Jump to content

MODERNI PANTEON: U Berlinu grade hram koji će biti crkva, sinagoga i džamija!

Оцени ову тему

Препоручена порука

pexels-dougsouzafilms-5078847-1024x683.j

U Berlinu je u četvrtak svečano položen kamen temeljac za ekumenski objekat pod nazivom „House of One“ koji će pod istim krovom smestiti crkvu, džamiju i sinagogu.

„House of One u sebi sadrži zahtevni teološki zadatak: bez rezervi primiti drugačije duhovne perspektive. To je mesto otvorenosti i tolerancije“, rekao je predsednik Bundestaga Volfgang Šojble prilikom polaganja kamena temeljca u istorijskom centru Berlina.

Šojble je istakao potrebu dijaloga među religijama a to se, kako je rekao, pokazalo i kroz antisemitske ispade tokom antiizraelskih protesta poslednjih nedelja.

„Mi tome nažalost svedočimo i u Nemačkoj. Najnoviji antisemitski ispad kao posledica eskalacija nasilja na Bliskom istoku, zloupotrebljavaju veru u političke svrhe“, zaključio je Šojble.

Projekat House of One nastao je na inicijativu predstavnika triju vera, hrišćanske, jevrejske i muslimanske.

Jedan od inicijatora, protestantski sveštenik Gregor Hohberg ističe važnost simbolike gradnje ove jedinstvene ustanove upravo na ovom istorijski značajnom mestu u centru Berlina gde je stajala crkva Sv. Petra, sagrađena u 13. veku i koja je nakon teških oštećenja tokom borbi za Berlin u Drugom svetskom ratu srušena tokom DDR-a.

„Na najstarijoj lokaciji Berlina, tamo gde je stajala njegova prva crkva, želimo zajednički da pogledamo ka budućnosti. Na temelju stare crkve gradimo jednu potpuno novu zgradu – The House of One. To će biti kuća molitve i učenja u kojoj žive tri vere: sinagoga, crkva i džamija, sve pod istim krovom“, rekao je Hohberg.

izvor

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Nemci pukli do daske, nema dalje. Nije da je to nesto novo, ali svako malo pa se samoprevazidju. A muceni Bah im se prevrce u grobu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
On 21.6.2021. at 22:22, sanja84 рече

To su hteli i kod nas da sagrade. Naši odbili.

U Sloveniji?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, obi-wan рече

U Sloveniji?

Da. Naši hoće da grade crkvu, kupili zemljište, ali im sad novi gradonačelnik ne daje, zbog politike i svađe neke.. I hoće da nas preseli van grada i da tamo gradimo duhovni centar sa muslimanima, kao malo crkva, malo džamija. Rekli su i jedni i drugi da ne dolazi u obzir... Ali eto, tako počinje..

• Свиђа ми се 1

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

On 23.6.2021. at 13:38, sanja84 рече

Da. Naši hoće da grade crkvu, kupili zemljište, ali im sad novi gradonačelnik ne daje, zbog politike i svađe neke.. I hoće da nas preseli van grada i da tamo gradimo duhovni centar sa muslimanima, kao malo crkva, malo džamija. Rekli su i jedni i drugi da ne dolazi u obzir... Ali eto, tako počinje..

Šta ti nije jasno? U čemu je problem?

Šta ste hteli to ste i dobili!!!

Nekadašnji gradonačelnik Kopra, Boris Popović koji je javno bio protiv kulture smrti - eutanazija, abortus, genderologija, LGBTQ, brak istopolnih parova, vam je omogućio da ste dobili super lokaciju, sve papirnate dozvole i malo više od pola godine su došli izbori. 

Analiza izbora je dokazala da je upravo zbog vas Srba izgubio izbore, i na njegovo mesto došao ljevičar koji je za kulturu smrti. 

Izvini, napisaću ti bez dlake na jeziku - vi Srbi ste čoveka koji vam je ponudio parče hleba i vode maznuli motkom po glavi! 7896634:coolio:

I još nešto, kulturni dom koji ste sagradili pored crkve u Ljubljani ste izgradili zahvaljujući samo Janezu Janši!!!:D0504_music

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

On 28.5.2021. at 20:00, obi-wan рече

Nemci pukli do daske, nema dalje. Nije da je to nesto novo, ali svako malo pa se samoprevazidju. A muceni Bah im se prevrce u grobu.

Ma nije baš tako sve crno! Tu će svraćati samo ovi iz "kulture smrti". Mene ama baš ništa ne čudi da se ta kuća gradi u kolevci protestantizma u nekadašnjoj Prusiji tj. Berlinu. Pogledaj sliku, samo im fali jedan ateista i slika bi bila kompletna!

Pastor Gregor Hohberg, Rabbi Andreas Nachama and Imam Kadir Sanci

Pastor Gregor Hohberg, Rabbi Andreas Nachama and Imam Kadir Sanci are working together

WWW.DW.COM

In the heart of Berlin, a group of Christians, Jews and Muslims is getting to work building a home where all three religions can come together. The goal is to overcome conflict and suspicion.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

Подели на овим сајтовима

@Bernard

Ne znam sta bi drugo rek`o nego da je ovo potpuno odsustvo ikakvog stvarnog dozivljaja Crkve.
Obicno pseudo-religiozno politicarenje.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, sanja84 рече

@Bernard I što se sad izvika na mene?! 

Meni se ni popović ni janković ne sviđaju, iako su Srbi... Ja ne glasam. Nisam luda, da zbog mog glasa dodje neki kreten na vlast. 

Boris Popović - majka Slovenka, Otac Crnogorac, rođen u Kopru. Nekoliko puta se javno izjasnio kao Slovenac.

Zoran Janković, majka Slovenka, otac Srbin, rođen u Ljubljanai. Nikad se nije izjanio ko je i šta je, jer je u bistvu Jugoslovenčina (na kvadrat). Za njega su pravi Srbi smo oni koji još uvek pate zbog Tita, Jugoslavije, petokrake, a sada i zbog ovih iz "kulture smrti........Svi ostali (ponajviše "četnici") su smrdriva gamad i ološ!

Zapamti, između Kučana, Mila, Jankovića, Đoke, Nenada, Čede...... je razlika samo u nijansama.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, obi-wan рече

@Bernard

Ne znam sta bi drugo rek`o nego da je ovo potpuno odsustvo ikakvog stvarnog dozivljaja Crkve.
Obicno pseudo-religiozno politicarenje.

Obi, daj mi molim te ako ti nije teško u privatnoj poruci napiši (neki osećaj mi govori da si ti prava osoba za to) ko su prvosrbijanci i ko drugosrbijanci! Hvala!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bernard рече

Obi, daj mi molim te ako ti nije teško u privatnoj poruci napiši (neki osećaj mi govori da si ti prava osoba za to) ko su prvosrbijanci i ko drugosrbijanci! Hvala!

Ma sta ce ti privatna poruka, prosto je to: drugosrbijancima zovu sve one koji npr. volu amurike, ali se rado stide svog balkanskog porekla.
Sve u svemu - jos jedna zgodna podela da ju narod glodje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...