Jump to content

Predsednik Severne Makedonije zatražio priznavanje Makedonske pravoslavne crkve

Оцени ову тему


Препоручена порука

Predsednik Severne Makedonije zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da iskoristi svoje apelaciono pravo za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve

 

EPA-EFE/ RADEK PIETRUSZKA
 
EPA-EFE/ RADEK PIETRUSZKA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsednik Stevo Pendarovskiu u pismu navodi da se vaseljenskom patrijarhu obraća u ime velikog dela svojih sunarodnika, koji se identifikuju kao pravoslavni hrišćani i čija je jedina želja i potreba da se pomire sa svojim bližnjima i usredsrede na zajedničku budućnost, suživot i istinsku slobodu.

"U vezi s tim, dozvolite mi da zamolim vašu svetost da uvaži poziv našeg naroda i naše Crkve da iskoristite svoj prerogativ i konačno pružite našim građanima pravoslavne hrišćanske vere priliku da budu ravnopravni sa ostalim pravoslavnim hrišćanima širom sveta", istakao je Pendarovski u pismu, prenosi agencija MIA.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

PRETSEDATEL.MK

Претседателот Стево Пендаровски, по повод почетокот на Новата црковна година, упати писмо до Неговата Сесветост Вартоломеј, Архиепископ Цариградски – Нов Рим и Вселенски Патријарх. Ваша...

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Поуке.орг инфо рече

čija je jedina želja i potreba da se pomire sa svojim bližnjima

Па што онда заобилазиш брате Стево СПЦ? Са нама треба да се мирите а ми руку пружамо нон стоп...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja se izvinjavam znam da ovo nije tema za mene. Pobogu zašto predsednik to traži umesto njihovog glavnog sveštenika?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, VaSa110 рече

Ja se izvinjavam znam da ovo nije tema za mene. Pobogu zašto predsednik to traži umesto njihovog glavnog sveštenika?

Као у правној бранши, Барт направио преседан у Украјини са Порошенком и сад се сви позивају на тај преседан. 

"Христос васкрсе, радости моја!"

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, VaSa110 рече

Ja se izvinjavam znam da ovo nije tema za mene. Pobogu zašto predsednik to traži umesto njihovog glavnog sveštenika?

Знам да је реторичко питање јер је одговор свима јасан: јер је МПЦ државни пројекат заснован истој оној идеологији коју пропагира Мило Ђукановић, са својом идејом "Православне цркве у ЦГ".

Данас није популарно да се о томе говори јер себе хипнотишемо да је С. Македонија пријатељска држава, на основу чињенице да је народ доле генерално пријатељски расположен према Србима, али идеологија која је створила "Македонију" део је исте оне идеологије која је од свих католика направила Хрвате, од муслимана створила нацију (наравно, само од муслимана српскохрватског језика, албанске и турске муслимане нико није проглашавао и за шта друго осим за Албанце и Турке!), а на тлу државе Србије "македонску нацију".

Намерно истичем само С. Македонију, јер иако је Црна Гора формално била прикључена Србији, ЦГ је бар била српска држава која је своју самосталност и државност сама стекла, нису морали то да им дају Тито и банда. У С. Македонији је ситуација само тим блажа што они у прошлости и нису били неки ватрени Срби него увек осцилирали између умереног српства и умереног бугарства, па су тако и лакше могли да преко ноћи постану нова нација без прогона и грађанских ратова. Ми смо олако заборавили крв и кости наших (а не северномакедонских) прадедова које су остављене тамо како би се Македонија ослободила, олако смо заборавили да су и Душаново Скопље и Марков Прилеп једнако српске светиње као и Пећ и Призрен. И управо кад гледам како данашње генерације не маре ни 5% за изгубљено Скопље, Скадар или Прилеп, све сам убеђенији да ће и генерације наших синова и унука на исти начин посматрати и Косово.

Удбашка црква којој политичари боксују аутокефалност. Највећа иронија је што је и сама СПЦ рекла да може аутокефалност, али да се испоштује процедура издвајања. Њихов проблем је што они негирају да су икад били део СПЦ, а сами икад део истог народа као што је онај у Србији. Искрено, мислим да треба по сваку цену градити боље односе са Албанијом и Бугарском, док још може, и препустити им "Северњаке" да их поделе између себе. Бугари су бар показали да знају шта је држава и да не продају националност за партијску књижицу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Шта још ко мисли о идеји да колико-толико покушамо да обновимо неко пријатељство са Бугарском и Албанијом, тако што бисмо им аминовали идеје о подели С. Македоније, па нека лепо Бугарима објашњавају да нису Бугари и да њихов језик није бугарски?

До сад су опстајали искључиво захваљујући томе што је из Србије ишла порука да нису Бугари, а из Бугарске да нису Срби. Ја не видим апсолутно никакву шансу да нам С. Македонија буде заиста пријатељски сусед, мислим да им је судбина да буду савезници са свим антисрпским нацијама и идеологијама из екс-СФРЈ, јер су из те кухиње и сами настали. Срби никад неће више бити, по дефиницији своје нације су усмерени против Срба, а Бугари ако и јесу генерално непријатељска нација, бар имају стварну нацију и нису настали као антисрпски пројекат.

(Знам да оваква идеја никако не може бити прихватљива нашим људима из крајева према Бугарској, јер се њихова злодела још увек памте са ужасом)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Дачић о захтеву Скопља: Очекујемо да васељенски патријарх реагује исто као у случају Црне Горе

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је, поводом захтева председника Северне Македоније васељенском патријарху Вартоломеју да призна Македонску православну цркву, да постоји начин на који се о томе разговара и да „попречни путеви“ не доприносе добрим односима две земље.

Дачић је подсетио да је више пута говорио о томе да може да се говори о односима између две државе, али да не може да се говори на државном нивоу у области религије и црквених заједница које имају своја правила.

„Ми желимо да дође до договора, али свакако да се морају поштовати правила Православне цркве, а и очекујемо да васељенски патријарх буде на тој страни као што се изјаснио и против стварања тзв. Црногорске православне цркве“, поручио је Дачић, одговарајући на питања новинара у Београду, преноси Танјуг.

Подсетимо, председник Северне Македоније Стево Пендаровски затражио је од васељенског патријарха Вартоломеја да „искористи своје апелационо право“ за признавање Македонске православне цркве.

„Желео бих да вашој светости упутим захтев да уважи позив нашег побожног народа и наше цркве да употребите своје апелационо право, како би наши грађани православне вероисповести коначно добили могућност да буду једнаки са свим осталим православним хришћанима на свету“, навео је Пендаровски у писму патријарху Вартоломеју.

 

https://rs.sputniknews.com/politika/202009211123437069-dacic-o-zahtevu-skoplja-ocekujemo-da-vaseljenski-patrijarh-reaguje-isto-kao-u-slucaju-crne-gore/

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...