Jump to content

Препоручена порука

пре 27 минута, fsa рече

Veoma loša paralela, jer izborom hrane koju jedemo mi ni na koji način ne ugrožavamo živote drugih ljudi...

Nije fora u izboru hrane, nego u tome kako neko veruje i stoji po savesti pred Bogom..... i to je paralela - jer nismo bas svi isti i kao roboti, imamo odredjenu slobodu i nacin kako stojimo (ili padamo) pred Bogom.

Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га.

I, zato u crkvi ne mozemo narediti na silu nekome da li ce ili nece da nosi masku, i zato je i preporuka i apel Sinoda da se pridrzavaju mera zastite. I, zato ce mnogi (po nekom mom vidjenju stvari) da nose maske, dok drugi nece da nose, ali ne znaci da ne treba da drze distancu i fizicki kontakt i da se grupisu u crkvi.

пре 27 минута, fsa рече

Da, treba prisiljavati nerazumne i nedokazane... treba kažnjavati sve one koji krše zakone... ali realno nema ništa od toga, jer ovde ni crkva ni državne institucije ne rade svoj posao.

Po Ustavu i zakonu sloboda verovanja i praktikovanja je iznad mnogih drugih (zakonskih) grupa ljudi i tesko je sprovesti striktno zakone i nije bas dobro. Eto, slave su ogranicene ali ipak je dozvoljeno pet gostiju, ne moze se zabraniti bas skroz.

Ali, opet kazem, ne znaci da ne trebamo da se pazimo i drzimo odredjene mere zastite. Meni licno ne smeta neko ko nosi masku, pa i on stoji ili pada po svojoj licnoj veri i savesti pred Bogom (to je ono o hrani).

Link to comment
Подели на овим сајтовима

(Јуче у јутарњем програму Тв Прва 20. 11. 2020.)
ВЛАДИКА ИГЊАТИЈЕ МИДИЋ - КОРОНА ВИРУС: НЕ ТРЕБА ИСКУШАВАТИ БОГА...било би добро да се придржавамо савета лекара који боље знају о том вирусу, односно како делује и шта би ми као људи превентивно требали да чинимо... ја верујем у Бога и мени неће тај вирус ништа. То није тако...
Наравно да је ово једно велико искушење, не само за црвене људе и оне који верују у Бога, него за свакога човека... Оно што би требало и што мислим да би добро било то је да се придржавамо савета лекара који боље знају, дакле, о том вирусу и односно како делује и шта би ми као људи требало, овај, превентивно требали да чинимо. И наравно то би требало да раде и верујући људи, без обзира што ми верујемо у Бога. Дакле, прво због тога што, на крају крајева, Бог жели нама да будемо живи... када се појаве овакве, рецимо, ситуације као што је корона, треба да се придржавамо тих лекарских, да тако кажем, препорука и на крају крајева штитимо себе, а штитимо и друге. Али хоћу да поновим то да то не треба доводити у везу са вером у Бога, јер ми понекад чујемо као – ја верујем у Бога и мени неће тај вирус ништа – и не знам ни ја. То није тако, дакле, не треба искушавати Бога. Бог такође, као што рекох, Он нама помаже, али Он неће, уствари, да нам помогне ако ми уствари то не желимо, ако ми идемо контра. Бог неће никада да наруши...водитељка: Каже се владико – Чувај се и Бог те чува.
Вл. Игњатије: Тако је, управо то наш народ у тој једној изреци уствари и описује ово што ја хоћу да вам кажем. Ко се чува и Бог га чува. Али то не значи, уствари, да искључујемо Бога па се ја чувам и самим тим ја ћу да се сачувам. Нећемо се ми сачувати без Бога, зато што једноставно, рекох, ми не можемо да се изборимо против те пошасти која се зове смрт... И тако, уствари, треба да се придржавамо свих тих мера и на крају крајева морамо да се боримо колико можемо. Надам се и Господу се молим да ће Господ да помогне, дакле, и да прође и ова пошаст која се зове вирус корона, као што је било начелно и у прошлим временима када су се појављивале овако тешке болести као што је куга, као што је колера... На крају крајева и медицина је од Господа, дакле и то треба тако да схватимо. То су дарови. Зато ми у Цркви прослављамо лекаре, дакле то су свети Врачеви које називамо Козма и Дамјан, Кир и Јован. Дакле, али то је дар од Бога. Наравно за сваки дар морамо и ми да се потрудимо да примимо и да га развијамо, али у сваком случају то је таленат који је дат и на корист, уствари, и на одбрану живота.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mitropolit Porfirije: Pridržavajte se protivepidemijskih mera i saveta struke

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je na sve vernike koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, kao i sutra, na njegovu sahranu, da se zbog pandemije koronavirusa pridržavaju svih epidemijskih mera i saveta struke.

 

Mitropolit Porfirije je izjavio Tanjugu da se telo patrijarha Irineja već nalazi u Hramu, koji će, kako kaže, biti otvoren sve do devet časova u nedelju ujutru, kako bi vernici mogli da dođu i odaju počast i uzmu poslednji blagoslov na zemlji od njegove svetosti.

Mitropolit Porfirije: Pridržavajte se protivepidemijskih mera
Mitropolit Porfirije: Pridržavajte se protivepidemijskih mera

Podsetio je da Sveta liturgija sutra počinje u devet časova, a nakon toga će se služiti i opelo.

U Hramu Svetog Save, gde se nalazi telo patrijarha, biće samo episkopi koji će služiti liturgiju i sveštenstvo, a narod će, objašnjava, ulaziti u mimohodu sa adekvatnim rastojanjem i prolaziće pored odra gde će moći da iskaže počast i poštovanje.

"Može da se zastane nekoliko trenutaka, da se uputi molitva Gospodu i onda svako treba da izađe iz hrama. Ispred hrama će biti postavljeni video-bimovi i narod će moći da na taj način učestvuje u liturgiji, da se svi zajedno pomolimo Bogu za mir u svetu i za upokojenje duše našeg patrijarha", rekao je mitropolit Porfirije.

Mitropolit je istovremeno apelovao, odnosno to preneo kao zahtev da svi dođu sa maskama, a ako je neko ne bude imao, dobiće je od obezbeđenja koje je zaduženo za organizovani doček naroda.

"Crkva apeluje na sve vernike da se u potpunosti pridržavaju svih epidemijskih mera, jer svaka reč je suvišna da bi nas ubedila koliko je situacija zaista ozbiljna", poručio je mitropolit.

Telo upokojenog patrijarha biće položeno u kriptu, a zbog okolnosti tu će biti prisutni samo episkopi i sveštenstvo.

U Hramu će biti i državni vrh Srbije, ali i Republike Srpske i Crne Gore.

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/4159245/mitropolit-porfirije-pridrzavajte-se-protivepidemijskih-mera.html

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Драгана Милошевић рече

Ево, тата је почео да ми приговара што уопште идем на службу.

Сад ћу у инат, док нас не закључају!

 

Иди на службу, ако сама то желиш и осећаш да је најисправније. Знам да си ово за инат написала само због резигнације целом ситуацијом, наравно да си свесна да због ината не треба ништа радити, него само свесном и смиреном одлуком.

Мање-више, све битне информације имамо. Свакако много више него пролетос, кад се вирус тек појавио и кад нико у свету није знао где удара. Прошли смо два таласа, видимо како вирус делује и мени је јако драго што је општа сагласност да се све остави на личну одлуку појединца и да се делује апелима. Црква свакако није место где ти ико може забранити да одеш, осим надлежног свештеника и епископа. Незгодно је само што је од свих људи, баш родитељ нашао да приговара, а родитељи се морају поштовати. :tongue:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Dragi рече

Ode i Artemije... al' korona roka po srpskoj Crkvi :( 

Оде Марко...

Пострада ВАН Цркве...

"Христос васкрсе, радости моја!"

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Evo ih... To je onaj što se odriče Kosova a vala i Srpske i Crne Gore, zar ne. Da uopšte sme da pominje Crkvu i patrijarha. I kakvu to izdaju hoće da spreči ako je on davno izdao? O Gospode, šta ovaj narod mora sve da trpi..!

https://www.facebook.com/sprecimoizdaju/videos/817893039009466

https://youtu.be/sHq4M49Dm8w
 

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Dragi рече

126334128_3595320443864419_2959663790209596950_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=AEvZTyR-ewsAX9IXsRQ&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=f2c6a198163e4458e854f0da9fa11b66&oe=5FDEF18A

Никоме ја не судим.

Но, ствари требамо и морамо називати правим именом.

За Цркву он је Марко, и екскомунициран је од маја 2015.

То су тешке ствари. Ми не можемо ни његово име оставити у цркви на помињање - а тај момак каже да није време да се неко посматра као рашчињен или не и назива га именом по ком га Црква више не познаје...

Господ је једини судија, "Дух дише где хоће", границе Цркве зна само Он, и ја се надам да ће некако, из свог великог човекољубља, пригрлити и њега к Себи.

Као што ми је јасно да сва његова духовна чеда која су ишла по тзв "катакомбама" сад остају буквално "на ледини", без епископа кога ће помињати свештеници, без Цркве којој могу прићи јер их ниједна ПЦ не признаје.

И Руска Загранична није имала другог пута него назад - ка РПЦ. Без обзира што су их на почетку оптуживали да су "црвени", да је РПЦ изгубила благодат Духа итд. Али, нису се сви вратили Мајци Цркви, многи су завршили животе у расколу. Нека да Бог да се и овај раскол зацели. Али никако по цену Истине, Драги. 

 

"Христос васкрсе, радости моја!"

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 20.11.2020. at 20:12, Срђан Шијакињић рече

Она је носила хируршку маску, оне нису никакву. После два или три дана обе те особе су се разболеле и тестирале се позитивно, моја боља 1/2 ништа. Е сад, да ли је била асимптоматиски случај, да ли су се то двоје негде друго заразили, или је њу маска заштитила... Ко ће га знати. 

Nikada se nije ni radilo o apsolutnoj zastiti maskom. Kome treba sigurica, njega odenu u skafander . Nosenje maske je lutrija: neke maske ti daju vecu sansu na zgoditak, a neke manju. I bez maske je lutrija. Da je bilo "pameti" rekli bi (oni) da maske povecavaju sanse za dobitak na lotou. O, kako bi se samo umotavali u salove i u krpe!

 

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Где је граница савета лекара? Поготову оног који није уопште верник и не схвата потребу верника.

Да ли треба послушати лекара кад нам саветује да не идемо на литургију, јер је по њему ризик, да се не причешћујемо, јер се по њему можемо заразити, да не славимо славу са више од 5 људи? Вероватно нису чули да се Богојављенска вода користи и пар година након што се узме, иначе би се и поводом тога огласили...

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Link to comment
Подели на овим сајтовима

VAŽNA PORUKA SRPSKIM VERNICIMA IZ RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE Mitropolit Ilarion: 

"Kada sam gledao kadrove sa sahrane mitropolita Amfilohija, pomislio sam da će posle jedne smrti nastupiti više drugih i, nažalost, to se dogodilo" kaže mitropolit volokomalski Ilarion osvrćući se na nedavnu smrt patrijarha Irineja, čijoj je sahrani juče prisustvovao i bio jedan od govornika.

- S jedne strane, jako sam se radovao što je više desetina hiljada ljudi izašlo da se pozdravi sa istaknutim jerarhom SPC, a, sa druge strane, dok sam posmatrao tu grupu naroda, sve ono što se dešava u oltaru, pomislio sam da će posle jedne smrti nastupiti više drugih i, nažalost, to se dogodilo - rekao je mitropolit Ilarion za televiziju "Hram".

Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije uputio je apel svim vernicima da poštuju epidemiološke mere, jer je "sada glavni zadatak svih nas da sačuvamo ljudske živote".

- Želeo bih da pozovem sve vernike Srpske pravoslavne crkve i sve služitelje da se pridržavaju epidemioloških mera koje se tiču i karantina i svega ostalog. Sada je vreme kada bi trebalo da sedimo kod kuće. I arhijereji mogu da sede kod kuće, i sveštenici, gde je to moguće. Moguće je i vršiti prenose bogosluženja onlajn, putem medija... Sada se moramo brinuti o tome da spasemo ljudske živote - istakao je mitropolit.

On je naveo primer Rusije, u kojoj se, kako je rekao, o epidemiološkim merama "vodi računa".

- U Rusiji nam je to jedan od glavnih zadataka - rekao je on.

Podsetio je da su u glavnom gradu Rusije pravoslavni hramovi bili zatvoreni neko vreme, a da vernici nisu prisustvovali bogosluženjima ni na Vaskrs.

- U Moskvi su hramovi bili zatvoreni tri meseca. Obavljali smo službe iza zatvorenih vrata, a čak ni na Vaskrs nismo dozvolili da narod uđe u hramove. Neki su nas osuđivali zbog toga, ali ja i dalje smatram da je naš glavni zadatak da se sačuvaju ljudski životi - zaključio je mitropolit Ilarion.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/vazna-poruka-srpskim-vernicima-iz-ruske-pravoslavne-crkve-mitropolit-ilarion-kada-sam/44k8m3x?ref=fbblic&fbclid=IwAR0uFRZtqqZ8RJpDZH2KC8kHFCgbHq3VDp0iHsBd_RfPJdb05u4HZUdEjc4

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...