Jump to content

Свети архијерејски Сабор 2021. у крипти Храма 24. маја

Оцени ову тему


Препоручена порука

Сабор Српске православне цркве на коме ће бити бирана три нова епископа на упражњена места у Епархији ваљевској, Митрополији црногорско-приморској и Загребачко љубљанској одржаће се 23. или 24. маја, у крипти Храма светог Саве због епидемиолошких мера, потврђено је Танјуг у Патријаршији.

Тема сабора биће и Темељни уговор о међусобним односима СПЦ и државе Црне Горе, који би требало да буде потписан са владом Црне Горе највероватније после избора митрополита црногорско-приморског.

Тај споразум би, како је раније најављено, требало да са црногорским премијером потпише патријарх Порфирије који је у ранијој изјави за Тањуг казао да је уверен да ће потписивање Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе, на основу кога ће се регулисати однос државе према СПЦ у тој земљи, ставити тачку на неспоразуме по том питању.

Црногорски премијер Кривокапић, раније је изјавио да би најбоље било да уговор буде потписан после избора митрополита црногорско-приморског.

Он сматра да се потписивање Темељног уговора некако природно поклапа с оним тренутком када новоизабрани митрополит буде устоличен и да би то могла бити заједничка свечаност.

Митрополија црногорско-приморска нема епископа од октобра прошле године, када је преминуо митрополит Амфилохије, а за администратора митрополије је постављен владика Јоаникије, који важи и за најозбиљнијег кандидата за место новог митрополита.

Епархија ваљевска је без епископа од марта месеца 2020. године када је преминуо епископ Милутина, а место митрополита загребачко-љубљанског упражњено је од када је Порфирије изабран за патријарха.

Епископе Сабор бира, из монашког или мирског свештенства једногласно или већином гласова, а потребно је да Сабору присуствује најмање две трећине владика.

 

https://rs.sputniknews.com/vesti/202105131125343068-sabor-spc-u-kripti-hrama-23-ili-24-maja-izbor-tri-episkopa/

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Иван Ц. рече

ово ми није јасно...

По канонима може мирски свештеник да постане епископ ако му жена пристане. Такође свештеници удовци немају препрека ка епископству. Ваљда се на то мисли, мада је све то теоријски.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода поводом предстојећег заседања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве
 

 

 dstl4886%2B%25282%2529.jpg Temple_Saint_Sava.jpg

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, под председништвом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, донео је одлуку да редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве отпочне служењем свете архијерејске Литургије, 24. маја 2021. године, на празник Светих равноапостолних Кирила и Методија, у Спомен-храму Светог Саве на Врачару. Свету Литургију ће служити Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење отачаствених архијереја.

 

Раније предвиђени свечани чин устоличења предстојатеља Српске Православне Цркве у Ставропигијалном манастиру Пећкој Патријаршији, древном седишту Српске Православне Цркве, одложен је до даљег због епидемиолошких мера које су на снази у овој jужној српској покрајини.

 

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

 

Извор: Инфо-служба СПЦ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ЈОАНИКИЈУ ТРОН ПОСЛЕ АМФИЛОХИЈА: Свети архијерејски сабор СПЦ састаће се после пуне две године 24. маја у храму на Врачару

Р. ДРАГОВИЋ

15. 05. 2021. у 08:00

   
 

ИЗБОР новог митрополита црногорско-приморског биће једна од најважнијих тачака дневног реда предстојеће седнице Светог архијерејског сабора, која ће почети 24. маја у Београду. Тачан термин заседања зависиће од времена пристизања архијереја у Београд. Мајски Сабор биће прво заседање највишег тела СПЦ којим ће председавати патријарх Порфирије.

 

Иако ће о наследнику владике Амфилохија одлучити чланови "црквене скупштине", највеће шансе за митрополитско достојанство, према сазнањима "Новости", има садашњи епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који као администратор тренутно управља Митрополијом.

- У врху цркве искристалисао се начелан став да би најбоље решење за цетињски трон био овај архијереј - каже саговорник "Новости" из СПЦ. - Процењено је да је он најпогоднија личност да води тамошњу цркву, допринесе смирењу националних и политичких тензија и ради на зближавању Србије и Црне Горе. Ужива велики углед и добро је прихваћен међу верницима. По свему би требало да буде достојан личности и дела покојног митрополита Амфилохија.

У врху СПЦ веома добро стоји и владика јужноамерички Кирило (Бојовић), али тренутно се процењује да је потребнији на америчком континенту. Чланови Сабора, посебно они чије су епархије на тлу Црне Горе, биће упознати са нацртом темељног уговора који ће СПЦ закључити са Владом у Подгорици. Закључење овог документа и успостављање односа са државом према његовим одредбама биће међу најважнијим задацима новог цетињског владике. Потписивање споразума између СПЦ и Црне Горе, најављено је после избора митрополита, што овој тачки дневног реда даје додатну тежину.

За разлику од Црногорско-приморске митрополије, која би на мајском сабору требало да добије надлежног архијереја, на предстојећем заседању највероватније неће бити биран нови митрополит загребачко-љубљански. Ова врста избора, како ствари стоје, биће одложена на годину дана, а овом епархијом наставиће да управља у својству администратора патријарх Порфирије.

Седница Сабора, како се најављује у СПЦ, биће организована сходно противепидемијским мерама, због чега ће изостати и најављено устоличење патријарха у Пећкој патријаршији. Владике ће се окупити и заседати у крипти Храма Светог Саве, по сценарију по коме је крајем фебруара одржан изборни Сабор. Пленарна сала у Патријаршији, где се обично одржавају саборске седнице, не испуњава услове за држање дистанце међу учесницима заседања.

 
 

МНОГО ТАЧАКА НА ДНЕВНОМ РЕДУ

ПРЕДСТОЈЕЋЕ заседање највишег тела СПЦ прво је од 2019. године, па се очекује згуснут дневни ред и велики број одлука. Епископи две године нису поднели извештаје о раду, а разматрање чека и велики број текућих питања везаних за црквену просвету, градитељство, радове на Храму Светог Саве... Епископи СПЦ предвођени патријархом 29. маја на Врачару служиће помен приложницима и ктиторима Светосавског храма, а на састанку са Одбором за изградњу Храма упознаће се са плановима завршних радова.

ИЗВОР: 

WWW.NOVOSTI.RS

ИЗБОР новог митрополита црногорско-приморског биће једна од најважнијих тачака дневног реда предстојеће седнице Светог архијерејског сабора, која ће почети 24. маја у...

 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Иначе, у штампаном издању Новости, у широј верзији горе наведеног чланка, помиње се могућност избора викара за оболелог епископа западноевропског Луку.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.ALO.RS

Redovno zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve počinje 24. maja služenjem Svete arhijerejske Liturgije u spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, a kako...

Kako precizira naš izvor iz Patrijaršije, reč je o onima koji su između dva Sabora u javnost izlazili sa političkim stavovima čime su brukali Crkvu, ali i onima protiv kojih su sveštenici iz njihovih eparhija u prethodnom periodu podneli patrijarhu prijave u kojima stoji ili da ih mobinguju ili da se nedolično ponašaju... 

- Svašta se tu nakupilo, prijave protiv nekih episkopa su neosnovane, ali ima i ozbiljnih. Sve ih je Njegova svetost uzeo u razmatranje i detaljno proverio. Takođe, na tapetu će biti i solo igrači koji su zabrazdili u politiku zarad lične koristi i time nanosili štetu Crkvi - kaže naš izvor dodajući da se može desiti da Porfirije odluči da rotira neke vladike, odnosno zatraži da zamene eparhije, što bi za neke bila nagrada, a za neke prava kazna…

 

Govoreći o predstojećem Saboru verski analitičar Željko Injac naglašava da patrijarh Porfirije nikada nije bio strog duhovnik, te da nas zasigurno ne očekuje „spektakularna seča vladika“, ali…

- Još na Saboru za izbor patrijarha se videlo da su tenzije među vladikama, nakon burne medijske kampanje, splasle. Nije isto kada se ljudi sretnu oči u oči i kada se nadmudruju preko medija. Mislim da će Sabor proteći u najnormalnijem redu. Naravno, to ne znači da su prilike u Crkvi idealne. Dosta je problema koje treba rešiti, ali klanovske podele nakon izbora patrijarha nemaju više toliko smisla pa ni uticaja, na kraju sada se dele nove karte. Pošto su pojedine eparhije upražnjene, očekivano je da će se Sabor baviti rešavanjem tog problema. Patrijarh Porfirije nikad nije bio neki strog duhovnik. Tako da verujem da će se njegov karakter odraziti i na upravljanje Crkvom. To naravno ne znači da će povlađivati ambicioznim pojedincima, ali znači da će klanovske podele biti značajno umanjene - smatra Injac.

506677_vladike-02-alo-spc_iff.jpg?t=1621262083?t=1621262258958

FOTO: Alo

 

Na Saboru će, očekuje se, biti izabrana najmanje tri nova episkopa za tri upražnjena mesta. Reč je o tronovima u eparhiji valjevskoj, mitropoliji crnogorsko-primorskoj i zagrebačko-ljubljanskoj.

Češljaće se i Temeljni ugovor


Tema sabora biće i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore, koji bi trebalo da bude potpisan sa vladom Crne Gore najverovatnije posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

Taj sporazum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da sa crnogorskim premijerom potpiše patrijarh Porfirije koji je u ranijoj izjavi za Tanjug kazao da je uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu koga će se regulisati odnos države prema SPC u toj zemlji, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

  

 
 

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine kada je preminuo mitropolit Amfilohije a za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mesto novog mitropolita.

Eparhija valjevska je bez episkopa od marta meseca 2020. godine kada je preminuo episkop Milutin, a mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno otkada je Porfirije izabran za patrijarha.

Ko može postati vladika?

Episkope Sabor bira iz monaškog ili mirskog sveštenstva jednoglasno ili većinom glasova, a potrebno je da Saboru prisustvuje najmanje dve trećine vladika.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

У сусрет сутрашњем почетку Св. Арх. Сабора, мали подсетник на то како је на Поукама праћено његово последње редовно заседање 2019.:

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Од кад сам клирик, никад мање вести везано за Сабор него ове године. Мислим или се бар надам да су се многе тензије које су постојале и где смо сви били сведоци, смириле. Избор Патријарха Порфирија је нешто најбоље што се нашој СПЦ десило кроз многе године уназад.

Верујем да неће бити ничега спектакуларног, шта год то значило. И не треба. Доста је било...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ПРЕДСАБОРСКИ PRESS
Јелена Чалија констатује у Политици да су ове године изостале чаршијске приче и медијска артиљерија, као увод у Сабор, свакако зато што се показало да иза изабраног патријарха стоји две трећине архијереја. Од доминантних тема она наводи: положај цркве у ЦГ, Темељни уговор, избор митрополита и канонски поредак у САД, где је оснивањем једночланих (од епископа) корпорација дошло до опасности од отуђења црквене имовине, па и њеног преношења са српског на неког другог титулара. Чалија се позива и на последње саопштење Епархије канадске у коме се наводи да од оснивања СПЦ у Сев. Америци никада до сада није било једночланих корпорација. Против њиховог увођења, наводи Чалија, у Патријаршију је стигло стотине протеста.
Од кадровских питања, Чалија издваја „непријатни" проблем између верника и епископа милешевског Атанасија, који је, наводно, и сам тражио премештај на другу епархију.
Од просветних питања Сабор ће пружити подршку ПБФ, а размотриће могућност уједначавања средњег богословског образовања са државним системом школства, јер су сада Богословије једине средње школе које трају пет година.
Радован Драговић у Новостима, потврђује ранија „сазнања" тог листа да је међу архијерејима закључено да је владика Јоаникије најбољи кандидат за митрополита ЦП. Новости, такође, доносе кратак разговор са деканом ПБФ, З.Ранковићем, у коме се истиче значај благослова Цркве за рад на овом факултету, и наводе упоредни примери из других земаља.
Јелена Тасић у Danasu најзабринутија је за очување саборног духа Цркве, јер по њој патријарх који треба највише да га обезбеди дугује избор већинској струји у епископату предвођеној владиком бачким Иринејем, а са друге стране обећао је тада мањинској струји да ће је поштовати, нпр у избору МЦП. Са треће стране, је притисак власти, који је по Danasovoj аналитичарки ваљда крив што се одустало од устоличења у Пећи на Недељу раслабљеног, а многи би то више волели макар и у скромнијим условима, посебно што се данас обележава и 150 година Призренске богословије. Утицај власти на прилике у Цркви видеће се и кроз састав новог Синода, и кроз будући ангажман на некој епархији, сада викарног епископа Стефана, блиског властима.
Највећи „негативац" у СПЦ, по Чалији, јесте епископ бачки Иринеј, који је, наводно, на Синоду тражио да се казне источно и западно-амерички епископи, Иринеј и Максим, али се томе супротставио патријарх.
У САД ионако, по Тасићки, нема проблема, односно разрешени су под почившим патријархом на Сабору у Клирвотеру.
Уопште, за Тасићку, је једно од најважнијих питања: хоће ли патријарх имати снаге да се у многим питањима одупре ставовима свог духовног оца. Тако би владика Иринеј хтео да постављањем свог викара Исихија за епископа ваљевског стави под контролу Ћелије и Лелић, чиме би потврдио свој јустиновски духовни идентитет, иако је раније говорио да је утицај Порфирија Кавсокавилита утицао на његов "ход другчијим путем од оца Јустина". Тако је Тасићка наставила полемику са епископом бачким око његовог духовног идентитета! (sic!)
Од Тасићкиних бројних информација(?) још је остало да наведем, да је, по њој, патријарх вл браничевском Игнатију нудио кандидатуру за ЗГЉу митрополију, али је владика Игнатије ту кандидатуру одбио.
 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Поуке.орг инфо Данашњи чланци из Политике, Вечерњих новости и Данаса, нису још на интернету, користио сам Прес клипинг.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ђекна, изгледа, коначно, умрла!

Кривокапић: У најскорије вријеме ћу усагласити датум потписивања уговора са СПЦ

"Његова светост Патријарх српски господин Порфирије и Влада Црне Горе ће у најскорије вријеме усагласити датум потписивања уговора"

Од  ИН4С -  24/05/2021 09:28 П
Patrijarh-Porfirije-Zdravko-Krivokapic-6 Патријарх Порфирије и премијер Здравко Кривокапић

Премијер Здравко Кривокапић најавио је да ће датум потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) бити у најскорије вријеме усаглашен.

 

„Темељни уговор ћу у име Владе Црне Горе потписати са СПЦ. Његова светост Патријарх српски господин Порфирије и Влада Црне Горе ће у најскорије вријеме усагласити датум потписивања уговора“, објавио је Кривокапић на Твитеру.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је у беседи на крају Свете Архијерејске Литургије којом је овог јутра у Спомен храму Светог Саве на Врачару започето заседање Светог Архијерејског Сабора СПЦ, истакао: "Ми смо се сабрали на Сабор Архијереја да бисмо пре свега пројавили и показали јединство наше Помесне цркве, али истовремено, да бисмо, сусрећући се, у Духу Љубави - у Духу Светоме, размишљајући заједно о свим искушењима са којима се суочава Црква наша, заједно доносили решења која нису напросто административна, него су решења у Духу Светоме која имају за циљ да сведоче распетога и васкрслога Христа и да изграђују тело Христово".

Патријарх је додао да то значи Сабори епископа нису попут других сабирања и састанака који се држе у свету: "Саборност је сама природа Цркве - друго име Цркве је - сабор...Сабирамо се око Христа и у Њему, као тело Његово и темељ, суштина, манифестација Цркве као Сабора - као једног организма - јесте Света Литургија коју смо служили и у којој смо нераскидиво показали јединство са Христом, али и јединство међу собом", додао је Патријарх Порфирије, подсећајући да Сабори постоје да би се отклонила свака врста индивидуализма, самовољности, појединачности. Подсетио је да смо испуњени радошћу, али и радосном тугом јер смо изгубили најпре Поглавара наше Цркве, блаженопочившег патријарха Иринеја, као и архијереје: Милутина, Амфилохија и Атанасија: "Не зна се ко је од њих значајнији био за живот наше Цркве и унутар саборног организма Цркве допринео проповеди Јеванђеља и сведочењу Христа".

Радио Слово љубве је преузимао пренос који је вршила ТВ Храм.

О почетку богослужења смо известили на овом линку. Литургијску беседу је произнео Преосвећени Епископ крушевачки г. Давид, а линк ка овој вести је овде.

Фотогалерију можете погледати на линку: http://www.slovoljubve.com/cir/Piclist.asp?showmaster=1&IDAl=233

Извор: Радио Слово љубве

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
×
×
  • Креирај ново...