Jump to content

Зоран Ђуровић: Подмукли рат северноамеричких владика против СПЦ

Оцени ову тему


Препоручена порука

 

Зоран Ђуровић: Подмукли рат северноамеричких владика против СПЦ

 

У више ауторских текстова писао сам прошле године о раду на одцепљењу северноамеричких епископа од СПЦ. Посебан нагласак сам имао на Максиму Васиљевићу, јер га и лично знам, наиме, били смо школски. Други разлог је лежао у томе што је он био портпарол америчког тројца и кренуо је у отворену борбу против светосавља, где је Светог Саву прогласио криминалцем, а онда је, кад су се ствари закувале, па је морао по свом устаљеном обичају да лиже пљунуто, узео да фалсификује свој инкримисани текст на свом порталу, популарно знаном као Теологијањет. Раскринкан је био у неких 5-6 писаних лажи које је без зазора износио у нападу на епископа Иринеја Буловића.

Нећу се бавити најновијим памфлетом из ове кухиње: У одбрану истине и јединства Српске Православне Цркве, који је објављен на званичној интернет страници СПЦ за Северну, Средњу, и Јужну Америку, 24.02.2020. Овај текст су надмоћно деконструисали епископи Митрофан канадски и Кирило буеносајрески и јужноцентралноамерички, а који су нелегално били одстрањени из рада Савета за Америке. За малу децу је било накнадно оправдање да нису позвани грешком!

Тројац не одустаје од апологетике сопствених поступака, тако да испада да смо се сви напили луде воде и не разумемо ову високу науку и филозофију. Добро приметише Митрофан и Кирило: Из тог разлога испада помало парадоксално да су наша браћа Архијереји из САД пристала да се сазове Црквено-народни Сабор на Флориди, где треба да се пониште све њихове одлуке са ”крњег” Сабора из Чикага, од јула месеца прошле године, и истовремено да наступају на том Сабору са најновијим текстовима који су усмерени на потврду и оправдање њиховог досадашњег рада. Још је парадоксалније да се стално понавља тврдња да на ’’крњем’’ Сабору у Чикагу ”није донета никаква одлука”? Тиме се вређа основна интелектуална висина тела и архијереја наше Цркве као и еминентних стручњака из области права који су већ више пута образложили неуставну позадину ”крњег” сабора из Чикага од јула прошле године“. Да, вређа нам се интелигенција.

То је лајтмотив који се провлачи у свим наступима Тројца, па ћемо га наћи и у писму „Владе Дивца и виђених Срба“. „Свако ко тврди Светом Синоду да владика Лонгин, владика Максим или владика Иринеј желе одвојити наше епархије од Српске Православне Цркве или нема сазнања и погрешно је информисан, или злонамерно лаже. Заиста, чини се да ове дезинформације ствара и шири једна мања група клеветника док огромна већина наших верника у парохијама широм Америке подржава наше владике. Молимо вас да не узимате у обзир слабо информисане позиве једне неколицине клеветника како не би сте реметили мир и хармонију огромне већине“. Барем 10 пута је Максим поменуо како га Буловић не разуме. За мене се подразумева да не могу да га разумем, јер сам ја обични поп.

Ова  парола је у складу са централном идејом овог клана, наиме, да су они модерни и напредни, разумеју науку и дарвинизам, биоетичке проблеме и сексуалне, па, једном речју, нису затуцани. Зато се ките славним именима из спорта, културе и науке. Потписник овог писма је и члан “Српских Аполо 7” Давид Вујић, који је био коришћен претходних месеци као доказ затуцаности синодалаца, јер Буловић и Перовић кобајаги негирају да је човек слетео на месец и зато нису дали светосавски орден Вујићу, а за то га је предложио Добријевић! Но, добро је послати поруку како су синодалци затуцани!

Наравно да ни Дивац ни Вујић нису писали ово писмо, јер рукопис одаје Добријевића, који је, како рекох, предложио Вујића за орден, а са Дивцем иде на Аустралиен Опен кад игра Ђоковић и тамо скупљају хуманитарне прилоге. Дивчева госпођа је директорица ове организације и за то прима плату, што није никакав грех, као што није грех ни скупљање овог новца. Дивац је аутор овог писма као ја студије о космичким зрацима...

Тројац и придружени су озбиљна екипа и раде капиларно. Нико их не сме потценити. Видимо да овде користе лична познанства. Обичан човек је чуо за Владу Дивца, али није за Давида Перовића. Игра се са именима. Опаснија и безочна борба је преко медија и она се води непрестано. Први портал је био Теологијањет, а сам Благоје Пантелић, Максимов другар, ме је био позвао да сарађујемо. То се никад није остварило, јер стомак за тако нешто немам. Никли су као печурке после кише и други, као Директно са Иваном Ивановићем, па Црквена истраживања/ктуелности са Бачановићем, који је вероватно и иза твитера На Поукама банован итд. Ту је удомљен и григоријепоклоник Никола Станковић, који је избачен са Тв Храма. Имамо целу екипу ђедоиманих и сл. Карактеристично за ове беспризорне ликове је да кују у звезде Григорија, Максима, Атанасија, Амфилохија, и подржавају пучисте на Православном Богословском Факултету: Перишића, Кубата, Шијаковића, Вилотића, Јефтића... док сатанизују синодалце. Слика је црно-бела. Иако се епископи-налогодавци не оглашавају на овим порталима, никада се од њих нису оградили, јер су најамници на истима њихови посланици. Исус ће рећи да ћемо по делима познавати добро и зло. Ђедоимани На Поукама банован је скоро написао како треба да купим вијагру да бих задовољио своју жену, како је Порфирије Вучићев сарадник у признавању КиМ, да је Давид душевни болесник, Иринеј Буловић убица, а Патријарх без мушких атрибута. И упитах лика да неће сада да напише и неки пригодни текст о Исусовој молитви... Таса, Амфилохије и други не могу да негирају да су ово њихови духовни плодови. Ево ко их брани. И то не само ови ђедоимани, него и отворени атеисти, либерали и декларисани хомосексуалци и наркомани, што се видело ових месеци око ПБФ.

Од почетка смо имали ово вређање интелигенције и негирање чињеничног. Најтежи ударац је Тројац имао због извештаја проте Велибора Џомића, који може некоме да буде несимпатичан, али нико не може да каже да је лимитиране интелигенције. Патетично делује када Тројац декларише оданост СПЦ и да се никада не би одвојили. Без стида пишу нешто што свако може да провери: „Као што је објашњено у оснивачким актима сваког од ентитета... коначни ауторитет/власт у сваком од ових световних ентитета припада „службеном положају епископа“ епархије које се то тиче, а за „службени положај епископа“ је јасно назначено да га контролише Свети Архијерејски Сабор СПЦ на основу власти Светог Сабора да поставља и смењује епископе са тог положаја/службе. Оснивачки акти ових ентитета јасно показују да је активни епископ онај који је валидно постављен од Светог Архијерејског Сабора СПЦ, и да уколико Свети Архијерејски Сабор постави новог епископа, тај нови епископ ће преузети власт над ентитетом. Ове ентитете опслужују директори и службеници постављени од валидно постављеног епископа, да би управљали и руководили корпорацијом“. Ово је лаж, јер по Устав, општа правила и уредбе, једнообразна правила и уредбе за парохије и црквено-школске општине српских православних епархија у Сједињеним Америчким Државама, чл. 14, 2 пише: „Епархијске Архијереје за Српске Православне Епархије у Сједињеним Америчким Државама бира Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, првенствено од кандидата предложених од Епископског савета, који може да се консултује с ким нађе за сходно“. СПЦ Сабор не може да постави свог кандидата на САД епархијама, па и сада не може, по њиховом Уставу, да смени неког од епискпа!

Овиме су се широм отворила врата за раскол, јер ако би Синод или Сабор сада рашчинио или пензионисао неког од епископа у САД, то не би имало ефекта пред САД бирократијом. Могли би само да га моле да се умирови, али видесмо и Атанасија колико се смирио по одласку у мировину. Још 6. јуна 2017 Илиној корпорација из 1935 конвертована је у непрофитну Илиној корпорацију. Априла месеца 2017, на основу препоруке нашег спољашњег адвоката, име Илиној Корпорације из 1935. промењено је од „Српска Православна Црква у САД и Канади“ у „Српске Православне Епархије у Сједињеним Државама Америке. Сада нећете веровати: Промену имена из 2017 године правдају актом из 2018, а у коме се не помиње то име! Дакле, већ су урадили све на своју руку, а онда, пост фестум се позивају на акт који тада није постојао! Пишу: „Као резултат претходно наведених тачака..., Свети Архијерејски Сабор је у мају 2018. године донео следеће одлуке...:

Усвојити предлог... Лонгина,... Максима и... Иринеја, те, на основу члана 13. тачка 8. (15) и члана 33. Устава Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци..., одобрити територијално ограничење овог Устава искључиво на српске православне епархије у Сједињеним Америчким Државама.

С обзиром на ово, садашњи Епископски савет Српске Православне Цркве за Северну и Јужну Америку преименовати у Епископски савет Српске Православне Цркве за Северну, Средњу и Јужну Америку, са ингеренцијама највише црквено-јерархијске власти Српске Православне Цркве на том подручју“.

Успостављање пак Српских православних епархије у САД омогућава подвођење истих и другим канонским јуриздикцијама. Јер смо имали, нпр., руске епархије под Цариградом на Западу. Национални предзнак не значи ништа. Сулудо је од ових кад нас убеђују да то појачава везу са матицом!

Врата су се отворила и за друге вукове који би да откину део, а мислим на ткз. Слободну СПЦ. Сада су се активирали. То не треба потцењивати, јер се у бари, када се подигне муљ, лови. Њихов актуелни епископ Христифор је бивше духовно чадо Амфилохија Радовића, биран 2-3 пута за епископа, био у разним јуриздикцијама старокалендарским и заграничним, а био је у фракцији која је канонизовала (РИПЦ) Гермогена (карловачки синод РЗПЦ), кога је Павелић довео за владику Хрватске Православне Цркве, коју је, гле случаја, признавао Фанар али не и титулу патријарха за Гермогена. Вук длаку мења...

Лже епископ Христифор је направио свој Синод, тако да може да покрије Аустралију, САД и западну Европу. То што голобради Христифор прави селфије и у католичком је имиџу, никоме од истинских“ православаца не би сметало. Имамо остатке те цркве у САД, а они су победили и Лонгина на суду. У тој чорби су сви пријатељи и „пријатељи“: Лонгин са финансијером Слободњака г. Ратком Нешићем, Амфилохије са Лонгином који му је дао новац за Светигору, Добријевић са Радовићем се удружује у литије са Мајком Помпеом, иако је Амфилохије Добријевића раскринкао пред Синодом, Максим са Амфилохијем и Тасом, а ови се нервирају само око његовог дарвинизма, док му таоизам хвале... И кад имамо сав овај хаос и неморал, онда се не можемо чудити што нам кола иду на доле. Налазимо се у пандемонијуму. Григорије мрзи Џомића али воли Јаоникија. Добријевић упорно прогања попа Сашу Војводу... капиларно. Све је прецизно. Разапињу Митрофана, Кирила проглашавају за глупака. Покрећу петицију за рашчињење Буловића. Ја сам пак аутокефалан, научник и уметник, па не могу да ме рашчерече као колегу Сашу. Иако би то радо учинили. За не веровати је ова количина акумулиране мржње и жеље за профитирањем. Уздам се пак у Патријарха и његову снагу и разбор. И молим се за то.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Све се тако случајно савршено уклапа, као у теорији завере на чијем челу стоји Фанар, са подршком Американаца.

Једини фактор изненађења могу да буду обични Срби који неће ништа од оног што други хоће.

Молимо се сви за нашег патријарха.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пар запажања:

- Текст није баш нешто млак, ипак су Поуке објавиле - што је лепо. Стил је ишао до границе и није прекорачио.

пре 8 часа, Zoran Đurović рече

Добријевић упорно прогања попа Сашу Војводу... капиларно. Све је прецизно. Разапињу Митрофана, Кирила проглашавају за глупака. Покрећу петицију за рашчињење Буловића. Ја сам пак аутокефалан, научник и уметник, па не могу да ме рашчерече као колегу Сашу. Иако би то радо учинили.

-Не разумем какве ово везе има са (не)прогоном. Ајде научник и некако, мада се овде ни о кавој науци не ради, а о уметности поготово. Падре признао си да си сујетан, али уамњи мало самохвалисање, више ћеш бити поштован....бар ми се тако чини. Кип ју то д топик, са што мање хвалисавих титулисања. Твоје подвлачање да си уметник исто је као и када се вл. Макисм слика са кистом у тексу који говори о милионитој ствари. Опрости, слични сте ви ту у тој "уметности" самопромоције. Истина, на различитим сте странама фајта.

-Даље, заиста си писао, да кажем жаргонски "нањушио" да се тамо муљало, писао отворено и тиме можда алармирао мало јавност и надлаженее - али раскола нема нити ће бити, дакле - омашка! Не бих коментарисао твоје (не)способности да предвиђаш догађаје, али омашио си у прдвиђању и поводом САД и поводом ЦГ. Иако у САД беше много тога што је ишло у прилог твојим предвиђањима, велика омашка у процени, У ЦГ поготово, потпуна омашка. Тако да иако овај текст констатује неке твоје раније опомене, не покрива твје омашке у прдвиђања. На стану сад то зашто ти та предвиђања требају. Јер за 20-так година колико ја пратим дешавањ у Цркви не знам ни за кога ко се бави тим стварима - осим тебе. Не можеш убедити људе, када нешто предвидиш, пишетш о томе, и то се не збуде, како си неки велики предвиђач.

Бесмислено је да инсистираш на томе индиректно или директно. Јер тиме онда, и ти, потцењујеш интелигенцију људи. Што год више будеш наметао људима мишљење о теби, они ће те све мање поштовати, то се односи на све нас, свуда и увек и у свим  приликама. Никада не треба да потцењујемо интелигенцују људи,

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ово Апостол говори у другом контесту, али сигуран сам да се може применити  и на предвиђање (не бих друге неке синониме коростио) и убеђеност људи да ће се њихова предвиђања остварити. Не бих овако писао, али својим инсистирање, упорним, како је све онако како си ти писао - а није него је супротно - ред је да се то каже, не уврадама као Риле (а и ти), али онако "право у брк". Има овде много умниијих људи од мене, па нека прооцене  да ли на секташки начим поимам неке делове Писма. Као, рецимо, овај. Дакле други је контест, али сматрам да ово важи, како за друго, тако и  110% за твоја предвиђања - хвала Богу, неостварена:

Јаков 4, 13-16

Слушајте сад ви који говорите: Данас или сјутра поћи ћемо у овај или у онај град, и сједићемо ондје једну годину, и трговаћемо и добијаћемо. Ви који не знате шта ће бити сјутра. Јер шта је ваш живот? Он је пара, која се за мало покаже, а по том је нестане. Мјесто да говорите: Ако Господ хтједне, и живи будемо, учинићемо ово или оно. А сад се хвалите својијем поносом. Свака је хвала такова зла.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, The Godfather рече

Ovim odlukom od pre desetak dana se proti onemogucava da dodje na sabor - prostim recnikom ogranicava mu se kretenje na neki nacin

 

inbound6557584226615987009.jpg

inbound1383241616199490867.jpg

Koliko sam procitao na borbasima,  o.Petrovic je izasao sa objasnjenjem i lepo je rekao,..... ovaj Sabor je eksteritorijalnog karaktera i e.Dobrijevic nema pravo da mu zabranjuje dolazak samo zato sto se Sabor odrzava u njegovoj crkvenoj oblasti.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ćiriličar рече

Бесмислено је да инсистираш на томе индиректно или директно. Јер тиме онда, и ти, потцењујеш интелигенцију људи. Што год више будеш наметао људима мишљење о теби, они ће те све мање поштовати, то се односи на све нас, свуда и увек и у свим  приликама. Никада не треба да потцењујемо интелигенцују људи,

Најзад си и ти почео објективно да сагледаваш ствари.

пре 12 часа, Zoran Đurović рече

Уздам се пак у Патријарха и његову снагу и разбор

А ово ниси коментарисао?  Пре неку годину Ђуровић је у свом "чувеном" тексту апропо патријархових мера против "дарвиниста" на ПБФ-у рекао:

"Прошли су дани, тако да могу да напишем сувисли одговор на несувисли потез нашег патријарха. Његов сигурно није, него су га издириговали у правцу који је сасвим бесмислен.Човек је у годинама, тако да није тешко изманипулисати га."

У међувремену је патријарх додао још коју годиницу живота и очито сазрео, па  сада има снаге и разборитости које није имао 2017. године...

То је на линији чувене Ђуровићеве изјаве од пре неколико месеци да је патријарх Иринеј пет копаља изнад патријарха Павла.

Све има своју цену, па и дрскост. Сад се ваља чупати и умиљавати, јер су времена другачија, разне ствари су у игри....

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Bokisd Кад прочитш одлуку епископа, он му забрањује:

1. Улазак не територију његове епархије и

2. Саслуживање са његовим свештенством.

Мислим да је и одлука и формулација бесмислена. Прво, територија његове епархије није њгово власништво, нити власништво чак епархије, то су САДржаве, није парохијска порта. Човек може да иде куда хоће по тој територији, осим да по забрани епископа улази у храмове и др. (служује). Друго, он може да забрани своме свештенству  да саслужије са протом (ма где) али не може проти да забрани ништа, јер прота није његов подређени.

Нека аобавести своје свепштенике да нигде не саслужују са протом, а тиме ни у њиховој/његовох (епископовој епископији).

Ко је он да брани људима да ходају по земљи? Па то ни гестапо не претендоваше баш тако.

"Жалимо што Смо у немогућностида именованом дозволимо улазак у Нашу, богомспасавану Епархију источноамеричку, нити пак да му дозволимо да саслужује са Нама и Нашим христољубивим свештенством, све док се не покајеи упути јавно извињењеза своје бахато и недолично понашање према епископима Српске Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама, а посебно према свом надлежном епархијском архијереју. Уколико протопрезвитер Саша Петровић одлучи да се не покаје за све своје, горе наведене поступке, бићемо принуђени да од Вашег Преосвештенства затражимо да на основу члана 47, Правила и Поступака за Црквене Судове Српске Православне Цркве, покрене црквено-судски поступак против именованог,и то за одрицање послушности и стварања завере против црквене јерархије"

Невероватно.  Текст нема никаквог логичког смисла. Шта ако надлежни епископ одбије молбу другог епископа? Зар није ово потцена надлежног епископа да други епископ унапред говори шта треба да уради не само клирик друге епархије, него и његов епископ ако не буде како он хоће?

Али врх је забрана уаска на територију његове епархије. Невероватно....валда му може забранити приступ храмовима, црквној имовини, да проповеда и то....ко може човеку забранити да хода по земљи?

Ах те некретнине и територије!

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Родољуб Лазић рече

Најзад си и ти почео објективно да сагледаваш ствари.

Нисам почео, него је то код мене (ах како сам скроман) непрестан процес. Тренутак када и како ћу некоме нешто рећи бирам сам. Без претензија да будем део "удружених подухвата" или да спасавм свет.

Рођо, прво ја нисам Ђуровићев фоловер, нити фан нити било шта, нити сам коментарисао и једну тврдњу, нити претендовао. Опаска ти је бесмислена, утвари смиШЉана да дискредитујеш попа. Ја сам рекао што сам рекао, и мислим да сам рекао више него да му све ваше скриншутиве потурите под нос. Нисам на суду...детаљи ме не занимају, амноге нисам испратио "пре неколико година". Оно што сам сипратио, кад је деловао колико-толико на корсит Цркве, по моим схватањима, нисам реаговао. Кад је мало прекардашио, по моим схватањима, ћутао сам јер 99,9% ме се не тиче, имају позванији за то да га опомињу, а и не сматрам да икога на прву треба "набијати на коље".

Сада? Па сада је прекардашио, јер покушавајући да некако оправда своје омашке, прави људе будалама....ајде то и некако, али дешава се нешто превелико, Црква се тресе, а он пали ватру где је нема. Па нећемо онда ћутати. Нека критикује кога хоће, не могу ја то заустављати, али могу да кажем кад неко директно или ндиректно обањује. А то сада, немам проблм да кажем, Ђуровић чини. Тиме само себе бламира више. Јер ствари  о којим аје писао оне су се дешавале, проблем је што он претендује да "улови велике рибе"...као клинац кад га тата поведе први пут у лов, па неће он зеца да упуца - он би лава одма'. То што је лав у Африци, а мали у Шумадији, не мари. Машта може свашта.

То све постаје траги-комично више.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ćiriličar рече

Нисам почео, него је то код мене (ах како сам скроман) непрестан процес. Тренутак акда и како ћу некоме непто рећи бирам сам. Без оретензија да будем део "удружених подухвата".

Лепо ако је тако. 

А ако си овим "удруженим подухватима" обухватио и моју маленкост, онда си, како волиш да кажеш, врло "омашио". 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar

Пријатељу, он је палио ватру и обмањивао све време, поготово у вези збивања у Црној Гори. То се видело из авиона. Али добро, ти си сада видео и сада реаговао. Небитно.

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Родољуб Лазић рече

А ако си овим "удруженим подухватима" обухватио и моју маленкост, онда си, како волиш да кажеш, врло "омашио".

Не Рођо, нисам,  него то је уопштено....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сматрам да текст нема потребе коментарисати, већ да пустимо да се данас уради оно што треба да се уради. Уједно, са добрим делом се не слажем, поготово део везан за Митрополита. Ту се ништа не слажем, али то је моје виђење ствари.

Ово јесте актуелна тема о чему о. Зоран пише, али нећемо да сада причамо док се не заврши све. Верујем да ће изаћи нека добра, непристрасна анализа.

Различите коментаре смо читали, слушали, било их је и лажних и истинитих.

Ја бих највише волео кад би могла да се направи нека видео конференција са актерима и да се до краја све рашчивија, јер су људи слуђени. Сад, разни мешетари користе ову прилику да своје фрустрације пројављују и то је толико очигледно да је отишло у потпуни бесмисао. Да не бисмо продубљивали све ово, док се не збуде шта ће се збити, тема иде под кључ.

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
×
×
  • Креирај ново...