Jump to content

Упутство министра Шарчевића које може да доведе до нестанка верске наставе из школа!!!!!

Оцени ову тему


Препоручена порука

Двоструки аршини за изборне предмете

26. јун 2020.   Образовање   6 коментара
veronauka

Стручно упутство о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама у наредној школској години под бројем 610-00-00381/2020-15 објављено је 22. јуна, и достављено 25. јуна свим основним и средњим школама у Републици Србији.
У Стручном упутству, у одељку који одређује начин формирања група за изборне предмете и програме у основним школама, стоји следеће:
„Групе за изборне предмете/изборне програме и слободне наставне активности се формирају тако што се укупан број ученика који су се изјаснили за одређени изборни предмет/изборни програм и слободну наставну активност подели са 30 и уколико количник није цео број, заокружи на први већи цео број. Број тако формираних група не може бити већи од броја одељења. Школа прибавља сагласност за формирање већег броја група од броја одељења по истој процедури и у истим роковима као када је реч о формирању одељења. Изузетно број група може бити већи од броја одељења уз сагласност Сектора за основно и предшколско образовање и васпитање.“
У Стручном упутству, у одељку који одређује начин формирања група за изборне предмете и програме у средњим школама, стоји следеће:
„Ако наставним планом и програмом, односно планом и програмом наставе и учења за изборни предмет није предвиђена подела одељења на групе, групе се формирају у складу са резултатима анкете на нивоу разреда и број група се одређује тако што се укупан број ученика који се изјаснио за одређени изборни предмет/изборни програм подели са 30 и ако количник није цео број, заокружи на први већи број. Изузетно, број група може бити већи од прописаног, уз сагласност Сектора за средње образовање и васпитање и образовање одраслих.“
Наведене одредбе нису постојале у стручним упутствима која је министар прописивао претходних година. По одредбама овогодишњег упутства, значајно се смањити број група за верску наставу у свим школама. То ће довести до повећања броја ученика у групама, смањења квалитета саме наставе, и до значајног смањења броја наставника верске наставе и грађанског васпитања, те до нових технолошких вишкова.
Покушаћемо да на хипотетичком примеру објаснимо шта значе одредбе новог стручног упутства: У једној основној школи у сваком од осам разреда има по четири одељења, и у сваком одељењу по 28 ученика. Од тих 28 ученика, 24 се изјаснило за верску наставу. Пошто у школи има 32 одељења, треба да се формирају 32 групе за верску наставу. Међутим, по новом упутству биће формирано 26 група, што је смањење за готово 20 %. У школама у којима је број ученика опредељених за верску наставу нешто мањи, проценат смањења група се још увећава, све до 30 %.
Ни у средњим школама стање неће бити боље, иако упутство предвиђа да се формирање група врши на нивоу једног разреда, а не на нивоу школе. На хипотетичком примеру средње школе која на нивоу трећег разреда има 6 одељења са по 25 ученика, од којих се у сваком одељењу 20 определио за верску наставу, по пређашњим правилима би било формирано 6 група за верску наставу. По новим правилима, биће формирано 4 групе, што је опет смањење за 20 %.
На проблеме у организовању верске наставе по новим правилима, указали су нам данас и сами директори школа. Наиме, ако се од ученика из 6 одељења требају формирати само 4 групе, то у највећем броју школа значи да верска настава и грађанско васпитање, као и изборни предмети не могу бити у редовном распореду, већ морају бити премештени у супротну смену. Важан чинилац у целој ствари је квалитет извођења наставе у групама које броје по готово 30 ученика из различитих одељења. Он ће сигурно бити смањен, упозоравају школски педагози и психолози.
Овај начин организовања верске наставе, грађанског васпитања и изборних предмета који подразумева повећавање броја ученика у групама, нарочито чуди због чињенице да је општа тенденција смањења броја ученика, подела у групе и слично. Примера ради, пре неколико месеци је министар просвете прописао да ће од следеће године свако одељење у основној школи које броји више од 20 ученика, на часовима информатике или техничког образовања бити дељено у две групе. Дакле, када је настава информатике или техничког у питању, онда групе могу бити и са 11 ученика, а када су у питању верска настава, грађанско васпитање и други изборни предмети у питању, онда група мора имати готово 3 пута више ученика. Сасвим је јасно да су у питању двоструки аршини и ниподаштавање значаја ових предмета.
На крају, један од значајних ствари је и ангажовање самих наставника верске наставе, грађанског васпитања и наставника који предају изборне предмет и слободне наставне активности. Прва процена јесте да ће примена нових правила утицати на укупан број ангажованих наставника верске наставе, и то између 20 и 30 %. На нивоу целе Србије, садашњи број наставника верске наставе од око 1900 људи, биће смањен за око 450 људи. Ако је у једној школи био ангажован 1 вероучитељ, сада ће тај вероучитељ морати да за пуну норму исти у више школа, што је посебан проблем у малим срединама, јер подразумева рад у више насеља. То ће нарочито погодити наставнике верске наставе оних традиционалних цркава и верских заједница које нису бројне као Српска Православна Црква.
Стога очекујемо да Министарство просвете, науке и технолошког развоја наведене одредбе Стручног упутства стави ван снаге, те да се врате одредбе које су важиле у свим претходним стручним упутствима: Групе за верску наставу и грађанско васпитање не могу бити мање од 15 нити веће од 30 ученика, што је потпуно у складу са важећим законским прописима.

Синдикат просветних радника
Бачка Паланка

 

 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ово са групама није фер нимало, надам се да ће се дићи глас против овога!

Одељења ретко имају по 30 ученика и сходно томе није логично да се дељењем броја заинтересованих са 30 (где га нађоше) добије број група!!!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нема везе, видиш да нам врх Цркве заједно са врхом форума каже да нам врх државе ради у најбољем интересу.

Нема везе што немамо уџбенике за верску ни после 3 године од промене плана и програма, што нисмо запослени на неодређено, што се праве групе за информатику и рачунаре по 11-15 а за верску 25-30...

Све је то само у вашим главама спорно, истина је да је то у нашем најбољем интересу...

 

Маран ата...

 

"Христос васкрсе, радости моја!"

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ovo je primer kako "demokratična" načela ustvari poništavaju tako promovisanu "različitost" (naravno po potrebi)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Јанко рече

Нема везе, видиш да нам врх Цркве заједно са врхом форума каже да нам врх државе ради у најбољем интересу.

Znači sada će i Šarčević da dobije orden od SPC? :((

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, jovanstanic рече

Znači sada će i Šarčević da dobije orden od SPC? :((

on zasluzuje novu kvarc lampu za ten i bonus 3409583704897 evra za doprinos prosveti Srbije

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

I u Rusiji su problemi s ministarstvom obrazovonja i niminstarskim savjetnicima - izgleda da je vrlo moguće vjerovatno u toku globalni sinhronizovani napad na pravoslavlje, pravoslavnu vjeronauku i pravoslavno (izborno državno,  javno i privatno) obrazovanje i školstvo u "pravoslavnim slovenskim zemljama":

Takodjer u vezi s tim:

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/67830-da-li-će-spc-da-oćuti-novo-razbuktavanje-epidemije-2/&do=findComment&comment=1999726

Протоирей РПЦ обвинил Путина во лжи и лицемерии

Нарезка наиболее интересных высказываний руководителя миссионерского отдела Архангельской епархии протоиерея Евгения Соколова. Первоисточник -

 

 

Во многом согласен с мнением священника. Описание симптомов болезни правильное. Диагноз: "Если Бога нет, то все позволено" - не верен. Не может быть Бога там, где критерием принятия экономических, а значит и политических решений, являются стяжательство и корыстолюбие - стремление к увеличению капитала и получению прибыли.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...