Jump to content

Како депресија отвара очи на свет око нас

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 2 минута, psyche1979 рече

Види ја и Јуда немамо ништа заједничко. Али ипак је морао да постоји Јуда. Да није било њега неби ни Христ однео наше грехе, јер нити би га ко издао нити разапео. Ти си много изгледа горе у глави кад си ме назвао Јудом и мени је тебе жао такође. Ја волим своју Цркву, Бога, Православље. Само указујем на то да и из те цркве нешто смрди и да не паметујеш више како је црква једина која има одговоре на све.

ти си много паметан момак, види се...знаш да је то тук на лук, провокација...ма није провокација...ајде неког луду Ћирка изпрескачеш на форуму ОК, али носиш горчину ка цркви...можда сам и ја тебе површно читао као и ти мене.

 

Оно око тога што си рекао да те неко разочарао...пази брате...ајде овако да кажем....није једном неко од клира набио ми очи сузе на очи, разочаравши ме...не бих да омаловажавам шта се теби десило, али лепо ти је Ајла рекла...ако те неко повредио, није он Црква.

Мене није спречило разочарање у неке клирике да сагледам Цркву мало дубље и другачије.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, psyche1979 рече

@sanja84 Одмах да напоменем да ја никога не нападаим и нисам никада нападао. Ја се само браним. И сматрам тему конструктивном. И поштујем свачије мишљење. Него изгледа да ја своје ударце лакше подносим од других али мора их бити да би се дошло до паметног закључка.

Није те било. Ћирко нам је објаснио шта је мислио и још важније шта га је натерало то да каже... 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ćiriličar рече

 

Мене није спречило разочарање у неке клирике да сагледам Цркву мало дубље и другачије.

Ја за себе више не знам... Нико ми није крив додуше... Али не знам

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar Молим те прихвати моје извињење. У нашем народу је опште познато глобализовање ствари. Па понело и мене. Значи не СПЦ већ неки појединци у СПЦ. Носим горчину голему то је истина. Носим горчину велику то је истина али не прем цркви или Богу, већ према злу и неправди. Једна од неправиди је рецимо Косово да појаснимо. Има их на стотине. Страначко запошљавање, мобинг. Уцене свих могућих облика не основне егзистенцијалне ствари.

Е сад шта је моја највећа мука. Моја мука је што сам се определио на Христов пут а најрадије би се свима н.м. и самим тим постао исто зло као и они. Разумеш ли сад мало боље?

„Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног. Амин!“

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@psyche1979 Види, збрзао си. Ајде испочетка...јесам ја бало провокативан, а форум је наопак начин комуникације. На почетку сам те мало "пецнуо" након оног твг текста. Али, брате, написао си есеј, и ја нисам схватио је ли јавна исповест, у смуслу делења са нама личних ствари, или је нека игра метафора...ја пишем ко луд, јер ми мозак вози 300 на сат некад, и тешко ме схватити,  нисма конкретан...али ти си га, брате, раширио ко Банат...тема је смртно озбиљна, људи се убијају, душе им јаучу...ко је хтео да чита, да прати дискусију, видео је да везе са везом нема то што тврдиш да ј апишем...ја сам све супротно писао.

А о "килавости", о егу и егоцентризму....брате, па хтели не хтели ми смо сви килави...ево су нас вирусом позатвари, таман да смо манодепресивни, немамо куд...а писао сам и о социолошким утицајима на депресију.

Писао сам о одговорности родитеља и свештеника. Писао сам личне ствари...па, бре...или коментаришемо што читамо или ћутимо. Не причамо о јабукама јесу ли прскане или нису.

И видиш, само ових пар људи, па и ти, сви имамо неке проблеме, ближње, познанике....замисли, брате, колико је то раширено. И о томе сам писао....и зато и пишем...а ми прешли на Путина, лову и храм...дај мало да се присебимо.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Види разумећеш и ти мене. И мени мозак ради на 5GHz. Ја сам информатичар изведено од речи информација. На мрежи сам и на врху ледоног брега а и на оном доле испод нивоа мора. Светом су увек управљали неки краљеви јел тако? Тако је и данас. Међутим данашњи краљеви су од сумануте количине новца са којим могу да учине шта пожеле па и да нас двоица нестанемо са лица земље умислили да су Богови. Имају своје приватне градове и неће да се друже са сиротињом. Смишљају нову религију да смо сви настали од малих зелених иако им то не пије воду јер би у том случају и те мале зелене морао неко да створи. Али генерало појам малих зелених није лош у смислу уједињења света под једним кровом.

Борба између добра и зла на земљи је вечита. Само методе су данас мало префињеније и више не знаш ко је добар а ко зао. Ја тај терет јако тешко носим на својим леђима али ако ми га је Господ ставио да га носим онда и могу и хоћу и морам.

„Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног. Амин!“

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, psyche1979 рече

@Ćiriličar Молим те прихвати моје извињење. У нашем народу је опште познато глобализовање ствари. Па понело и мене. Значи не СПЦ већ неки појединци у СПЦ. Носим горчину голему то је истина. Носим горчину велику то је истина али не прем цркви или Богу, већ према злу и неправди

Блажени су гладни и жедни правде, јер ће се наситити.

Молба...уствари две...најпре опрости јер сам те потакао да се у афекту, надам се, "истресеш"...и друга да оставимо на страну политику, макар наше страначје и то, и да оставимо унутарцрквене спорове, па кад причамо о овим болестима, да некако то што се цркве тиче мало уопштиме, закружимо, типа - Црква као Црква са оба крила, и небеско и земањско, два крила а једна црква...а кад причамо о нашој Цркви СПЦ, да и ту мало генерализујемо типа, колико и да ли Црква делује на том пољу.

наравно, то модератори одређују, али што да не, нека се изнесу и лична искуства ко хоће и позитвна и негативна...само да не трпамо све у један кош...то је молба...а сад...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ćiriličar рече

Блажени су гладни и жедни правде, јер ће се наситити.

Хвала ти пријатељу ово је та реч утехе која се чекала. Види људи смо грешимо поготово у афектима када не расуђујемо баш правилно а и у журби не простудирамо шта онај други рече. Трудићу се да не глобализујем ствари. Хвала ти брате на утехи.

„Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног. Амин!“

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Подаци о самоубиству


Скоро 800 000 људи сваке године умре због самоубиства, што је једна особа сваких 40 секунди. Самоубиство је глобални феномен и јавља се током читавог животног века. Ефикасне интервенције засноване на доказима могу се применити на популацију, и на појединачним нивоима како би се спречило самоубиство и покушаји самоубиства. Постоје индиције да је за сваку одраслу особу која је умрла од самоубиства можда више од 20 других покушало самоубиство.

Самоубиство је глобални феномен; заправо се 79% самоубистава догодило у земљама са ниским и средњим приходима.

Screenshot 2021-02-16 221842.png

Screenshot 2021-02-16 221658.png

  • Тужан 1

„Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног. Амин!“

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ćiriličar рече

Лично сам пристао да пије антидепресиве, одавно је црквен човек.

Брате извини што овако питам, али стварно ми је стало да твојој жени буде добро, а јел су успели да јој нађу одговарајући антидепресив? Знам да то није лако, некоме брзо погоде лек а некога мрцваре годинама.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, psyche1979 рече

Скоро 800 000 људи сваке године умре због самоубиства, што је једна особа сваких 40 секунди. Самоубиство је глобални феномен

Биће све више процентуално. Све више ће, нажалост, социјалне прилике доводити до депресија, али и тежих оболења. Анксиозбост, патолошки страх је већ епидемија свуда. Порас разбијања породице и либерализација свега, посебно морала, доводиће до нервоза, а тиме и до фобија као пројава нервоза. Немогућност "жвакања" информација којим смо бомбардовани, бруталност лажи која се намеће кроз медије буквално ће лупати психе људима, јер ће лажна истина која се намеће колидирати са убељењима људи, и у том судару човека и лажи, многи људи ће бити у шизофренији. Посебно када као стварност имају потпуно супротно, дакле ђизофренија је свуда око нас - виртуаална стварност која нам се лаже, и наша стварност коју одричу.

фармакологија је одавно преузела истраживања, ушла у образвни систем, тако да психијатрија неће моћи и сада не одолчева ни етички ни стручно, профитима који су смисао свега. А то ће се нудити и нуди се већ као "лек" душевним, или ти психичким болесницима. Свако зове како му одговара а нису то синоними.

И АстраЗенека, тада Астра, и Ели Лили су осуђене на ми-ли-јар-ди-те одштете јер су прикривали конттраиндикације код антипсихотика, а ели Лили и код антидепресива (Астра за антипсихотик "Сероквел", Ели за антипсихотик "Зипрекса" и антидепресив, ако се добро сећам "Ефексор").

То не зачи да је неко анти "лекова"...али и овде на форуму се јасно види, да људи прочитају пар вести и то је "истина". Антидепресиви, бензодиазепами, антипсихотици...то су стимулативна средства. Ништа мање и ништа више од тога. Сваки нормалан психијатар ће то потврдити! Сваки писхијатар са искуством од тога: како се постаје овисан, како је тешко апстинирати када се терапија скида и укида, који прати дугогодишње пацијенте и брине се о њима по етици којој се закле - сваки такав није приитв, али зна да то нису никави еликсири. Да је то стимуланс који не гарантје НИШТА! Може да помогне много човеку да се извади из проблема, алиможе и да се убије. Може да од депресије постане психотичан...зато се то не сме гледати као парацетамол или антибиотик.

И, сходно реченом, веровато ће таблетоманија расти. У свему томе Црква треба да нађе снаге, ресурса и људи да томе одговори. Нема ту за и против таблета. Нема ту термина као "болест та и та2 и "лек тај и тај". Ово је опасна, сложена проблематика коју Црква не сме препустити психијатрији. Мора се укључити. Али не да ратује са психијатријом, него да приступи дупевним болестима не само превентивно. Ми нисмо деца хришчћана, генерацијски. Ми смо обраћеници. Ми смо у народној шизофренији. Црква, по мени, треба директну да уђе у прблематику, али тако да у своја учења и своје Тајне, у Литургију, оцрковљава и психијатре и психологе и болеснике - ето јој ми-си-о-ма-ре-ња, и то не теоријског, него дејствујућег.

И....готово је страшно, владике имају и превише обавеза, попови, монаси...али теолози професионални неки, нека религијска филосфија њихова...да се уплашиш о чему пишу. А овамо народ гине, а "струка" ради шта може, али и фармако мафија преузима кормило, а дивне, предивне, златне дупице, осећајне гину!

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ко прочита плаћам бурек и јогурт од пола литра...чак:

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

EPARHIJA.COM

Kakva je veza duhovnog i telesnog zdravlja? Da li gresi utiču na gene? Da li se gresi prenose na potomstvo? Zašto je tako mnogo depresije u naše dane? Koji su duhovni načini da se depresija...

I ja da preporučim štivo. Ovo je malo bliže savremenom čoveku, aktuelnije. Knjiga je predobra. Toplo preporučujem.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...