Jump to content

Академска мрежа (МАСА): Критика Синода због угрожавања академскких слобода на Богословском факултету

Оцени ову тему


Препоручена порука

Nastavno-naučno veće Bogoslovskog fakulteta 12. novembra raspravlja o smeni dekana

Akademska javnost protiv sinodskih odluka

Sednica Nastavno-naučnog veća Bogoslovskog fakulteta Beogradskog univerziteta na kojoj bi trebalo da se razmatra odluka Svetog arhijerejskog sinoda SPC o uskraćivanju blagoslova dekanu ove visokoškolske ustanove zakazana je za 12. novembar, nezvanično saznaje Danas.

Piše: D. J. - J. T.05. novembra 2019. 
    
bogoslovija_spc-678x381.jpg?x11457
Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu Foto: spc

Iako je bilo nezvaničnih najava da bi episkop braničevski Ignatije (Midić) mogao sam da se povuče sa mesta dekana, da bi se sprečili dalji progoni na ovoj visokoj školi, u crkvenim izvorima spekuliše se da su mnogi profesori Bogoslovskog fakulteta za glasanje o sinodskoj odluci.

Sinod traži povlačenje vladike Ignatija zbog nesprovođenja ranije sinodske odluke o uklanjaju iz nastave dvojice predavača Bogoslovskog fakulteta – redovnog profesora episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića, sekretara episkopa diseldorfsko-nemačkog Grigorija (Durića).

Posle pisma podrške vladici Maksimu i Marku Vilotiću, kojim se 86 pravoslavnih teologa sa 40 akademskih institucija iz 13 država obratilo Sinodu, juče se oglasila i Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA). Mreža poziva kolege sa univerziteta u Srbiji i ostale zainteresovane da potpišu peticiju kojom se od nadležnog ministarstva i uprave Univerziteta u Beogradu traži da stanu u zaštitu autonomije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, kao punopravne članice BU.

U saopštenju Mreže ističe se da je „Sinod SPC mimo svih zakonskih ovlašćenja naložio dekanu PBF da oduzme pravo dvojici nastavnika ovog fakulteta da na njemu predaju“ i „zloupotrebljava institut običajnog davanja saglasnosti za izbor u nastavnička zvanja predviđen Statutom ovog fakulteta“.

„Sinod se direktno meša u unutrašnja pitanja fakulteta i univerziteta imenovanjem svojih predstavnika kao ‘posmatrača i izaslanika na sednicama fakultetskih tela, a među njima i Saveta Fakulteta’, protivno Zakonu o visokom obrazovanju, Statutu Univerziteta i Statutu PBF. Pritisci na kolege sa PBF traju još od istupa grupe od 12 nastavnika i saradnika koji su zajednički potpisanim Stavom ustali protiv Peticije za reviziju izučavanja teorije evolucije u obrazovnom sistemu Srbije… Apelujemo na Univerzitet u Beogradu i Ministarstvo prosvete da spreče dalje proganjanje nastavnika i dekana ovog fakulteta. Takođe, tražimo da se rad PBF vrati u okvire regulisane Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju i da se iz Statuta PBF ukloni odredba o davanju saglasnosti Sinoda SPC predavačima na fakultetu, koja se koristi za unutarcrkvene obračune kojima ne sme biti mesto unutar Univerziteta“, traži se u peticiji Mreže, koja će biti predata Univerzitetu, Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu i Ministarstvu prosvete pre održavanja sednice Nastavno-naučnog veća 12. novembra.

 

 

Peticija za podršku očuvanju autonomije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti poziva koleginice i kolege sa univerziteta u Srbiji i ostale zainteresovane, da potpišu peticiju kojom se od nadležnog ministarstva i uprave Univerziteta u Beogradu traži da stanu u zaštitu autonomije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF), kao punopravne članice Univerziteta. Ukazujemo da je Sinod SPC sledećim postupcima grubo prekršio i nastavlja da krši prava nastavnika i autonomiju PBF, a time i autonomiju Univerziteta u Beogradu.

1. Sinod Srpske pravoslavne crkve je mimo svih zakonskih ovlašćenja naložio dekanu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu da oduzme pravo dvojici nastavnika ovog fakulteta da na njemu predaju. Episkop Maksim Vasiljević, redovni profesor i docent Marko Vilotić lažno su optuženi da krše Statut Univerziteta u Beogradu.

2. Sinod zloupotrebljava institut običajnog davanja saglasnosti za izbor u nastavnička zvanja predviđen članom 95. Statuta PBF, te proizvoljno tumači i povlači odobrenje nastavnicima, čime narušava radna prava i autonomiju nastavnika koji predaju na Univerzitetu u Beogradu. Nakon odbijanja dekana PBF Ignatija Midića da otpusti pomenute kolege, Sinod je izvršio pritisak na Nastavno naučno veće PBF da pokrene proceduru za smenu dekana. Sednica NNV je zakazana za 12. novembar.

3. Sinod se direktno meša u unutrašnja pitanja fakulteta i univerziteta imenovanjem svojih predstavnika kao „posmatrača i izaslanika na sednicama fakultetskih tela, a među njima i Saveta Fakulteta“, protivno Zakonu o visokom obrazovanju, Statutu Univerziteta i Statutu PBF.

4. Pritisci na kolege sa PBF traju još od istupa grupe od 12 nastavnika i saradnika koji su zajednički potpisanim Stavom ustali protiv Peticije za reviziju izučavanja teorije evolucije u obrazovnom sistemu R. Srbije. Patrijarh Irinej je 20. maja 2017. uputio dekret, koji nikada nije povučen, kojim zabranjuje javne nastupe svim nastavnicima, saradnicima i zaposlenima na PBF bez njegovog prethodnog odobrenja.

Apelujemo na Univerzitet u Beogradu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da spreče dalje proganjanje nastavnika i dekana ovog fakulteta. Takođe, tražimo da se rad PBF vrati u okvire regulisane Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju i da se iz Statuta PBF ukloni odredba o davanju saglasnosti Sinoda SPC predavačima na fakultetu, koja se koristi za unutar-crkvene obračune kojima ne sme biti mesto unutar Univerziteta.

Peticiju možete potpisati na sledećem LINKU.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Шта је улога нашег адвоката у свему? Поред што дели “петице” држави, велики заговарач либерализације тржишта, те не-интервнционизма државе на  тржиште, овај пут се залаже за не-интевенционизам Цркве на своју високошколску установу – ПБФ. Defense lawyer  нам је оджао лекцију из liberalization of spirituality.

Бојати се да  не сазове и – symposion".

 

 

WWW.EPARHIJAKRUSEVACKA.COM

Поводом текста Бориса Беговића објављеног у дневним новинама Данас под насловом “Енглески џентлмен у Синоду СПЦ”...

 

Дакле, симпосион је сазван! Донесени су недвосмислени закључци и упућена је јасна порука Синоду СПЦ: Keep your hands out of (whose?!) faculty! Keep your hands out of  faculty or...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne znam uopste sto je PBF u okviru univerziteta, bolje bi bili da Crkva ima potpunu kontrolu nad njim i da je privatni fakultet. Onda nece biti zahtjeva za posebnim statusom koji Crkva mora da ima, odnosno da fakultet ne moze biti nezavisan od Crkve i njenih odluka a sa druge strane nece biti ni ove i slicnih kritika.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Слажем се, у овим друштвеним околностима - а биће све горе - боље јој је да нема мач за вратом. Али под једним условом: Ако не жели уопште да утиче у прменама и уређењу друштва. Након вишедеценисјког прогона, само што се мало "огребала" о државу, одмах јој се испостављају рачуни. Ово отвара питање, а неки епископи се већ залажу за то, да ли да се Црква скроз пасивизује на пољу институционалног утицаја на уређење друштва, или да се још више активира. Да мења свест појединцу, овај да роди децу која ће мељати друштво, или да поред тога покуша да се, колико је могуће, "интегрише" у делове друштва. Либерали нису за то.

Ако ставимо по страни законе, статуте, намеће се питање: да ли сукоб предавача-клирика и Синода који представља Сабор, треба да се решава на овакав начин? То је кључно питање за Цркву. И друго: одакле одједном толико интересовање, угллавно готово увек антицрквених медија за све ово?

Ово што ми сведочимо, и коментаришемо, само је форма неких правих разлога везаних за ова дешавања. Једно је сигурно, а то нико неће оспорити, а то је да је Србија земља под тзв. меком окупацијом. Ствар се драматизује, и већ је на дневном реду пробелматика коју постављаш. Ако ПБФ, да би функционисао по нормативима Цркве мора да изађе из састава универзитета, то је онда трагчни показатељ стања нашег народа. Либерализам нема милости, и Срби још нису ни близу свести шта је он, нити су, оволико издељени,  чак и у Цркви,  свесни какве ће последице оставити ако не буду кадри да изграде друштво по мери свих.

Може се десити да традиционални, православни Србин постане странац у својој држави. Може се десити да Црква буде и прогоњена у својој држави...не би јој било први пут! Јер, не треба нам никакав Билт, либерализам силом, под бомбама ако треба, намеће своје друштвене норме, које су у дирекној колизији са Православљем. Медији су, добрим делом, присвојени, комлетан финасијскиситем је ван руку државе; трђиште функционише ван интервенционизма државе у смислу регулатива, држава је слуга, конобар тржишту; шта остаје? Образовни ситем! САНУ је већ у рату између соросеваца и патриота, а лични интереси су у првом плану; ректорка је неко ко се залаже за брисање полова; филозофски факултет је гнездо неслоге; а, ево, сада је ПБГ ту. Парадоксално, либерали бране клирика СПЦ од Синода СПЦ. Људи и медији који о Цркви нити шта знају, нити их интересује, и на Цркву гледају са презиром, ако не мржњом.

Много је ово веће од онога о чему ми расправљамо.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Биче занимиљво када они који су листом нападали на Цркву све време сада крену да "бране"богословски са својим потписим и ауторитетом...сваког искреног пртипадника СПЦ то ће "убедити" да синод греши

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не знам зашто сам ово поставио овде, али вреди погледати како су прошли Индијанци-наравоученије не узимајте заражену ћебад од Амера:

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ronald рече

Ne znam uopste sto je PBF u okviru univerziteta, bolje bi bili da Crkva ima potpunu kontrolu nad njim i da je privatni fakultet. Onda nece biti zahtjeva za posebnim statusom koji Crkva mora da ima, odnosno da fakultet ne moze biti nezavisan od Crkve i njenih odluka a sa druge strane nece biti ni ove i slicnih kritika.

Одговор је врло једноставан - свима су лепе државне паре али не и државна правила!

Кад бисмо могли да радимо за туђе паре шта ми хоћемо то би било најбоље. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Владислав Голић рече

Одговор је врло једноставан - свима су лепе државне паре али не и државна правила!

Кад бисмо могли да радимо за туђе паре шта ми хоћемо то би било најбоље. 

Владане, роде, чија је држава Србија? Ко пуни буџет? Јелена Милић? Наташа Кандић? Колико ја знам 80-90% Срба су православци, већина крштени, дакле не баш оцрковљени али су удови, делови Цркве. Твоја слика да је Црква владика-патрика је лажна слика, Дакле паре о којим апричаш "државне" су колико твоје толико и Иринеја Буловића, и исто тако бабе Персе из неког села код Медвеђе.Ту бабу треба сахранити, треба јој унука крстити, а за то треба поп. А за попа треба факултет да га образује. Пошто је Перса Српкиња, онда држава Србија, као што образује лекаре да лече Персу, треба да образује и попове да је сахране и унуке јој крсте.

Теби ако је важнији јавни клозет, подземни Ђиласов, већ растурени, а јако скупи контејнер, или Весићеве коцеке лепљене силиконом - ја то разумем. Али, мораћеш и ти да разумеш бабу Персу. Јер, ако таква надридржава почне не само да не школује попове, него да их и прогања - могли би унуци бабе Персе да узму куке и мотике, па се намлате и тебе и "твоје" државе. Од чијих пара си се ти школовао, или твоје дете, или твој ћале? Јеси имао своју школу, свог наставника? Ко их је плаћао? Кумашин ти? Баш ти је логичан закључак....и онако, демократски. Лако је што ти тако мислиш о Цркви, биће да и неке владике мисле да су они Црква...па сте се нашли у заједничком "подухвату": они да црквују по  своме, а ви да државујете по своме...биће да неће бити баш тако.

Узгред, а и најважније, те владике које црквују по своме се боре за власт у Цркви, за првенство; а ти који тако државују се такође боре за власт. Свиђало вам се или не: нити те владике имају већину, како лажу јавност(!), нити ви имате већину. Није грех желети, али зло чинити да би рђаве жеље остварио...слатка је власт, слатка!

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Ćiriličar рече

Владане, роде, чија је држава Србија? Ко пуни буџет? Јелена Милић? Наташа Кандић? Колико ја знам 80-90% Срба су православци, већина крштени, дакле не баш оцрковљени али су удови, делови Цркве. Твоја слика да је Црква владика-патрика је лажна слика, Дакле паре о којим апричаш "државне" су колико твоје толико и Иринеја Буловића, и исто тако бабе Персе из неког села код Медвеђе.Ту бабу треба сахранити, треба јој унука крстити, а за то треба поп. А за попа треба факултет да га образује. Пошто је Перса Српкиња, онда држава Србија, као што образује лекаре да лече Персу, треба да образује и попове да је сахране и унуке јој крсте.

Теби ако је важнији јавни клозет, подземни Ђиласов, већ растурени, а јако скупи контејнер, или Весићеве коцеке лепљене силиконом - ја то разумем. Али, мораћеш и ти да разумеш бабу Персу. Јер, ако таква надридржава почне не само да не школује попове, него да их и прогања - могли би унуци бабе Персе да узму куке и мотике, па се намлате и тебе и "твоје" државе. Од чијих пара си се ти школовао, или твоје дете, или твој ћале? Јеси имао своју школу, свог наставника? Ко их је плаћао? Кумашин ти? Баш ти је логичан закључак....и онако, демократски. Лако је што ти тако мислиш о Цркви, биће да и неке владике мисле да су они Црква...па сте се нашли у заједничком "подухвату": они да црквују по  своме, а ви да државујете по своме...биће да неће бити баш тако.

Узгред, а и најважније, те владике које црквују по своме се боре за власт у Цркви, за првенство; а ти који тако државују се такође боре за власт. Свиђало вам се или не: нити те владике имају већину, како лажу јавност(!), нити ви имате већину. Није грех желети, али зло чинити да би рђаве жеље остварио...слатка је власт, слатка!

 

 

Морам да Ти се исповедим...

Дуго нисам био на форуму али кад сам почео поново да пратим приметио сам нешто... Раније бих обично погледао шта одређени чланови пишу по разним темама, поготово ако би ми се допали њихови ставови али чак и ако не па да просто видим какав је то ментални склоп. Међутим, од како сам се вратио, не знам зашто али Твоје постове заобилазим у широком луку. Тачније и не читам их. Но овај пут сам се портудио па прочитао будући да је био упућен као одговор мени.

И сад ми је апсолутно јасно зашто сам их само прескакао. 

Жив Ти мени био!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Владислав Голић рече

Морам да Ти се исповедим...

Дуго нисам био на форуму али кад сам почео поново да пратим приметио сам нешто... Раније бих обично погледао шта одређени чланови пишу по разним темама, поготово ако би ми се допали њихови ставови али чак и ако не па да просто видим какав је то ментални склоп. Међутим, од како сам се вратио, не знам зашто али Твоје постове заобилазим у широком луку. Тачније и не читам их. Но овај пут сам се портудио па прочитао будући да је био упућен као одговор мени.

И сад ми је апсолутно јасно зашто сам их само прескакао. 

Жив Ти мени био!

Дражвна правила су били и Нинбершки закони,и сегрегација,државна правила су била и да у Белгији 50тих година црнци буду излоћжени у зоолошком врту...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Владислав Голић рече

Раније бих обично погледао шта одређени чланови пишу по разним темама, поготово ако би ми се допали њихови ставови али чак и ако не па да просто видим какав је то ментални склоп.

Kakva neoboriva argumentacija. Bravo! Vidi se da si u istom duhu sa Frojdom. Imas, izgleda, iste porive kao i on.Jesu li vam i vizure iste?

image.png.ecfd43d3d024f51e7b79066bdcaea01c.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...