Jump to content

У Србији први пут урађена операција у максилофацијалној хирургији на светском нивоу


Препоручена порука

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Prvi put je u Srbiji urađena operacija u maksilofacijalnoj hirurgiji na svetskom nivou. Ali i prva ovakva operacija na svetu. Od ramene lopatice, lekari su rekonstruisali celu gornju vilicu nakon uklanjanja zloćudnog tumora. Operacija je trajala 15 sati i ovo još niko u svetu nije uradio, a operaciju je izveo docent Drago Jelovac.

 

Operacija je izvedena na Stomatološkom fakultetu u Beogradu na Klinici za maksilofacijallnu hirurgiju, gde se čovek od 20 godina javio zbog izrasline u gornjoj vilici, nakon urađene bijopsije konstantovan je agresivni zloćudni tumor oseteosark.

Sporevedena je hemioterapija, a na kraju i operacija, pacijent se sada oseća dobro, normalno govori i guta, a biće pušten na kućno lečenje već sutra.

"Mikrohirurške i rekonstruktivne operacije spadaju u najzahtevnije u medicini uopšteno, u pitanju je mikrovaskularna transplantacija tkiva, ti krvni sudovi mogu da budu veličine kose koje mi moramo da ušijemo kako bi taj transplantat dobio ishranu, ova operacija je urađena tako što se koristio vrh lopatice, to se i inače koristi", rekao je Jelovac za Televiziju "Prva".

Operacija kompjuterski isplanirana

Ono što je inovativno u ovoj vrsti operacije je korišćenje detaljne planifikacije koja obuhvata 3D virtuelnu simulaciju hirurškog zahvata. Takav prikaz predviđa sva moguća iznenađenja sa kojima lekari mogu da se suoče u toku operacije.

Pacijentu je, kaže Jelovac, odstranjena cela gornja vilica, a postavljeni su mu implanti u donjoj regiji kako bi bilo omogućeno da normalno guta, žvaće i živi.

Dr Jelovac zahvalio se amesteziolozima.

"Svi smo mi poznati ili nepoznati, ali oni su za javnost uvek nevidljivi, a to je jedna velika nepravda. Iako su oni možda nešto što oni poslednji put vide, a sigurno će biti prvo što će videti kada se i ako se probude. Ti čarobnjaci drže pacijenta u ansteziji po 14-15 sati. Ja samo osećam potrebu da ih spomenem jer to uglavnom niko od nas ne radi", rekao je on.

Sa još nekoliko biranih reči, osvrnuo se na svoj tim.

"Citiram od kako je Bogu medicine i hirurgije Asklepiju, Hipokrat oteo štap znanja omotan zmijom i zaboga između medicine i magije razdvojivši ih zauvek, zaboravio na boga sna Morfeja čiji jedini preostali čarobnjaci u vidu anesteziologa među nama hirurzima i pacijentima i dalje hodaju, činodejstvujući na sveopštu korist skromni i nevidljivi", rekao je Jelovac.

Doktor je rekao i da su uslovi u Srbiji neuporedivi u odnosu na London, i da ova operacija u Velikoj Britaniji iznosi 60.000 funti. Naveo je i da on ne želi da napusti Srbiju jer smatra da ovde treba da leči svoj narod, kao i to da se nada da će država ovo prepoznati.

"Moj profesor Piter Batler rekao mi je da uslovi mnogo znače, ali da ljudi završavaju posao", izjavio je Jelovac.

 

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2021&mm=07&dd=01&nav_id=1884478

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...