Jump to content

Blic: Синод шаље инспекцију у Источноамеричку епархију

Оцени ову тему


Препоручена порука

SINOD SPC ŠALJE INSPEKCIJU U SAD Bura zbog indicija da je episkop Irinej Dobrijević nenamenski trošio novac

 

rACk9kpTURBXy9jYzJhYTJjOWVhYTZhMWE0Yzk2Z

FOTO: NIKOLA ANDJIC / TANJUG

Članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve uskoro bi trebalo da posete istočnoameričku eparhiju kako bi preispitali zakonitost njenog organizovanja kao jednočlane neprofitne korporacije i obavili kontrolu trošenja novca episkopa Irineja za obnovu Hrama Svetog Save u Njujorku, saznaje “Blic”.

 

Razlog što se crkvena vlada opredelila na ovakav potez, krije se u činjenici što je na adresu Patrijaršije i patrijarha Porfirija stiglo na stotine pisama vernika koji tvrde da je ovakav način organizovanja suprotan Ustavu SPC jer postoje indicije da je i celokupna imovina preneta na ime jednog člana korporacije odnosno episkopa i to sa mogućnošću da on sam odlučuje o njoj.

 

Crkva Svetog Save, Njujork

FOTO: PREDRAG MIHAILOVIĆ / RAS SRBIJA Crkva Svetog Save, Njujork

Pored toga oni traže i da Sinod obavi kontrolu zakonitosti trošenja crkvenog novca, posebno onog koji su vernici prikupili za obnovu hrama Svetog Save na Menhetnu, koji je teško oštećen u velikom požaru na Vaskrs 2016. godine.

Po njihovim navodima postoje indicije da je osam miliona dolara nenamenski utrošeno zbog čega je grupa parohijana je angažovala advokata koji je uputio poslednje pismo upozorenja episkopu istočnameričkom Irineju, na koje on mora da se izjasni po tom pitanju. Da do tužioca i suda ne bi došlo, parohijani, koji su članovi skupštine Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku, traže da Sinod upozori episkopa Irineja da prestane da odobrava bilo kakve isplate u vezi sa obnovom hrama i da da saglasnost za rad novog Izvršnog odbora, koji još uvek nije u funkciji.

Po njihovim navodima, on to nije uradio već umesto da ispravi greške zatražio da se izdvoji 100.000 dolara za angažovanje advokata koji će na sudu u Njujorku zastupati njega i eparhiju. Taj dokument, ali i brojni navodni dokazi o samovolji vladike Irineja dostavljeni su početkom maja Sinodu i Patrijarhu, a o svemu tome se razgovaralo i na Saboru SPC i to u okviru Izveštaja o radu Istočnoameričke eparhije.

 

Naš izvor iz Patrijaršije navodi da su upravo neadekvatna objašnjenja na samom Saboru episkopa Irineja oko celokupne situacije u eparhiji Istočnoameričkoj bili i povod da članovi Sinoda donesu odluku da lično provere šta se tamo dešava.

- Patrijarh Porfirije i članovi Sinoda smatraju da moraju svi navodi vernika da se provere. Pored toga, uz njihovu pomoć, će se proveriti i dokumentacija oko osnivanja jednočlane korporacije, odnosno da li je ona ustavna kategorija. Ukoliko se pokaže da nije i da je imovina preneta na ime episkopa, koji o njoj može sam i da odlučuje, naložiće izmene jer u suprotnom preti opasnost da zbog takvih nekanonskih principa se naruši jedinstvo srpske crkve - navodi naš sagovornik.

On dodaje da će Sinod prekontrolisati i zakonitost trošenja crkvenih para, pre svega osam miliona dolara izdvojenih za obnovu hrama Svetog Save na Menhetnu.

 

pTak9kpTURBXy82MWEwNjEyYzdiNTRiY2QyNWQ4M

FOTO: ZORAN ŽESTIĆ / TANJUG

 

- Pored upozorenja samih vernika iz Njujorka, dodatni razlog za sumnju da ima određenih nepravilnosti izazvalo je i izlaganje na Saboru SPC episkopa Eparhije australijsko-novozelandske, Siluana Mrakića, koji je na ovom mestu nasledio episkopa Irineja. On je vladikama ukazao na probleme neizmirenih obaveza od nešto više od dva miliona dolara koje su nastale u periodu kada je na njenom čelu bio upravo vladika Irinej. Ta dugovanja putem sudskih rešenja stižu na naplatu sada što značajno otežava rad Eparhije australijsko-novozelandske. Njegovo izlaganje je izazvalo iznenađenje Sabora jer takve podatke vladika Irinej nije predstavio 2017. godine kada je predao dužnost episkopu Siluanu. Da se sličbna situacija ne bi ponovila i u Americi Sinod će detaljno pogledati sve finansijske transakkcije vladike Irineja Dobrijevića- objašnjava naš izvor.

Posetu naložio patrijarh Porfirije

U Patrijaršiji nisu želeli zvanično da govore na ovu temu, ali nam je nezvanično rečeno da je tačno da će članovi Sinoda posetiti istočnoameričku eparhiju kako bi preispitali zakonitost njenog organizovanja i obavili kontrolu finansijskih transakcija.

- Tačan datum još nije utvrđen, ali bi narednih dana trebalo i to da se definiše. Ova poseta je inicirana od strane samog patrijarha Porfirija koji smatra da svi navodi vernika moraju da se provere i da se sva eventualna nekanonska delovanja otkolone - kažu u Patrijaršiji.

Izvor:

WWW.BLIC.RS

Članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve uskoro bi trebalo da posete istočnoameričku eparhiju kako bi preispitali zakonitost njenog organizovanja kao jednočlane neprofitne korporacije i obavili...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...