Jump to content

Loše vesti za korisnike Google Photos servisa


Препоручена порука

Prilikom kreiranja korisničkog naloga za pristup Google uslugama, kompanija Google svakom novom korisniku dodeljuje po 15 GB besplatnog memorijskog prostora na svojim serverima. Tih 15 GB se koristi za skladištenje sadržaja iz prispelih i poslatih email-ova (za korisnike Gmail usluge), kao i za skladištenje fajlova koje otpremite putem Google Drive ili neke druge Google usluge odnosno aplikacije. Uz Gmail i Google Maps, Google Photos je definitivno jedna od najpopularnijih i najviše korišćenih usluga kalifornijskog tehnološkog giganta.

Sve do sada, Google Photos usluga je, barem na neki način, bila izuzeta iz pomenutih 15 GB prostora i korisnicima je nudila neograničen memorijski prostor za čuvanje fotografija – i to besplatno.

Naime, fotografije koje otpremite na Google Photos bi zauzimale deo od navedenih 15 GB memorijskog prostora samo ukoliko se odlučite da fotografije otpremate u njihovom izvornom (originalnom) kvalitetu. Ukoliko biste umesto izvornog kvaliteta odabrali otpremanje u visokom kvalitetu, koji je tek neznatno lošiji od izvornog kvaliteta, imali biste neograničen memorijski prostor za čuvanje fotografija. Ali, veliki Google je odlučio da promeni politiku kada je Google Photos servis u pitanju, a ova promena pogađa kako korisnike uređaja sa Android operativnim sistemom tako i korisnike Apple uređaja.

Loše vesti za korisnike Google Photos servisa

Šta se promenilo u Google Photos usluzi?

Korisnici Google Photos servisa već punih pet godina uživaju u neograničenom memorijskom prostoru za čuvanje fotografija u visokom kvalitetu. Kompanija Google je ovu činjenicu često navodila kao jednu od ključnih prednosti koje korisnici Android operativnog sistema imaju u odnosu na korisnike Apple uređaja, koji od proizvođača svog uređaja dobijaju više nego skromnih 5 GB online memorijskog prostora za čuvanje fotografija, dokumenata i svega ostalog. Doduše, i korisnici Apple uređaja su mogli da uživaju u Google Photos servisu i neograničenoj memoriji za smeštanje fotografija, ali bez mogućnosti automatskog otpremanja fotografija.

Činjenica da Google Photos nudi neograničeni prostor za čuvanje fotografija je kod mnogih korisnika imala uticaj na izbor mobilnog telefona. Zapravo, korisnici su se sve više oslanjali na online memorijski prostor pa su često birali i telefone sa manje interne memorije, kako bi uštedeli. Međutim, stara narodna izreka kaže da “ko ne plati na mostu…”.

Odlukom o izmeni uslova korišćenja Google Photos servisa, Google je sve one koji nisu platili “na mostu” doveo “na ćupriju”.

Odluka je sasvim jasna i pogađa gotovo sve korisnike mobilnih telefona: počevši od 1. juna 2021. godine, Google Photos više neće nuditi neograničeni memorijski prostor za smeštanje fotografija, već će ovom servisu na raspolaganju biti samo onih 15 GB prostora koje ste dobili prilikom kreiranja svog Google korisničkog naloga.

Naravno, Google Photos će pomenutih 15 GB deliti sa drugim Google servisima koje koristite, kao što su Gmail, Google Drive. Google Keep i drugi.

Iz ove odluke su izuzeti jedino korisnici Google Pixel telefona, koji će i dalje moći da uživaju u neograničenom prostoru za čuvanje digitalnih fotografija u visokom kvalitetu, što će predstavljati svojevrsni ekskluzivitet za Google Pixel telefone.

Nije poznato koji su Google-ovi razlozi za donošenje ovakve odluke, ali se pretpostavlja da kompanija više nije u mogućnosti da ulaže neverovatna novčana sredstva u svoju infrastrukturu kako bi svim korisnicima obezbedila neograničeni prostor za čuvanje fotografija i video-sadržaja. Prema izveštaju sa kraja 2017. godine, Android operativni sistem je imao preko dve milijarde aktivnih korisnika. Ako bi svaki korisnik napravio samo jednu fotografiju dnevno i otpremio je na Google Photos, serveri kompanije Google bi trebalo da uskladište dve barem dve milijarde fotografija svakog dana! Što je mnogo – mnogo je, čak i za veliki Google.

Šta će se nakon 1. 6. 2020. godine desiti sa vašim fotografijama koje čuvate online?

Google je korisnicima Google Photos servisa već počeo da šalje obaveštenje o izmenjenim uslovima korišćenja ovog servisa, u kome se navodi da korisnici i dalje mogu da dokupe dodatni memorijski prostor, ukoliko im inicijalnih 15 GB nije dovoljno, kako bi obezbedili dovoljno memorijskog prostora za slike.

U obaveštenju se navodi i da će nakon 1. juna 2020. godine biti obrisani i svi Google nalozi koji nisu aktivni duže od dve godine. Ukoliko posedujete Google nalog u koji se dugo niste ulogovali, pravi je trenutak da to učinite i tako sprečite brisanje vašeg korisničkog naloga i sadržaja koji na njemu imate.

Ukoliko ste prekoračili kvotu od 15 GB, svoje fotografije sa Google Photos servisa možete preuzeti i snimiti u svoj laptop ili desktop računar, na eksterni hard disk ili SSD ili na memorijsku karticu.

Šta je idealno rešenje?

Online servisi za čuvanje podataka jesu praktični, ali nisu idealni. Pre svega, imajte u vidu činjenicu da vaše fotografije, vaša dokumenta i svi drugi vaši fajlovi koje otpremite na neki online servis za skladištenje fajlova, tj. na neki Cloud Storage, više ne stoje samo kod vas već ih poverili i kompaniji čiju uslugu koristite. Iako kompanije koje se bave pružanjem Cloud Storage usluga korisnicima garantuju privatnost podataka, u prošlosti je u više navrata dolazilo do “curenja” korisničkih fajlova, usled hakerskih upada u sisteme tih kompanija.

Čak i ako pretpostavimo da se slični hakerski upadi više nikada neće dogoditi i da su vaši fajlovi sigurni u tom smislu, postoji verovatnoća da neka kompanija iznenadno najavi prestanak pružanja usluga, promenu poslovne politike, drastičnu promenu cene i slično. Upravo se tako nešto i dogodilo, zar ne?

Zbog svega navedenog, možemo reći da su NAS uređaji idealno rešenje za čuvanje podataka. Pored toga što vam za smeštanje fotografija, dokumenata, filmova, muzike, video-klipova i svih drugih fajlova nude onoliko memorijskog prostora koliko želite tj. onoliko koliko vam je potrebno, NAS uređaji nude i mogućnost automatskog kopiranja sadržaja sa telefona i drugih mobilnih uređaja, kao i pristup sadržaju u bilo koje vreme i sa bilo kog mesta. Takođe, NAS uređaji imaju i mogućnost istovremenog čuvanja fajlova na dva (ili više) hard diska, čime se sprečava gubitak podataka u slučaju otkazivanja hard diska.

Gde vi čuvate svoje fajlove i koliko verujete u Cloud Storage servise?

BLOG.GIGATRON.RS

Google Photos servis su mnogi koristili za skladištenje fotografija jer je pružao neograničeni memorijski prostor, ali je Google odlučio da to promeni.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

×
×
  • Креирај ново...