Војо Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Слажем се са тобом сестро Мирођија (управо сам завршио са јелом хехех). И ја имам веома позитивно искуство везано за о. Јоила и веома много га поштујем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Poslusao sam sva predavanja Oca Joila na youtube-u... moje misljenje- vrlo je opasno da do ovoga dodju osobe koja je zainteresovana za Crkvu,krstenje,ili koja nije utvrdjena u vjeri- ne vjerujem da je prijetnje o pusacima koje treba sahranjivati van groblja, o ''milijardama Kineza,Amerikanaca,muslimana.... koji idu u pakao, a jedino ruska pravoslavna oaza u Raj'' (no comment) nekoga moze privuci Crkvi, odn. pokazati mu sustinu hriscanske ljubavi i zivota... Samo suprotno. Takodje, nisu vrijedne komentara ni ove price o Tudjamanu- ispade da je jedan jeromonah Bog pa zna gdje je Tudjman sada.... Da ne pominjem njegovo vidjenje Teorije evolucije, istorije(donosio je jednom nekakve knjige,dokazujuci da su Srbi najstariji narod na planeti- mislim, mnogo bitna stvar za duhovnost.... torta) ,negdje je govorio kako zene ne treba na nose pantalone, i td... Covjeka zaista licno ne poznajem, cuo sam o njemu raznih prica- i pozitivnih i negativnih, ali,opet kazem, ne daj Boze ako neki nehricanin pomisli da stavovi Oca Joila reprezentuju Pravoslavnu Crkvu. Inace, prije neki dan cuh da je izjavio: ''Treba izbjegavati crkve gdje se Litrugija sluzi po novom.'' 0104_cheesy Da li je to tacno,ili nije- ne znam....ali je interesantno u svakom slucaju.. Pozz Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Covjeka zaista licno ne poznajem, cuo sam o njemu raznih prica- i pozitivnih i negativnih, ali,opet kazem, ne daj Boze ako neki nehricanin pomisli da stavovi Oca Joila reprezentuju Pravoslavnu Crkvu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Covjeka zaista licno ne poznajem, cuo sam o njemu raznih prica- i pozitivnih i negativnih, ali,opet kazem, ne daj Boze ako neki nehricanin pomisli da stavovi Oca Joila reprezentuju Pravoslavnu Crkvu. Upravo tako, Otac Joil moze da ima privatno misljenje o nekoj stvari(eto, npr, zene ne smiju da nose pantalone,da pusaci idu u pakao,da su Srbi najstariji narod na Zemlji i sl), ali to nije zvanicno ucenje Pravoslavne Crkve,bolje reci- ona se i ne izjasnjava o pomenutim pitanjima... torta Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војо Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Какве везе има иснесени, односно пренесени став из неке књиге (књига Олга Л. Пјановић и књига И. Деретића) да су срби најстарији народ са званичним учењем Православне Цркве. Па ваљда и монах може читати свјетовне књиге и давати коментаре а да се не тичу духовних ствари. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Какве везе има иснесени, односно пренесени став из неке књиге (књига Олга Л. Пјановић и књига И. Деретића) да су срби најстарији народ са званичним учењем Православне Цркве. Па ваљда и монах може читати свјетовне књиге и давати коментаре а да се не тичу духовних ствари. Pa kada nekog ne volis onda mu trazis trn u oku. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Какве везе има иснесени, односно пренесени став из неке књиге (књига Олга Л. Пјановић и књига И. Деретића) да су срби најстарији народ са званичним учењем Православне Цркве. Па ваљда и монах може читати свјетовне књиге и давати коментаре а да се не тичу духовних ствари. Nisam rekao da ne moze citati svjetovne knjige,naprotiv, cak smatram da je to korisno... Radi se o tome sto Otac Joil, bar sam ja imao takav utisak, na ovim yt ''predavanjima'' nastupa kao neki neprikosnoveni autoritet po odredjenim pitanjima... A sto je jos karakteristicnije, veliki broj ljudi prihvata sve zdravo za gotovo-uopste ne pomisnjajuci da i Otac Joil negdje moze da pogrijesi... I da,tacno tako, starost Srba kao naroda je potpuno irelevantna stvar sto se Pravoslavne Crkve tice, tim pitanjem se eventualno mogu baviti neke druge nauke i discipline. Tim prije kazem= Otac Joil moze da iznosi svoje,privatno misljenje, koje ostatak Crkve,zaista, ne obavezuje. Toliko. Pozz Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 http://www.youtube.com/watch?v=kp2ytaGJF6A "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Svakako da je brak sklopljen u Crkvi blagosloven i svima potreban, ali pozivati ljude u 21. vijeku da zaobilaze nadlezne,drzavne institucije i zakonom propisan postupak- u najmanju ruku, mogu da nazovem neozbiljnoscu i neprosvecenoscu... Bas me interesuje da li Otac Joil zna uopste da postoji zakonsko nasledjivanje, te neki instituti kao sto su razvod, zakonsko izdrzavanje supruznika, zajednicka i posebna imovina supruznika,roditeljsko pravo, statusno-pravna i licno-pravna djestva koja proisticu iz braka? Sve je to pravo uredilo, i hvala Bogu sto jeste, inace se ne bi znalo 'ko pije, a ko placa', u drustvu.... Prosto nevjerovatno, kao da gradjansko vjencanje(jedino priznato od stane drzave i prava, po tzv. principu institucionalnosti i laicizma, odn. institutu jedinstvenog regulisanja u bracnom pravu) iskljucuje mogucnost hriscanima da skope brak i u Crkvi Bozijoj?! Cemu takva iskljucivost,prosto smatram da vidi probleme- gdje problema nema(u ovom slucaju)... Za Oca Joila, gradjanski brak je masonska institucija... Bas me interesuje da li,po njemu, sve sto pripada drzavi kao ustavno-pravnom poretku masonsko i djavolsko? U jednom od prethodnih klipova, izjavio je kako je drzavljanin Crne Gore... interesantno, covjek ima drzavljanstvo... pretpostavljam, i licnu kartu,ima pravo na sudsku zastitu...Cudi me sto Otac Joil nije postao apatrid,sto se nije odrekao drzavljanstva?! Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 На многаја љета о.Јоилу. Њему свакако више верујем него овим љубичастим причама о " љубави" и сл. Данас духовници не смеју осудити ниједан грех. Одмах су оштри, неупућени, заостали и сл. Проблем је што се сви који се буне против о.Јоила или им његове речи сметају налазе у његовим речима а онда следи причица са њихове стране како тобоже он није добар за оне који се тек изграђују у вери. Може човек некога да саблазни и сл. Мало сутра. Послушајте поруке сестре Мирођије које су из искуства речене. Нису типа рекла-казала и нису субјективне фрљоке појединаца. Мир свима. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Јел верујеш ти Дражо да пушаче не треба причешћивати никад. Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 skoro bih u Crnoj Gori pa cuh stosta interesantno o delovanju o. Joila. Uostalom treba upitati vl. Nikanora za misljenje o nekim stvarima, mislim da on to ponajbolje zna iz vremena dok je bio ispomazuci blazenog spomena Mitr. Danilu radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Шта ли би тек ови либерални православци говорили за св.Василија Великог да је данас међу нама. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ликота Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Посјетио сам многе форуме од којих многи немају много додирних тачака са Православљем, али ни на једном се нисам ни приближно саблазнио као на овом. Нисам имао намјеру да реагујем, али ова тема је прелила препуну чашу. Односити се са таквим непоштовањем према једном монаху Српске Православне Цркве, па чак га и јавно исмијавати, могу само особе којима је потребна помоћ. Како им ја не могу помоћи, урадићу нешто добро за себе и своју душу, и отићи са овог мјеста, али тек када поставим пјесме надахнуте овим великим РЕВНИТЕЉЕМ Православља. Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ликота Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Отац Јоило Дивна ли је Духа Светог животворна сила, Што Свештено наоружа Монаха Јоила, Да нас грешне, раслабљене... од демона брани, Да нам душе охладњеле, Православљем храни. Да молитвом непрекидном идоле обара, Да са Светим Василијем смјело разговара, Да спасава стадо своје Вјером и Истином, Руковођен Часним Крстом и васкрслом Божијим Сином. Дивна ли је Љубав Бога, што духовна створи крила, Да вазнесу до Острога, доброг слугу Свог Јоила, Да однесу Праведника у Манастир Ћириловце, Гдје призива чеда своја, као брижни пастир овце. Да нас свијетом прелешћене Светињом излијечи, Да подучи незнавене да је Живот Вјечни пречи Од лажнога сјаја и труљењу склоне твари, Од пролазног земног царства, гдје црв гризе и гдје змија квари. Душа нам се себи и Богу вратила, Молитвама светим Монаха Јоила, Његове нас ријечи мудре ка Спасењу воде, На многаја љета чувај Га Господе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука