Jump to content

B92: Ruski protojerej uvredio milione: Žene u vanbračnoj zajednici su besplatne prostitutke

Оцени ову тему


Препоручена порука

"Probudila sam se jutros i saznala da sam prostitutka", navela je 16. februara korisnica Tvitera iz Moskve koja koristi ime 'Dama kojoj je dosta'.

IZVOR: B92, RSE SREDA, 19.02.2020. | 15:29 -> 18:11
 
Ilustracija/Foto: fotofritz /Depositphotos
 
Ilustracija/Foto: fotofritz /Depositphotos
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ona je govorila o kontroverznoj izjavi protojereja Ruske pravoslavne crkve Dmitrija Smirnova koji je dan ranije otvoreno rekao da se žene koje žive s partnerima u vanbračnoj zajednici mogu porediti s "besplatnim prostitutkama", piše redakcija Radija slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Naše žene ne razumeju šta je brak", rekao je Smirnov, koji je član patrijaršijske Komisije za pitanja porodice, na skupu društva koje se zove OrthodoxBRO.

"Neće da kaže 'ja sam besplatna prostitutka' pa kaže: 'ja živim u građanskom (neregistrovanom) braku'. Alo! Ti samo pružaš besplatne usluge. To je sve. Niko te ne smatra ženom", dodao je uz napomenu da nije teško registrovati se.

Njegovi komentari brzo su izazvali oluju na društvenim mrežama.

Mitropolit Ilarion, predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, izvinio se 17. februara, ali je takođe branio Smirnova sugerišući da nije imao lošu nameru.

"Izvinjavam se brojnim ženama koje su se osetile lično uvređene poslednjom šokantnom izjavom tog sveštenika", rekao je mitropolit. On je dodao da Smirnov, iako često iznosi takve izjave, to radi "iz dobrih namera" kako bi "privukao pažnju javnosti na temu odbrane braka i porodice".

Uvredio milione

Ipak, čak i neki socijalno konzervativni i prokremaljski komentatori su rekli da je Smirnov uvredio milione ruskih žena.

"Odluka da se neki brak ne registruje ne isključuje uzajamno uvažavajući odnos ili međusobnu ljubav dvoje odraslih", rekla je Irina Kirkora, zamenica šefa predsedničkog saveta za ljudska prava i građansko društvo, preneo je Interfaks.

"To zaista ne menja njihov dogovor o imovinskim odnosima i ne lišava njihovu decu prava na podršku od oba roditelja".

Komentari Smirnova su "grubi i uvredljivi, nedostojni velikih tradicija hrišćanske crkve", rekao je prokremaljski politikolog Sergej Markov koji je bio poslanik vladajuće partije Jedinstvena Rusija u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta.

"Građanski brak je norma za desetine miliona ljudi", dodao je on. "Prestani da ulaziš u spavaće sobe ljudi koji se vole i nikoga ne vređaju".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zajedljivo je pitala crkvu kako treba zvati muškarce koji žive u takvim zajednicama.

A Margarita Simonjan, glavna urednica televizije RT koju finansira država, rekla je da svaki put kada razmišlja da se uda, neko iz crkve izađe s takvom izjavom.

"I opet se neću udati", napisala je na Fejsbuku i dodala: "Prosto iz principa".

Drugi korisnici socijalnih mreža pitali su se da li Smirnov smatra da je bivša ritmička gimnastičarka i nekadašnja poslanica Jedinstvene Rusije u Dumi Alina Kabajeva, za koju se naširoko priča da je u romantičnoj vezi s predsednikom Vladimirom Putinom, takođe "prostitutka".

Smirnov ima dugu istoriju provokativnih izjava. On je 2012. objavio da islamski teroristi izvode samoubilačke bombaške napade "zato što ne žele da žive u državama kojim vladaju pederasti". Ranije ovog meseca je opravdao osveštavanje nuklearnih bojevih glava kazavši da takvo oružje "brani naš narod, naše crkve, našu kulturu".

"Sada postojimo samo zahvaljujući našim raketama", dodao je on. "Inače bismo davno bili uništeni."

A 9. februara, Smirnov je rekao da ideja da je "ruski narod državotvorni narod" Rusije treba da bude uključena u Ustav.

"Različiti narodi su vekovima živeli u našoj zemlji. Ali samo jedan od tih naroda je učestvovao u stvaranju i jačanju naše države. Svi ti narodi su služili nesebično i herojski, ali su samo Rusi imali instinkt za stvaranje države. To mora biti zapisano", rekao je on.

U saopštenju 16. februara, Ruska pravoslavna crkva je navela da reči Smirnova nisu usmerene na žene već na "one koji ih ponižavaju i iskorištavaju".

"Smirnov je na svoj slikovit način... skretao pažnju na probleme žene koje su primorane da žive s muškarcima bez registrovanja braka", navodi u saopštenju portparol crkve Vahtang Kipšidze.

"Može se pretpostaviti da je njegovo pastirsko iskustvo pokazalo da muškarci u takvim situacijama odbijaju da preuzmu porodične obaveze i često bez razloga napuštaju svoje građanske (nevenčane) žene, nanoseći im psihološke traume", kaže Kipšidze uz napomenu da crkva još jednom svedoči da je sreća u odnosu muškarca i žena ostvariva samo na osnovu ljubavi i uzajamne odgovornosti, koja je učvršćena brakom koji je registrovala vlada.

"Vređanje poštenih građana"

Ruska pravoslavna crkva je daleko najveća verska denominacija u Rusiji i ankete pokazuje da se dve trećine njenih građana smatra pravoslavnim hrišćanima, ali da daleko manje njih redovno prisustvuje crkvenim službama.

Crkva je doživela veliki preporod posle pada komunizma i raspada Sovjetskog Saveza 1991, a neki Rusi su izrazili zabrinutost zbog obima njenih veza s državom pod Putinom.

Korisnica Tvitera pod imenom 'Dama kojoj je dosta' ukazala je da Rusija već ima zakon protiv "vređanja osećanja vernika" i upitala zašto nema zaštite od "vređanja poštenih građana".

"Mi, ruske žene, treba da napišemo masovnu žabu zato što nas je uvredila politička prostitutka Smirnov", napisala je ona

WWW.B92.NET

"Probudila sam se jutros i saznala da sam prostitutka", navela je 16...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Natasa. рече

Rus k'o Rus-pijano i blesavo, pa baljezga gluposti

Хоћеш да кажеш да је отац Смирнов, представник РПЦ за породицу "пијан и блесав"?

Јеси ли ти свесна о коме причаш? Шта знаш о њему? Брзо прочитани твит? Тај човек има испод себе 20так свештеника; има православну гимназију; има огроман мисионарски рад; има сиротише за децу - говори из позиције некога ко се брине о деци, бебама која су нађена поред контејнера. А посебно говри из позиција 10-ина милона абортуса које те "даме" које твитују чине.

Ја разумем људе да изнесу мишљење о нечемо о чем макар нешто знају, али не разумем феминистичкку г**внарију, која офрљр ваља увреде. Какав си ти аргумент изнела и на основу чега га износиш? Вређаш највећег мисионара РПЦ који није случајно ту где је.

Ако имаш аргумеенте износи, ако немаш, онда са осталим дамама из тих "бракова" на твитер па опали. Подвуци да ниси блесава, да ниси пијана, и да си Српкиња.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ćiriličar рече

Хоћеш да кажеш да је отац Смирнов, представник РПЦ за породицу "пијан и блесав"?

Што на крају кад смо од по' пива и да не каже? 

Исто тако површно он генерализује, па се није замислио над појединачним случајевима него увредио многе. 

Могли би и свештеници мало више да обрате пажњу на конкретне примере, нас обичне, да мало смање високу политику па ће се врло лако (уз)вратити негдашње поштовање и ауторитет код народа. 

Добро се сећамо времена кад су се љубиле руке, другачијесе није прилазило. Да ли се ико запитао где је то нестало и зашто?

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Milica Bajic Селе, једно је коментарисати изнете ставове тог попа, једно је лупати будалаштине. Ни ја се не слажем са њим, али пошто знам ко је, ствар има другачији контекст.

Прво треба проверити шта је рекао, и у ком контексту. Смирнов је духовни див! Човек коме се владике клањају... ма ко да је, нема право нико да враша њега и ЦЕЛОКУПАН руски народ као "пиане будале".

Тачка! Пријавио сам поруку модерацији, то је најгрубља увреда, а ово је први пут да неког апријавим. О изјави Смирнова се може расправљати, али вређати се не сме. Узгред, Смирнов је на груб начини ШТИТИО жене! Зна он какав је руски мупкарац, безбожник. Смирнов се не либи да "скреше" и посланицим думе камоли женама, можда грубо, али сигурно са љубављу и болом, јер зна последице зала и грехова Руса. Абортуси, безбииштво, напуптање деце и сл. Какав је то начин назвати било кога, камоли таквог човека "пијана будала" и кроз то цео један народ? То су последице филмова Вељка Булаића, та размишљања.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Ronald Тај наслов је манипулација. Смирнов је грубо, намерно, провоцирао, али ни близу да је рекао да су проститутке, рекао је "да бесплатно дају услиге", дакле секс, прање, кување....рекао је да стимучише брак; рекао је да одбрани жени достојанство, да она сам себи "дигне цену" у смислу: ако хоћеш да ме жениш ок, ако нећеш, ајде ћао.

Поштене жене ће то разумети. 90% тих "грађанских бракова" попуца као леденица, абортуси у самом светском врху, пијанство, слаба страна и жена и мушкараца у Русији...дакле наслов нема везе са смислом изјаве оца Смирнова! Наслов је сензационалистички, да привуче пажњу.

Пријавио сам и твоју тему, нисам се, наравно жалио на тебе, и тема, по мени треба остати, али наслов је чиста измишљотина! Сматрам да га требаш променити или ти или админи - мада, ти вероватно више не можеш.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Milica Bajic рече

Могли би и свештеници мало више да обрате пажњу на конкретне примере, нас обичне, да мало смање високу политику па ће се врло лако (уз)вратити негдашње поштовање и ауторитет код народа. 

Разумем те 120%, н браним Смирнова, али њему поштовања не фали, Он је "фан" међу свим поповима у РЦ, посебно Москви...жене, хришћанке су "луде" за њим...то је велики чова, много. Е сад, није он ово случајно рекао, то је његов начин. Није ово први пут да на њега устаје "кука и мотика". Ствар треба сагледати шире...Смирнов је нека врста руског Атанасија, нашег Тасе... мислим чак и мало више у смислу како "удара по ушима" проблематику. Пипем ти ово чисто да се не једиш...добра прилика да прогуглаш мало о чоевеку...светом човеку. Иначе је јако, ајде условно, модеран, брат му је џезер био!

О пијанству, како се Наташи чини, нема појма, човек ј енедавно оперисан, тешко је болестан, једва стоји на ногама. Чудно изгледа, мало одбојно посебно за оне са предарсудама велики, удари наслов "проститутка" и ето белаја, везе нема са стварношћу.

Смитнов је веелики ауторитет РЦ, много велики...увек контраверзан.

Пример, рецимо помаже Немцима који су побегли у Русију, Немачка хтела да им узме децу, побегли овде, онда руска миграциона служба, јако строга, оће да их избаци - Смирнов им помаже. У грађанском су браку, имају проблее, нису баш побожни, протестанти...а он ангажује адвокате, иде сам по канцеларијама и сл. Немој да будемо као Информер. Ствари везе немају са овде представљеним.

На крају, Милице, веруј, скоро ће 30 година од духовне обнове и Србије и Русије, мало се људи данас обраћа....прошао је онај талас духовне обнове....дакле, углавном људи који нису пришли Цркви тешко прилазе...неће се Мило обратити, а пола и више Русије и Србије су ти Миле, Чеде и сл. Дакле...толико о поптовању....титрати феминисткињама? Нема од тога ић.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ово је најближе оригиналној изјави што сам успео да ископам, вест са Интерфакса:

WWW.INTERFAX.RU

В Русской православной церкви подвергли критике женщин, соглашающихся на гражданский брак.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Овде се спроводе припреме з апромену устава. Сада устају либерали, хоће "родитељ 1" и "родитељ 2" и др...страни лобисти делују преко домаћих либерала...слаба им вајда....углавно, говорим политички контекст.

Верујте, ко хоће, ово је једна од најблажих изјава Смирнова... то пали код оних који немају појма о коме је реч. Смирнов Лењина назива нагорим именима, а свуда по Москви Лењин! А оваква "сића" је свакодневни део његових проповеди и изјава, свуда, по блогу, по ТВ и сл.

Безвезе хајка...руске Наташа устале, Кандићке и др. Ово је све смејурија...али најгоре кад се неки напи напале ко муве... ни на шта. Либерал-феминистичке патке, које су Смирнову смешне!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Odlicno je rek`o popa, tacno u srz problema, za one koji imaju oci da vide/citaju.

...

"Священник при этом отметил, что в России замужних женщин на миллионы больше, чем женатых мужчин. "Как так может быть? Да очень просто: те мужчины, про которых говорят, что они женаты гражданским браком, они не считают их за жен, это просто временная утеха. Потому что если бы он относился к ней как к жене - ну что, трудно зарегистрироваться, что ли? Да нет, никакого труда", - считает представитель церкви."

...

Ali feministkinje ne bi bile feministkinje kad se na necemu ne bi odvalile, razume se...

пре 1 сат, Ronald рече

Mi, ruske žene

Cuj - "one, the ruske zene"... :0212_rolleyes: Kako je partizanski duh lako uocljiv, da se vidi iz orbite.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Natasa. рече

Tvrtko/Neša/Bojan likes this :smeh1:.

Rus k'o Rus-pijano i blesavo, pa baljezga gluposti. :0212_rolleyes:

Ako samo malo bolje pogledas (izvorni) tekst, videces da je ovaj popa na vrlo mudar nacin stao savrseno bas na stranu zena.

Ili, sto bi kazali stari - moras da citas malo medju redovima.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, GeniusAtWork рече

Ово је најближе оригиналној изјави што сам успео да ископам, вест са Интерфакса:

WWW.INTERFAX.RU

В Русской православной церкви подвергли критике женщин, соглашающихся на гражданский брак.

 

Zardjao mi je ruski... jel u originalnoj izjavi ne zvuči kao budala?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Avocado

...

"Священник при этом отметил, что в России замужних женщин на миллионы больше, чем женатых мужчин. "Как так может быть? Да очень просто: те мужчины, про которых говорят, что они женаты гражданским браком, они не считают их за жен, это просто временная утеха. Потому что если бы он относился к ней как к жене - ну что, трудно зарегистрироваться, что ли? Да нет, никакого труда", - считает представитель церкви."

v
v
v

"Svestenik je pri tome primetio, da u Rusiji udatih zena (gradjanskim brakom) ima na milione vise (zabelezenih) nego muzeva ozenjenih na isti nacin. "Kako je to moguce? Vrlo prosto: ti muzevi, o kojima govorimo, koji su ozenjeni u tom gradjanskom braku, te zene i ne smatraju za zene, nego tek za (pri)vremenu utehu. Jer ako bi se prema njima odnosili kao prema (pravim) zenama/suprugama - sta dakle, bilo bi im tesko da se vencaju/registruju? Naravno da ne bi, to nije nikakav trud" - smatra predstavnik Crkve."

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Кренула хајка....

Поскочиле су и неке велике руске жене као Захарова... истина опрезно...

 

 

Ђакон Кураев, њега је Смирнов изрибао пред камерама и не воли га....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, obi-wan рече

@Avocado

...

"Священник при этом отметил, что в России замужних женщин на миллионы больше, чем женатых мужчин. "Как так может быть? Да очень просто: те мужчины, про которых говорят, что они женаты гражданским браком, они не считают их за жен, это просто временная утеха. Потому что если бы он относился к ней как к жене - ну что, трудно зарегистрироваться, что ли? Да нет, никакого труда", - считает представитель церкви."

v
v
v

"Svestenik je pri tome primetio, da u Rusiji udatih zena (gradjanskim brakom) ima na milione vise nego muzeva ozenjenih na isti nacin. "Kako je to moguce? Vrlo prosto: ti muzevi, o kojima govorimo, koji su ozenjeni u tom gradjanskom braku, te zene i ne smatraju za zene, nego tek za (pri)vremenu utehu. Jer ako bi se prema njima odnosili kao prema (pravim) zenama/suprugama - sta dakle, bilo bi im tesko da se vencaju/registruju? Naravno da ne bi, to nije nikakav trud" - smatra predstavnik Crkve."

Ptevedi i prvi dio, prevedi sve neka bude na temi sta je precizno rekao. Prevedi ti i sklopi sa tim dijelom, posto si preveo drugi dio. Ovaj drugi je dobro preveden.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...