Jump to content

Обраћање Епископа Митрофана и Епископа Кирила у вези са Ванредним црквеним сабором у Клирвотеру

Оцени ову тему


Препоручена порука

То су григоријеимани или ђедоимани како како их је назвао о. Зоран а сигурно их има још сорти:)))

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Мене због своје браће заиста забрињава секташки менталитет по коме је довољно да не мислим о нечему као њихов духовник па да ме презру и тихо гоне.

:)) :)) :)) :)) 

Дал је могуће да си ти од свих ово написао? :)) :))  :)) 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

То су григоријеимани или ђедоимани како како их је назвао о. Зоран а сигурно их има још сорти:)))
Заиста човјекопоклоници под изговором да су то живи светци, али и живи светци грјеше.
Атанасије и ако је светац, само ја па ја и опет иза тога ја, поред њега епигони само климају главом и расту у духовне дебиле који се никада и неусуђују да мисле, а услов свих услова или катепгорички императив је: Реко Таса.

И кад Таса каже да на мене ставља упитник јер имам позитивно искуство и мишљење, онда читава секта мисли да је богоугодно да ме газе, а минимум послушања да ме презру, да не говорим о томе шта се испод жита ваља.

Заиста морам да кажем духовни дебили, сав однос са Богом, сво "духовно" искуство, мишљење ставови све је кроз неког човјекабога, а не Богочовјека.
Али ајде и то да се дозволи, али шта кад тај неко падне, пошандрца, посенили, умре, грјеши?
Онда сви падну, пошандрцају, посениле, и грјеше.

То није и не може бити примјер и мјерило православног хришћанина, који је прво Божији и свој, па онда све друго.
Ово има своје теоретске изворе и поктиће: релациона онтологија изврће самоистовјетмост суштог и уводи првенство релације они који то прихвате постају духовни дебили разумјевајући своју суштини као релацију са еписком, они се у крајњиј линији изопачују у (несвјесне) паипсте.

Зато имамо посла са јересју која на првом плану напада душу, саморазумјевање и измјешта нашу суштину "у име Бога" из нас самих у филозофску, идеолошку, социјалну, политичку и манипулативну екстазу.
Никако у духовну, благодатну и Свето Духовну екстазу.

Ова замјена филозофког-онтолошког са Црквеним православним духовним искиством је кључна тачка ове јереси.

Духовно неопитни вођени самопрокламованим свецима се онтолошки одваљују и одваљују једни друге умишљајући да је то духовност.

Дијагностичка разлика је у томе што се онтолошка екстаза да изазвати устаљеном "филозофском" процедуром, индоктринацијом и учењем ,а духовно искуство изазива једино лично Бог, док за онтолошки екстазу Бог и није потребан и зашто се мучити подвигом и чекањем, кад при руци имамо моћ?
Никола Лудовикос је популарно описао суштину критикујући Зизијуласа: Дечко се доведе у егзистенцијално онтолошки екстазу - а јадна дјевојка мисли са је волим.

Дакле то није љубав ни Љубав, него филозофојом изазвано повишење свјести, нови опијум за народ, егзистенцијализам за масе под кринком православља, а никако не пеавославно светоотачко духовно искуство.


Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Link to comment
Подели на овим сајтовима

spacer.png spacer.png spacer.png spacer.png  Дал је могуће да си ти од свих ово написао? spacer.png spacer.png  spacer.png      

 

Вјерујем ти да тако видиш, али грјешиш, као што си пароноисао да те тражим ван форума, а параноисао си јер си по своме склопу рачунао да си заслужио, међутим ја препуштам Господу. Теби замјерам што си ме назвао псом, што си политички коректно рекао да могу да ти дислајкујем, што си упорно са полу аргументима нападао Порфирија. Што се тиче оца Зорана захвалан сам ти, ти си на неки начин несвјесно кумовао да ми буде духовник, ти си се тога први сјетио и свједок си како се одиграло.У једном од првих наших међусовних обераћања сам ти рекао да се плашим да си се искомплексирао о оца Зорана, односно некако си се превише везао за њега и мене кроз њега гледаш, али погледај ме и овако. Зорана сам испитао молитвом и то је било пресудно - што сам осјетио његове молитве, пресудно да наћуљум уши, осјетио сам ја и Тасине молитве и чудо, али аналитучки ум искуство и други узуси ме теже на овим позицијама - сигурно дјелимично погрешним.Али конкретно око факултета и око устава изашло је да смо у праву, да је то став Цркве.Добро мало сам бранио оца Зорана, кад ми се чинило потребно а чини ми се да је још и надам се да ћу имати прилике.Ратзмијем његову ситуацију јер сједим у Требињу и пишем о +Григорију, +Максиму, +Атанасију без да их чешем по ушима, мого би ти да хоћеш да знаш шта то значи, јер многи мисле исто, али су такође свјесни какве су посљедице, слично је у Црној Гори.

Теби још хвала што бринеш да мој однос са мојим духовником не постане неправославан, јер очигледно је да таквих има.

Пошто си ту од почетка можеш да будеш и у бесконачност - што се мене тиче и исповјест да слушаш, па да поред престижног духовника имам и ђавољег адвоката који ће да помогне усавршавању.

 

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Просечан србенда рече

А не знам ни зашто је толико страшно када неко промени мишљење макар овде на форуму? Па живи смо људи ваљда и уз то још и грешни.

Лепо је кад неко промени  мишљење, још сако се покаје. Још ако затражи опроштај од оних према коме се огрешио...а грешимо свалог секунда.

Овде има више "струје" где је отац Зоран у центру (сам је себе ставио, то ј енеоспорно). Најпре оно око ПБФ, е сад људи који су се слагали са Ђуровићем у неким ставовима и они који нису. Онда су они који нису делили његове ставове, нас неке који се јесмо слагали са Ђуровићем сврставали у неке ботово, спин-мајсторе и шта све већ. Треба рећи да је целукупан Синод био на линији неких Ђуровићевих ставова - или боље рећи његови, а и неких од нас, ставови су се поклопили са Синодом.

Онда је устала хајка и на Синод - то заборављају и неки скриншутери а и неки други. Пљување од Портпарола, преко Патријаха. Било како било...

Онда се отворило питање ЦГ и САД. САД је отишао у запећак због ЦГ. И гле чуда, ти неки, нека се сами препознају, који су нас не-Ђуровиће сврставали у неке "његове" а њега ко зна чијег, смо стали насупрот Ђуровићевих ставова. Нисмо га вређали, нисмо му много ни противречили, али јасно ставили до знања да се не слажемо.

Било је таквих апсурда да је неко рекао, када је кренуло ово у ЦГ: "Ааааа-хаааа, а сада ћутите, што сада не пишете", мислћи валда да се неко радује Миловом сатанизму. Показало се да је тема о ЦГ најактуелнија (узгред ја сам је отворио, једну ја, једну Ромејац, и на мој предлог су спојене, ено и сада је једна од најактуелнијих а зове се "Прогон СПЦ у ЦГ од стране конвертита" - моја формулација, потписан Ромејац, пошто је човек најактивнији у постављању информација ту).

И то је то. Е сад, назовимо их тако,  анти-Ђуровићевци нису били уопђште самокритични, а нити су, бар ј ане прочитах, стали икада у "одбрану" Синода (не треба Синоду одбрана на форуму) када је било напада на њега.

Сада идемо даље. неки актери проблема(тике) око ПБФ су и у пробелматици у САД. И гле: анти-Ђуровићевци ни једну реч не зборе око неправилности у САД, али "ваде очи" Ђуровићу.

И ту настаје већа заврзлама. Људи који су ономад око ПБФа били "на страни" Ђуровића (били су на страни ЦРКВЕ) сада нису на његовој страни, мада му "не ваде очи", јер није он па нека фаца нити је овде тема он, него црквени проблеми. Дакле ти људи се понашају НЕлицемерно, не гледају ко-је-ко, ни по бабу ни по стричевима пишу из позиције љубави ка Цркви - макар да и греше.

Е сад, у тим заврзламам - ево и зашто сада ја "устајем" на Ђуровића, Ђуровић ћера своје. Јер једно је - сваком на образ  и одговорност начин на који то чини - критиковати неке појавве неких људи, друго је имати скроз, по мени, нехришћанску методологију (начин, са увредама, са исмејавњем, са етикетатам, према онима које критикује, а опоненте, ако ико каже реч, ма како аргументовано, Ђуровић почне да "удара по ушима". Ја сам му неколико пута "прогледао крооз прсте" јер ме он као неки "протагонста" уоште не занима, мене занима Црква.

Пошто је више него очигледно, да он када каже да "брани Цркву", да се бори против неких појава у Цркви (као свептеник и доктор теологије, ок, мислим да и треба да се бори, али како?), дакле очигледно је да то сада ради - великим словима оче Зоране - сада јако ЛИЦЕМРРНО, мењајући тезе и користећи нека догађања да би другима сугериса "аааа-хееее, види шта је ава (ко му даде ту "титулу" не знам, јер ванн шале неке се не би требала кориистити, али ако је сам себи ава нека буде) говорио".

Па драго "аво" можда можеш друге правити будалама, али мислим да мене не можеш.

Дакле, да подвучем(о): питао сам те једном "зашто то радиш"?, рекао си да је то дар пророштва. Ја, оче, не могу ни своје (секташке како ти то мислиш) мисли и поисли да лако распознам, камоли духове да распознајем, али овако ћу ти отворено рећи: поштовао сам ја твој дар "пророштва" (наводници су на месту и не случајно) али никада у њега нисам веровао. Поштовао сам и то, и на реч ти веровао да су те закинули на ПБФу. Поштовао сам и то, видех да друге није брига, да си се намучио на западу, децу хранећи и студирајући - ја тако људе гледам добро траћим у њима, наравно тако и у вл. Максиму, посебно валдикама - али оче, плашило ме је то твоје "пророштво", него као неко ко покушава бити објективан, - одакле мени за право да судим о њему.

Сада не судим али расуђујем, чисто рационално: пошто ти се "пророштво" није остварило, зашто правипш људе будалама? Зашто си ЗЛУРАД да се деси нешто накарадно, да би се твоје "пророштво" остварило? Зашто скоро па лажеш (нека ти скриншутери "туре под нос", а ја нисам истражитељ, али са пар краћих дијалога с амном ја видех да "наводиш воду на свој млин", а све кријћи се иза љубави ка Цркви. Је ли БАШ на тебе спала СПЦ да је браниш, а другога нема него "сви јунаци ником поникоше"? Мислим да није.

И да додам, не мање важно: мој текст, под мојим именом, је објављен као "супорт" подршка, не теби, али контесту тадашње проблематике - а могао бих 100 текстова написати, знаш оно, избрусиш правоспис, мало накитиш и то, само....имам ја и неког искуства, па то не би било з абацити - али ја не спашавам свет, нити Цркву.

Молим те, не прави људе будалама јер то људи нису. Не криј се сада иза погрепака неких епископа, да би истерао своја "пророшва" јер не можех их истерати. Волиш Цркву? Супер, онда не терај рацимо дивног валдику давида, или једног Иринеја Буловића, да морају да се ограђују од тебе. Не користи, оче, унутарцрквене проблеме за своју САМОПРОМОЦИЈУ! И, ма колико ти то не пријало - сваки иоле нормалан зна, ако неко умишља и то јоп јавно износи да је пророк, а пророчанства не да му се не остваре, него буде савим супротно - онда је такав човек у дуууубокој прелестии!

Немам ја ништа против тебе лично, оче - и ја нисам никакав патролог (не знам по којим критеријима ти отац Иван натури титулу "најбољег патролга" у СПЦ?) али знам толико, а имам из ћивота искуства толико, да ствари у којима истрајаваш никако нису добре. Никао....можда су оне делимично и биле, али пошто си их свео на лични ниво, а све сакрио иза црквених проблема - не ваља ти, оче посо'.

Толико од мене. Ако ти модерациј апусти коментар, ето, не изазивам те, не да Бог, сматрам то бесмислицама, али нити сам поп, нити доктор, па није проблем, ту сам да одговорим. Али немој, оно што мени залепи, да на секташки начин, парцијоално тучеш "иза ђеда на међеда", иза проблема црквебин, иза погрепака неких људи, да се сакриваш. Дакле овде си прозван из следећег: отворено си тврдио да ће бити раскола у САД и у ЦГ, да је митрополит Амфилохије главни смислитељ раскола, а да  би постигао те циљеве подржаће раскол у САД. ТО је твоје "пророштво" и на то сада "навраћаш воду".

Нема од тога ништа, ма колико сви ми били "ђедоимани" и секташи.

И да те подесетм. промакло је то овим твојим скриншутерима који ствари деле на ове-и-оне, па ако се, рецимо став Иринеја Буловића подудара са твојим одмах је док је свата и века поп Ђуровић и Иринеј неки "клан" (узгред, то је твоја тернинологија, ти кланови...валда говоримо што је у нама). Нећ бити тако. Дакле да те подсети: ја сам ти, кроз шалу, сугерисао "да тражиш излазну стратегију", а ти ме називаш секташеем и ћераш даље. Ма нема везе какве дијагнозе мени даш....али памети се призови.

Остало је још само једно, а то је да кажеш: ето, ти си то превентивно деловао. Чак и то да кажеш, а што је неистина, боље је од тога што сада радиш "ето ава говорио".

И не мање важно, на Светом Јовану се завршава време пророка, али било их је мноштво. Многи оци су имали дар прозорљивости, на дуже и краће. Рецимо Старац Пофирије је "видео" кроз брада своје духовне оце како тегле намирнице и сл. Валадика Николај је, пишући своје диховно благо, ко га је изучава (не читукао па ко борбаши млатарао около како му се ћеефне) он је сакривао, бирао речи, формулације, да сакрије свој дар прозорљивости.

А ти? Свој ставио на пијацу, све са увредама, све са етикетирањем СВЕ ЈЕДНОГ ЈЕДИНОГ човека, колико сам ја видео, за ових пола године (могу мислити шта беше за 3-4 годиен).

Закључак: раскола нема нити ће га бити, а твја "пророштва" су пуцањ у празно. Ко је тебе надахљивао за њих, то је твоја ствар, али не истрајавај макар јавно јер можеш неке неуке, неинформисане, да оштетиш. Жив био.

Поклон, драги оче, целив твојој освештаној десници, коју Црква освешта, и Дар ти дарова већи од анђеоског! Не знам за тебе, али до костију и коштане сржи, мене је страх да неке мајушне дарове - јер за боље не бејах спосбан, никакав - страх ме је да те  дарове не злоупотребим или на погрепан начин не користим. И...знам да сада теолози неки могу рећи како се Бога не треба бојати. Ја им кажем, не бојим се ја Бога, него себе, и свога греха. Иако је "страх од Бога, почетак спознаје".

Чуда неки "дар" имаш. Знаш сигурно, али да подестимо да има две врсте духова. Ја не знам на које се ти позиваш? А Духу Истине, можемо само да кажемо: да Му је свала и хвала, сада и увек и кроз све векове!

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Вјерујем ти да тако видиш, али грјешиш, као што си пароноисао да те тражим ван форума, а паранисао си јер си по своме склопу рачунао да си заслужио, међутим ја препуштам Господу. Теби замјерам што си ме назвао псом, што си политички коректно рекао да могу да ти дислајкујем, што си упорно са полу аргументима нападао Порфирија.

Нисам рекао за тебе, него за оне који јесу јурили ван форума. Основано претпостављам за једног, и њему је оно било упућено. Ако си се ти у њима препознао, више си рекао о себи. А шта си ти све мени причао и како си ме све називао, и какве си ми све увреде и квалификације упућивао (на крају си ми упућивао и немуште претње), не знам да ли се сећаш, али ја их се добро сећам. Тако да батали ту увређеност кад си заједно са осталима био најгори прогонитељ, клеветник и опадач на овом форуму.

пре 22 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Али конкретно око факултета и око устава изашло је да смо у праву, да је то став Цркве.

Око факултета не знам шта сте то били у праву. Колико сам ја видео, око факултета је била борба две екипе у СПЦ, једна је превладала, и то је то. Оно што се понавља већ деценијама. Признам, није ми било превише интересантно да пратим, али не знам да је било нешто више од тога.

Око устава опет не знам шта сте то били у праву. Од свега што сте причали - спрема се раскол у САД, имовина је сва преписана на епископе, подбуњује се народ у САД, оће да науде Патријарху кад стигне у САД... Није се десило апсолутно ништа. Оно што се јесте десило, кад се склоне тровања којима је ваша прича обиловала, јесте да је тај Устав вероватно заиста имао потенцијала да направи нешто што би се временом истргло из контроле СПЦ. То је, хвала Богу, заустављено брзом акцијом, сасекли су га Патријарх и Синод у корену, и то је то. Ја стварно нисам видео да је неко пружао било какав већи отпор, који се није сводио на увређеност јер је неко помислио да је то корак ка расколу.

Око ЦГ нећу ни да причам, довољно је речено о вашем штеточинству, и то треба да вам се понавља док сте живи, или макар док се не покајете за то што сте радили, јер сте забијали нож у леђа браћи док им гори кућа.

С тим што је ваше тровање ишло и изван ЦГ - нож у леђа сте забадали и Србима на КиМ и у Републици Српској, што значи да за оно што сте ви радили не постоји адекватно име које би описало ту одвратност - клали сте браћу који и овако имају проблема где год да се окрену, и тим се сврстали на страну са њиховим прогонитељима.

Мотиви са којима сте све то радили су другачији - код тебе је то однос према некоме чију сваку реч упијаш, док су мотиви оног другог били далеко приземнији. Што он на крају крајева у појединим тренуцима није ни крио јер се као и увек истриповао да је цар над царевима и да нема потребе то да крије, али се по ко зна који пут прерачунао.

Што се тиче твог духовника и тебе, то је између вас двојице, насмејао сам се само твојој критици других за гуруизам.

Да ли гуруизма има у СПЦ? Апсолутно. Да ли је то ужасна појава, која је штетна за обе стране у том нездравом односу? Апсолутно да. Јер људи треба да буду мислећа бића, а не да сво своје бреме уместо на Господа превале на некога ко се и сам бори са бременом и искушењима свакодневно.

Али није баш да је дошло дотле да идолопоклоници причају о идолопоклонству.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Цитат

Није се десило апсолутно ништа. Оно што се јесте десило, кад се склоне тровања којима је ваша прича обиловала, јесте да је тај Устав вероватно заиста имао потенцијала да направи нешто што би се временом истргло из контроле СПЦ. То је, хвала Богу, заустављено брзом акцијом, сасекли су га Патријарх и Синод у корену, и то је то. Ја стварно нисам видео да је неко пружао било какав већи отпор, који се није сводио на увређеност јер је неко помислио да је то корак ка расколу.

@RYLAH Ђуровић је први писао о овој теми, па онда владика Давид. Није битно колике су чије заслуге, важно је да је тај устав поништен. Чак смо недавно чули да је то само радна верзија устава, што је смешно. Зашто би неко сазивао сабор да суспендује радну верзију?

Већ сам написао да је најбитније уклонити све нејасноће из устава, а било их је пуно, као нпр. нејасноће под чијом су јурисдикцијом српске православне епархије у САД. Лепо је то што наше владике кажу да су верни Мајци Цркви, али у уставу нигде експлицитно није стајало да је то СПЦ. Тако да, манимо се тих прича хоће владике у раскол, неће у раскол, и ко је шта рекао, битно је да нови устав у чијем писању буде учествовао и стручни тим Синода не допушта никаква различита тумачења.

То је битно, а не шта је рекао Зоран, Мика, Пера...Затрпавате тему глупостима. 

Али кад већ помињете Зорана, признајте му и неке заслуге :D

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вукашин рече

Ђуровић је први писао о овој теми, па онда владика Давид.

Први су о тој теми писали поједини Срби из САД, па онда Вечерње Новости, а верујем да је СПЦ све време била упозната са проблемом, али није било потребе да се излази у јавност. Није овде било никакве ексклузиве на форуму. И онај текст од јуче је две трећине преписан из Вечерњих Новости о тој теми. Кога интересује, нека нађе текст и упореди са оном јуче темом која је закључана. 

Око овог осталог се апсолутно слажем, сем са последњим пасусом...

пре 2 минута, Вукашин рече

То је битно, а не шта је рекао Зоран, Мика, Пера...Затрпавате тему глупостима. 

Па битно је и ово друго. Јер се већ на трећој теми провлаче тврдње за које се касније испостави да су намерно замућивање воде и намерно стварање много лоше атмосфере и додатно затровавање односа унутар СПЦ, у тренутку кад има огромних проблема у ЦГ, и кад се појавио овај проблем у САД, који је имао потенцијала да ескалира у неком каснијем периоду.

Ако се већ трећи пут понављају отворене лажи, повике да се спрема раскол, ако се већ трећи пут развије целокупна завера, са све улогама садашњим и будућим актера те завере а завере никакве нема и јасно је да су у питању најотровније лажи, онда не може више да се говори ни о случајним грешкама у анализи, нити о психичком стању онога ко тај отров сеје. И то онда кад нам је један од најтежих тренутака у последњих 30 година. Зато мора коначно на чистац да се истера и да се види које су намере иза свега тога.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Вукашин рече

као нпр. нејасноће под чијом су јурисдикцијом српске православне епархије у САД

Ако је јучерашње Саопштење донело нешто ново гледе овога, драго ми је да су људи задовољни...

IMG_9096.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Но, живи били па видели какво ће тек пљување настати од ових истих актера кад се крене у спровођење ”одлуке” ванредног сабора: 

3. Све кораке по питању Устава оставити Епископском савету и Светом Архијерејском Синоду на решавање и, када се постигне усаглашена верзија, исту доставити Светом Архијерејском Синоду за Свети Архијерејски Сабор.

Кад сад ти појединци схвате да сад видше овај наш Сабор нема никакве ингеренције над променом Устава (за који сам Патријарх јуче рече да више не постоји јер је само ЈЕДАН Устав за целу СПЦ свуда, у Србији, Аустралији и Америци), онда ће бити да не ваља ни Синод ни Арх. Сабор ни Патријарх нити било ко! Од сада ће постојати само Статути јер Устав је један! Живи били па видели! 

Једноставно, јучерашњи Сабор се овом одлуком одрекао права на утицај у вези измене Устава. Одлука је донесена једногласно и исто као и ”нови” Устав у јулу 2019. тако да немој да буде после забуне како није било гласања, како није било делегата и свештеника из Јужне Америке и ово-оно...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

Први су о тој теми писали поједини Срби из САД, па онда Вечерње Новости, а верујем да је СПЦ све време била упозната са проблемом, али није било потребе да се излази у јавност. Није овде било никакве ексклузиве на форуму. И онај текст од јуче је две трећине преписан из Вечерњих Новости о тој теми. Кога интересује, нека нађе текст и упореди са оном јуче темом која је закључана. 

Око овог осталог се апсолутно слажем, сем са последњим пасусом...

Па битно је и ово друго. Јер се већ на трећој теми провлаче тврдње за које се касније испостави да су намерно замућивање воде и намерно стварање много лоше атмосфере и додатно затровавање односа унутар СПЦ, у тренутку кад има огромних проблема у ЦГ, и кад се појавио овај проблем у САД, који је имао потенцијала да ескалира у неком каснијем периоду.

Ако се већ трећи пут понављају отворене лажи, повике да се спрема раскол, ако се већ трећи пут развије целокупна завера, са све улогама садашњим и будућим актера те завере а завере никакве нема и јасно је да су у питању најотровније лажи, онда не може више да се говори ни о случајним грешкама у анализи, нити о психичком стању онога ко тај отров сеје. И то онда кад нам је један од најтежих тренутака у последњих 30 година. Зато мора коначно на чистац да се истера и да се види које су намере иза свега тога.

OK, u ovo poslednje se ne bih mesao, ne mogu da uperim u nekoga prstom i da mu kazem da je raskolnik.

Sto se tice CG bilo mi je cudno da se Djurovicev tekst o m. Amfilohiju pojavljuje isti dan kad o toj temi pise i Radun i jos neki. Djurovic je dao svoje objasnjenje, pa cemo videti...

U vezi episkopa u SAD sam vec blizi Zoranovim stavovima. Ne verujem da trenutno neko od episkopa hoce, ili moze da povede vernike pod CP npr. , na kraju nemaju ni tu moc, ali nisam ni glup da ne vidim da je taj ustav dopustao mnoga proizvoljna tumacenja i dobro je sto se vraca na doradu. Mozda bi u buducnosti bilo teskih glavobolja da je ostao na snazi?

Izvan sam svih "crkvenih" interesnih grupa, pa cu ipak ostaviti drugima da se razracunavaju : ) 

Vise sam na poziciji slobodnog iznosenja stavova. Tako da, sve ce se brzo otkriti, tj. samo vreme i dogadjaji ce nesto potvrditi, ili ogoliti. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ђуровић је мени неки дан, на опсаку ок ПБФ, али да његова писања немају никакав утицај на дешавања у САД и ЦГ (а из авиона се види да он само подноси похвале, а опречне ставове као да га убадаш иглом) је рекао: у САД раскол, Амфилохије ће их подржати, како би они њега подржали....мислим, не скриншутујум, не гоним га као Риле...момак је погубио све конце из руку, валда у сујети мисли да су људи глупи (вечини је то и рекао)....и то га је већ коштало....он не може да оправда, теоријом никавом, своја "пророштва".

Или је злурад и нада се томе, па то пројектује на основу неких спорадичних догађаја, или ј еу дебелој прелести....везе са везом нема шта човек говори....остало је завођење за Голеш.

Не спори нико мућке, у најмању руку непослупношнос, нека властита хтијења у САД, али то је ЈЕДНА прича, друга је да Ђуровић "зна", лепо именом и презименом, време кад аи шта...мислим, то ни влашке бабе не раде бре, нити су икада црквени људи радили то. Ту је проблем, ту...а онда иде оно Рилетово, је ли преписао, је ли му неко из САДа дао инфо и сл....али то је небитно....па бре 100 писама је Синоду дошло од попова.

Замисли, као није отац Милош Васин рекао Иринеју Буловићу шта се дешава у Чикагу и САД и 100 таквих примера....мени није јасан Ђуровић, како пада на тако баналним глупостима? Оно као узгред "ја сам научник и уметник", па сличице ко и вл. Максим са кистом....људи бре, имате по 50 година, ностите мантије....куд ће вам образ?

То је ниво тинејџерки!

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

И ти Риле, признајем нисма те нешто пратио много, јер нисам могао да читам колико сте се вас двојица "чашћавали", рече ли ти макар једну лепу реч о Синоду? Имаш ли мипљење икаво о икоме или ти је Ђуровић тема и опсесија?

Кад већ "раскринкаваш" Ђуровића, онда реци и шири контекст. А шири контекст је да је он, нажалост, био у многоме у праву, у смислу, кажимо, дефинисања неких појава и деловања неких људи, проблем настаје у саморомоцији по сваку цену, све са отвореним изношењем шта ће бити и како ће бити.

Е сад људи се поведу његовим црним хумором (исмејавањем других, то је још једна јуродивост, до сад смо имали тасу, сад имамо туце) и поведу се тим проблемима којих има, и онда оно што Ђуровић пројектује буде као успутница - а уствари је то главно. Чак и кад се деси супротно, он вас воза н аисте форе, и износи "чињенице": аааа-ххааааа, то сам рекао, то сам рекао....ма ниси  рекао ништа! Рекао си да ће у САД бити раскол да ће митополит подржати тај раскол како би себи скупи присталице за свој раскол. То си рекао! И немој да врдаш више - тачка! Све остало је форма!

Онда модерација пребаци на тему вређања и сл....а главно промакне.

Рекао је Јоанкије, рекли смо многи од нас овде којима се нијее свиђало да се Српство у ЦГ тихо шапуће: када би митрополит, а неће, и хтео, када би разум изгубио, не би народ хтео. Дакле и сада када је 200 000 људи на улицама, опетиста шупља прича.

Супер. маните увреде, маните дуге коментаре као ја: лепо му скриншутијте и ето - нека заћути више са тим будалаштинама.

На крају, овек може и да помисли, а можда и јесте тако - неки здраворазмни људи као да су шпијуни неки, да одрађују посао, па није битн алогика, докази, аргумент, него бацање прашине у очи људима.

Замисли у Србији 2 милиона људи на улици и ја вичем: то је раскол. Мислим ко је луд овде?

Ђуровижева прича је постал ако и Милва - иста! Милу је Амфилохије велокосрпски уништитељ ЦГ, а Ђуровићу је цркногрски сеператиста и расколник. Нервира ме то више.

Исто ови данас који су "победници" јер се Ђуровић избламирао, јуче су нападајући њега нападали и Синод и Патријарха. Исти! Толико о објективности, да не коростим друге речи.

Ето, Риле, што ниси тако жустро бранио свој Синод, чије СВЕ одлуке ће Сабор потврдити? Шта си се накаћио само на Ђуровића? Кад си објективан, да си објективан и према цигану и према аристократи.

Ја сам се накупио лајкова, масу, за мој период боравка међу највише, и нити их волим нити их непто делим...поента је да сма приметио, када дам лајк коментару од осбе са којом се нисам пре сложио, ууууу, бре човек/жена се зачуде. Мук! Па чекај, ја комнтарипм твоје речи, не мерим ти број циепла...исто тако, и кад се слажу са неким 120%, ма јок, где би признао да је то у реду, него има свако своје ставове о форумапу и то је то.

Све у свемо тајм то го....

Е да...да поновимо, црква Светог Саве у срцу Њујорка у најелитнијој четврти, добили смо је понајвише из поптовања ка Владики Николају....супер! Прича се да, треба да добије парохија око 88 милиона долара....и то је супер! Таман да се реновира и буде лепша но икад. И...нема раскола....и то је супер (што волим ову реч)!

Тајм то го...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Ćiriličar рече

Ето, Риле, што ниси тако жустро бранио свој Синод, чије СВЕ одлуке ће Сабор потврдити? Шта си се накаћио само на Ђуровића? Кад си објективан, да си објективан и према цигану и према аристократи.

Не знам од кога. Ако ти нешто значи, пар пута сам овде, кад су наилазили разни болесници да пљују по овом или оном Владики који седи у Синоду, устао и против тога. Кад су им замерали да ништа не раде поводом ситуације у ЦГ, излистао сам ставку по ставку шта све раде, и сигурно да раде још много тога а да ми за то не знамо. Управо сам у оној поруци изнад рекао да свака част Синоду и Патријарху како су брзо реаговали и сасекли у корену могући проблем са овим Уставом. Синод је мој, као што је мој и Патријарх, као што је мој и Сабор и цела СПЦ, не знам кад сам игде дао повода да било ко мисли било шта друго. Једноставно се нико није превише бавио Синодом, или су то били ликови чије су поруке одмах брисане попут попадије, или се то радило на темама које ме нису претерано интересовале, као што су била она препуцавања на ПБФ.

Ето, још један отров који се запатио овде. И то зато што се један тровач овде рекламирао, испоставило се потпуно лажно, као бранитељ лика и дела владика које су у једној екипи, овој која је уз Синод. Ако си на овом форуму против Ђуровићеве сумануте приче о хиљаду раскола које праве сви који су му се у СПЦ замерили, одмах си против Патријарха и Синода. Како је уопште могуће да неко повеже те две ствари?!

Да подсетим, јер никад није довољно подсећања, то је и он сам импутирао, кад је мени пришио умоболну причу како сам причао да Патријарх има дете, како сам пљувао по члановима Синода, и слично. Он је лагао и тровао плански и систематично, али је одговорност и на онима који су те његове лажи попушили, и који су хтели да се уплићу и баве овако крупним питањима без икакве ширине и крајње острашћено.

Мислим да сам одговорио и на други део питања - зашто на Ђуровића. Зато што је тровач и мутивода, и зато што је овде направио атмосферу у коју су многи поверовали - да је СПЦ пред расколом епких размера. Наравно, стављајући себе у улогу спаситеља. Мој први пост кад су почели ти текстови је био "Људи, да ли сте ви нормални са тим причама о расколу, јел знате колико су то озбиљне ствари и озбиљне оптужбе?!".

Дакле, мислим да смо разбили и последњу лажну дилему - ко опонира лудилу и планском тровању, тај је против Синода или Патријарха. Не, није. Нити ће икад да буде знак једнакости између таквих ликова и највиших црквених тела.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...