Jump to content

Викар Руског Патријарха се верницима обратио из собе за реанимацију заражених короном: ”Имајте милосрђа за црквенослужитеље”

Оцени ову тему


Препоручена порука

Ректор Московске духовне академије и викар Патријарха Московског и целе Русије, епископ звенигородски Питирим Творогов (53), који је оболио од коронавируса – обратио се јавности потресним сведочењем из болничке собе за интезивну негу, док око себе посматра агоније умиурћих и тешко оболелих од коронавируса.

11130154_743931759059403_874365631203811

Пре него што је оболео, Владика Питрим је објавио категорички апел верницима да не одлазе у храмове, називајући свакога ко покуша супротно – „злочинцем”, а мора се узети у обзир да Владика бира речи, јер је богословски специјалиста за омилитику – хришћанску проповед.

Владика Питирим је први православни архијереј који је саопштио: „Заразио сам се у храму на богослужењу!” 

Чланак преосвећеног Епископа Звенигородског и викара Патријарха Московског и целе Русије, који је објавио на свом Фејсбук профилу преносимо у целини:

Пише:
Епископ Питирим Творогов

 

Био сам веома критикован јер сам јавно позивао да се храмови не обилазе током епидемије. Захтевали су чак и „челични доказ” да сам заражен управо у храму, а не на неком другом месту.

Сада је анамнеза моје болести тачно утврђена, покушајмо да јој пратимо порекло.

Током последњег (васкршњег) поста, као и обично, служио сам све литургије. Саслуживаали су ми јерођакон Инокентиј и новопострижени монах Михеј – веома ревносни.

Први се у Московској духовној академији од короне разболео један студент, појац у хору храма. Највише студената заражени су управо у хоровима; ту су идеални услови за ширење инфекције.

Свештеници су веома ризиковали и ризикују, обављајући свету тајну исповести верника. Инфицирају се и у највећој су опасности они свштеници који не беже од људи, који се понизно жртвују у слабашној нади да ће болесни верници остати код куће у самоизолацији. Али наде се нису оствариле.

Био је Велики понедељак. Јутро. Капије Свето-Тројицке Сергијеве лавре близу Москве затворене су. Пред њима је узаврела гомила која захтева отварање Лавре. Демонстранти се понашају врло агресивно, псују!

Владика Парамон (Голубка, епископ сергијевско-посадски, стар 43 година) отвара Лавру за вернике током целе Страсне недеље и Васкрса.

%D0%9F%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC-300

Агонија је почела на Велики петак.

Најбољи од свештеномонахâ Лавре разболели су се, неки у озбиљној форми. Владика Парамон разболео се, ја сам се разболео; старији свештеномонаси Лавре такође, као и један наш академац.

И ето, баш на Велики петак, како се и очекивало, сви смо били приковани за Крст!

А доле испод, као што би требало бити, гомила захтева чудо!

Није се догодило чудо…

Наки приговарају због напуштања људи. То није тачно. Могли смо да одговоримо само на један начин – да се разболимо; али људи, видевши нашу муку, сажаљевају оне епископе, свештенике и појце који су још здрави!

Будући да се налазим на интензивној нези, виђао сам и данас на реанимацији умируће од короне – и тешко болесне пацијенте у агонији болова и гушења. И тихо питамо наше вернике: сажалите ли се и на нас, барем онако како се сажаљевате на оне који су још живи, још здрави.

А на лекаре? Неки од њих умирући пружају негу болеснима, не штедећи себе. И њих сажалите!

Ко ће вас духовно водити, ко ће вас причешћивати, ко ће вас лечити, ко ће вас одушевити дивним црквеним појањем, ако неки од нас умру, а неки постану инвалиди са оштећеним плућима?

Имао сам благу форму короне, али данас је ЦТ (најсавременији преглед груднога коша) показао делимичну плућну фиброзу (фибросис).

А шта ће се догодити с тешким случајевима?

Ми, клирици и црквенослужитељи Русије у овој епидемији најчешће обољевамо – имајте милосрђа за нас!

На крају, Господ се такође обраћа свима: „Желим милосрђе, а не жртву!“ (Матеј, 9, 12)

 
WWW.SABORNIK.NET

Пре него што је оболео, Владика Питрим је објавио категорички апел верницима да не одлазе у храмове...
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...