Jump to content

Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 5 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Da ne mora mozda Crkva da donese i kakav saborni akt o poslanici Cicolini?

Буквално злоупотребљавају.

Значи Црква треба да понавља "анти ово анти оно" као Символ Вере.

При том се Црква одређивала и писала саопштења у тренутку када треба. 

Не може дете са задњег седишта да говори оцу који вози кад да скреће, кад да убрза или успори. И да прети да ће отац бити крив ако дете изађе из кола јер га отац не слуша.

Ударише им симпосиуми у главу мало.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 1.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Не видим никакву сметњу (напротив), да Црква понавља своја упозорења и свој став када се ради о важним црквеним и друштвеним питањима. Видели смо да је Синод Бугарске Цркве барем 3 или 4 пута (што се на српском гуглу видело као вест, могуће је да је било и више пута а да није објављено као вест код нас) у периоду од 2010. до 2022. године износио своја саопштења о прајду. Очито имају другачије резоновање од тебе или вас. Знамо да су наш Сабор и Синод више пута, кад год се стање погоршало, или био некакав важнији нови догађај, понављали свој став о Косову и Метохији. Такође се много пута у посланицама понављао и став у вези са абортусом. У свакој или скоро свакој ускршњој  посланици посланици се бодрио и наш народ на Косову и Метохији, и поздрављао и изражавао своју пастирску бригу за народ у дијаспори и тако даље, сигуран сам да је таквих и сличних понављања у вези разних тема било доста од стране Сабора и патријарха. По вашем начину размишљања и логици, све то је било сувишно: зна се став Цркве о Косову и Метохији, о абортусу, о нашој подршци народу на КиМ и у дијаспори, ми смо то рекли и пшта има више да понављамо. Али видимо да се све то много пута понављало у документима и посланицама Сабора јер се сматрало важним и потребним да се понови. Па када је већ тако, остаје само питање - да ли је планирани Еуропрајд важан догађај са аспекта Цркве и њеног деловања у друштву? Ја мислим да јесте.

Што се тиче хибридног рата, то је нови начин дисквалификације саговорника и лепљења етикете непријатељског елемента. Не кажем да нема и таквих, свесних или несвесних, деловања, али сав народ Божји ставити у исти кош, и сваку реч која није френетично аплаудирање и климање главом према јерархији за сваку реч или потез, или, пак, представља нормално промишљање о општедруштвеним и општецрквеним стварима, које би било испољено на било ком јавном месту, па и на овом форуму - све њих проглашавати букачима/људима који воде специјални, хибридни, рат против СВОЈЕ Цркве просто представља БЕЗОБРАЗЛУК или увођење неке православне милиције која ће да означава људе који су непоћудни или реметилачки фактор у Цркви. Логика злоупотребе "хибридног рата против Цркве" је врло једноставна и провидна: све што на било који начин (чак и евентуално, по нечијем тумачењу) представља самосвојно промишљање, размишљање, став који нису апсолутно идентични изнетом или очекиваном ставу јерархије, тумачи се као напад на Цркву, тежња да се она ослаби итд.итд, једноставно - све то је хибридни рат против Цркве. А то је злоупотреба појма "хибридни рат", јер хибридни рат свакако постоји и постоје људи који га свесно или несвесно воде, али се ствари морају разлучивати и одговорно тумачити, а не све трпати у исти кош и само лепити етикете непријатеља Цркве људима који се усуде да изнесу свој став. То је врло погодан (а и перфидан) начин ућуткивања и таргетирања. Тако да ће мој одговор на свако следеће помињање букача или хибридног рата у разговору са мном бити да је то безобразлук. Или инквизиција или нешто слично.

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Родољуб Лазић рече

По вашем начину размишљања и логици, све то је било сувишно:

Ствар је у томе што ови које ти објављујеш ( а не делиш мишљење са њима ваљда) желите да Сабор буде ваш тастер: Реци, кажи, објави, одмах сад или цвркцангрк катастрофа!!!!

И та тактика се уперује против Цркве.

Ко на литургију иде и слуша проповеди ( а и објављују се на интернету) може да чује све, тако да.Црква стално понавља. Опет проблем је у уцењивачко-размажено приступу и учењу капетана како да управља а кормила у животу видели нису.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Родољуб Лазић рече

Што се тиче хибридног рата, то је нови начин дисквалификације саговорника и лепљења етикете непријатељског елемента. Не кажем да нема и таквих, свесних или несвесних, деловања, али сав народ Божји ставити у исти кош,

Ко је ставио народ у исти кош?

Не причај безвезе. 

Свако паметује и напада Цркву је део.хибридног рата, несвесно. 

Али има људи, традиционалних и као конзервативних, који вичу попут највећих либерала "моје право, моје мишљење" а одговорности ниђе!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Твој став и твоје размишљање о било чему што је било какво разликовање  или упитник у односу на изнети став или на деловање јерархије јесте "јао, ево их размажени, самовољни, уцењивачи.... (додати по нахођењу), који мисле да знају боље од епископа, паметују, нападају Цркву, јао, јао, срам их било." А ја ти опет кажем, и лаос је добио дар Духа Светог на миропомазању, а тај дар подразумева и дар расуђивања (наравно и смирења, и љубави итд.итд.), јер, замисли, и лаици имају мозак и могу да размишљају и расуђују (ма колико то теби изглледало чудно, да не кажем невероватно) и могу да изнесу свој став и да га предоче јерархији. А у лаике спада и много свршених богослова, много професора теологије. Да ли се и на њих односи став да немају шта да размишљају и промишљају о општецрквеним и општедруштвеним стварима и питањима? Или су они изузети зато што су богослови? Па онда испада да је диплома факултета већа квалификација у односу на миропомазање.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

Твој став и твоје размишљање о било чему што је било какво разликовање  или упитник у односу на изнети став или на деловање јерархије јесте "јао, ево их размажени, самовољни, уцењивачи.... (додати по нахођењу), који мисле да знају боље од епископа, паметују, нападају Цркву, јао, јао, срам их било."

Ено ти га Мировић да се чешите по ушима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Родољуб Лазић рече

промишљају

Поздравио те онај мали из Агеласт подкаста.

Читам и не могу да верујем, Роки и критичко мишљење. 

Ево ти један мисао за промишљање: Како  ударцем с десна могу да обрадујем све који стоје на левој страни и како то избећи?

Промишљај брате.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

Па ако ето мени Мировић, онда и теби ето Торкемада. 

Да само што се ја са дотичним не слажем ни мало. А ти Мировићева начретанија овде постављаш у контексту гласа народа.

И наратив ти је онако, у стилу правог десничара по мери Ивана Ивановића, Н1 и екипе.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Вилер Текс рече

Да само што се ја са дотичним не слажем ни мало. А ти Мировићева начретанија овде постављаш у контексту гласа народа.

Слажеш се, слажеш, само не увиђаш. А ја се са Мировићем слажем онолико колико се Мировић слаже са свим оним што сам на овој теми лично говорио у своје име. Никад ништа ниси оспорио од онога што сам лично писао, једино чега си се ухватио јесте покупшај дискредитације да сам поставио то писмо, које је потписао  И Мировић, који је говорио то-и-то (на другом месту) - елем ја сам Мировићев пајташ и водим рат против Цркве. По сличној логици владики Николају пребацују да је фашиста (јер је био у некаквим односима са љотићевцима и четницима), патријарху Герману да је црвени патријарх, а патријарху Порфирију да је папофил.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Вилер Текс рече

И наратив ти је онако, у стилу правог десничара по мери Ивана Ивановића, Н1 и екипе.

Још нешто неаргументовано и у функцији дискредитовања саговорника? Много лакше него рећи било шта у вези са оним што сам у претходним порукама на теми рекао?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Родољуб Лазић рече

Слажеш се, слажеш, само не увиђаш. А ја се са Мировићем слажем онолико колико се Мировић слаже са свим оним што сам на овој теми лично говорио у своје име. Никад ништа ниси оспорио од онога што сам лично писао, једино чега си се ухватио јесте покупшај дискредитације да сам поставио то писмо, које је потписао и Мировић, који је говорио то-и-то (на другом месту) - елем ја сам Мировићев пајташ и водим рат против Цркве. По сличној логици владики Николају пребацују да је фашиста (јер је био у некаквим односима са љотићевцима и четницима), патријарху Герману да је црвени патријарх, а патријарху Порфирију да је папофил.

Једино око чега се расправљамо је то што ти Мировића и остале браниш и говориш "али глас народа". Они нису глас народа. Не знам шта си се ухватио за "право на промишљање" кад они "промишљају" без одговорности и подбуњују народ.

На добром си трагу у задњој реченици, јер као што су ономад Патријарха Германа нападали с десна тако сад и Патријарха Порфирија нападају с десна. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Родољуб Лазић рече

Још нешто неаргументовано и у функцији дискредитовања саговорника? Много лакше него рећи било шта у вези са оним што сам у претходним порукама на теми рекао?

Не. Рекао си да делим мишљење са инквизиторима. То говоре и сви ови "промишљачи демократије и слобода" свакоме ко каже да не могу да пљују по Цркви и држави.

Дакле ја сам инквизитор и бот.

То је њихов речник.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Једино око чега се расправљамо је то што ти Мировића у остале браниш и говориш "али глас народа". Они нису глас народа. Не знам шта си се ухватио за "право на промишљање" кад они "промишљају" без одговорности и подбуњују народ.

Не, ја не тврдим да су само они глас народа. Глас народа Цркве се чује на много места (форуми, друштвене мреже, коментари,  вибер групе, лични контакти итд.итд. а  један од тих гласова јесте и поменуто оглашавање групе интелектуалаца. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Не, ја не тврдим да су само они глас народа. Глас народа Цркве се чује на много места (форуми, друштвене мреже, коментари,  вибер групе, лични контакти итд.итд. а  један од тих гласова јесте и поменуто оглашавање групе интелектуалаца. 

То није глас народа. То је управо простор за мрежни рат.

Напише се запаљив текст на форуму, виберу, друштвеним мрежама а онда запаљени људи вичу. Не знају шта раде.

При тим ти гарантујем да међу коментаторима има провокатора, расколника, људи који не иду на литургију итд итд. И много наивних који се лако обрлате.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...