Jump to content

Српска народна религија

Оцени ову тему


Препоручена порука

On 25.7.2020. at 9:48, Božena рече

Dakle, ništa novo na Poukama, čim se pomenu narodni običaji i tradicija, odmah se pada u trans,  Srbi izgleda ne smeju da imaju prošlost. I odmah zatrpate temu kuknjavom. Ali dobro,nije počelo daćama i koliko se pojelo, ili da li je na slavi bilo više od dva ovala.
I šta mi trpate temu nekim nesuvislim postovima koji ne prate temu? 
Da nije stare vere ne bi se narod digao u Crnoj Gori, to preci govore
 

Не видим разлог зашто би се српски народ поносио својом претхришћанском вером, паганским обичајима и осталим ''вредностима'' које данас одударају од Црквеног предања. То гледам из своје перспективе. Не могу да се поносим својим животом којим сам живео пре него што Божјом милошћу нисам спознао шта значи Православна вера. Не могу да се поносим тиме што нисам имао верје, већ сујеверје. Поштујем народне обичаје и српску традицију која има потпору у Црквеном предању, а све остало је за мене сујеверје, паганизам. А народ се у Црној Гори није дигао на ноге због старе вере, већ због Православља. Српска народна религија да је ваљала наш Бог данас не би био Исус Христос већ би био ко зна који ''бог'', да га не назовем другачијим именом. Многи се данас хватају за аргумент паљења бадњака у СПЦ, на пример, да је то продукт паганизма, а не схватају да он симболизује топлину љубави Божје и да његовим паљењем ми подражавамо пастире који су те зимске ноћи када се Христос родио унели дрва да наложе ватру у пећини и да огреју Богомладенца и Његову Мајку Пресвету Богородицу. И да, немој се љутити када кренемо у расправу, ово је форум па свако износи своје мишљење на свакој теми ;)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 23.7.2020. at 14:05, Božena рече

Srpska narodna religija: od Zduhaća i Suđaja do pravoslavlja

 

Srpska religija – hrišćanska, črvsta i homogena, nije oduvek bila takva. Ona vuče korene iz paganizma Starih Slovena koje je i danas zadržala. Ukoliko se pitate zašto su običaji baš takvi kakvi jesu, zašto i dalje postoji sujeverje i kako je ono nastalo, morate se vratiti dublje u istoriju. Morate se vratiti u vreme kada je religija bila mnogobožačka

https://www.youtube.com/watch?v=3yXmyCOq3Ok

 

Православље нема везе са сујеверјем, паганизмом, многобоштвом итд. Исус Христос је дошао на овај свет својим рођењем баш да би раскинуо окове мрака многобоштва и сујеверја и осталог паганизма.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Božena рече

Ивањдан - народни обичаји (плетење венчића)


„Ивањдан је хришћански празник којим се обележава рођење светог Јована Крститеља, 7. јула по грегоријанском, односно 24. јуна по јулијанском календару.
 

О Ивањдану плету се венци од ивањског цвећа, и њима се ките стаје, а уочи тог дана, чобани пале брезове лиле (ватре), па обилазе торове и овце где чувају стоку, а затим се пењу на висове и играју свакојаке игре око пободених ватри. Ово паљење машала за Ивањдан доводи се у везу са паљењем бадњака уочи Божића, чиме се хоће рећи да зимско, божићно сунце не сија тако високо као летње, ивањданско, нити онако топло греје. Плетењем венаца жели се рећи да је природа у развоју дошла до своје највише тачке (средина лета), и да се тим венцима природа овенчава. Ти венци уједно подсећају и младе да размишљају о свадбеним венцима. Девојке у венце ставе црвену ружу. Мисли се да је Ивањдан толико велики празник да се сунце три пута заустави тог дана.
20140706_123330.jpg
Црква овај празник назива Ивањдан, а народ додаје још неколико надимака: Биљобер, Метлар, Свитњак, Игритељ и Наруквичар, што јасно показује мноштво разних обичаја који се упражњавају на овај велики летњи празник. Вода добија посебну моћ, па се сви купају у рекама, потоцима, језерима. Биље и траве имају појачана лековита својства. Зато се бере лековито биље и плету венци, које се чува у кући као лек против разних болештина.
Ивањдан се може назвати и Девојачким празником јер је читав низ ритуала поверен девојкама. У многим нашим крајевима, ноћ уочи Ивандана девојке пале ивандањске ватре, беру цвеће и траве, певају и плету венце. Девојке из Груже палиле су с вечери живу ватру или крес, а с венцима ивандањског цвећа целу ноћ су играле и певале. У рану зору су се разилазиле, а свака је носила угарак из ватре, а исплетен венац би стављала на врх капије. Слично се радило и у чачанским селима. Све се то ради у шали па је девојачки смех и цика одзвањао у ноћи. Овде се такође верује да ове ноћи треба хватати свице и носити кући. У виноградима се ништа не ради. Виноградари се чувају и да уђу у виноград три дана пре и три дана после Ивањдана. Кажу да тих седам дана виноград највише напредује, јер га чува Свети Јован. Гружанке девојке посаде у саксији мало жита, а на Петровдан гледају како је никло.“
У венце од ивандањског цвећа ставља се и бели лук, да кућу чува од грома. Девојке у венац ставе и црвену ружу, да би биле црвене као ружа или гледају кроз венац рађање сунца, да би биле румене као сунце. Којој девојци украду венац у току ноћи, удаће се те године.*

Све је ово народно сујеверје. А ово играње око ватре је чист сатанизам. Чуј, носе угарак.. Ујутру се разилазе.. А где је одлазак у цркву на Литургију.. Лепо је речено у Светом Писму да се не може служити Богу и мамону. Народ ако хоће живом Богу да служи зна се шта мора да поштује и како да живи. Да живи Црквеним животом, Литургијским животом, а то да ''целу ноћ су играле и певале'', па још ''па је девојачки смех и цика одзвањао у ноћи''.. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Није то сатанизам, али постављач свакако брка религију и фолклор и у глави не може то да раздвоји.

Као што не постоје паганске, хришћанске или исламске "најк" патике саме по себи, него то зависи од човека који их носи. Француске беретке се, на пример, без проблема користе као исламска такија (религиозна капа). Фолклор који је некад био део неких других религиозних система, данас је хришћански фолклор и он није религија ни сад, нити је био онда.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

А фолклорни елементи попут паљења ватре или култова везаних за дрвеће су још старији од словенског паганизма, тако да је то још додатни ниво грешења, јер нам о самој вери Старих Словена не говоре - ништа. Таман толико колико нам паљење Бадњака говори о хришћанству.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne znam zašto toliko negodujete, pa pripadate narodu. Uostalom, srpsko pravoslavlje je osobeno baš zahvaljujući obicajima koji su zaogrnuti hrišćanstvom, i tu nema ništa neobično, jer nema čiste vere nigde u svetu, tok istorije....

Pomenuli ste nalaganje badnjaka koje je karakteristično za srpsko pravoslavlje, tako je moralo biti, niste mogli jedan veliki narod kao srpski svesti samo na hrišćanstvo, pustinjsku religiju poništiti sve što je bilo pre. Naše prirodno okruženje je drugačije,preci su bili okruženi drvećem,  zbog toga su svoje religijske obrede vršili u svetim gajevima, drvo se smatralo svetinjom., drvo zapis. Obožavali su hrast, otud nalaganje badnjaka.

Slava - običaj koji je SPC kanonizovala 1862. Ima još tih običaja koji i danas žive u okviru srpskog pravoslavlja. Dakle, s jedne strane imamo hrišćanstvo kao takvo, s druge srpsko pravoslavlje. Uostalom, hrišćanstvo je dolazilo s vrha, a ne iz naroda.     

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Народ није племе, него огромна хетерогена маса са унутрашњим разликама које су и хоризонталне (географске) и вертикалне (ниво урбанизације и просвећења) и нико против тога не негодује, може се негодовати једино против банализовања и симплификације онога шта народ јесте.

Ја негодујем против ствари против којих и иначе негодујем, а које сматрам непоштеним: против затрпавања форума и преузимања тема. Поготов против тога да се неко ко је острашћени противник хришћанства региструје на хришћански форум и од њега прави свој блог. Да сам ја модератор, као што нисам, свим вама бих овакве теме обрисао, а налог вам трајно бановао и дао вам још само једну шансу да се поново региструјете, поштено и коректно представите (и не бавите се виртуелном травестијом, представљате као жене ако то нисте и узимате погодна словенска имена) и на одговарајућем месту покренете разговор, а не да другима држите слово а сами не да не познајете ни основне елементе хришћанства (још га попут родоверних фашиста погрдно називате "пустињском религијом"), него не познајете ни разлику између религије, митологије и фолклора.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Aman ti činim šta pričaš! Krštena sam, mada redovno ne idem u crkvu, ali redovno idem na litije. I držaću slovo redovno dok se ne opametiš i ti tebi slični. I ostavi mi temu na miru!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Božena рече

Aman ti činim šta pričaš! Krštena sam, mada redovno ne idem u crkvu, ali redovno idem na litije. I držaću slovo redovno dok se ne opametiš i ti tebi slični. I ostavi mi temu na miru!

Пола људи овде не иде у цркву, има неправославних и има атеиста/агностика, али се нико не представља да је оно што није и нико никог не осуђује због онога што јесте, а "тему" ако хоћеш да ти оставе на миру, имаш секцију "Блогови корисника", ово је део форума за расправу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

А што је највећа иронија, од многих људи овде би могао штошта да научиш и о фолклору и о хришћанству и о старој словенској вери и генерално религијама античког света. Дакле, ниси могао да дођеш на боље место од овога, и уместо да своје знање унапредиш, ти бираш да своје време користиш овако.

Мислим, од воље ти, ако су власници форума ОК са тим, то је онда ОК за све. Ја само не волим интернет ратнике и не волим када се о интересантним темама дискутује на овако увредљиво плитак начин.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sad sam još i muško (!?). Tražitelju, odmori mozak, opusti se, popij čaj od limuntrave, mnogo je prijatan. Što se tiče naslova teme uzela sam naziv knjige Dušana Bandića Narodna religija Srba u 100 pojmova. Evo jedan deo iz te knjige o zakletvi http://www.srpskilegat.rs/obicaji-kako-su-se-srbi-zaklinjali/?pismo=lat

 Drago mi je da ima još tema o staroj slovenskoj veri.

Ne moraš da zoveš vlasnika foruma u pomoć, on je virtuelno raspet :D

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Могу бити и симпатични ови народни обичаји као старо културно наслеђе. Понегде су још задржани, мада колико ја видим у срединама у којима се крећем има их све мање. Док се у мањим местима још провлачи а има и оних који се труде да их одрже да не оду у заборав. Међутим, неретка је ситуација била да су ме лично питали људи који не познају ни православље на нашу културу "зашто ми православци прескачемо ватру" и слично...  Док се објасниш са њима шта је шта, па још и ако су странци... мада има и домаћих тиквана :D

Из тог и сличних разлога мени лично не прија то угуравање, инкорпорирање на силу, шта год, у православље. Јасно је шта је шта. Разумем наслеђе и неке народне обичаје мада ми суштински не значе много. За мене је то одувек било само нешто што се провлачи ту негде около. Доста празноверја и сујеверја.

Добри познаваоци вина ће бити спремни да упакују посебну бајковиту причу са невероватним упливом свега не би ли дали вину посебну драж, можда нешто што то вино и није, међутим за нас који дегустирамо, суштина је у укусу испијања.

Иначе ово ме подсетило на књигу Св. Атанасија Великог и дела која је писао негде почетком 4. века још као врло млад. Против идола и О Очовечењу Бога Логоса. Разобличио и почистио грчку митологију, разобличава неукост безверја и говори о настанку идолопоклонства...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 26.7.2020. at 15:36, Тражитељ рече

@Zayron Зајроне, дођи и спаси тему, премало има клипова за дискусију.

 

Evo i videa, samo nešto još dodam. Mi jesmo hrišćani danas ali treba biti realista a realista je taj koji niti se stidi svoje prošlosti niti odbacuje svoju sadašnjost niti očekuje od budućnosti da neće imati nikakve veze ni sa prošlosti ni sa sadašnjosti jer to bi bila ludost iskorijeniti se ili pretjerati na drugu stranu u naglašavanju i nekritičkom hvaljenju i glorifikaciji ili samo hrišćanstva ili samo predhrišćanske paganske prošlosti i epohe jer oboje smo mi Sloveni i oboje pripada nama.   Ovaj dio južne Morave se ne slučajno naziva Pohansko - Pagansko (slično kao na Balkanu naša Pagania) i ovuda su prolazili sveti Ćirilo i Metodije. Odavde se hrišćanstvo i Sveto Pismo, Jevandjeljska Dobra Vijest na slovenskom jeziku i pismu (glagoljica) raširila medju sve ostale slovenske narode.  Inače ovaj dio južne Morave je takodjer i glavnim sjedištem Moravskih Hrvata. (Ušće Morave i Dije) 

 

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...