Jump to content

Устоличење Митрополита Јоаникија

Оцени ову тему


Препоручена порука

RS-LAT.SPUTNIKNEWS.COM

Zvoniće zvona Cetinjskog manastira u nedelju 5. septembra i tu će, pod svodovima svetinje, biti ustoličen...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.RTS.RS

Патријарх српски Порфирије указао је данас, поводом предстојећег устоличења митрополита...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије упутио је поруку крај ћивота Светог Петра Цетињског поводом предстојећег устоличења на Цетињу. Поруку преносимо у целости.
 
Помаже Бог свима и благослов и молитве Светога Петра Цетињскога и Светога Јована Крститеља и мир од ове светиње свим вјернима, цијелој Црној Гори!
 
Поводом мог устоличења желим само да кажем неколико ствари.
Континуитет Зетске епископије, потом Митрополије, из које је настала Митрополија црногорско-приморска, толико је јасан и толико убједљив. Њега свједоче зетски епископи и митрополити, а касније и митрополити црногорски и црногорско-приморски. Ја сам 56. епископ и митрополит ове Светосавске митрополије која је установљена прије 800 година, а 41. митрополит црногорско-приморски који се устоличава у Цетињском манастиру. Ниједан континуитет у Црној Гори није толико јасан као овај, ниједно право није толико јасно и блиставо и непорециво као ово. Право на устоличење у овој светињи припада не само мени, него цијелом свештенству, монаштву и вјерном народу Митрополије црногорско-приморске. Ако неко оспорава то право, а посебно они који се стално позивају на државу као заступници и чувари државе, нека покушају да то право оспоре путем закона и путем легитимних институција и процеса, који се могу тим поводом покренути.
 
Наравно, овог пута ја желим, и Богом заклињем све, да се очува мир и братска слога у Црној Гори. Устоличење Митрополита је у овом случају искључиво вјерски чин и њему не треба придавати никакве политичке ознаке. У овој више него напетој ситуацији на Цетињу и у Црној Гори, ми смо жељели да максимално допринесемо миру и стабилности Црне Горе, да се не заподјева свађа и раздор међу браћом, посебно не на Цетињу. И због тога смо прихватили препоруке паметних људи, добронамјерних, да овај скуп буде искључиво вјерскога карактера, да га смањимо, али да се никако не изгуби његова суштина. Биће свештенство, биће представници црквених општина и неколико гостију и то је све што се тиче нашега скупа. Али и поред те скромности, овај ће скуп бити и миран и благословен, и надамо се, да ће заиста се испунити наша жеља, да све прође мирно и да свако ко дође тога дана на Цетиње понесе мир у својој души, а не мржњу и рат.
 
Долази нам Његова светост Патријарх српски г. Порфирије, да посјети Црну Гору и да донесе мир и благослов Црној Гори, као и сви његови претходници, а велики број српских патријараха је кроз историју посјећивао и Црну Гору и Цетињски манастир. Ја сам овдје хиротонисан уз благослов нашег блаженопочившег Митрополита руком светог Патријарха Павла, прије пуне 22 године овдје у Цетињском манастиру. Овог пута имамо важне госте и позивам све да у миру и са радошћу дочекамо угледне госте из других помјесних православних светих Божјих цркава, који нам долазе на устоличење. Долазе нам представници, архијереји Божији, из Јерусалимске патријаршије, из Руске православне цркве, Украјинске православне цркве, Руске заграничне цркве, Пољске православне цркве, Бугарске православне цркве, Православне цркве чешких и словачких земаља и Албанске православне цркве, може бити да ће доћи још неки други важни гости из других помјесних цркава.
Ми желимо да Цетиње буде град у који се радо долази, а не град који се због инцидената и разних проблема заобилази. Цетињски манастир је мјесто гдје се миримо и устоличење епископа, митрополита, треба да донесе мир и спокој и овоме Светоме храму и цијелом народу у Црној Гори. То је наша жеља.
 
Нека Божји благослов, благослов деснице Светога Јована Крститеља и сила Часнога и животворнога крста, благослов Светога Петра Цетињскога буде на свима, на свим вјерним, на свим грађанима Црне Горе и на цијелој Црној Гори. Амин, Боже дај и сада и увијек и у вјекове вјекова. Амин!

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Симбол вјере, чувар мира, Богом надахнут: митрополит Јоаникије Мићовић

Човјек са сиједом брадом у црној мантији излази из полицијске станице. У његовој пратњи је неколико свештеника. Он не жури, нити успорава. Само корача. Уравнотежено. И сигурно. По ставу којим одише његово држање, не би се дало закључити да је претходних неколико ноћи провео утамничен. Прије би се могло казати да је камера забиљежила човјека који је на неком путу, човјека који се намјерио некуд - гдје зна да ће стићи, човјека који је управо обавио важну службу. 
И оставио траг. 
Свједочанство. 

Излази пред улицу. Пред људе. Пред камере. 
Висок. Виђен. Присутан. Озбиљан. Саопштава да иде - да се обрати народу. 
Прате га свештеници, камере, аплаузи. 
Огромна маса је већ сатима окупљена. И заокупљена ишчекивањима, бригом, љутњом. Потребом да нешто учини. Нервоза је велика, набој још већи: ту, у Никшићу, у Беранама, у Подгорици, у Будви, на сјеверу и на југу. Чини се да је довољна једна ријеч, само једна, да све кулминира у велику, колективну реакцију због његовог притварања и јурне у опасну неизвјесност. 

Он стиже. Пред њим су на десетине микрофона и камера, пред њим је непрегледна маса људи која кличе, виче, тражи. Сабраног израза на лицу, погледом окупља призор и дубоким гласом поздравља: “Христос васкрсе!” Из неколико хиљада грла највиђенијих Никшићана и Никшићанки пролама се небом изнад Никшића: “ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!” Он говори. Без гнијева, без љутње. Снажнији од осјећаја неправде која му је нанијета. Не обраћа се као демагог, као пропагандиста, не шаље људе у реакцију, у одмазду. Он чува мир. И чува животе. За њега то није маса, него народ. 
Он није препуштен тренутку, већ је посвећен вјечности.

Данас, годину и нешто дана након тога, а у сусрет његовом устоличењу, изложен је нападима онога што социологија зове екстремистима, екстремном политичком мањином. Његово име, све малобрајније присталице бившег режима који га је притварао и прогонио, засипају најпогрдинијим ријечима и описима. А шта нам говори ово лице? Ово је поглед који не пријети, већ опрашта. Ово је осмјех који не иритира, већ радује. Ово је израз који не очајава, већ вјерује. Ово је човјек чији став каже: биће добро. Па и оне, који изманипулисани, хуле на његово име, не назива мањином, већ својим народом. 

Апостол. Пастир. Владика. 
Упознао сам га прије неколико година, на кратко. А прије него сам имао част да једном приликом разговарам са њим, питао сам једног пријатеља свештеника:

- Реците ми, господине, какав је владика Јоаникије?
- Па… он је онако скроз… надахнут Богом.

Симбол вјере, чувар мира. Богом надахнути митрополит црногорско - приморски Српске Православне Цркве Јоаникије Мићовић. Достојан.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Његова Светост, Патријарх Порфирије и ја смо пријатељи од наших студентских дана, од Студентскога града па до Грчке. Када је он тамо студирао ишао сам да га посјетим и исте године смо изабрани за архијереје. Он је био на мојој хиротонији, а ја на његовој, и све вријеме смо као браћа блиски, а блиски смо и по нашем исходишту некако. Он је духовни син владике бачкој Иринеја, а ја митрополита Амфилохија. Они су ученици оца Јустина и све то је имало значај у изграђивању нашега пријатељства. Он ме предложио и на томе сам му веома захвалан, иако ми је дато тешко и велико бреме. Наравно, биће много теже него што је било у Епархији будимљанско-никшићкој и тешко ми је да се растанем са епархијом, али то је била воља и потреба моје Цркве, ја сам увијек послушан својој Цркви и својем Патријарху. По његовом приједлогу ја сам изабран акламацијом. Дакле, толика је била подршка и толика је била сазрела мисао у нашем у Светом Архијерејском Сабору о томе ко треба да буде изабран за новог Митрополита црногорско-приморског. Та акалмација је била одраз наше једнодушности у Светом Архијерејском Сабору

FB_IMG_1630678062988.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.NOVOSTI.RS

ВЛАДИКА Јоаникије неће бити устоличен сутра на Цетињу - сазнају "Новости".

 

  • Тужан 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Milan Nikolic рече
WWW.NOVOSTI.RS

ВЛАДИКА Јоаникије неће бити устоличен сутра на Цетињу - сазнају "Новости".

 

Ne bi se komite osilili da je onih litijaša kao onomad. Sad se treba pitati ko je uopšte organizovao onomad one litije..?

Što je tužno: Zapad, gde još uvek vlada srbofobija, prihvatiće i ove ekstremiste. Jer za napetu situaciju krivi smo naravno mi Srbi i naša velikosrpska agenda. Mi provociramo ove ekstremiste. Još malo, i mi ćemo da budemo krivi i za same ustaše, jer da nije nas i naše velikosrpske agende, ni njih ne bi bilo. Ubij Srbina da bude mir na Balkanu...

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

RS.SPUTNIKNEWS.COM

Патријарх потврдио: Устоличење Јоаникија на Цетињу

Патријарх српски Порфирије демантовао је писање појединих медија да сутра неће бити обављено устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.NOVOSTI.RS

СРПСКА православна црква не одустаје од тога да митрополит Јоаникије буде устоличен сутра сутра на Цетињу.

 

  • Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...