Jump to content

Свети архијерејски Сабор 2021. у крипти Храма 24. маја

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 14 минута, Ристо Подвожњак рече

одлучује ко је интегрални Србин, а ко дуални.

Опрости брате, нико не одлучује нити је ико иког од српства одлучио. Сами су неки људи рекли да нису Срби, да су и ово и оно, да не знају шта су. Није крив ни Бокан ни Раковић ни било ко трећи што то прецизно констатују. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Србију ће да уништи ~250 хиљада Црногораца који осјећају припадност другој нацији, а и даље су дио јединствене СПЦ, а неће владајућа већина која ту суму људи избаци из Србије за 5 година. Какве су ово логике, ма није чудо што се дешава све што се дешава.

ахахахах, какав је Раковић змај, потписује се уговор са Српском православном црквом у Београду и као тражи се избацивање српска :sunce: Чак и да остане формулација у текст уговора, а које би се односиле на дио СПЦ у ЦГ, а какву имамо од формирања савјета, православне епископије Српске православне Цркве који чине православну цркву у Црној Гори, ја не видим никакав проблем, осим да нећемо да кажемо, српске православне српске епископије са српским сједиштем у српској Црној српској Гори српски потписују српски споразум са српским предсједником српске Владе српске Црне српске Горе. Ваљда би то умирило српске Србе да не мисле да је издаја. Али чињеница је да то није био спор, него два друга члана. нек вам јаве ко их је убацио. 

Па ЦГ може комотно да тражи, хоћемо исти уговор као Хрватска, са епископским савјетом, узми или остави. И ми идемо ђоном на човјека који нуди да потпише са СПЦ у БГ, да интенализује ситуацију... 

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Људи одлазе са ових подручја, па тако и из ЦГ. То ти није неки аргумент. Сада би да узрок свег страдања Срба кроз историју свалиш на Србе. Криви су вам Срби што непризнајући ''признају'' независност Косова, а добар вам је Кривокапић који признаје независност Косова. Мада, добро је да се неке ствари открију, добро је видети како некоме смета Раковић, Бокан и слични.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

АЛЕКСАНДАР Вулин, министар унутрашњих послова

- Вероватно постоји нешто што је Кривокапић обећао Србима у Црној Гори, а није погазио, вероватно постоји, али за сада није доказано. Кривокапић би да бира митрополита, али не и да Српској православној цркви гарантује право на постојање. Кривокапић све време мандата покушава да докаже да је настављач политике Мила Ђукановића и у томе је врло успешан. Нада коју су изборили Срби у Црној Гори све више бледи, не бих се зачудио да се Срби још једном окупе око своје цркве - рекао је Александар Вулин за "Новости".

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Смета вам Кривокапић што је формирао Владу на принципима да се не промијени спољна политика, а не смета вам Вучич који је рекао да че поништити све Боркове споразуме, па кад је дошао, потписао Бриселски и предао суверенитет на Косову. Браво Срби. Како Раковић и Бокан Србују, они би Живојина Мишића наткерали да буде Јован Дивјак 12:smeha:

Нек се Вулин огласио, партија је увијек знала да штити Цркву.

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Овде изгледа многи заборављају колико је дуго Милов режим градио свој систем и мисле да се то преко ноћи може срушити.

Из искуства знам да чим наједном крену овакви напади, као сада на премијера Кривокапића, да је то дириговано из једног центра, ма где се он налазио. 

Кривокапић јесте постао премијер на крилима величанствених литија, али његова влада је коалициона и зависи од гласова албанских посланика. 

Избор је или таква влада или повратак Мила! 

Е, ако се сложимо да је ово друго зло, онда правимо компромисе и да критикујемо министра правде када каже нешто насупрот, нажалост, званичној резолуцији о Сребреници и многе сличне ствари. 

Хајде, ако ћемо да критикујемо Кривокапића, хајде да критикујемо све посланике у ЦГ парламенту што не изгласају да у Сребреници није било геноцида, што не повуку признање Косова, што не изађу из НАТО-а! 

Шта, нема већине за то? Е па онда ћути, гудај кнедле и трпи или растури коалицију и трпи опет Мила. 

И сви ови нападу су са потпуним неразумевањем. 

Нормално нам је било када смо читали да се на Сабору разматра Уговор, а није нам нормално да усаглашен текст разматра и друга страна, тј Влада ЦГ. 

И откуд те измене у Уговору? И што у Београду да се потпише у поноћ? Јесу ли литије биле у Београду? 

А шта је нормалније него да се од потписивања тог Уговора направи величанствен догађај који ће бити круна борбе народа за светиње! 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

28. мај 2021.14.47  14.52 | Извор: Танјуг

Посланици црногорске Скупштине о  Темељном уговору и Кривокапићевом задатку

 
ПОДГОРИЦА - 

Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ), чије потписивање је премијер Здравко Кривокапић покушао да услови избором владике Јоаникија за митрополита црногорско-приморског, поново се нашао у фокусу црногорске јавности, а као тема покренута је данас у Скупштини Црне Горе.

На седници у оквиру Премијерског сата, када и министри одговарају на посланичка питања, опозициони посланик Либералне партије Андрија Поповић је изјавио да је синоћњи поступак премијера Кривокапића, како је рекао, његова самовоља и да је понизио Црну Гору.

 

 

Министар правде и људских и мањинских права Владимир Лепосавић је рекао да то "неће коментарисати", јер је он министар у влади Кривокапића и да ће препустити, како је рекао, неком ко је први међу једнакима да своје ставове објасни и образложи.

 

скупстина, црне, горе, 2
Извор: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Лепосавић је додао и да се питање Темељног уговора политизује.

Абазовић: Сугерисао сам Кривокапићу да нема потребе да се жури са потписивањем уговора са СПЦ

Потпредседник владе Дритан Абазовић изјавио је да је знао за синоћњи одлазак премијера Здравка Кривокапића у Београд, али и да му је сугерисао да нема потребе да се жури са потписивањем уговора са СПЦ-а.

Абазовић тврди да нема проблем с тим да уговор са СПЦ буде потписан, али сматра да га пре тога треба анализирати и у њему јасно заштитити интересе Црне Горе.

"Ми немамо никакав проблем да се он потпише, али пре тога морамо да видимо документ, да га изанализирамо и да он буде у складу са свим стандардима. То не можемо да урадимо на неки брзински начин, да би имали квалитет. Ја не мислим да треба на препад потписивати темељне уговоре, друго, да будем врло јасан интереси Црне Горе морају бити у потпуности заштићени, Црну Гору нико неће понижавати", навео је Абазовић у изјави за ТВ Вијести.

Тврди и да није било никаквих других условљавања.

"Држава је одвојена од цркве, они имају свој процес, аутономан и ми се радујемо што ће Црна Гора добити новог митрополита. Други процес је процес државе и цркве који треба да се заокружи након Закона о слободи вероисповести потписивањем Темељног уговора", казао је Абазовић, пренео је портал Вијести.

Закључио је да повезивање та два процеса није у складу са, како каже, добром демократском праксом и добрим државничким порукама.

Додао је да је Темељни уговор двостран правни акт, за чије закључење је потребна воља две стране, а чему, по природи ствари, претходи процес преговора.

"Ову одлуку у име владе доноси њен председник, а одлуке спроводе министри. Када ту одлуку будемо имали, онда ћу ја као министар обављати своје дужности и обавезе како треба", рекао је Лепосавић.

Посланик опозиционог СДП Рашко Коњевић питао је Лепосавића да ли је влада усвојила полазне основе са СПЦ у сусрет потписивању Темељног уговора и који члан владе је био овлашћен да преговара.

Упитао је и зашто део јавности није упознат са садржајем Темељног уговора и да ли је премијер прекршио Устав, тиме што одлучује о потписивану уговора у име државе.

Додао је да је председник црногорске владе синоћ боравио у другој држави, саопштавајући да је воља народа Црне Горе да један верски поглавар буде изабран за митрополита.

Рекао је да је тим гестом Кривокапић "срушио грађанску и секуларну Црну Гору", те упитао одакле му право да одређује како ће црквено устројство унутра да се опредељује.

"Он мора да води рачуна о Уставу, а он га је прекршио", закључио је Коњевић.

Овим поводом огласио се и лидер Покрета за промјене, чланице владајућег Демократског фронта, Небојша Медојевић, коментаришући синоћњи "изненадни пут премијера у Београд", где је требало да потпише Темељни уговор.

Медојевић тврди да је Кривокапић добио јасан задатак да одвоји православну Цркву у Црној Гори, и то по украјинском сценарију.

"Једна страна агентура стоји иза овог трећеразредног дилетантског покушаја. Можда ће сендвичари и ботови НВО Не дамо Црну Гору, сада схватити за које су мале паре продали своју Цркву. И да сам ја све у праву. Испадох ја много већи верник СПЦ од Кривокапића, кандидата Цркве за премијера", навео је Медојевић.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Чули смо да је Кривокапић најавио долазак и потписивање, а не да је то инсистирање неког другог. Сада се спинује да је неко други за све крив.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Tasjanac  Ево да кажем да си за све у праву, а ниси, само ова ствар.

О чему се ту ради ако не сме да се честити Републици Српској дан државности? Ако неком у тој влади та ситница тј честитка смета онда тај неко није другачији ни од Бакира ни Мила ни усташа.

Опрости брате, ако се то не може онда немој да ми причаш приче "не може преко ноћи" јер ме сматраш за идиота. Чуо сам ту флоскулу сто пута још од 5.октобра 2000. А ноћ ево траје годину дана скоро у случају о коме говоримо. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

VIDOVDAN.ORG

Ћераћемо се још Пројекат расрбљавања Црне Горе траје већ век и по, и потпуно је одвојен од...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Није најавио потписивање. Неко опасно лаже у информативној служби СПЦ.

Он не може да потпише без одобрења Владе. 

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Da su hteli više i gore da odmognu Joanikiju ne bi bolje uspeli nego što to čine ovim "pomaganjem".
Ništa grdje nema nego kad te brane pogrešnim argumentima i kad ti pomažu na neadekvatan i pogrešan način. 
Bez obzira da li to rade nenamerno ili namerno - ishod je katastrofalan. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ристо Подвожњак рече

Он не може да потпише без одобрења Владе. 

Можда он не може без одобрења амбасаде ништа изгледа. ;)

Једва су пустили "опасног" Владу Георгијева у ЦГ. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Јучерањи дан из угла Vijesti me

WWW.VIJESTI.ME

Da li je predsjednik Vlade Crne Gore juče insinuirao da mu se sprema afera, ko je režirao, a ko su...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Вилер Текс Ето, морао сам да погледам то око честитке, јер иначе не пратим толико. 

Видим да је само приватно честитао. 

После 5-ог октобра тадашња опозиција је имала апсолутнуну већину. Овде се о свему мора договарати са неким ко брани своје и интересе свог народа. 

Али опет кажем, ако је до Кривокапића зашто га Срби посланици не смене? Могу то да ураде. 

Лично, то разумем тако да је процена да је мање зло не честитати званично Дан државности и пристати да се јавно критикује министар и сл. ствари које се нама не свиђају, него допустити да се Мило врати на власт. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
×
×
  • Креирај ново...