Jump to content

Дошли смо до краја пута... Поуке одлазе у историју...


Препоручена порука

On 17.6.2020. at 21:27, Иван Ц. рече

Много, много вам хвала. Знајте да ми много значите и да ћете ми увек бити драги пријатељи, ако Бог дâ и моји гости.

Драги оче Иване @Иван Ц. дао вам Бог свако добро, пре свега да останете добар и угледан пастир, а затим смирености, Духа Светога и здравља и вама и вашој породици. На овом форуму сте увек имали благу реч, мудар суд и нисте дали, како Шекспир вели, "свакој помисли језика". Жао ми је што ово читам, али ово је, нажалост, једина права одлука. Форум је почео да рефлектује остатак интернета и трендове таблоида, твитера и новинских коментара и постаје токсично место и место фрустрације и саблазни на које уместо да долазе маловерни да се испуне вером, долазе верни да се духовно испразне и са њега понесу токсичност и пренесу у своју свакодневицу и домове.

Сам форум Поука ми је био један болан доказ да је нешто немогуће постићи и уз сву добру вољу. Препознавање од стране самих људи из Цркве да је то тако, представља ми утешно сведочење и знак да се добар и угледан део Цркве те токсичности одриче и од ње пере руке. Нека све оде својим током као што је и кренуло, да различите зараћене групе оснивају своје приватне форуме и да се истомишљеници окупљају о свом времену и трошку, али у своје име. Професионално се бавим информационим технологијама на интернету, делимично и у извесном суженом обиму и друштвеним мрежама и интернет комуникацијом и у потпуности схватам искушења и изазове било које добронамерне душе да учини нешто добро и унесе ред на хаотична места као што су форуми, тако да вас у потпуности разумем и до крајњих граница ценим и поштујем ваш рад, а драгим братом у поразу вас називам јер сте дошли до сличних закључака са којима сам веома болно морао да се помирим.

Једном је римски папа, у време кад су римске папе биле свети патријарси јединствене Цркве, приметио како се св. Ћирило ознојао до голе коже безуспешно објашњавајући своју словенску мисију међу римским свештеницима. А Светац је, не желећи да увреди своју браћу по свештенству али решен да пошаље јасну поруку, испричао како су затекли једног грчког филозофа, ознојаног и зајапуреног као да је поред ужарене пећи цео дан седео, и кад су га питали шта му је, одговорио - "Расправљах се с неуком чељади".

Свакој благој, доброј и смиреној хришћанској души, а овде на Поукама их је упркос свему било доста, желим да поручим да им желим свако добро и да је благословен сваки човек који вас има за пријатеље, и да је и мени драго што сам вас као такве упознао и што сте и према мени били добри. Сваком добром, а мало мање смиреном, желим смирености - међу првима себи. Праштајте ако сам кога нехотице увредио.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 421
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 часа, Родољуб Лазић рече

Претходних неколико година, док је Ђуровић овде држао своју катедру (коју је, колико се сећам, "купио" тиме што је његов пријатељ обезбедио хостинг) збиља је било мучно по много чему. Нездрава теологија, нездрава атмосфера, понашање и речник многих (не изузимам ни себе) далеко од хришћанског, једном речју - антипропаганда православља. О. Иван је дошао поново и направио оштар рез. Збиља је трагикомично да се, у тренутку када сајт оздрављује, доноси одлука да престане са радом.  

 

пре 9 часа, Родољуб Лазић рече

У једном тренутку, пре две-три године, када је исто била "фрка" за хостинг, он је рекао да је неки његов пријатељ (из Америке, ако се добро сећам) дао паре. И сам Ђуровић је тада полушаљиво поменуо, ако се не варам, нешто у вези своје катедре на Поукама. А у свакој шали има пола шале. Касније се испоставило да је било и више од шале, јер је човек практично узео сајт под своје.

Ти си човек коцкастог духа, за тебе нема наде. Безнадежан случај. 

Ђуровић се овде потрудио као скоро нико да легну паре, јер сам сматрао да пројекат вреди, да има мисионарског смисла. Нажалост. постоје отужни ликови као што си ти, који стално пишу петиције против Патријарха и Синода, јер си ревнитељ без разума, а на крају се придружио и Митрополит, иако је овај сајт био највећи, у квалитативном, а богме и квантитативном смислу, промотер МЦП.

Због Амфилохијеве интервенције се гледало да ми се усече језик у грлу - ово што ти кажеш да се сајт постави на здраве ноге - и ја сам престао да пишем. Није Иван усамљен у мишљењу, да са мојим повлачењем, нема више живота. Ти и слични сте поклоници култа смрти, не ширите јеванђељску радост, јер немате Духа. То је једноставна ствар. Ја сам овде написао да ће се Поуке угасити, и то се десило, а ти си био главни ругач мом пророчком духу. Зашто Амфилохије не да паре за Поуке, а он је тврдио да су Поуке орган Синода? Ивану сам писао да кад је пригрлио ту лажну тезу да су Поуке уснуле на Јелисејским пољима. 

Никада Поуке нису биле Ђуровићев сајт, што се на крају и показало, нити сам ја имао живе паре да то финансирам, али сам помагао овај вредни пројекат који је одиграо велику улогу у СПЦ, иако неинституционализован. 

Иван је добро у памет, јер је тешко било издржавати све ове ненормалне притиске. Ти си из твоје зилотске фотеље ситно прдуцкао, као што и данас настављаш, али ничим ниси допринео да се нешто изгради. Ја први не бих издржао ово што је Иван издржавао, а у многим стварима смо на супротним позицијама, иако се поштујемо. И мени није било жао што су паре ишле за овај сајт, јер је он скуп. Да смо ја и Иван били "паметни", односно лупежи, делили бисмо прилоге и представљали лажне рачуне. Ја за све ове године нисам узео ни 1 динар од овог сајта. А написао сам море текстова и студија, на које ти можеш само да се ругаш, јер боље не знаш. Добијање новца за сајт преко мене је био знак, свакој нормалној особи, али не и теби, да они дају прилоге из поверења и имају жеље да пројекат иде даље. 

Званична СПЦ нема осећаја да ово треба да се настави, ја немам снаге ни са ким да се убеђујем, од Ивана да неко тражи да излуди, то би било нехумано. И овај крај Поука је само још једно од добрих Ђедових дела са којим може да се похвали на следећем Сабору, а прозвао сам га другде и за друга добра дела.    

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović

Немам никакве потребе да одговарам на твоја уобичајена неваспитана наклапања. Жао ми те је, господине Ја Јапаја.

  • Оплаках :)) 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, mario beloti рече

Што се тиче форума

 

пре 10 минута, Родољуб Лазић рече

Немам никакве

Има у Старом Завету кад Јахве каже: И као што сам се радовао док сте ми успевали, тако ћу се радовати док вас будем уништавао! - На вама се испуњава ова реч Господња. 

Слепци поред очију... 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, mario beloti рече

Што се тиче форума уопште поп О.Суботић који је стварно експерт у СПЦ је схватио да то није ипак добро и против је писања на форумима тако да није чудо што Црква никада није стала иза овог форума јер Владике води ДУх Свети.

Ajde?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ajde?

Овај је лишен елементарне светлости разума. Када би било тако, не бисмо имали данас хиљаде секти.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mogu sa sigurnoscu da tvrdim Kako he na ovom forumu spaseno na desetine dusa.

Mozda ih o.Subotic spasava vise pa my ovo Malo.

Суботић је био пешадинац који је извео гашење Поука. Ја сам га био проклео када је отишао у Аустралију да тезгари, па да се тамо заглави. И бих услишен. Корона га блокнула, једва се докопао Србије после не знам колико времена.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Суботић је био пешадинац који је извео гашење Поука. Ја сам га био проклео када је отишао у Аустралију да тезгари, па да се тамо заглави. И бих услишен. Корона га блокнула, једва се докопао Србије после не знам колико времена, а жена му шизила у међувремену. 

Ne znam to, reagujem na izgovorene Reci.

Verovatno zelis da kazes Kako taj ekspert svuda ostavlja rupe za sobom.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

 

Боже, како је ово досадно...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Aleksandra_A рече

ja sad nista ne razumem..zar nisu i Pouke deo Misionarskog odeljenja SPC, ili su bile bar, ili sam ja nesto pogresno shvatila?

Hahah,nisu. To je projekat o.Ivana koji ima misionarsku ulogu. Tj projekat jednog entuzijaste. :) A crkva samo sa strane prati rad sajta.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Svatko dobro vam želim u daljem radu oče Ivane i hvala vam za trud vaš. 

Zahvaljujući Poukama, saznadoh za oca Zorana Djurovića i nerve mi je kidao dok ne pogledah, tako da vam zahvaljujem mnogo. 

Svatko dobro svima želim ?

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Flojd рече

Hahah,nisu. To je projekat o.Ivana koji ima misionarsku ulogu. Tj projekat jednog entuzijaste. :) A crkva samo sa strane prati rad sajta.

e pa hvala na razjasnjenju, ja sam bila ubedjena da jesu vec dugo dugo..cak sam i dalje ubedjena da sam procitala neku vest o tome, ali ko zna sta sam iskonstruisala :D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Flojd рече

Hahah,nisu. To je projekat o.Ivana koji ima misionarsku ulogu. Tj projekat jednog entuzijaste. :) A crkva samo sa strane prati rad sajta.

Koliko znam bile su deo misionarskog odeljenja Ali bez konkretne pomoci.

U tom smislu I moj komentar.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...