Jump to content

Владика Теодосије: Присвајају наше цркве да би на њима градили свој идентитет

Оцени ову тему


Препоручена порука

Владика Теодосије: Присвајају наше цркве да би на њима градили свој идентитет

мај 22, 2021

Untitled-3.png

Владика рашко-призренски Теодиосије изјавио је да талас захтева приштинских званичника да се српски православни храмови на Косову и Метохији изузму из међународне заштите представљаују покушај њиховог присвајања.

“Ми смо данас сведоци нечега врло парадоксалног, да други присвајају наше храмове. Зашто то чине? Зато што немају своје и онда им је потребно да присвајају оно што није њихово да би тако градили свој идентитет, да би на тај начин показивали да и они ето имају кутуру”, рекао је владика у беседи у цркви Светог Николе у Приштини, након литургије коју је служио поводом црквене славе.

Поручио је да се зна, не од јуче, него вековима, коме православни храмови на КиМ припадају, али да оне који покушавају да присвоје православне цркве, нико не спречава да долазе у њих.

“Али ови храмови, као и овај у коме се молимо, као што су и Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница и манастир Девич, они имају своју историју, свој идентитет. И зна се ко их је подигао и зашто их је подигао. Не да би они били само споменици, да би се неко хвалио њима, њиховом лепотом и величином, него да они буду дом молитве”, навео је владика Теодосије.

Подсетио је да се у “нашим храмовима молимо не само за себе, него за све људе, и данашња литургија коју смо примили Богу у овом граду и свуда широм КиМ и широм света где се данас служи, литургија се приноси за све људе, за цео свет, за сву ствар Божију, да се све освешта”.

“Призивамо мир, призивамо љубав и на тај начин сведочимо ко смо и шта смо. Али ми се тог свакако не бојимо, нити томе придајемо велики значај, шта неко прича, неутемељено, прича ради приче, али сви други извори, историјски говоре да наше харамове и наше служење и боравак у њима и живот наш на КиМ потврђује да су ти храмови дом молитве и да нам припадају и да ће тако бити и у будућности”, истакао је владика.

Литургији у цркви Светог Николе у Приштини присуствовало је неколико стотина верника, што расељених и мало оних који су остали да живе у том граду, што оних из Грачанице и околних српских средина.

“Ми смо благодарени свима вама који сте дошли овде да то посведочимо. Да оно што су наши преци градили и оно што су они чинили да ми то данас чинимо. Нема другог пута који можемо ходити а да стигнемо на прави циљ до господа. И тако ћемо прославаити Бога а тако ће и Бог на сачувати и прославити у овом животу”, подвукао је владика Теодосије.

Домаћин славе био је Дејан Раденковић, који је са породицом након сукоба 1999. године био принуђен да напусти Приштину.

“Ово је прва црква у коју сам крочио као дете. Овај чин домаћина славе цркве у Приштини је и порука за све моје другове, пријатеље, земљаке да пођу мојим стопама. Да се у Приштину увек враћамо”, рекао је Раденковић.

Стотинак верника било је у цркви Светог Николе у Косовом Пољу. Преостали Срби и расељени из тог места, присуствовали су литургији и сечењу колача.

Домаћин славе Александар Чолић из Ајвалије, навео је да домаћинством жели да сачува веру и наслеђе.

“Узимам колач да би сачували наслеђе, традицију и пробудимо народ. Да би се верници окупили у све већем броју у нашим светињама”, казао је Чолић.

Извор: РТС

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Власт у Приштини писала Унеску: Спремни за чланство

21.05.2021 
Извор: Tanjug
    
ПРИШТИНА: Највиши представници власти у Приштини затражили су од Унеска да се четири споменика културе на КиМ која су наведена на Унесковој листи светске баштине (манастир Високи Дечани, Пећка патријаршија, манастир Грачаница и црква Свете Петке у Призрену) уклоне из категорије "у опасности", да се промени земља порекла где су ови споменици заведени, и изразили спремност да Приштини приступи тој организацији УН, преноси Економија онлајн.
pecka patrijarsija
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

У писму Унеску, упућеном на дан Светске културне разноликости за дијалог и развој, које су потписали премијер Аљбин Курти, председница Вјоса Османи и председник скупштине Гљак Коњуфца дали су објашњење о деловању приштинских институција по питању заштите културног наслеђа и промоције културних права свих заједница које живе на КиМ.

Прво смо затражили да се четири косовска споменика која су наведена на Унесковој листи светске баштине (манастир Дечани, Пећка патријаршија, манастир Грачаница и црква Свете Петке у Призрену) уклоне из категорије ''у ризику''. Безбедносне околности на Косову су се потпуно промениле од далеке 2006. године када су ови споменици оцењени као угрожени, наведено је у писму, преноси Косово онлајн.

Као друго, позвали смо их да прегледају застарелу терминологију, јер се у извјештајима и документима Унеско и даље помињу ''Аутономна покрајина Косово“ (сада Република Косово) и ''Привремене институције самоуправе у Приштини'' (државне институције Републике Косово). Треће, тражили смо почетак процеса за промену државе одговорне за ова четири споменика, уклањањем Србије и стављањем Косова у ту одговорност. Иако је Србија наведена као држава на листи светске баштине за четири предметна споменика, она нема стварну или правну контролу над њима, па према томе не може испунити своје обавезе према Унеску, каже се, између осталог, у писму.

Потписници писма уверавају званичнике Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу да ће се "као и раније, и у будућности залагати за заштиту, промоцију и развој свих православних цркава и манастира на Косову".

У име институција које представљамо, гарантујемо да је Косово у потпуности спремно за чланство у Унеско, право које нам је ускраћено пре неколико година. Верујемо да немогућност придруживања 2015. године у одсуству врло малог броја гласова не би требало да се претвори у дугорочну казну за Косово, навели су.

Спремни смо да постанемо део велике Унескове породице која ће кроз нашу културну баштину донети додатну вредност човечанству и постати део заједничких напора за трајни мир у свету. Верујемо у универзалност културне баштине и као такву у њен потенцијал обједињавања, наводи се у писму Куртија, Османијеве и Коњуфце Унеску.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Писмо Епископа источноамеричког Иринеја саветнику Председника САД

22. Мај 2021 - 13:29

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј упутио је 19. маја 2021. године писмо г. Џејку Саливану, саветнику Председника САД, у вези са прогоном Српске Православне Цркве и српског народа на Косову и Метохији.

У писму се владика Иринеј посебно осврнуо на актуелне проблеме манастира Високи Дечани, подсетивши г. Саливана да се 19. маја ове године навршава пета годишњица од правоснажне одлуке највише судске инстанце те јужне српске покрајине којом се манастиру враћа отета земља.

За све ово време, косовски Албанци отворено одбијају да спроведу одлуке својих судова и игноришу позиве међународних институција и дипломатских представника западних земаља на Косову и Метохији да без одлагања врате манастирску земљу.

Владика је позвао г. Саливана да сагледа тренутну ситуацију на Косову и Метохији са становишта флагрантних кршења људских права и верских слобода Срба и позвао га да се заложи за повлачење подршке САД косовским властима због непрестаног прогона Српске Православне Цркве и српског народа.

Извор: Епархија источноамеричка

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...