Jump to content

Миром и трпљењем на агресију - одлика слабог или јаког човека?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Inace hvala @AM sto si opet pokrenuo ovu temu koju sam pokusavala gidinama bezuspesno afirmisati na forumu. Dugo vec mislim da je nasilje jedan od najvecih trenutnih problema u Srbiji i mozda bi mogli da iskoristimo priliku i da damo neke predloge/ideje kako to resavati. 

Evo par ideja o prevenciji nasilja u skolama u Kanadi. Ovde deca svake godine menjaju i razred i ucitelja. Prati se ponasanje ucenika i na kraju godine se uvek deca preraspodele tako da se agresivnija deca razdvoje u razlicite razrede kako ne bi uspela da naprave “klan”. Takodje, zavisno od uzrasta, deca koriste odredjene delove igralista kako se ne bi desavalo da stariji uzurpiraju prava mladjih. Isto postoji i nesto sto se zove  “big buddy” gde volonteri iz starijih razreda par puta nedeljno bivaju “mentori” deci iz predskolskog (ovde skola pocinje sa 5 godina) i to 1:1. Provedu malo vremena zajedno, nauce ih nesto, provedu odmor sa njima itd...

Treba razumeti da su deca nasilnici i sama vrlo cesto predmet nasilja (npr. u porodici). To znaci da su u pitanju osobe kojima treba isto tako pomoc i koji se mogu privoleti na saradnju ako se na vreme reaguje. Sami su nesigurni i snagu obicno crpe iz okruzenja. Mislim da je zato ovo radzvajanje svake godine koje Kanadjani prakrikuju dobro resenje.

Takodje, u Kanadi postoje cesto i polurazredi. Npr. moja kcerka je iz 1. razreda ove godine stavljena u napredni 2/3 razred. Medjutim, u taj razredu idu i deca koja prosle godine nisu bas najbolje savladala gradivo 2. razreda vec treba malo da “douce”. Tako se mixaju mladji koji su vredniji i stariji koji malo vise treba da se trude. I ovo se menja dosta tokom skolovanja sve zavisno od rezultata za konkretnu godinu.

Pisem o deci i skolama jer mislim da je to najbolje vreme a i mesto gde se moze stati u kraj nasilju. Kasnije, kada dobijemo odraslog nasilnika mnogo je teze promeniti stvari...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Osim toga, i svega napred izrečenog, danas je nasilje do te mere izgubilo granice i izvitoperilo se u svom osnovnom jasnom značenju da je nekada vrlo teško razlikovati šta je ono zapravo. U moru jasnog nasilja nalaze se i tihi pasivni agresivci koji nikada ne odaju agresiju na jasan način i čak izgledaju kao žrtve, imamo verbalno nasilje koje je često samo nemoćni odgovor na psihičko nasilje koje se ne vidi i tako dalje... Zato imamo mnogo istinskih žrtava koje na nasilje ne odgovaraju i kriju ga iz straha i sramote, a na drugoj strani imamo one koji na sva zvona potenciraju da su žrtve vrlo često iz koristi takvog položaja. 
Danas je nasilje udariti po dupetu dete  koje stavlja prst u šteker, a nekažnjeno prolaze deca koja ponižavaju učiteljicu iz časa u čas i ne može im ništa. Jer prava ...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Александар Милојков рече

А шта би онда било оно суштинску што би разликовало смиреног човека од кукавице? Зар није мотив смирења та суштина?

Jeste smirenje suština, i smireni su blaženi.
Kukavica je lažno smiren. Kukavičluk ne može doneti smirenje jer je u korenu njega strah.

Ili neko se smirava iz gordosti, zlopamtilo je, zadržava uvredu, čeka da vrati uvredu sa kamatom u pogodnom trenutku a poziva se na smirenje, pasivno je agresivan...ako se iza smirenja nalaze ove kakakteristike onda je jasno da takav čovek i ako reaguje mirno daleko od istinskog smirenja.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Александар Милојков рече

А шта би онда било оно суштинску што би разликовало смиреног човека од кукавице? Зар није мотив смирења та суштина?

Suštinski bi smirenog čoveka razlikovalo od kukavice njegova savest koja je mirna tj. smirena.
Nije poenta biti smiren dok neko tebi ili nekom tebi bliskom (pa ni bilo kome drugome ako prisustvuješ tome) čini zlo. A ti smiren ... gledaš i ćutiš jer si ... smiren. Nego, brate, vratiš, sprečiš, zaštitiš, skočiš.. ili bar probaš - i onda se smiriš jer si učinio sve što je do tebe. Smiren si jer si pravedan, po savesti,  a ne jer si prividno miran, jer te zabole i jer gledaš na drugu stranu. 
Opet naglašavam da je razlika u tome o čemu je reč. Ovo se odnosi na nasilje koje je očigledno. 
A za slučaj nekakvih gluposti koje suštinski nisu bitne i trivijalne su sa stanovišta i pravde i istinskog nasilja,  možeš da budeš pametniji ako iskuliraš. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...