Jump to content

Избори у Црној Гори 2020

Оцени ову тему


Препоручена порука

On 5.10.2021. at 9:58, Dragi рече

Bilo nekad...

Ist möglicherweise ein Bild von Text

WWW.FACEBOOK.COM

 

Tja, Facebook ovo cenzuriše. Samo nisu objasnili u čemu smeta, u čemu krši pravila FB.

https://prnt.sc/1wizzyb

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

I normalno, trideset dana ban zbog ovoga:
 

PRNT.SC

Captured with Lightshot

Na ovu temu:
 

WWW.FACEBOOK.COM

Nas Srbe, ali i Jevreje, će da vređaju na najružniji i najogavniji način, da nas psuju, da nam prete da nas poubijaju, a da prijaviš nikome ništa. A ovde dobiješ trideset dana ban što napišeš da je neko blesav za novom tehnologijom...

Zuckerberg da'l ima neki problem sa Srbima, te i sa Jevrejima (a Jevrejin je)?

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

ISTORIČAR RAKOVIĆ: Sinod SPC ne veruje Krivokapiću
Novosti online

09. 11. 2021. u 17:34

   
ISTORIČAR dr Aleksandar Raković kazao je za RTV da Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve očigledno ne veruje dovoljno premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću jer se ne zna kakve se namere kriju iza poteza crnogorskog premijera.


Naime, kaže Raković, pitanje je da li Zdravko Krivokapić želi da upotrebi potpisivanje Temeljnog ugovora za osnivanje stranke i promociju svog političkog koncepta, kako bi to pokazao kao podršku Srpske pravoslavne crkve njemu lično.

Raković je dodao kako očekuje da će Sinod SPC uputiti Krivokapiću primedbe i sugestije na čak tri nacrta Temeljnog ugovora koja je poslao prethodnih meseci i da će tražiti od njega da pojasni zbog čega je uneo korekcije i šta treba da znače te korekcije.

Prema Rakoviću, time će, umesto da se potpiše već usaglašena verzija Temeljnog ugovora, rasplet o ovom pitanju sačekati bar sredinu 2022. godine.


S tim u vezi, naglasio je Raković, i Mitropolija crnogorsko-primorska bi trebalo da se čuva toga da Krivokapić upotrebi ovu eparhiju Srpske pravoslavne crkve kao podršku u stranačkoj borbi.

Raković je rekao da je Miki Spajić u razgovoru sa srpskom dijasporom u Sjedinjenim Američkim Državama najavio osnivanje stranke, tako da Krivokapić i društvo samo čekaju pogodan momenat da to i učine.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Milo Lompar: Može da se desi da Vučić počne da trguje interesima Srba u Crnoj Gori

Beta29.08.2021. 13:07

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar izjavio je danas da može da se desi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić počne da trguje interesima Srba u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Lompar je agenciji Beta kazao da srpske vlasti trenutno imaju veći uticaj u srpskom narodu u Crnoj Gori od zapadnih činilaca.

„No, kako odnos između srpskih vlasti i zapadnih činilaca ima različite sadržaje–novčane, kriminalne, državne, obrazovne, medijske–moglo bi se desiti da vlast srpskog predsednika protrguje interesima srpskog naroda u Crnoj Gori ili Republici Srpskoj. Kao što se desilo s Briselskim i Vašingtonskim sporazumom“, objasnio je Lompar.

 

On je rekao da je u Crnoj Gori sistem vladanja ostao isti iako je pre deset meseci promenjena vlada.

Lompar je, govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, kazao da predsednik države Milo Đukanović vlada u raznim obličjima preko 30 godina.

„Đukanović ima razgranat uticaj i u srpskoj vlasti i u beogradskoj opozicionoj javnosti. Državni mediji u Crnoj Gori su gotovo nepromenjeni, kao i policijski, tužilački i sudski sistem“, naveo je Lompar.

On je ocenio da je izuzetno štetna i „moralno nedopustiva“ odluka crnogorske vlade da ne potpiše Temeljni ugovor sa SPC i da omogući izglasavanje Rezolucije o Srebrenici, za koju je rekao da je sramna.

 

„Ali, oni koji je zbog toga s pravom osuđuju, izglasali su joj budžet i time je održali. To su karakteristična svojstva vlasti simulakruma. Ona omogućavaju da zapadni činioci posredno upravljaju haotičnim tokovima stvarnosti“, rekao je profesor.

Upitan da li navodna zabrinutost vlasti u Beogradu za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori ima ustvari političku pozadinu, Lompar je kazao da nema sumnje da je srpski predsednik Aleksandar Vučić nastojao da svoj uticaj udene u tok litija.

„Mitropolit Amfilohije ga je onemogućio kada mu je poručio da ne dolazi. Međutim, kasniji događaji pokazuju rast uticaja srpskih vlasti: neprimeren poziv srpskom predsedniku da dođe na sahranu mitropolita koga su njegovi mediji žigosali na sramotan način; poistovećivanje vodeće srpske partije u Crnoj Gori s politikom srpskog predsednika i itd“, naveo je profesor.

Na pitanje šta bi trebalo da urade obe strane kako bi odnosi Srbije i Crne Gore bili na najvišem mogućem nivou, Lompar je kazao da je opravdano nastojanje da se poboljša i unapredi, u duhu jednakosti s drugim narodima, položaj Srba u Crnoj Gori.

„Neophodno je obezbediti njihovu ravnopravnu zastupljenost u administrativnim, vojnim, bezbednosnim, obrazovnim, diplomatskim ustanovama i sadržajima. Kad su ravnopravni u obavezama, treba da budu ravnopravni i u pravima“, istakao je profesor.

Rekao je da Srbija najbolje može unaprediti njihov položaj u okviru kulturne politike, iako se sporije vide učinci, ali su dugotrajniji.

„To su pokazale litije, jer su bile plod trodecenijskog, gotovo misionarskog rada mitropolita Amfilohija. Sa stanovišta njene istorije, pisane i usmene tradicije, Crna Gora počiva na dva stuba: državna nezavisnost Crne Gore i Mitropolija crnogorsko-primorska kao neodvojivi deo SPC. To treba poštovati“, naglasio je on.

Lompar je rekao da insistiranje pojedinih političara da se ustoličenje mitropolita Joanikija ne obavi na Cetinju, ne predstavlja postupke civilizovanih ljudi.

„Čovečanstvo sporo napreduje i kada je reč o članici NATO. Ohrabruje dobrodošlica turskom predsedniku u istom gradu“, rekao je on.

Upitan da prokomentarišete sumnje crnogorske javnosti da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović smenjen na zahtev vlasti u Beogradu, Lompar je kazao da ne zna zbog čega je Perović smenjen.

„Oni koji sumnjaju treba da se sete koliko su nekada vređali mitropolita Amfilohija, a sad se pozivaju na njegove odluke. Za njih bi trebalo da važi pouka Marka Miljanova: Možda si u pravu, ali nije na tebi da to kažeš“, rekao je Lompar.

Na pitanje koji je značaj Temeljnog sporazuma koji će potpisati SPC i Vlada Crne Gore, on je kazao da se time jamči jednakost SPC s ostalim verskim zajednicama.

„Opstanak SPC zavisi od snage pravoslavnog naroda. I obrnuto: bez nje, ne bi ni bilo pravoslavlja u Crnoj Gori. Isto tako, uskraćivanje prava da na popisu ljudi iskažu svoje nacionalno opredeljenje, što se katkad najavljuje, svakako ugrožava osnovna ljudska prava. Iako je ljudska ličnost uvek šira od nacionalnosti, ugroziti pravo na nacionalnost znači ugroziti pravo na ličnost“, rekao je Lompar.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
WWW.POLITIKA.RS

ШИБЕНИК - Митрополит црногорско приморски Јоаникије служио је литургију у Спасовданском храму у...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...