова, у недељу 8. октобра, крунисан је цео догађај и пружена могућност да се учесници других цркава и верских заједница боље упознају са аутентичним православним предањем.

    У завршном чину, на затварању симпосиона, у име домаћина се обратио координатор пројекта из фондације Konrad Adenauer гђа Данијела Естерман Павлица, и, у име организатора, студент продекан Православног богословског факултета  г. Стефан Зељковић.

    Општи утисак учесника јесте да је сусрет одисао миром и толеранцијом. Млади теолози показали су да је исправно схваћена вера у суштини управо љубав и миротворство, способност оплемењивања сопственог живота духом разумевања и поштовања. Показавши да је подозривост према другом, другачијем и различитом најчешће проистиче из неупућености и незнања, непознавања сопствених извора вере, учесници овог скупа су показали да разговор о различитим проблемима и савременим изазовима вере може да допринесе, уз искрен осмех, отвореност, дела и речи, уклањању препрека за међусобни дијалог. У нади да је остварењем овог симпосиона учињен корак напред у међурелигијском дијалогу на путу ка бољој будућности, студенти су се поздрави­ли до скорог виђења, охрабрени што су видели да ре­чи Псалмопојца: „Како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно!“ (Пс. 133, 1), могу бити остварене.

    22291467_542323909444445_337052827011292

    Реализација пројекта посебну захвалност дугује Православном богословском факултету, Фондацији Konrad Adenauer и епархијама Српке Православне Цркве: Митрополији загребачко-љубљанској, Епархији бачкој, Епархији браничевској и Епархији крушевачкој.

    Д. Митровић, С. Гавровски, ИнфоСПЦ

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...