Jump to content

Свети архијерејски Сабор 2021. у крипти Храма 24. маја

Оцени ову тему


Препоручена порука

PRESS КЛИПИНГ 27.5.
 
Раде Драговић у јутрошњим Новостима пише да су се на Сабору разматрали епархијски извештаји, првенствено финансијског карактера, али да је ова тема ипак била у сенци главног питања - избора наследника митрополита ЦП. Ово питање је значајно и за регулисање односа СПЦ са државом Црном Гором, а највише шанси за наследика митр Амфилохија и даље има вл Јоаникије, чијим је избором условљено закључивање Темељног уговора. Примећује се, да су Новости по овом питању суздржаније сада него пре Сабора. Очекује се, пише Драговић, да Сабор заузме став поводом најновије дипломатске офанзиве Приштине на српску културну баштину. Такође, да се изабере нови епископ ваљевски, а могуће су "рокаде" између појединих епископа.
Јелена Тасић у Danasu, понавља да су кадровска решења, првенствено избор митрополита ЦП, "тест" за новог патријарха који ће показати има ли он аутономну позицију на свог духовног оца владику Бачког (који по Тасићки има алтернативна решења за МЦП) и власти у Србији, за које, како каже, "политички извори Данаса" тврде да не презају ни од злоупотребе црквеног врха у дестабилизовању унутрашњополитичких прилика у Црној Гори. Тасићка примећује да је владика Јоаникије био и конкурент садашњем патријарху на недавном Изборном Сабору, да би његов избор могао да укаже на нове "односе снага" у САСабору, да је садашњи Синод хтео да разреши најближе Јоаникијеве сараднике итд. Наводи да је Кривокапићева изјава о потписивању Уговора, после избора митрополита, у "делу СПЦ" доживљена као уцена. Даље, Тасићка спекулише да би одустајањем од тренутног попуњавања МЦП, могла да се у статусу администрирања остави и МЗгЉу, а и патријарх Порфирије би могао да одустане од идеје о арондацији Архиепископије београдскокарловачке коју је, наводно имао. По Тасићки, јуче се на Сабору разговарало и о "Епархији рашкопризренској у егзилу". Има у данашњој штампи и "пропратних пригодних текстова" очигледно темпираних да светло дана угледају у току Сабора. Тако Alo доноси прилог о томе како је владику Иринеја Добријевића још на крштењу Свети Владика Николај благословио да брани Косово, НИН се после скоро годину дана враћа теми о "мистериозној смрти" владике Јеронима (Мочевића), а Danas извештава са промоције књиге ексђакона Серафима/Бојана Јовановића у издању Montenegro International, о педофилији у СПЦ.
 
 
 
 
 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, slovoA рече

Уопште не видиш шта сам рекао. Ни о једном владики нисам причао, већ о проблему менталног склопа у нас Срба, по којем и било који владика може постати службеник "дб-а", небитно којег. Тај "дб" о којем причам је само ознака за ту вјеру, не, по службеној дужности, што ми предочаваш, него по дужности службе свом менталном склопу, која нема никакве везе са благодатним даром. Зато и кажем да је таква вјера удбашка, јер се ту човјек сам опредјељује за нешто, по свом менталном склопу, као изразу заједнице с Богом. Али у том менталном склопу нити има тог Некога који му се открива, нити Га човјек признаје као Бога, већ сам све рјешава, па му ни откровење тако не служи ни за шта. Постајемо, и вјерници, и свештеници, и владике, чисто идеолошки, по том свом менталном склопу. Истом оном по којем смо били слијепи прије тог наводног откровења, у којем нам је благодат вјере, неким чудом, остала потпуно страна.

Лијепо, то си хтио је рећи да је свака идологија непријатељ вјере па макар се та идеологија називала православлље или светосавље, када је идеологија она није православље, све се то на крају своди на разликовање метафизике и вјере, ти си један такав облик крстио са ДБвјера, ок, јер је у питању идеолошка индоктринација а не отровење, занчи ту се збива држава као идеологија, антрополошки: психологија и онтологија као свјетоназор, ту нема нити може бити Христа и Цркве, итд, све се слажем само што бих додао да постоји палета идеологија, између осталих и научна. Тако нешто си хтио рећи али рекао си и ово 

On 25.5.2021. at 21:42, slovoA рече

неких дб владика

Али си додао и друге стране службе па хајде, и њихове "идеолошке вјере" односо дискурсе. То је све на идеалној равни "теолошки", у реалности (историји) је другачије имаш традицију утицаја, ако СПЦ амерички генерал означи  као непријатеља, шта да чинимо да одемо теткици или касирки да се обратимо за помоћ, или у војску Републике Српске, када страна агентура дјелује према СПЦ домаћа треба да се не мјеша? Ствари си врло компликоване, не знам до краја, али погледај колико се Патријарх промјенио у лицу.

Питао бих те и ово како ако већ разликујеш идеологију и вјеру, како подржаваш некога коме се пјевају пјесме типа "Љубичице бјела"?

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, александар живаљев рече

а највише шанси за наследика митр Амфилохија и даље има вл Јоаникије, чијим је избором условљено закључивање Темељног уговора.

:0222_shocked: Која је улога +Јоаникија у овом условљавању зна ли неко, да ли се успротивио да се се Црква условљава?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Умјесто што поједини оптужују +Јоаникија да условљава, било би боље да траже ко је и за чији рачун, накнадно убацио два члана који нису били дио радне верзије нити усаглашени између правних тимова СПЦ и Владе. Та два члана све су прилике нису била ни на разматрању у Синоду, него су се само појавила ниоткуда. Ми имамо срећу да је професор Кривокапић вјерујући човјек и хоће да помогне СПЦ, свако од нас би у приватним пословима вјероватно одбио потписивање уговора са страном која накнадно мијења договорену верзију уговора и то да никога не обавијести о том једностраном акту.

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Курти у писму игуману Сави Јањићу изразио жељу да посети Дечане

 
http://www.politika.rs/thumbs//upload/Article/Image/2021_05///677z381_KURTIDECANI2705.jpg
Аљбин Курти (Фото EPA-EFE/MALTON DIBRA

ПРИШТИНА – Косовски премијер Аљбин Курти упутио је недавно писмо игуману манастира Високи Дечани оцу Сави Јањићу, у којем му је предочио „посвећеност косовске владе у заштити косовског наслеђа свих заједница на Косову”, пренео је Косово онлајн.

Курти се у том писму обавезао да ће влада којом он руководи заштитити православне цркве на Косову, изразивши жељу да посети манастир Високи Дечани, али још није добио одговор.

Информацију о писму је на друштвеним мрежама поделио министар културе Хајрула Чеку.

„Наша влада је заинтересована за заштиту целокупне културне баштине Косова. Културна разноликост наше земља најснажнија је гаранција трајног мира. Као премијер Косова побринућу се за све наше монументе, посебно за православне цркве и манастире. Сва имовина богатог културног наслеђа Косова без изузетка је извор поноса, идентитета и образовања за нашу земљу и нашу државу”, навео је Курти у писму.

Додао је да су „косовске институције до сада предузеле бројне акције како би се заштитила права невећинских заједница”, преноси Танјуг.

„Желимо да наставимо са добрим радом како би сви наши грађани могли несметано да користе нашу културну баштину са универзалним вредностима”, поручио је Курти.

Он је на крају свог писма изразио уверење да се само „директном и искреном комуникацијом могу уклонити предрасуде, неспоразуми и решити уобичајени изазови”.

WWW.POLITIKA.RS

ПРИШТИНА – Косовски премијер Аљбин Курти упутио је недавно писмо игуману манастира Високи Дечани оцу Сави Јањићу, у којем му је предочио „посвећеност косовске владе у заштити косовског наслеђа...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

VIDOVDAN.ORG

Према сазнањима Видовдана епископ бачки Иринеј могао би бити постављен за администратора митрополије Црногорско-приморске до јесењег Сабора СПЦ уколико се

Видовдан сазнаје :D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ристо Подвожњак рече

Умјесто што поједини оптужују +Јоаникија да условљава, било би боље да траже ко је и за чији рачун, накнадно убацио два члана који нису били дио радне верзије нити усаглашени између правних тимова СПЦ и Владе. Та два члана све су прилике нису била ни на разматрању у Синоду, него су се само појавила ниоткуда. Ми имамо срећу да је професор Кривокапић вјерујући човјек и хоће да помогне СПЦ, свако од нас би у приватним пословима вјероватно одбио потписивање уговора са страном која накнадно мијења договорену верзију уговора и то да никога не обавијести о том једностраном акту.

Видиш ти си неправилно иницирам, па си прјетио да ћеш у католике, па ти се снисходило и до краја ћеш бити проблем звог те иницијације, уопше не видим начин да се извадиш.

+Јоаникије је дио те уцјене, јер могао је да каже: Само преко мене мртвог, кад тако наступате према Цркви нећу да будем митрополит, на жалост то ће морати да пројави неко други који вјерује другачије него ти и Кривокапић.

Када би не дај Боже +Јоаникије путем уцјене био инициран, он би доживио пад а не успјех и низао би проблем за проблемом јер би мислио да тако може, покварио би му се духовни компас, ако већ није.

Какве везе има закон о имовини СПЦ са избором, шта они нам дају нашу имовину ако изаберемо њиховог човјека или обрнуто?

Ради се о наставку утврђивања државности ЦГ, кроз осамосзаљивање МПЦ у ЦПЦ, нисам начелно против тога, али то мора да се уради на црквен начин, не партизанијом и мафијом, не уцјенама, преваром, лажним србовањем, не знам како, нека питају Саву Немањића он зна, а видим да је по здравље духовно и тјелесно опасно ићи насупрот том путу, ако сте рјешили да пропадате шта се ту може.

Многи су хтиући самосталност забршили изван, ево и ја би хтјео да мислим самостално и оргинално, али мало мало ослањам се на друге помињем и призивам у помоћ, Његоша, Василија, Хајдегера, Џонија...

Не ваља Вам работа, добро размислите да ли ревнијете за Цркву или против ње и да ли су Вам поуздани орјентири. Опасно је.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Куку шта човјек пише, још каже да сам хтио у католике :scratch_head:

Овдје се претпоставило да +Јоаникије уцјењује па се из те погрешне претпоставке повлаче некаква нецрквена дјеловања. Плус се претпоставља да закон о имовини (ваљда уговор) има везе са избором. Жеља ЦГ Владе је била да се потписивање подудари са устоличењем и/или хиротонијом новог митрополита, али су рекли да може и иза Васкрса. Међутим, у међувремену, неко убацује два члана о којима није било ријечи до тада. Нормално да се потписивање одгађа до момента кад се размотре та два члана. На СПЦ је одговорност да види ко је додао два члана без знања Синода и епископског савјета. Наравно, питање је да ли сада и неко из СПЦ жели да та два члана буду и даље дио Уговора или не. Да ли је убацивање дошло из једне главе или из више глава? 

Што се тиче осамостаљивања, од тога нема ништа, нити то ико из митрополије тражи. То је само прича по угледу на Држи лопова. Док се +Јоаникије и отац Гојко држе на нишану да не оду у раскол, неко произвољно убацује чланове у уговор и руши међународно правни углед СПЦ.

Искрено се дивим владици Јоаникију кад видим како га нападају и милогорски медији и квазинационални медији који се представљају као српски. 

Аксиос владико!

Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Вукашин рече

Први Сабор који памтим, где ништа не цури. Катанац.

Добро кажу на Борби за веру, последња времена дошла.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Вучић и Додик дочекали патријарха и епископе на ручку

Председник Србије Александар Вучић организовао је на Андрићевом венцу ручак за патријарха Порфирија и епископе учеснике Сабора Српске православне цркве.

Председник Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, нешто пре 13 сати, на улазу у зграду Председништва дочекали су госте који су стигли у два комбија.

https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2021/05/27/18596134/vucic-270521.mp4Председник Вучић дочекује патријарха Порфирија ручку ће Вучић и архијереји разговарати, како је најављено, о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, положају српског народа у јужној покрајини и о српским светињама.

Састанку је присуствовао лични секретар блаженопочившег патријарха Иринеја Дејан Накић.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, александар живаљев рече

 

Састанку је присуствовао лични секретар блаженопочившег патријарха Иринеја Дејан Накић.

Зна ли неко која је функција господина Накића тренутно?

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

"Земља земља поравнање" ,Тако је можда су Духу Светом ближи "Дансс, Н1 и слични медији који лобирају или лажно јавњају од мене, али ко је пратио давно сам говорио да на Порфу и Давиду остаје Црква. Зато и не треба памет него мало поштења.

Митрополију? Нападам и светог Василија али молитвама, иначе морам ускоро доћи на Цетиње да ме благослови рука св Јована, ма ко био митрополит, али ето мислим да +Јаћиније није решење, проста ствар, видићемо ускоро да ли грјешим.

Тако сте арлаукали и Јаћиније за патријарха, погледајте само ову бласфемију

https://youtube.com/shorts/9ZHcd1jM0uE?feature=share

И даље стојим при ставу да је достојан, ал' сад да ме питаш опет, рекао бих да бих радије подржао садашњег Патријарха. И одавно нисам био тако радостан, него кад сам сазнао да је он изабран за Патријарха. Исто тако ћу рећи да је достојан кога год да изаберу за Митрополита, то није спорно. Ал' сте раније причали да Митрополит ради са Милом заједно на одвајању, а сад, изгледа, да једино владика Јоаникије није достојан да буде Митрополит. Пошто се о другима и не прича. И та прича вам се толерише. И што шта друго, ал' не пада ми на памет сад да копам по тим темама. И с овим ћу да завршим овој теми. 

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
×
×
  • Креирај ново...