Jump to content

Молитве пре и после читања Светог Писма

Оцени ову тему


Препоручена порука

Постављена слика



Молитва пре читања Светог Јеванђеља
На Литургији Св. Јована Златоустог


Запали у срцима нашим, човекољубиви Владико, бесмртну светлост твога богопознања, и отвори очи ума нашег да бисмо разумели Твоје еванђелске проповеди. Усади у нас и страх Твојих блажених заповести, да бисмо, победивши све телесне похоте живели духовним животом, мислећи и творећи што је Теби угодно. Јер си Ти просветљење душа и тела наших, Христе Боже, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.



Молитва пре читања Светог Јеванђеља
На Литургији Св. апостола Марка


Владико Господе Исусе Христе, савечна речи беспочетног Оца, који си ради спасења нашег, постао сличан нама у свему осим у греху, и који си послао Твоје свете ученике и апостоле да проповедају и поучавају јеванђељу Царства Твога, и исцељују сваку болест и сваку немоћ Твога народа, сам и сада, Владико, пошаљи светлост Твоју и истину Твоју, и просвети очи ума нашег за разумевање божанствених Твојих речи, и удостој нас да будемо њихови слушатељи, и не само слушатељи, него и извршиоци речи, оспособљени да дајемо плодове, и да доносимо добре плодове тридесетократно и стократно, како бисмо се удостојили Царства Небеског. Јер си Ти Благовест, Спаситељ и Чувар душа и тела наших, Господе Боже, и Теби славу и благодарност и трисвету песму узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек, и у векове векова. Амин.




Молитва после читања Светог Јеванђења
На Литургији Св. апостола Јакова

Боже, који си нас поучио Твојим божанским и спаситељним речима, просвети душе нас грешних да могу усвојити оно што је досад прочитано, да не будемо само слушаоци духовних изрека, него и делатељи добрих дела, поборници нелицемерне вере, непорочног живота и беспрекорног живљења.




Молитва пре читања Светог Писма (краћа)

Господе Исусе Христе отвори уши и очи срца мога да чујем и упамтим речи Твоје и извршим вољу Твоју. Отвори очи моје да бих видео чудеса Закона Твојега. Молим Те, Боже мој просветли срце моје, јер многи, надајући се само на себе и своје знање, тумачили су Свето Писмо по своме разуму, па су пали у заблуде и када се грађаху мудри полудеше. Амин.



Молитва пре читања Светог Писма

Господе Исусе Христе, учитељу мудрости, молим Ти се, отвори очи срца мог, да бих слушао реч Твоју и разумео је, и творио свету вољу Твоју која је у њој откривена нама грешним и безумним људима. Господе Боже Спаситељу мој, пошто си дошао на земљу да тражиш и спасеш пропале, не скривај од мене заповести Своје, јер и ја пропадам у тами незнања закона Твога: него отвори очи ума мога да бих разумео чудеса учења Твога, и кажи ми непознаности и тајне мудрости Твоје. У Тебе се уздам, Боже мој, да Ти светлошћу знања Свога просветиш ум мој и разум, да бих не само читао написано него га и вршио. Молим Ти се, и са сузама припадајући вапијем Ти: Господе просвети ме, научи ме, уразуми ме, да свету реч Твоју, и житија Светаца Твојих читам не на грех, него на обновљење и просвећење, на освећење и спасење душе моје, и на наслеђе вечног живота. Амин.



Молитва пре читања Светог Писма

(Прекрсти се, клекни и усрдно реци: )
Господе Боже наш Исусе Христе отвори очи моје и видећу чудеса закона Твога. Путник сам на земљи не скривај од мене заповести Своје. Расветли очи мога ума и моје душе да бих схватио силу, која се крије у Речи Твојој Господе.  
(Потом устани на ноге, прекрсти се, узми у руке Свето Писмо, пољуби га, с љубављу га положи на своје очи и на своје срце, а онда пун светог поштовања моли Господа Исуса Христа овако: )
Ја недостојни, држим Те, речи живота и речи утехе кроз уста и језик Твог Светог Еванђеља; дај да га слушам унутарњим и обновљеним ушима и да Те језиком, Духа Светога славим. Амин.



Молитва после читања Светог Писма

(Прекрсти се, пољуби Свето Писмо и с љубављу реци: )
Захваљујем Ти Господе на овоме што сам сазнао и молим Те, ја Твој грешни, недостојни и непотребни слуга, сачувај ме и благослови у току дана, као и моју породицу, земљу и цео свет.
Реч Божија је целив вечности. Блажени су они који слушају. Бог говори а ја слушам. Тако се преко речи сједињујем с Њим. Слушам срцем. Јер и речи Светог Писма долазе из Божијег срца. Слава и хвала Богу на свему и сада и увек и у векове векова. Амин.

Baner-Pouke.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

amin-nas


Чекам спасење твоје, Господе, и свим срцем својим тражим Тебе, научи ме да Ти не грешим.
Господе, Исусе Христе, помилуј ме !

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...