Jump to content

Патријарх српски г. Порфирије наставља борбу за права Српске Православне Цркве и верног народа у Црној Гори

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 13 часа, Milan Nikolic рече

@Тражитељ

То као да си рекао у име Мила Ђукановића.

Не знам, већ сам раније о томе говорио. Бирократска и непотписана саопштења ме подсећају на некадашња саопштења Партије у којима су се између редова осуђивали поједини другови.

Такве ствари, можда грешим, али доживљавам не као политиканство, него политиканство прилично ниског нивоа (ниже од тога су једино таблоиди). А ја у цркви нисам баш најсрећнији ни кад видим политику, а камоли политиканство. Тако да ћу заиста изразити чуђење и скепсу, што би се рекло, а своје саопштење ћу пренети у целости.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 40
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Јер, нешто се очигледно мути, обећава па не испуни, најављује па не одржи. Али ово није некакав састанак представника опозиције где не могу да се договоре шта уопште желе, па да после састанка свако издаје своје саопштење и блати оног другог. Ово је састанак председника владе једне државе и патријарха једне помесне православне цркве. Ако већ нису ни једни ни други сматрали за сходно да сазову конференцију за штампу, јер ово је ипак битна ствар, могли су бар да кажу да садржај састанка није за јавност, а не да крену да ратују саопштењима пре него што се дочекало и јутро наредног дана, а да се преко таблоидних медија и интернет портала људи информишу о овим стварима и спекулишу ко је издао, ко је изневерио, где има раскола и који владика је са којим у завади. Извињавам се ако је непримерено за јавни део форума, али ако неко од икаквог утицаја ово чита и има коме да пренесе, нека пренесе колико овакав начин решавања неспоразума, ма слободно се може рећи овакав начин поступања у сукобу, остварује контраефекат.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Перовић: Дискриминација СПЦ траје годинама, неспоразум је привремен, и Влада и Црква желе споразум

Недостатак уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве нас уводи у зону једне дискриминације, али то траје годинама, казао је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.

На питање како види став Сабора СПЦ да и нова црногорска власт избегава да потпише Темељни уговор, казао је да дубоко верује да је та формулација производ једног тренутног и привременог неспоразума.

„Чињеница јесте да недостатак уговора између државе Црне Горе и СПЦ уводи нас у зону једне дискриминације, али то, као што је црногорска јавност упозната, траје годинама, деценију... Чињеница је, такође да, колико можемо да разумемо из саопштења и из онога што су искази представника Владе Црне Горе, да је ова Влада спремна да потпише тај уговор и да се на том потписивању ради. Малтене смо дошли до пар корака пред финализацију тог чина. Чињеница је исто тако да је СПЦ расположена и показала је своју спремност да се тај уговор потпише, тако да верујем да ће најскорија будућност показати како ту нема простора више ни за какву дискриминацију СПЦ у Црној Гори“, рекао је Перовић за ТВ Вијести.

На питање мисли ли да ће Темељни уговор ускоро бити потписан у Црној Гори, Перовић наводи да верује да ће бити онако како је било и најављено.

Перовић наводи да још увек нема тачног датума када ће митрополит бити устоличен и да то одређује Синод СПЦ.

„Процедура нам је позната – његова светост патријарх српски, господин Порфирије, како то налажу црквени обичај и правила, увешће у трон цетињских митрополита новоизабраног митрополита Јоаникија. То ће да се деси, како пракса налаже, у неко најскорије време, када то одреди Свети архијерејски Синод СПЦ. То је један вековни обичај, тако су устоличени сви црногорски митрополити у последњих 100 година и тако су вековима устоличавани и зетски митрополити од оснивања Зетске епархије и касније Цетињске митрополије, па до времена укидања Пећке патријаршије 1766. И касније по обнављању Патријаршије тај се обичај наставио – ниједан митрополит цетињски није уведен у трон нити хиротонисан без благослова пећког патријарха... Обично је то један саборни догађај, као што је саборни догађај био и избор самог митрополита, тако је и саборни догађај његово устоличење и очекује се, поред патријарха, присуство других архијереја СПЦ“, објашњава Перовић.

У вези са одлуком Сабора СПЦ да стави ван снаге одлуку о оснивању епископских савета, Перовић каже да је формулација саборског саопштења таква да „нама који нисмо правници не даје простор за неки јасан закључак“.

„Верујем да ће исто тако у најскорије време бити јасно о чему се ту у ствари ради и о каквој саборској одлуци је реч кад је у питању рад епископских савета", закључује Перовић.

RS.SPUTNIKNEWS.COM

Недостатак уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве нас уводи у зону једне дискриминације...

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Остао сам дужан одговор @Milan Nikolic 

Не може се поредити питање локације потписивања у односу Свете столице и Црне Горе. То је међудржавни уговор, а они се потписују у једној од вије земље учеснице, обично приликом дипломатске посјете чланова државне делегације друге земље учеснице, мада се могу потписати на неутралном терену. Али је први начин много заступљенији.

СПЦ није држава, те је поређење немогуће. Али чак и тада, Игор Лукшић није могао да иде сам без овлашћење Владе да потпише. Погледајте како је то изгледало у случају Хрватске. Влада прихвати уговор и овласти предсједника да потпише уговор који је у закључку прве одлуке.

Ја заиста не могу да вјерујем да људи неће да схвате како се потписују уговори. Сабор или Синод СПЦ је прихватио верзију и усагласио је са тимом Црне Горе, али не и са цјелокупном Владом. Он мора да прође Владу. Изјаве коалиционих партнера Абазовића и Бечића само потврђују да Кривокапић није имао мандат да потпише уговор и да је добро урадио што није потписао. Зашто је Сабор СПЦ поновио оштре ријечи у завршном саопштењу, послије првог саопштења и писма предсједника Владе ЦГ, и зашто је ставио у исти кош и Косово и Црну Гору, остаје мистерија? Срећа је да је професор Кривокапић вјерујући човјек који поштује Цркву, па им неће замјерити, а надам се да ће пригушити и процрногорске елементе и узвратити гестом добре воље на јаке ријечи које су само користиле политикантима из ДФа. 

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Ристо Подвожњак Ако овако наставиш добићеш држављанство Црне Горе брате.

Лепо му је рекао митрополит Јоаникије, иди и потпиши. А овај мудрује.

Не знам шта си ти запео да браниш оно због јепатријарх Порфирије био изненађен и забринут а митополит Јоаникије оценио као лоше. Ајде мало брате сиђи са висине. Љуби брат.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Вилер Текс А ти ако овако наставиш, регрутоваће те УДБА.

Може митрополит да каже шта хоће, ако човјек нема мандат да потпише. Да је потписао, можда би пала Влада, а да је Влада оборила потпис, онда би настао  хаос.

Патријарх је изненађен и забринут, као што је и Кривокапић био забринут и изненађен да се очекује да предсједник владе суверене државе потписује уговор у полутајној атмосфери, без одобрења Владе и то са ултиматумом, дођи и потпиши. Овдје је ствар принципа, а не вјерности СПЦ или бивања на висинама. Отуд моја подршка Кривокапићу што је сачувао своју част и достојанство функције. А послије у писму и јансо показао да је вјерник и привржен СПЦ, али да ствари морају ићи формално правним током. Ајде брате окрени своје ревновање на СНС. Ено гледај шта раде у приједлогу закона о културној баштини. Љуби брат!

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ристо Подвожњак рече

ствар принципа,

Брате, тако се и Ирод држао принципа, дао реч да не пориче а боље да је порекао.

Види, можеш ти брате да пишеш шта желиш али мислим да ће после реакциије патријарха, митрополита и саопштења Сабора твоја прича бити узалудна а теби штетна.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Поставља се питање зашто је уопште Кривокапић долазио у Београд. Зашто је уопште Кривокапић долазио у Београд?

Објављено је да је дошао због потписивања уговора. Они који говоре да није дошао због потписивања уговора, морају да објасне зашто је долазио - директно у Патријаршију.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Брате, тако се и Ирод држао принципа, дао реч да не пориче а боље да је порекао.

Види, можеш ти брате да пишеш шта желиш али мислим да ће после реакциије патријарха, митрополита и саопштења Сабора твоја прича бити узалудна а теби штетна.

 

Браво за поређење, алал ти вјера. Само не пали то код мене, те манипулативне игре са савијестима. Ако се не слажеш, ђаво си или Ирод или Иродијада или Бранковић или издајник или аутономаш или антиСрбин или антицрквен. То ви оставите за некога ко не вјерује, него сујевјерује...

Не знам што би била мени штетна, само указујем да је у овој страни Кривокапић неправедно нападнут, да су ријечи које су употребљене веома оштре, поредећи нпр. ријечи ка српском руководству које има издају Косова, законе на које се Сабор осврнуо и на које чак и патријарх реагује.

Како рече отац Гојко, вјерује да је неспоразум. И ја се трудим да вјерујем да је све ово био неспоразум. Онај ко мисли да је Кривокапић могао, морао или је требало да потпише уговор у ноћи оној у патријаршији, или је хтио да понити Црну Гору као државу и Кривокапића као премијера, или не зна како функционише држава или је жртва непоразума у комуникацији. За тебе знамо да потпадаш под један или два, за патријарха вјерујем да је под три.

Кривокапић ће да потпише уговор, онако како и доликује, свечано, у Црној Гори, заједно са патријархом српским, који је духовни поглавар православних на том канонском подручју СПЦ и ставиће се тачка на ове догађаје.

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ристо Подвожњак рече

Браво за поређење, алал ти вјера. Само не пали то код мене, те манипулативне игре са савијестима. Ако се не слажеш, ђаво си или Ирод или Иродијада или Бранковић или издајник или аутономаш или антиСрбин или антицрквен. То ви оставите за некога ко не вјерује, него сујевјерује..

Ја говорим о слепом држању принципа као појави.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

То ко је објавио је слагао намјерно или случајно. Њега су звали да дође да потпише уговор, он је рекао да долази да разговарају о уговору и договоре се око термина. Врло је могуће да је неко пренио, долази Кривокапић, да је неко други додао, долази да потпише и настаде проблем. Ја вјерујем да су они очекивали да ће он да потпише, и да су се разочарали. Он није хтио да шаље изасланике, него је показао љубав према СПЦ и дошао лично да саопшти како ствари стоје и како је уопште дошло до застоја. И наравно да се рашчисти зашто је један члан Цркве накнадно убацио два члана у уговор, два члана која су све ово произвела и створила проблеме у односима у владајућој коалицији.

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ристо Подвожњак рече

Кривокапић ће да потпише уговор, онако како и доликује, свечано, у Црној Гори, заједно са патријархом српским, који је духовни поглавар православних на том канонском подручју СПЦ и ставиће се тачка на ове догађаје.

Искрено се надам да хоће и да ће се спасити пропасти.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Ја говорим о слепом држању принципа као појави.

Да се држимо принципа, боље би било. Наравно да је људска душа претежнија од принципа, али овдје управо се пљује на једну људску дуу какав је Кривокапић. Без принципа, ми смо дошли до садашњег стања у цркви, а то је, икономија за мене и моје, акривија за друге, отуд и оволике трзавице.

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ристо Подвожњак рече

То ко је објавио је слагао намјерно или случајно. Њега су звали да дође да потпише уговор, он је рекао да долази да разговарају о уговору и договоре се око термина. Врло је могуће да је неко пренио, долази Кривокапић, да је неко други додао, долази да потпише и настаде проблем. Ја вјерујем да су они очекивали да ће он да потпише, и да су се разочарали. Он није хтио да шаље изасланике, него је показао љубав према СПЦ и дошао лично да саопшти како ствари стоје и како је уопште дошло до застоја. И наравно да се рашчисти зашто је један члан Цркве накнадно убацио два члана у уговор, два члана која су све ово произвела и створила проблеме у односима у владајућој коалицији.

Добро је брате, немој више. Нема потребе. Тако иде то, један рекао, други додао, мачка појела домаћи...

Надам се да ће ипак потписати, без обзира што му не верујем ништа.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...