Jump to content

lekovito bilje


Препоручена порука

  • 4 weeks later...
  • Одговори 54
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Adaptogeni

 
zdravahrana.com 
 
shisandraAdaptogeni su biljke koje deluju tako što se suprotstavljaju efektima stresa u organizmu. Stres izaziva opipljive promene, koje nanose štetu nervnom, endokrinom i imunom sistemu. Adaptogeni imaju stimulativna svojstva koja pomažu da se ti štetni efekti preduprede.

Iako adaptogeni postaju šire popularni u novije vreme, oni se proučavaju odavno, još od II svetskog rata. U to vreme, naučnici su tražili sredstvo da pomognu pilotima da lete bolje, brže i duže. Sovjetski Savez je objavio vojne studije o stimulansu po imenu Shisandra chinensis. Utvrđeno je da kod lovaca naroda Nanaj bobice i seme ove biljke smanjuju žeđ, glad i iscrpljenost, pa im čak pomažu i da bolje vide noću.

Do danas je obavljeno niz proučavanja biljnih adaptogena (raznih biljaka sa adaptogenim svojstvima) i na životinjama i na ljudima i naučno je utvrđeno je da adaptogeni:

- štite nervni sistem

- smanjuju umor

- deluju antidepresivno

- deluju stimulativno na centralni nervni sistem

- poboljšavaju mentalnu sposobnost

- poboljšavaju pažnju.

 

Kako deluju adaptogeni

Kada se suočimo sa nekim stresorom, bilo da je fizički ili mentalni, naš organizam reaguje tzv. sindromom opšte adaptacije (GAS). On ima tri faze: uzbuna, otpor i iscrpljenost. Adaptogeni nam pomažu da faza otpora traje duže, podstičući efekte koji odlažu iscrpljenost. Oni su kao neka mini-vakcina koja nas unapred čini otpornijim na suočavanje sa stresom. Umesto da se slomimo usred nekog stresnog perioda ili zadatka, adaptogeni pomažu da zadržimo ravnotežu i nastavimo da se borimo.

Kada smo u stanju da se prilagodimo stresu, mi delujemo bolje i osećamo se bolje uprkos tome što smo stresirani. A zahvaljujući tome, ostajemo zdraviji i funkcionišemo efikasnije. Zahvaljujući tome što smanjuju uticaj stresa, adaptogeni mogu da nam pomognu i da smanjimo neke probleme koji se javljaju kao indirektna posledica stresa, a to su nesanica, stomačni problemi/poremećaji varenja, bol, hormonska neravnoteža.

Ima više adaptogena i oni različito deluju na organizam, tako da svako treba da potraži onaj koji više odgovara njegovom stanju ili reakciji na stres.

Evo ukratko najčešće korišćenih adaptogena i njihovog delovanja:

Ašvaganda: Smanjuje stres i anksioznost

Astragalus: Smanjuje umor

Kordiceps: Poboljšava izdržljivost

Sibirski žen šen: Poboljšava koncentraciju i smanjuje mentalni umor

Šizandra bobice: Poboljšavaju izdržljivost, radnu sposobnost i mentalni učinak

Tulsi: Smanjuje fizički i mentalni stres, anksioznost povezanu sa stresom i depresiju

Kurkuma: Poboljšava rad mozga i ublažava depresiju

 

Napomena:

Iako su ovo biljke koje imaju minimalne neželjene efekte, ipak, ne treba se oslanjati na adaptogene previše dugo i ne treba ih koristiti stalno. Koristite ih pre svega da pomognete sebi da prođete kroz periode intenzivnog stresa, kao što mogu biti praznici, ispiti, porodični problemi, prekovremeni rad na poslu i sl. Obratite pažnju na uputstvo za doziranje (koje se obavezno mora nalaziti na pakovanju proizvoda) i pridržavajte ga se.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 
Pečurke štite od demencije
zdravahrana.com

pecurke

Iako postoje određene vrste pečurki koje se smatraju posebno lekovitim, ovde govorimo o pečurkama uopšte. Istraživanja ukazuju da bi 2 porcije pečurki nedeljno mogle da zaštite mozak od blažih oblika demencije u starijim godinama.

Naime, istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Singapur su utrvdili da rizik od blagih kognitivnih poremećaja u starosti opada skoro dvostruko kod osoba koje redovno konzumiraju pečurke - bar dvaput nedeljno. Naziv "blagi kognitivni poremećaji"  može da zavara - zato što je to stanje koje neposredno prethodi demenciji, koja predstavlja već izrazito opadanje sposobnosti mozga. Ti blagi poremećaji mogu biti tanani, tako da ne utiču na svakodnevno funkcionisanje, a u njih spadaju: neki oblici zaboravnosti, manjak pažnje, smanjena sposobnosti izražavanja i prostornog opažanja i snalaženja.

Istraživači su proučili više od 600 osoba iz Singapura starijih od 60 godina; utvrđene su njihove prehrambene navike i obavljeni testovi uključujući razgovore, psihološke testove i dvosatno neuropsihološko istraživanje.  Pokazalo se da su kognitivne sposobnosti znatno bolje kod onih koji su redovno jeli oko 300 g pečuraka nedeljno. Među njima su bile i sledeće vrste: šitake, šampinjoni, bukovače, kao i sušene i konzervisane pečurke

Istraživači veruju da se zaštitni efekat pečuraka na mozak može pripisati supstanci pod nazivom ergotionein; ona je moćni antioksidans i moćni antiinflamatorni agens, koji se može uneti u organizam jedino ishranom. Njega sadrže sve pečurke, i zato istraživači veruju da se njihovo otkriće može primeniti na sve jestive gljive.

"Ova korelacija je iznenađujuća i ohrabrujuća. Izgleda da jedan sastojak, koji je čest u ishrani, može da drastično utiče na kognitivno opadanje", izjavio je vođa ovog istraživanja, docent dr Lei Feng.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Alzheimer’s disease, a možete ga naći na sledećem linku:
https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad180959

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...

Sok od ruže

 

Za ovaj sok koriste se ruže koje su nekalemljene, jakoo mirisne i cvetaju krajem maja. Zato su poznate kao majske ruže. Rastu grmasto, imaju puuuno sitnog trnja, stabljika im je tanja i žilavija nego kod ostalih ruža. Cvet je pun sitnih 

 

majske ruželatica, boje su od svetlo do tamno roze.

 

Latice ruže odvojite od peteljki, stavite u tegle veličine 3 litra. Latice sipate tako da budu više od polovine tegle, gotovo pune.

 

Dodajte dva limuntusa i nalijte vodom. Latice će se podići na vrh. Tegle poklopite tacnom ili folijom, tako da imaju vazduha. Nikako nemojte zatvarati tegle, sok će prokisnuti i ubuđati. 

 

Tako ostavite da stoji na sunčanom mestu 7 – 10 dana dok voda ne postane rozikasta, a latice izgube potpuno svoju boju i budu sivkaste.

 

Dobijeni sok procedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili.

 

Koliko litara tečnosti toliko kg šećera dodajete u tečnost.

 

Sve izmešajte i ostavite na hladno mesto da se šećer potpuno istopi. 

 

Kada je šećer istopljen, sipajte sok u flaše.

 

To što se dobije je sirup soka od ruže.

 

Po želji ga razblažite vodom i služite uz par kriški limuna, par kockica leda, ukrasiti listićima mente ili laticama ruže.

 

Ovako spremljen sok od ruže može stajati na hladnom i mračnom mestu tj. u frižderu i par meseci.

 

Deo soka može se sipati u plastične flašice, zaledi se i tako imamo celu zimu ovaj mirisni napitak.

FB_IMG_1652819514717.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

  1. Не претерујте са чајевима


    З.Остојић- Јоксовић |

    Лековите биљке делују на организам снажно као медикаменти. Озбиљан проблем је дозирање, концентрација лековитих састојака у биљкама зависи од поднебља, осунчаности, периода брања, чувања, припреме


    Колико пута сте чули упозорење: Не претерујте са чајевима! Лековите биљке, доказано, имају драгоцене састојке, али одређене компоненте у њима некада могу да блокирају дејство лекова које редовно узимате прописаном терапијом или да подстакну тегобе код хроничних болесника. Исти састојак је делотворан за једну бољку, али се никако не препоручује бубрежним болесницима или чирашима... Зато биљне терапије не би требало узети "здраво за готово", саветује професор др Зоран Максимовић са Катедре за фармакогнозију Фармацеутског факултета у Београду:

    - У односу на синтетске медикаменте, код биљних је најважнија предност њихова ефикасност и готово потпуна безбедност, уз мање нежељених дејстава и интеракција. Имају дугогодишњу примену у народној медицини. Ипак, састојци лековитих биљака су фармаколошки активна једињења, која у организму слично делују као молекули синтетских лекова. Метаболишу се на исти начин коришћењем истих ензимских система, дистрибуирају крвљу и лимфом, а излучују из организма урином, столицом, знојем или млеком. Дакле, баш као и други лекови или састојци хране и дијететских производа, па у неким случајевима истовремено коришћење биљних и синтетских лекова може да се потенцира или поништи дејство свакога од њих. Осим тога, ефекти комбиноване примене могу да доведу до непредвидљивих исхода.

    Ко би нарочито требало да буде опрезан?

    - Због недовољног познавања деловања састојака у организму, са чајевима, биљне мешавинама и лековима би требало бити опрезан или их избегавати током првог тромесечја трудноће и дојења. На овај начин се спречава евентуална могућност негативног дејства на плод или интоксикација новорођенчета састојцима из мајчиног млека. Понекад лековите могу да доведу до гастроинтестиналних тегоба, поремећаја крвног притиска, алергијских реакција или фотосензибилизације. Истина, нежељена дејства лековитих биљака и њихових екстраката су ретка и благог интензитета, али не треба их игнорисати. Некада могу да се јаве и озбиљнији ефекти, на пример код подбела и гавеза, који могу токсично да утичу на јетру. Неке лековите биљке могу да буду у колизији како са синтетским тако и са другим биљним препаратима, дијететским суплементима и одређеним намирницама. Проблем нежељених дејстава и интеракција посебно је изражен код старијих особа јер најчешће непрекидно узимају већи број различитих лекова. Кантарион је можда типичан пример.

    Шта је спорно код кантариона?

    -У народној медицини се користи у лечењу упала, прехладе, проблема са бешиком, дијабетеса, хемороида, неуралгија, мигрена, кожних оболења, ублажа и вирусне инфекције... Препоручују га и као диуретик, антималарика, а у последње време и за блажи облик депресије. Приликом примене чајева и производа на бази кантариона требало би водити рачуна о томе да поједини састојци у њему подстичу активност ензимског система цитохрома. Цитохроми метаболишу састоје из хране, лекова и друге супстанце које уносимо у организам, па кантариона може да буде контраиндикован ако се истовремено користи циклоспорин, такролимус, амренавир, ирдинавир и други лекови из групе инхибитора протеазе (делују антивирусно и антибактеријски). Контраиндикован је и код употребе варфарина и других лекова против згрушавања крви, јер снижава њихову ефикасност. Осим тога, утиче на дејство антибеби пилула. Такође, ако хирург пре планиране операције установи могуће интеракције са анестетицима, требало би прекинути са узимањем кантариона. Особе светле пути такође морају да буду опрезне, јер код њих може изазвати фотодерматитис, као реакцију на сунчање.

    За разне тегобе се најчешће препоручују чајне мешавине.

    - Чајне мешавине се често користе и омиљени су лековити производи. Најбоље би било када би у чајној мешавини било до пет компоненти, али у пракси срећемо и двоструко више, а велики број биљака није примењива терапија за сваког појединца. Озбиљан проблем је и дозирање, јер количина активних супстанци у лековитим, а нарочито самониклим биљкама јако варира. Зависи од места где је расла, осунчаности, тренутка брања, услова чувања, па и начина припреме. Шта значи појам супена кашика? То је варијабилна мерна јединица, која зависи не само од величине кашике, већ и од тога да ли се мери растресита биљка, малог степена уситњености као што су цвет и лист или компактан и уситњен биљни материјал као што је кора, корен, кртола.

    Тако супена кашика цвета камилице нема исту масу као супена кашика корена јагорчевине. Зато се у апотекарским чајним мешавинама никада не налазе биљке јаког фармаколошког дејства, јер је за њих потребно прецизније дозирање од онога које је могуће за чајну мешавину. Осим тога, лековити састојци многих биљака нису растворљиви у води, па је њихова примена у облику чајног напитка бесмислена - истиче наш саговорник.

    ЕХИНАЦЕА СЕ УЗИМА ДО ОСАМ НЕДЕЉА
     
    Лековито дејство ехинацее је опште прихваћено. Корен и читава биљка садрже велики број различитих састојака - полисахариде, флавоноиде, дериватекафене киселине, полиалкалене, алкиламиде и етарско уље. Ти састојци стимулишу имунитет, имају антизапаљенско, антисептично и антимикробно дејство. Ехинацеа се примењују као помоћно средство код првих симптома прехладе и инфекције горњих дисајних путева. Међутим, она може да буде проблематична код особа преосетљивих на састојке из биљке породице главочика (аsteracea), у које спада амброзија, али и камилица, невен и маслачак. Тако особе алергичне на амброзију, могу бити алергичне и на камилицу. То је тзв. укрштена реакција. Ехинацеа и њени препарати се не препоручују деци млађој од годину дана, као и особама са прогресивним системским оболењима, аутоимунским болестима, туберкулозом, мултипла склерозом, ХИВ инфекцијама, сидом... Ако се дуго користи, а постоји преосетљивост на компоненте, може да се јави и копривњача, бронхоспазма са опструкцијом, астма, анафилактички шок, зато не би требало да се узима дуже од осам недеља - упозорава др M
 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Recept narodne medicine star 800 godina

Gubitak koštane mase (osteoporoza) u većini slučajeva pogađa žensku populaciju. Javlja se u menopauzi, a simptomi najčešće izostaju sve dok kosti ne postanu toliko krte sa se lako polome

Recept narodne medicine poznat vekovima unazad rešava problem osteoporoze, a preporučuje se i kod srčanih problema.

Pripremite medovinu
U litar domaćeg vina stavite stabljike peršuna i dodajte malo vinskog sirćeta. Kuvajte 6-7 minuta, zatim dodajte oko 300 g meda i kuvajte još par minuta. Kada se mešavina ohladi, procedite i prespite u staklenu flašu.
Čuvajte na hladnom mestu i upotrebljavajte svako jutro.

FB_IMG_1652871619142.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Muskatni oraščić protiv nesanice

Ublažava i grčeve mišića, olakšava bolove u zglobovima, snižava krvni pritisak, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, snižava nivo holesterola...

MUSKATNI oraščić, nezaobilazni sastojak kuvanog žita, blagotvoran je za ljude koji pate od nesanice. On deluje uspavljujuće, a istovremeno smiruje anksiozne i nemirne. Takođe, ublažava i grčeve mišića, olakšava bolove u zglobovima, snižava krvni pritisak, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, snižava nivo holesterola...

Međutim, sa muskatnim oraščićem ne treba preterivati, da ne bi došlo do neželjenih pojava u vidu mučnine, halucinacija, otoka i kardiovaskularnih problema. Zato ga, bukvalno, treba samo ovlaš narendati u kuvano žito, varivo, ili neku drugu poslasticu, tek da bi se poboljšali ukus i miris.

FB_IMG_1652872144978.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

SLADAK miris vanile potiskuje osećaj gladi i deluje umirujuće, tvrde stručnjaci bolnice "Sent Džordž" u Londonu. Do ovog zaključka su došli nakon istraživanja obavljenog na volonterima koji imaju višak kilograma. Učesnicima eksperimenta na kožu su stavili flaster koji oslobađa miris vanile, a zatim su konstatovali da su se njihovi napadi gladi prepolovili.

 
Rezultate ovog istraživanja možete i sami da testirate, kada ogladnite, a nemate vremena da odmah skoknete po hranu. Ako želite da smanjite želju za hranom, dovoljno je da na maramicu sipate nekoliko kapi aromatičnog ulja vanile i da taj miris udišete. Osećaj gladi će odmah nestati, poručuju stručnjaci.

FB_IMG_1652873731952.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...