Jump to content

Масовно бекство из „Велике јабуке”

Оцени ову тему


Danijela

Препоручена порука

Због таласа исељавања, највећи град државе Њујорк би могао да остане и без места у конгресу

Специјално за „Политику”
Њу Џерзи– Више од триста хиљада становника се током прошле године иселило из града Њујорка. Најчешћи спомињани разлози су вирус корона, повећана стопа криминала, хаос у школском систему и економска несигурност. Амерички Биро за попис објавио је крајем 2020. податке који показују да је америчко становништво увећано за само 0,35 процената што је најмања стопа у последњих 120 година. Највећи пад броја становника забележио је управо Њујорк. Највероватније и због тога што је на почетку марта био епицентар пандемије вируса корона.

Ове промене могу имати политичке импликације. Наиме, предстојећи званични подаци пописа одредиће колико конгресних места добија свака држава на основу броја становника. Одлив Њујорчана сигнализира да би држава Њујорк могла да изгуби место у конгресу.

Становници града Њујорка поднели су 295.103 захтева за промену адреса од 1. марта до 31. октобра 2020. године, према подацима „Њујорк поста” добијеним од америчких поштанских служби. Пошто се подаци дају само када је упућено 11 или више захтева одређеном округу изван града Њујорка, број селидби је заправо већи. Такође, једна промена адресе могла би да представља целокупно домаћинство, што значи да је више од триста хиљада становника напустило Њујорк, истиче „Њујорк пост”.

Си-Ен-Ен је у августу прошле године известио да је у претходних пет месеци више од 5000 предузећа у Њујорку затворено, да је број људи на које је „незаконито” пуцано порастао за невероватних 84 процента у односу на претходну годину, и да је понуда станова и кућа на Менхетну порасла за 87 одсто. Велики број Њујорчана преселио се током прошле године у суседну државу Њу Џерзи, у којој Одета Сантос ради као агент за некретнине. Како нам је рекла, број њених клијената из Њујорка готово да се удвостручио у 2020. години.

Неки Њујорчани напуштају град зато што сматрају да нови начин живота није вредан плаћања високих кирија јер је уништио све оно што је Њујорк чинило привлачним местом за боравак: препуна позоришта, барови, ресторани, кафићи, концертне дворане, продавнице. Други се, пак, не одричу свог града.

Пензионисани хотелски радник Џорџ Кваст каже: „У ризичној сам групи (преко 70 година), али нисам принуђен да често напуштам стан, осим када идем у куповину намирница. Мој живот је већ́ пре пандемије ушао у фазу која не захтева контакт са великим бројем људи. Осим тога, напокон имам стан који могу приуштити. Осећам се престар за сељење. Зато што сам у пензији не морам да тражим посао. Плус, Њујорк је мој родни град, нисам живео нигде другде. А вирус је у целом свету. Није се толико тога за мене променило, осим што нисам могао да проведем празнике са породицом, али срећан сам што су сви на сигурном и здрави. Осећам се веома лоше због свих људи који су остали без посла и имају породице за издржавање.”

Каква будућност чека Њујорк?

Под насловом „Њујорк је заувек мртав. Ево зашто”, бивши менаџер хеџ фонда Џејмс Алтучер описао је у свом Линкедин есеју ефекте вируса корона на Њујорк и своју селидбу у Мајами. Познати комедијаш, Џери Сајнфилд, је преко „Њујорк тајмса” реаговао на Алтучерова предвиђања овим речима: „Ох, умукни ... Обриши сузе, обриши задњицу, и тргни се.”

Алтучер му је одговорио на „Твитеру”: „Драго ми је што је Џери Сајнфилд одвојио време које проводи у својој луксузној кући у Хамптонсу да ми напише чланак без решења било ког стварног проблема са којим се суочава Њујорк ... Радници ЕМТ-а добијају отказе, наставници, МТА радници, полиција и још многи други. Решите стварне проблеме и будите херој. ”

„Каже да су сви отишли заувек”, написао је Сајнфилд о Алтучеру. „Откуд ти то знаш? Преселио си се у Мајами. Да, ја такође имам кућу на Лонг Ајленду. Али никада нећу напустити Њујорк. Икад.”

Да ли Њујорчани  заиста одлазе „заувек”?  Ко је у праву? Сајнфилд или Алтучер?

На питање да ли се њени клијенти селе у Њу Џерси са намером да се врате у Њујорк након завршетка пандемије Одета Сантос одговара негативно.

„Они трајно напуштају Њујорк. Не желе да буду у њему током следеће пандемије, чак иако она поново дође за 5–10 година. Не желе да буду заробљени у згради са лифтовима и комшијама који не носе маске. Не желе да буду у претрпаном граду који може да постане ‘мртва зона’. Моје колеге и ја ову ситуацију зовемо масовни ковид егзодус”, објашњава наша саговорница.

Док богати Њујорчани, у топлини својих луксузних и безбедних викендица нагађају будућност Њујорка, остали су углавном заузети борбом за опстанак. Неки Њујорчани једноставно не могу да приуште селидбу. Госпођа Сантос је потврдила да већина њених клијената из Њујорка има потешкоћа да задовољи критеријуме за изнајмљивање или куповину некретнина у Њу Џерсију.

Шта научници мисле о овој кризи?

Жан-Пол Родригуе, професор на Универзитету Хофстра у Њујорку, канадски је научник специјализован у области транспорта и логистике.

На питање у којој се фази налази тржиште некретнина у Њујорку у овом тренутку, након што је велики број појединаца и предузећа напустио град, професор Родригуе каже да је у тешкој ситуацији јер се очекивало да ће се вратити у нормалу након што се пандемија повуче.

„Међутим, низ догађаја током 2020. су подстакли појединце и корпорације да напусте Њујорк, неки привремено, неки трајно. Принудне изолације осакатиле су друштвени живот и могућности запошљавања, прогонећи људе из подручја са високим киријама. Нереди и пљачке створили су климу страха која је појачана због неспремности  многих на власти да спроведу основне законе и заштите људе и имовину. Тај страх одражава се на тржиште некретнина јер вредност закупа и комерцијалних некретнина пада због недостатка потражње и високог нивоа неизвесности”, објашњава професор Родригуе.

Коментарише колико ће трајати период страха  и шта ће се догодити у периоду капитулације која следи.

„Фаза страха која доводи до капитулације обично је брза, питање је месеци. До средине ове године вероватно ће доћи до великог броја банкротства и немогућности извршавања новчаних обавеза, а то  је већ́ започело. То оставља могућност новим тржишним играчима да купе средства по ниским ценама. Нови људи и нове активности ступају на сцену, што доводи до ‘ренесансе’ или почетка новог циклуса. Њујорк је неколико пута видео овакав сценарио. Међутим, пандемија је јединствен догађај и њени утицаји су врло сложени, а исходе је тешко предвидети”, каже професор Родригуе.

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/471117/Masovno-bekstvo-iz-Velike-jabuke?fbclid=IwAR0kOR-2EuPCaRiSCQjQk4UD72qgt99oUwD7NjWy2GSjZK-Gake_nKXkpII#.YAcgv_QQhpQ.facebook

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...