Jump to content

Filmovi španskih autora besplatno onlajn

Оцени ову тему


Препоручена порука

Filmovi španskih autora besplatno onlajn

 
 
De-corto-al-largo-plakat-ciklusa-725x408
Foto:promo

Četvoro savremenih španskih filmskim umetnika biće predstavljeno sa po jednim kratkim i jednim dugometražnim igranim filmom u okviru novog onlajn ciklusa "Od kratkometražnog do dugometražnog (i obrtnuto)" od 6. do 30. aprila besplatno onlajn, najavljeno je iz Instituta Servantes u Beogradu.

U saradnji sa Filmskim festivalom u Alkali de Enares, koji je prošle godine obeležio pola veka postojanja, svake sedmice biće predstavljen po jedan filmski umetnik i to kroz jedno kratkometražno i jedno dugometražno ostvarenje. Ciklus objedinjuje rad reditelja Huanha Himenesa i Aleksa Montoje, rediteljke Belen Masijas i producentkinje Marije del Puj Alvarado, četvoro umetnika koji su svoja dela predstavljali na ovom festivalu i koji su u svojoj karijeri poznati po kratkometražnim, ali su se izrazili i kroz dugometražne filmove, saopšteno je iz Instituta Servantes.

Svi filmovi biće premijerno prikazivani u 20 sati, a potom će tokom narednih 48 sati biti dostupni za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes, navode u ovoj ustanovi i dodaju da su projekcije na španskom jeziku, sa titlovima na engleskom.

Ciklus danas otvara film “Lukas” Aleksa Montoje, autora brojnih sa uspehom prikazivanih kratkometražnih filmova. Glavni junak je srednjoškolac koji po svaku cenu želi da impresionira devojku, a njegova ideja je da kupi motor, zbog čega se odlučuje da bude model fotografu kog je upoznao u teretani. Međutim, stvari nisu uvek tako lepe kako se čine na početku…

Za gledanje će od 9. aprila biti dostupna i “Skupština”, Montojin prvi dugometražni film. Dramsko delo “Ljudi” o nastanku skupštinskih grupa iz političkih pokreta nakon 2011. godine, poslužilo je reditelju da na komičan način prikaže proces odlučivanja i sposobnost dijaloga između različitih osoba.

Kratkometražni film “Loš trn” rediteljke Belen Masijas na programu je od 13. aprila, a pripoveda priču o letnjem raspustu adolescentkinje u stalnom sukobu sa svojim roditeljima. Nju igra poznata španska glumica Adriana Ugarte, kojoj je to jedna od prvih uloga na filmu.

Od 16. aprila će filmofili moći da pogledaju i njen dugometražni film “Marsej”, koji je “dvoboj između dve glavne glumice, Goje Toledo i Marije Leon”. Ostvarenje prati Saru koja, nakon što sredi život uništen drogom i alkoholom, ponovo dobija starateljstvo nad ćerkom Kler i njih dve kreću na putovanje da bi pronašle Klerinog biološkog oca.

Treću nedelju ciklusa obeležiće reditelj Huanho Himenes, a njegov film “Rodilja” biće dostupan za gledanje od 20. aprila. I ovo, kao i druga Himenesova ostvarenja, inspirisano je svetom fudbala. Prati glavnog junaka koji slučajno upoznaje Rodilju, nekadašnjeg fudbalera koji radi kao taksista. Podsetivši se detinjstva, glavni junak pronalazi nekadašnji album sa sličicama fudbalera, otkrivajući da mu fali još samo jedna – sličica Rodilje…

Himenesov dugometražni film “Nedostajanje” od 23. aprila je specifični “roud muvi” sa nekoliko junaka različitih priča i generacija, kojima je zajedničko samo to što nemaju roditelje, a povezuje ih zaplet pun ironije, gorkog humora i malih životnih istina.

U poslednjoj nedelji ciklusa biće predstavljen rad producentkinje Marije del Puj Alvarado sa dva ostvarenja koja je režirao Alvaro Himenes Sarmijento. Prvi je kratkometražni “Puls” od 27. aprila sa radnjom smeštenom u Ukrajini i govori o zločinima nad adolescentima.

Ciklus 30. aprila zatvara dokumentarac “Antonio Munjos Molina, poziv pisca” o liku i delu jednog od najvećih savremenih autora španske književnosti, koji godinama živi na relaciji Madrid – Njujork.

https://nova.rs/kultura/filmovi-spanskih-autora-besplatno-onlajn/

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...