Jump to content

Препоручена порука

Disclaimer: text, razume se, nije moj, tako da molim saucesnike u shutiranju da to imaju u obziru.

Untitled-1.png.42c3820ed51ef2ec09855d276c527d85.png

  • Зачуђен 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Подела на „ваксере“ и „антиваксере“ лажна је, редукована и тенденциозна. Она је очигледан пример агресивне пропаганде, срачунат на то да се огроман број људи који су по много чему различитих ставова и сензибилитета, стрпају у исти џак, обележе као скоро малоумни, и, како би се модерним језиком рекло – таргетирају.

Највећи број људи, заправо су ВАКСОСКЕПТИЦИ. У лингвистичком погледу ово можда баш није најсрећније скована реч, али најближа је обиму појма. Ваксоскептика има и међу људима који су се вакцинисали или намеравају да то учине, међу неодлучнима и међу противницима ковид-вакцине. Скепса је основ сазнања и одлика здраве интелигенције. Човек који је у нешто тврдо уверен нема намеру да новим чињеницима надопуњује и евентуално мења своја сазнања. Штавише, може да буде склон да занемарује чињенице уколико оне подривају његов већ формиран став. Скептичан човек отворен је за све могућности, па и могућност да се предомисли.

У случају актуелне пандемије, санитарних мера, протокола о лечењу, појаве различитих типова вакцина и медијског односа према свему овоме – разуман човек има много разлога за скепсу; и оптужити га да је необразован и глуп, приписати му мишљења која му ни најмање нису блиска, у најмању руку је срамотно.

Пођимо, дакле, редом:

1. Највећи број ваксоскептика верује да корона вирус постоји, да је болест стварна и да нас не засипају сарином или „зраче“ 5Г мрежама. Вирус је сличан тежем сезонском грипу и склон мутацијама. Ваксоскептици примећују да људи умиру, чак и они млади и наизглед здрави; само се о томе сада води дневна, детаљна статистика. Они такође примећују да људи могу да преболе и без тежих симтома и без последица, да оздрављују и старији и људи са хроничним болестима, без смештања у болницу и без икакве терапије. О томе се у медијима не говори. Веровали, дакле, или не – људи преживљавају корону, у приличном постотку.

2. Највећи број ваксоскептика није сумњичав према вакцинацији у принципу, верује да је она заштитила човечанство и искоренила многе тешке и смртоносне болести. Они поштују медицинцку науку, лекаре, истраживаче, медицинско особље и неговатеље који подносе огроман терет болести, али и панике и пропаганде.

3. Ваксоскептици нису безобзирни себичњаци незаинтересовани за добробит ближњих, сасвим сигурно не маре мање за своје породице, пријатеље и човечанство од „ваксера“, углавном поштују „мере“, иако нису уверени у њихову ефикасност. За разлику од „ваксера“, међутим, склонији су да посматрају ширу слику, почев од утицаја актуелних и дугорочних збивања на физичко и ментално здравље, па до утицаја на економски и политички систем.

Шта, дакле, изазива сумњу?

1. Од почетка пандемије, санитарни прописи, медицинска мишљења и спровођење заштитних мера били су конфузни, недоследни, неутемељени и неефикасни (у глобалним размерама). Никада није недвосмислено показано да неки поступак има ефекта. Наизменично „затварање“ и „отварање“ градова и држава, употреба, па необразложено повлачење одређених лекова из терапије, наратив о спонтаном „имунитету крда“ који је напуштен оног тренутка када су вакцине постале доступне, непоузданост „брзих“ тестова, „несимптоматски болесник“- оксиморон, признања да „о вирусу не знамо много“ која би се часом агресивно преиначила у понашање као да о њему знамо све – све ово подрило је поверење људи у „струку“. И у оквиру медицинске науке има несагласја у погледу корона-вируса, ефеката мера и терапије. Ако се томе дода помахнитала медијска кампања, стално распиривање панике без икаквих смирујућих тонова, насилно укидање слобода и права грађана, свесна поларизација и окретање људи једних против других, и очигледан уплив политике и крупног бизниса у питање пандемије – сумња постаје сасвим оправдана.

2. Вакцина се очекивала као панацеја. Појавили су се различити типови вакцина и предочено је да ни једна од њих не значи ни потпуну, ни трајну заштиту. Још увек се не зна ни колико би та делимична заштита могла да траје, ни колико је доза потребно да би се она остварила. Због кратког времена у ком су вакцине ушле из тест периода у употребу, оправдано се сумња у то да су довољно испитане. Не зна се какве би могле бити нуспојаве на дужи рок и бојазан од њих је оправдана колико год да верујемо науци; кроз историју, користиле су се здушно пропагиране медицинске праксе и лекови чија се штетност касније откривала (поменимо само „талидомид“). У ходу, сазнајемо да су у болнице смештани људи који су вакцинисани и ревакцинисани; за Astra Zeneca вакцину везује се формирање опасних крвних угрушака. Вакцинација и даље не значи да се нећете разболети, већ да ће симптоми бити блажи и лакши. Било би памети сходно да човек процени сопствене ризике и потенцијалне користи од вакцинације; па како разлога за скепсу има на претек, сада се јавља и неартикулисана идеја о томе да је једина сврха вакцине да умањимо циркулацију вируса и потенцију за мутирање, чиме би се спречило стварање нових сојева. Како ће се спречити циркулација и очекиване мутације вируса ако И ПОРЕД вакцине можете да се заразите – то нико не говори.

3. Пошто постоје различити типови вакцина, ваксоскептик се по правилу информисао о свима из доступних и лаику разумљивих извора. Индикативно је посматрати шта произвођачи и промотери једног типа вакцина говоре о другима – ту се могу уочити слабости и потенцијалне опасности од тих других вакцина. Међутим, претпоставимо да су „све добре“ и да је сада најважније да се сви вакцинишемо. Зашто је онда дистрибуција вакцина толики проблем? Зар није близу памети да се човечанство, научни и технолошки експерти и богаташи који се трсе филантропијом, сада уједине у борби против пошасти и учине све што је у њиховој моћи да све вакцине буду свима доступне? „То нема везе са здравством, то је сад питање геополитике, токова капитала, сфера утицаја...“ Тачно. Ваксоскептици вам то све време и говоре.

4. Питање телесне аутономије и грађанских слобода у светлу крупног бизниса. Добро, јасно је да је за већину медицинских третмана потребна ваша сагласност да то чините на сопствену одговорност. Тиме се медицинске установе и лекари штите од евентуалних тужби ако нешто непредвиђено крене наопако. Овде имамо ситуацију да се владе суверених држава уцењују, да потпишу гаранције да ће оне плаћати за последице евентуалних реакција на вакцину; то од њих траже фармацеутске компаније. С друге стране, у модерним друштвима као аксиом се наметнула идеја о телeсној аутономији – ви имате апсолутну слободу да своје тело бушите, одсецате му делове, пуните га страним материјама; уопште, ви сте власни (па и одговорни) над свим што са њим чините. Сада се од вас тражи да се вакцинишете иако то не желите, методама убеђивања, застрашивања и претњи, које прелазе у економску и социјалну, можда ускоро и физичку принуду (упркос томе што правног основа нема: вакцина још није обавезна!); а ИПАК, одговорност за последице ја ВАША, а трошкове и терет лечења тих евентуалних последица сносиће ваша држава и њен медицински систем (који је непрестано „пред колапсом“, како нам говоре). Уз све то, ватрени заговорници слобода и телесне аутономије сада су постали ватрени заговорници обележавања и екскомуникације неподобних. То нешто говори и о искрености уверења о слободи као највећој вредности; та слобода је селективна и арбитрарна. Такође и лицемерна – они који би вас радо видели у логору, траже од вас да се ангажујете за „опште добро“.

5. Коначно – ваксоскептици у већини нису склони фантастичним теоријама завере. Пратити различите изворе информација, стављати догађаје у шири контекст, уочавати последице догађаја, настојати да се одстрани пропагандни муљ са суве чињенице – одлика је мудрих и промишљених људи. То, што се иза свега опет и изнова налазе глобалистички олигарси, огроман капитал и моћ да се первертира стварност да би се људи принудили да се понашају на жељени начин – није никаква „теорија завере“ већ истина која је потпуно очигледна – осим уколико се озбиљно не потрудите да за њу будете слепи.

Нису је ваксоскептици исисали из малог прста само да би вас нервирали, а успут и заразили короном. Уз дужно поштовање за науку, они би радије сачекали док не прикупе довољно информација да би могли да донесу одлуку која се тиче њиховог живота, и у условима информацијског хаоса радије би били опрезни, него деловали исхитрено, са непознатим и неочекиваним последицама.

https://www.facebook.com/Spiritual-guerilla-Духовна-хајдучија-413471679464588/

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Значи ја сам ваксоскептик :smeh1:...опет значи...мудра и промишљена жена .

                               :1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

                                                      Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Рапсоди рече

Значи ја сам ваксоскептик :smeh1:...опет значи...мудра и промишљена жена .

Ти си ваксоскептикиња (ваксоскептичарка?)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, GeniusAtWork рече

Ти си ваксоскептикиња (ваксоскептичарка?

Или ваксоскептишкиња?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

U podnaslovu teme bi valjalo da stoji: Vakcinisanje pre citanja ovog teksta je obavezno.

After all, i mene su krstili. ne_shvata

  • Хахаха 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

По српском

вакциноразмишљач :D

                               :1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

                                                      Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, GeniusAtWork рече

ваксоскептикиња

Usinuo sam vilicu dok sam ovo procitao. :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, obi-wan рече

1. Највећи број ваксоскептика верује да корона вирус постоји, да је болест стварна и да нас не засипају сарином или „зраче“ 5Г мрежама. Вирус је сличан тежем сезонском грипу и склон мутацијама. Ваксоскептици примећују да људи умиру, чак и они млади и наизглед здрави; само се о томе сада води дневна, детаљна статистика. Они такође примећују да људи могу да преболе и без тежих симтома и без последица, да оздрављују и старији и људи са хроничним болестима, без смештања у болницу и без икакве терапије. О томе се у медијима не говори. Веровали, дакле, или не – људи преживљавају корону, у приличном постотку.

само се о томе сада води дневна, детаљна статистика - ovim nasima nista ne verujem, delimicno zato sto su nesposobni, delimicno sto su politicari lazljivi pacovi, delimicno sto su ljudi kukavice, pa i oni koji bi da rade kako treba bivaju najureni i ucutkani. Zato evo statistike iz GB:

Oko polovine moze da se vidi smrtnost  za prthodnu godinu kako stoji u odnosu na prethodnu deceniju - nije bas sasvim kao i inace.

људи преживљавају корону, у приличном постотку - no shit Sherloc!? Problem je sto je bolescura prilicno zarazna, pa ljudi iscrpe bolnicke kapacitete, i onda sistem zdravstva ne moze normalno da opsluzuje ni ostale bolesnike. Pride, ne zna se unapred ko ce da upadne u onih nesrecnih par procenata. Bilo bi sjajno da znamo kog ce korona da odnese i onda na njih obratimo specijalnu paznju, ostali vatajte se u kolo ako li vam je do toga. Na dnevnom nivou strada vise ljudi nego sto je to bilo tokom bombardovanja '99.

пре 9 часа, obi-wan рече

наратив о спонтаном „имунитету крда“ који је напуштен оног тренутка када су вакцине постале доступне

Ovo je najobicnija laz.

пре 9 часа, obi-wan рече

Ако се томе дода помахнитала медијска кампања

Naucno nepismeni novinari treba vecinski nepismenom stanovnistvu nesto dobjasne. Videli smo na sta to lici. Stizale su sulude informacije sa svih strana, a u kakofoniji je jako tesko cuti razlozno i stalozeno misljnjenje. Ovi nasi politicki pacovi uzeli harizmaticnog dr. Nestorovica i pustili ga da bez zadrske solira u etar. Dali mu i orden!

пре 9 часа, obi-wan рече

Вакцина се очекивала као панацеја.

Alternativa u vidu "samo luk&slanina i sto godina ima da zivis..." nije neka konkurencija, realno.

пре 9 часа, obi-wan рече

И ПОРЕД вакцине можете да се заразите

Jeste i pored maske mozete da se zarazite. Dokle god se ne izbije suluda botovska ideja ili jedinice ili nule, nikuda ne idemo. Sa maskom na nosu i ustima manja je SANSA da se zarazite. Sa vakcinom je manja SANSA da dobijete tezi oblik. Je l to znaci da mogu dumrem i vakcinisan? Jeste, mozes. Pa, sto onda da me cipuju? Pa, zato sto govorimo o redovima velicina razlike u broju umrlih na nivou populacije koja je vakcinisana i one koja nije.

пре 9 часа, obi-wan рече

Ваксоскептици вам то све време и говоре.

Idi i vakcinisi se ako si u prilici. OGROMAN broj ljudi na ovome dunjaluku zivi u vukojebini i ekstremnom siromastvu i ne moze da dodje ni do najosnovnije higijene. Uradi sto je do tebe. Nemas milione na racunu? Takav ti kismet, idi i vakcinisi se, nemoj da solis pamet drugima sta da rade sa svojim parama.

пре 9 часа, obi-wan рече

То нешто говори и о искрености уверења о слободи као највећој вредности; та слобода је селективна и арбитрарна. Такође и лицемерна – они који би вас радо видели у логору, траже од вас да се ангажујете за „опште добро“.

Kukavice, preuzmi odgovornost i vakcinisi se. Umes da vodis politiku na netu, a pogledaj na sta ti lice institucije. Idi i vakcinisi se i smanji MOGUCNOST prenosa i razboljevanja daljeg.

пре 9 часа, obi-wan рече

То, што се иза свега опет и изнова налазе глобалистички олигарси, огроман капитал и моћ да се первертира стварност да би се људи принудили да се понашају на жељени начин – није никаква „теорија завере“ већ истина која је потпуно очигледна – осим уколико се озбиљно не потрудите да за њу будете слепи.

Evo ga opet, alo Asterikse, gledaj svoje selo da ti bude zdravo. Ugledaj se na one Amazonce sto su se organizovali jer su videli da od Brazila nema vajde.

пре 9 часа, obi-wan рече

радије би били опрезни, него деловали исхитрено, са непознатим и неочекиваним последицама.

Nisi oprezan, nego si preplasen haosom i to je ok. Ne mozemo svi da cekamo da ovo prodje samo od sebe. Ali ce da bude onih koji ce da se slepaju na kolektivnom imunitetu iako su i sami mogli da mu doprinesu. Idi i vakcinisi se, pa onda nazad za tastaturu u borbu protiv krupnog kapitala.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, drvce рече

Nisi oprezan, nego si preplasen haosom i to je ok. Ne mozemo svi da cekamo da ovo prodje samo od sebe. Ali ce da bude onih koji ce da se slepaju na kolektivnom imunitetu iako su i sami mogli da mu doprinesu. Idi i vakcinisi se, pa onda nazad za tastaturu u borbu protiv krupnog kapitala.

A kako znas da se npr. pisac teksta nije vakcinisao? Uglavnom si omasio poentu ovim komentarom, iako je sve vrlo lepo izlozeno. Lepo je nacrtano - nije ovo prica protiv vakcina, nego zaziranje od viseslojnih naslaga lagarija, podmetanja, stelovanja, politikantskih brljanja i svega ostalog tome slicnog.

Dakle, da razmaglimo - jedan deo ljudi prosto ne zeli da gleda na stvarnost i uredno zmuri na nju, drugi deo drzi oci bar malo otvorene.
Prvi deo u sirijskom ratu vidi Asada diktatora, drugi deo vidi grabljenje zapada oko nafte, gasa i polozaja.
Prvi deo vidi Srbiju velesilu u usponu, drugi deo jasno vidi raskucavanje i unistavanje zemlje. Kapiras li sad?

Da li je iko uopste potezao pitanje vakcina pre ovog sad virusa? Nije. Da li bi ga i sad potezao da je sve to uradjeno bez medijske pompe i namernog stvaranja panike, onako normalno kako smo svi mi kao deca vakcinisani po redu? Naravno da ne bi, daleko najveci broj ljudi u drustvu nikad ne bi ni pomenuo vakcine da ih somine nisu ovako nenormalno istrivijalizovale bukom i galamom.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@obi-wan super je sve to protiv podmetanja, stelovanja i ostalih licimurskih marifetluka. A ja mislim po mome, da za borbu protiv toga nije nuzno to vezivati za vakcine (videli smo kojom brzinom se zapadna gospoda probalkanizovala kad se ispostavilo da isporuke kasne)

Kao sto ni onoj slobodljubivoj jos-uvek-doktorki nije potrebna prica protiv vakcina zarad naglasavanja slobode izbora. Ona je potezala pitanje vakcina pre pandemije, cak i ovde na forumu. Skoro dvadesetoro dece pomrlo zbog prokletih antivaksera pre 3-4 god u onoj epidmiji morbila. Takodje ne znam da li je i ona vakcinisana, sasvim je moguce da jeste.

Kad smo mi bili deca nije bilo ovakve pandemije. A nije bilo ni interneta gde svako moze da emituje svoje ideje, trenutno, na planetarnom nivou. Novine su zposljavale lektore, na TV nisi mogao bez dikcije, letvica je bila malo vise podignuta. Mozemo da kazemo i da propaganda bolje filtrira random gluposti, kako god.

Prvi podrzavam ovaj stav:

d408670e550e8dcbe05a23fefa8c926c.jpg

no, ima i ova porazavajuca vest:

WWW.DANAS.RS

Ako postoji neka sreća u nesreće tokom pandemije, to je da su deca relativno pošteđena teških oblika kovida 19.
Цитат

Koliko je dece tačno tokom prethodnih godinu dana primilo MMR vakcinu, ne zna se, pošto Institut za javno zdravlje Batut još uvek nije objavio podatke za 2020.

Dajboze da uopste imaju podatke.

Ukratko i ja sam i vakcoskeptik i vodoskeptik i vazduhoskeptik i sta-sve-ne i ne odlazem pijenje vode ni disanje ni vakcinisanje zbog manguparija&lopovluka.

Da bismo razresili tu skepsu oko vakcina, moramo prvo da izgradimo institucije od poverenja koje su validne da daju odgovor o kvalitetu cega god, pa i vakcina. Licno bih voleo da za zivota vidim takve institucije kod nas (mada sam pesimista, nece ovde nikada biti bolje).:pivo:

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Господе, врти ми се у глави од ове насилне пропаганде. Човеку су ускраћена основна права. 

Проблем је тај што су у пракси вакцине обавезне. Нема вакцине, нема посла, нема плате, нема основних потреба.. Умри... Ето то је неки ток мојих мисли... Што се тиче ове теме. И ако ја будала прочитам још један коментар од побеснелих квази научника који се тако представљају и клањају својој новој религији... Полудећу. Просто Полудећу. Тако да ћу морати неке људе и уоште теме и уопште овај форум.. Дати на игнор.. 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, drvce рече

Kao sto ni onoj slobodljubivoj jos-uvek-doktorki nije potrebna prica protiv vakcina zarad naglasavanja slobode izbora.

Upravo je prva poenta ovog teksta da se jasno i nedvosmisleno ogradi od nje i njoj slicnih, jer su svi koji nesto imaju da kazu o ovom pitanju sve do sad prakticno izjednacavani sa njom i njoj slicnima. Stavise, iako u to licno ne verujem, ne bi me ni najmanje iznenadilo da se nekad u buduce otkrije da je ona u stvari bila deo jednog opsteg projekta stvaranja zabune i razdora medju ljudima.

Пре сат времена, drvce рече

Kad smo mi bili deca nije bilo ovakve pandemije.

I da je bilo, u onakvim uslovima, tvrdim, ne bi bilo ni neceg ni slicnog ovoj ludomaniji. Uostalom, imali smo Cernobilj, pa sta je tu bilo? Panika? Posandrcali "novinari" koji baljezgaju kojestarije svaki dan? Ma jok brate, ni u tragovima. Samo proste informacije u obliku cinjenica i preporuke ljudima kako da se ponasaju u odredjenim krajevima.

Danas je, kao sto i sam kazes, situacija neuporedivo gora u tom pogledu, i to je ono cega treba da se cuvamo. Niko, dakle, ko ima i miligram zdravog razuma ne agituje protiv vakcinacije, ali drzi oci otvorene da se vakcinacija ne pretvori u obicnog trojanca. A da je tako nesto moguce vec smo videli po sumanutim postupcima raznih vlasti po svetu, incl. i ovu ovde kod nas.

Пре сат времена, drvce рече

Da bismo razresili tu skepsu oko vakcina, moramo prvo da izgradimo institucije od poverenja koje su validne da daju odgovor o kvalitetu cega god, pa i vakcina. Licno bih voleo da za zivota vidim takve institucije kod nas (mada sam pesimista, nece ovde nikada biti bolje)

Isto kazem i ja, samo sto sam ja bas optimista - bice ovde mnogo bolje, a verujem i mnogo pre nego sto i mislimo da moze da bude. :pivo:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Another placard against Covid passports

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...