Jump to content

Једва чекам теолошку тему

Оцени ову тему


Препоручена порука

Да ли сте приметили да на форуму ЖРУ нема више активних теолошких тема? Да ли је у питању замор, да ли је нека друга криза, да ли су нека посебна искушења у питању?

Приметио бих само да теолошки дијалог на форуму никада није ни био комплетан и истрајан у духу какав треба бити. Зачеле су се добре теме, добри дијалози, али увек је завршавало набојем провокација и напада на личност саговорника.

Да ли ће једном бити другачија пракса, она пракса какву видимо у теолошким дијалозима код светих отаца (који су се дописивали по теолошким темама), остаје да видимо. Можда је главна фалинка још од почетка форумашења то што није постојао један подфорум са ограниченим учествовањем, односно са условним учествовањем и са избегавањем било каквих провокација, на коме ће се водити искључиво теолошки дијалог.

Постоји и друга крајност која је показала невероватну гордост код појединаца, који би волели да они који се не слажу са њима запуше уста, уколико немају академски позив за теолога (?!?). Скрнављење теологије била је пракса управо нападом на неку личност само зато што није академски теолог.

Живимо у времену када се пишу теолошке књиге. Многи уважени теолози позивају на теолошки дијалог. Међутим, ја нисам приметио да су нака два теолога објавила њихов теолошки дијалог, не рачунајући спорадичне преписке које су се претварале у полемике око политике и којечега.

Већ дуго година, деценију, предлагао сам да се отвори подфорум где ће учесници разговарати искључиво по теолошким темама и без упада икога са стране, осим уколико тај има исто искључиво теолошке аргументе и без икаквог провоцирања на рачун личности саговорника. То се никада није остварило, јер форуми су препуни свакаквих људи, доконих и неодговорних. Зато се поставља питање да ли је овакав форум какав је сада, отворен за све и свакога и у свакој теми, уопште способан да изнедри теолошки дијалог који би презентовао савремену светоотачку одговорност и светоотачки допринос?

Ако се постидимо и будемо заједљиви па помислимо да нико од нас није достојан да износи аргументе достојне светих отаца, онда овај форум није ни потребан за Цркву. Форум ће се по себи свести на догодовштине и голе информације, чак више на дезинформације.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...