Jump to content

Biskup Košić: Potres je teško predvidljiv, ne možemo se boriti kao protiv Srba

Оцени ову тему


Препоручена порука

fb48726a-d01f-4fee-9085-03068a7a6c42.jpg
Foto: Sisačka nadbiskupija

SISAČKI biskup Vlado Košić u nedjelju je održao misno slavlje u spomen na 443. obljetnicu pada utvrde Gvozdansko 1578. godine.

U homiliji biskup je rekao kako su branitelji Gvozdanskog svijetli primjer ljubavi prema Domovini i žrtve za nju, prenosi sisačka nadbiskupija.

"Poznato nam je kako su pred jačom turskom silom hrabro tri mjeseca odolijevali i nisu prihvaćali nekoliko poziva na predaju, čime su mogli spasiti vlastite živote. No, oni su radije ostali na braniku utvrde Gvozdansko i na braniku Domovine negoli se pokoriti neprijatelju i njegovoj sili. Ta borba do kraja resila je i resi naš hrvatski narod, bilo da su nas tlačili Turci, bilo komunisti, bilo Srbi. Sve smo te zulume, progone i agresije hrabro odbijali jer smo imali pojedince koji su nas vodili u tom otporu i borbi za svoju zemlju“, kazao je Košić.

"Potres je teško predvidiv, ne možemo se protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba"

Onda je kazao kako je danas najveći neprijatelj potres.

 
 

"On pustoši, zavija u crno, ruši kuće i crkve, tjera nas s naših stoljetnih ognjišta i prijeti da nestanemo, da u ovim dijelovima Lijepe naše više ne žive Hrvati. Prije toga nas je pogodila pandemija, koja doduše nije zaratila samo protiv nas nego protiv cijeloga svijeta i svih ljudi. I treći je, već 25 godina prisutan neprijatelj koji je u nama samima, a zove se izumiranje: ne rađaju se djeca, sve nas je manje i nestajemo", kaže biskup Košić.

"Koji je naš odgovor, kako se poput branitelja Gvozdanskog hrabro boriti – i pobijediti te današnje neprijatelje? Potres je teško predvidiv, ne možemo se protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba. On je podmukao neprijatelj koji sve napada, ne gleda tko je tko niti dolazi najavljen, nikad ne znamo kada će udariti i što će srušiti, koga protjerati iz njegova doma, kome će se doslovno oduzeti tlo pod nogama. Međutim, ima lijeka toj pošasti. To je naša kršćanska ljubav", navodi Košić.

WWW.INDEX.HR

SISAČKI biskup Vlado Košić u nedjelju je održao misno slavlje u spomen na 443. obljetnicu pada utvrde Gvozdansko 1578. godine.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Марко, касниш бар сат времена. Ја сам већ поставио ту тему. :coolio:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ZAGREB - 

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska demantovala je tvrdnje Sisačke biskupije da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve svojim nedolaskom bojkotovali ekumensko slavlje Molitvene osmine za jedinstvo hrišćana, uz objašnjenje da na njega nisu bili ni pozvani.

 

"Neko će upitati kako to da nema predstavnika SPC-a na ovoj molitvi? Nije bio nikog ni u sredu u Kutini kod evangelika, premda smo čekali paroha stupovačkog i čak smo zbog njega menjali termin. I sisački parosi se ne odazivaju premda ih je naš poverenik zvao. Ako su oni solidarni sa svojim vođama koji se služe lažima u odnosu prema nama, naš se ekumenski dijalog ne može nastaviti u iskrenosti i hrišćanskoj ljubavi sve dok - rekao bih simbolično - Srbi usred Beograda ne postave spomenik Alojziju Stepincu jer je on spasio hiljade srpske dece u Drugom svetskom ratu", rekao je Košić.

O navodnom bojkotu predstavnika SPC-a saopštenjem se nakon mise oglasila i Sisačka biskupija.

Iz te biskupije su naveli da je svečanost u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa protekla bez predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koji su, kako su ustvrdili, uprkos pozivu, bojkotovali zajedničku molitvu.

Iz Mitropolije zagrebačko-ljubaljanske poručili su da "ne razumeju iz kojeg izvora Košić crpi potrebu i energiju za kontinuirani verbalni napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu".

Na misi su, uz Košića, učestvovali biskup Evangeličke crkve Branko Berić, sveštenik Makedonske pravoslavne crkve protojerej stavrofor Kirko Velinski, pastorica Evangeličke Crkvene opštine u Kutini Elina Braz de Almeida...

http://rtv.rs/sr_lat/region/biskup-vlado-kosic-…sve-dok-srbi-usred-beograda-ne-postave-spomenik-alojziju-stepincu_1088311.html

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Какав мајстор. Ово није за теолошку радсраву већ за психијатријско вештачење.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...