Jump to content

Животопис Његовог Преосвештенства Епископа марчанског г. Саве (Бундала), викара Патријарха српског

Оцени ову тему


Препоручена порука

 

dst_8691hs.jpg

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава (Бундало), викар Патријарха срспког, рођен је 9. децембра 1984. године у Бања Луци, од оца Јове и мајке Гордане. Основну школу је завршио у Српцу. Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу уписује 1999. године, а завршава 2003. године као ђак генерације.

По завршетку Богословије уписује Богословски факултет у Београду на коме је дипломирао 2010. године. Мастер студије из канонског права завршио је 2015. године на Институту Васељенске Патријаршије за постдипломске студије православне теологије у Женеви. Докторант је на Богословском факултету Универзитета у Београду.

На Универзитету у Атини од 2015. до 2017. године студира грчки језик, а 2019/20. академску годину проводи на Општецрквеној аспирантури и докторантури Руске Православне Цркве у Москви, као и на Државном институту за руски језик „Пушкин“, усавршавајући знање руског језика.

Током студија на Богословском факултету у Београду ближе се упознаје са патријрхом Порфиријем, тада професором на Факултету, под чијим духовним руковођењем завршава студије и прелази у Митрополију загребачко-љубљанску, где, од почетка службовања митрополита Порфирија у Загребу, постаје један од његових најближих сарадника уз кога се определио и припремао за монашки живот.

Монашки постриг примио је из руку Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког г. Јефрема у свом родном крају, у манастиру Осовици, на Лазареву суботу, 20. априла 2019. године, после чега бива причислен братству манастира Свете Петке у Загребу. У чин јерођакона рукоположио га је тада Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, другог дана Божића 2020. године. Рукоположење у чин јеромонаха патријарх Порфирије је извршио у истом храму 18. априла 2021. године.

Од избора патријарха Порфирија на трон предстојатеља Српске Православне Цркве, по благослову Патријарха прелази у Патријаршију у Београд, где обавља послушања трудећи се да помогне Његвовој Светости у његовом одговорном архипастирском служењу.

На предлог Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом редовном заседању 29. маја 2021. године изабрао је јеромонаха Саву за викарног Епископа Патријарха српског са титулом Епископ марчански.

Епископ марчански Сава говори француски, грчки и руски језик, и влада енглеским језиком.

 

Извор: Ризница литургијског богословља и живота


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ово је све што сам ја успео да пронађем:

SRBAC-RS.COM

Његова Светост Патријарх Српски Порфирије рукоположио је у чин јеромонаха сабрата манастира Свете Петке у Загребу, јерођакона Саву (Бундала), који је поријеклом из Српца...

И плус податак да га је патријарх Порфирије (тада митрополит ЗЉ) прошле године у јануару рукоположио за јерођакона.

Све у свему, метеорски успон. За годину и по од јерођакона до епископа.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Ово је све што сам ја успео да пронађем:

SRBAC-RS.COM

Његова Светост Патријарх Српски Порфирије рукоположио је у чин јеромонаха сабрата манастира Свете Петке у Загребу, јерођакона Саву (Бундала), који је поријеклом из Српца...

И плус податак да га је патријарх Порфирије (тада митрополит ЗЉ) прошле године у јануару рукоположио за јерођакона.

Све у свему, метеорски успон. за годину и по од јерођакона до епископа,

Припреман је за ово ма како то звучило.

Претпостављам да је будући бањалучки епископ ако Јефрем оде у овом односу снага у Сабору а све су чињенице да хоће.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ole Gunnar Solskjær рече

ако Јефрем оде у овом односу снага у Сабору а све су чињенице да хоће.

Патријарх и сви остали говоре о јединству и саборном духу јерархије. Не знам шта у том контексту значи ова опаска о "односу снага".

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"И када год чујете или прочитате да је Црква разједињена, немојте на то обраћати пажњу! Нека вам то буде подстицај да се Богу молите за јединство Цркве, да се Богу молите за Свјатјешег Патријарха који је глава наше Цркве, на њему је највеће бреме, њему треба највише помоћи да крмани овим бродом кога ударају многи таласи и многе буре које се подижу. Али, хвала Богу, брод наше свете Цркве иде даље..."

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...