Jump to content

Какав одговор ће дати Православље када се буду откриле друге настањиве планете?


Препоручена порука

Ако би и настанак високоинтелигентног живота био пука законитост која се деси под одређеним факторима, то би заиста представљало не само научну револуцију, него би тражило и сасвим ново тумачење Бога и Божјег стварања.

 

Ovo nisam razumeo sta si hteo reci. Zasto bi nastanak visokointeligentnog zivota pod uticajem prirodnih faktora trazilo novo tumacenje Boga, pa i naucnu revoluciju?  

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ovo nisam razumeo sta si hteo reci. Zasto bi nastanak visokointeligentnog zivota pod uticajem prirodnih faktora trazilo novo tumacenje Boga, pa i naucnu revoluciju?  

 

Не баш револуцију, претерао сам, али промену у схватању еволуције. Поента еволуције је поклапање великог броја непредвидљивих фактора који се у мноштву случајева заврше нестанком врсте, а не као нека законитост по којој се сав живот усавршава. Свака појединачна еволуција је изузетак, као седмица на лотоу. Да се поклопи такав низ еволуција до високоинтелигентне врсте, као неколико нанизаних седмица. Није немогуће, али је вероватноћа јако, јако мала. Као да човек три недеље заредом извлачи седмице (без намештеног бубња!) и каже "Немогуће је да сам ја једини човек коме се ово десило, на свету има 7 милијарди људи, мора бити да је још неко три пута заредом добио седмицу". А оно нико сем њега. Ако је еволуција правило, то значи да чим постоји планета слична Земљи на одговарајућој удаљености од одговарајућег сунца, по неком аутоматизму мора доћи до настанка високоинтелигентне хуманоидне врсте која ће да исповеда религије сличне хиндуизму и будизму (за које узимамо да су врхунац самосталног људског стремљења, дакле део истог механизма), а таква идеја је (колико знам) супротна и научном и религијском схватању развоја живота на Земљи.

 

(Узгред, кад смо код тога... Да не залазим у секташење, али један Индус који се прогласио за "аватара" (оваплоћење Бога) средином 20. века, на питање његових ученика има ли још интелигентних врста у свемиру, рекао је да у целом свемиру постоје још само две врсте у равни са људском и да се никада нећемо срести. :) Људи на Земљи су, наводно, 50-50 емоција и интелект и као такви у посебном фокусу "оног" света, а од ове преостале две је једна 70-30 интелект и емоција, а друга 100% интелект и наводно подсећају на савршене људе, али са мало или нимало душе, као мрави. Ко зна, можда су роботи које ће наши потомци створити. joooj )

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Тако да си на крају опет у праву: јесу религиозни. :D

Tak'a sam ti ja. :D Salim se, pogresila sam, htela sam reci da su, ako postoje, sigurno (da ne kazem -moraju biti) religiozni, ako se uzme u obzir da sve stvoreno treba Tvorca Koji je Zivot. :)

"You know something is messed up when you see it"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Можда сам лош термин употребио, опростиће ми они који су стручни на овом пољу, прилично се интересујем за еволуционарну биологију, али ипак нисам биолог. :) Хтео сам да кажем да она није природан процес у смислу да врста А нужно еволуира у врсту Б. Ако се не мењају спољни услови, природа иде против еволуције, она се не дешава. Дешавају се разне мутације на великим физичким удаљеностима које у огромним временским периодима створе нове врсте, али ни код једне нема еволутивног корака унапред. Еволуција се догађа када се поклопи приличан број невероватних околности, да се драматично промени окружење да врста у њему не може да опстане, а да се у исто време догоди мутација на неким члановима која омогућава опстанак, а која би у претходном окружењу била препрека за преживљавање.

 

Uz mogucnost da te i ovaj put nisam razumeo, pod uslovom da ti koristis reci na neki jedinstveni i samo tebi svojsten nacin (u cemu nema nista lose da se razumemo), ali mogu reci da imas pogresno shvatanje o tome sta je evolucija i kako se ona odvija.   :)

 

Evolucija se ne desava na pojedinim tackama vremenske ose u toku razvoja zivih organizama. Ona je sustinsko svojstvo svake zive celije i desava se bukvalno svake sekunde. Pri svakoj deobi celije i pri svakoj interakcijom sa sredinom evolucije se odvija. 

 

Nije samo formiranje novih gena i nastanak novih taksona evolucija pa da se ona okarakterise kao neki sporadican dogadjaj. Evolucija i svaki proces duplikacije gde odredjeni procenat popucija sintetise proteine koji reicmo bolje trpe zagadjenje i zracenje iz sredine. To je takodje neodvojim proces evolucije zato sto upravo uz nekoliko stotina hiljada/milioan godina takvih proces (i slicnih nije duplikacija jedini proces koji igra ulogu) i dolazi do tih "velikih" promena tipa nastanak novih taksona ili nastanak novih organa unutar jedne vrste bez da se formirao novi takson.

 

Zato ti uopste ne stoji to da je evolucija protivprirodan proces zato sto evolucija nije sporadican momenat, niz momenata, na vremenskoj liniji nego konstantan i od zivotnih procesa, bez obzira da li su jednocelijski ili visecelijski, potpuno neodvojiv proces.

 

Ako zelis mogu detaljno da opisem, naravno uskladjeno za forumski tip diskusije, kako se odvija evolucija po aktuelnom teorijskom modelu poznatijem kao neodarvinisticka sinteza. :)



 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

А ја сам уверен да их никада нећемо срести и да можда чак и не постоје у нашем простор-времену...

Sto bi rekao snovoljubivi robot-filmofil

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 9 months later...

Сутра ће НАСА да саопшти ново откриће, вероватно у вези нове планете сличне Земљи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Индентификовано 1.284 нових егзопланета!

Телескоп „Кеплер“ открио је 1.284 нове егзопланете. Научници су до тог броја дошло прецизнијом идентификацијом више од 4.000 испрва снимљених планета. Наса процењује да је од 1.284 новооткривених планета око 550 стеновито, а девет од њих се налази у настањивој зони. Потенцијално најближа насељива планета удаљена „само“ 11 светлосних година од Земље.

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/2312552/novo-svemirsko-otkrice-nasa-saopstava-rezultate-danas.html

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 5/10/2016 at 21:14, Tenkista рече

Poslace gomile i gomile teologa sa biroa  da propovedaju i misionare medju vanzemaljcima :D...

Јел' ово на нечији рачун, или си теолог? :D

"You know something is messed up when you see it"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

Kepler pronašao 20 planeta sličnih Zemlji

Nasin teleskop Kepler je u poslednjih tri godine pronašao preko 4.000 novih planeta van našeg planetarnog sistema, od kojih su 20 potencijalno naseljive.

622799357a38744b975e437435858_v4_big.jpg

One uključuju Kepler-186 f, Kepler-62 f, Kepler-283 c i Kepler-296 f. “Ovo je kompletan katalog svih Keplerovih otkrića koji se nalaze u naseljivoj zoni njihovih zvezda ‘domaćina”, kaže glavni autor ove studije, profesor Stiven Kejn.

Grupa predvođena fizičarima sa Univerziteta u San Francisku pronašla je 216 Kepler planeta koje se nalaze u “naseljivoj zoni”, odnosno oko zvezde u čijoj orbiti je moguće održati vodu u tečnom stanju. Od njih, izdvojili su 20 koje bi mogle biti naseljive.

Istraživači su do sada sortirali planete po veličini: male, stenovite planete nasuprot velikim gasovitim džinovima, a profesor Kejn je već počeo da traga za novim podacima o ovim planetama.

“Ova studija je velika prekretnica u pronalaženju odgovora na ključna pitanja o tome koliko je moguć život u svemiru i koliko zaista ima planeta sličnih Zemlji”, kaže profesor Kejn.

 

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=08&dd=04&nav_id=1162466

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

bog nam nije dao na znanje da cemo se mi sresti sa nekim drugim bicima u svemiru ili da cemo naseljavati druge svjetove  nit bi to imalo smisla u bozijoj promisli, prije ce doci kraj vremena nego li planeta bude prenaseljena, jer onda bi mogli bogu da spocitavamo kako nijr dobro predvidio velicinu planete za ovaj nas pali raj. 

nema nista od drugih svjetova, samo pusta zelja, ja mislim tako, ne bi bog tako bitnu stvar propustio u svetom pismu gdje je navedeno sve do kraja u grubim crtama

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...