Jump to content

Упокојио се у Господу Његова Светост Патријарх српски Иринеј (1930-2020)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Царство му небеско! Вјечнаја памјат! 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Bog da ga prosti i useli u svoje vecno Carstvo.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Bog da ga upokoji u Carstvu svome.

Nekad se nisam slagao sa nekim njegovim postupcima ali vraćajući film u nazad videh njegovu mudrost i očigledno jaku molitvu, ko je mogao da pretpostavi da će se odigrati čudesni scenarijo trvenja između sila i podizanja optužnica, te da će se na taj način za dlaku izbeći ono za šta se molio... čudesno...

Mislim da je ne opravdano bio smatran za "lošeg" patrijarha a on je samo ispunjavao jevanđelska uputstva da budemo blagi i širimo ljubav a ne sukobe...

Everyone’s got a plan until they get hit.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pomenuće ga Bog u carstvu svom. 

Jedino sam mu zamjerao što je imao stavove oko cunamija kao nekakve opomene Božije, i ono oko ordenja ali to je ajd više stvar nekog dobro odnosa sa političkim vrhom. Baš sam volio da ga slušam imao je umilan i njezan ton kad priča.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Вечни помен. Када сагледам деценију са њим на челу, мој утисак је да је увек имао добре и промишљене намере и да је радио све верујући да поступа на најбољи начин у датим околностима. Што се тиче неких политичких и уопште ставова о неким питањима вере и ван вере, нема човека коме се не би могло нешто замерити ту и тамо, али мислим да то уопште није ни битно за сагледавање целине његовог делања. С обзиром какву је Цркву добио на управљање, с обзиром у каквом је времену он стасавао, верујем да ће га историја памити као доброг пастира. Не треба заборавити да се у његово време примирила и ситуација са Артемијем. Све у свему, то су неки моји први, несређени утисци, без знања превише инсајдерских информација. На крају, лично је зрачио једном мени пријатном и нежном енергијом. До виђења у Царству! 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Вјечнаја памјат и Царство Небеско!

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Link to comment
Подели на овим сајтовима

RS.SPUTNIKNEWS.COM

Српска православна црква се заљуљала и нашла на великом искушењу, скршила су се два њена носећа стуба, каже за Спутњик академик Матија Бећковић.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима


Бог да му души прости!

 

Со Свјатими упокој Христе душу раба Твојего, патријарха Иринеја, идјеже њест бољезан, ни печал, ни воздиханије, но жизањ бесконечнаја.

 

Вјечнаја памјат приснопамјатне и достоблажене свјатјејши отче и етнархе наш, Иринеје!

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сад Деда и Ђед заједно у Царству Небеском, два СВЕТА Божија човека из српског народа... 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Саопштење за јавност

20. Новембар 2020 - 14:35

Поводом упокојења блаженопочившег Патријарха српског Иринеја, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одржао је седницу 20. новембра 2020. године у Патријаршији српској у Београду и донео одлуке које су Уставом Српске Православне Цркве предвиђене у оваквим ситуацијама.

Донета је одлука да патријарашке дужности преузима Свети Архијерејски Синод у складу са чланом 62 Устава Српске Православне Цркве, а да Светом Синоду до избора новог Патријаха српског председава Митрополит дабробосански г. Хризостом.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке Свети Архијерејски Синод је изабрао Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована у складу са чланом 70 Устава Српске Православне Цркве.

Тело блаженопочившег Патријарха српског Иринеја биће изложено у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду током свете Литургије на дан славе Саборног храма, 21. новембра 2020. године, а после тога пренето у храм Светог Саве на Врачару, где ће верници имати прилику да се опросте са блаженопочившим Патријархом.

Света заупокојена Литургија биће служена у недељу, 22. новембра 2020. године, у храму Светог Саве на Врачару са почеткокм у 9 часова. У наставку свете Литургије биће служено опело а тело Патријархово биће сахрањено у крипти храма Светог Саве.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Срђан Шијакињић рече

На крају, лично је зрачио једном мени пријатном и нежном енергијом.

Да. Био је нежан, кротак, благ и насмејан.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...