Jump to content

Телевизија руске православне цркве планира ријалити шоу у манастиру

Оцени ову тему


Препоручена порука

MANASTIRrijaliti.jpg

Телевизијски канал повезан с Руском православном црквом објавио је позив за пријаву за ријалити шоу с духовним заокретом: место дешавања је острвски манастир на језеру на пола пута између Москве и Санкт Петербурга, пише Радио слободна Европа (РСЕ) на енглеском језику.

„Пронађите себе и научите о свету манастирског живота”, наводи се у онлајн видео реклами у којој се траже волонтери за емисију на острву.

Описујући место као „један од најлепших самостана у Русији”, док смирујућа музика прати снимке камења у води, цркава са златним куполама и младоликог брадатог монаха који пече хлеб, реклама позива потенцијалне учеснике да проведу месец дана „вежбања послушности”, у манастиру Нилов на језеру Селигер.

„Пронађите одговоре на питања која вас дуго муче”, наводи се, преноси Бета.

„Први пут на телевизији: ријалити шоу на удаљености од света”, најављује оглас упућен потенцијалним учесницима који се позивају да пошаљу пријаве, видео снимке, којима описују себе и објашњавају зашто желе да проведу време у манастиру.

У државном регистру се наводи да је ТВ канал Спаситељ приватно финансиран у време оснивања 2005. године с наменом промовисања православних хришћанских вредности, сада у власништву Руске православне цркве, превладавајуће верске заједнице у земљи.

РСЕ наводи да су везе Русије са популарном културом са Запада компликоване.

Поједини угледни руски званичници и јавне личности, укључујући поглавара цркве, патријарха Кирила, често критикују САД и европске земље тврдећи да Русија мора да сачува своју омладину од онога што називају корозивним и погрешним западњачким вредностима.

Истовремено, многи од главних производа руске државне телевизије потичу из САД и других западних земаља, укључујући емисије игара, дијалошке емисије, ситкоме и ријалити програме, од којих су неки врло популарни.

РСЕ пише да је ријалити Острво, како се чини, веома далеко од популарних ријалити емисија попут „Дом-2”, руске верзије Великог брата, програма холандског порекла који је успео у неколико земаља, у којем су романтични и сексуални односи најзаступљенији, а спајања чешћа од разилажења.

Чини се да се концепт ријалити емисије у манастиру уклапа у неколико трендова који су испреплетени с постсовјетским препородом Руске православне цркве коју подржава држава, укључујући Путиново приказивање цркве као водеће моралне силе за грађане, као и настојања саме цркве да се обраћа младим Русима.

 

WWW.POLITIKA.RS

Телевизијски канал повезан с Руском православном црквом објавио је позив за пријаву за ријалити шоу с духовним заокретом: место дешавања је острвски манастир на језеру...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Рекао бих да ово раде више у смислу неког мисионарења (пропагирање монаштва). Идеја јесте занимљива, али са аспекта манастирског живота самог по себи не видим неко оправдање. Ово је корак даље  од "ходочасничког туризма" који је манастире отворио за (мање-више побожан) свет. Сада милиони људи прате монахе у њиховим свакодневним активностима, а то није назначење манастира и монаштва.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Odlicna ideja!

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Исто мислим. Сигурна сам да неће бити баш шоу . Биће ријалити (пренос уживо) одличан начин да се једној  великој   земљи приближи монаштво и уопште  православље. 

                               :1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

                                                      Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Nisam siguran da ce rijaliti uspeti ako se u njemu ne pojavi gg. Amfilohije. No, njega ni nemaju potrebe da pozovu, on se sam pozove gde mu se svidja. Doduse, to su pretezno sa'rane.

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Grizzly Adams рече

Аматери... немају они појма шта је ријалити шоу... :smeh1:

Baš to... ovaj će verovatno da bude ili potpuno skaradan ili nešto najdosadnije ikad prikazivano na TVu... jer cela poenta rijalitija je kreiranje ludila, a ne prikazivanje stvarnosti...

 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Uopste nije dobra ideja. 

Cak moze se reci i pogubna za te ljude u manasturu. Uglavnom se takve emisije gledaju zbog svadja itd. 

Lose po narod. 

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

:lupaglavu::pop:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мислим да то и није тако лоша идеја. Многи и не знају какав се живот у манастирима одвија, које су то обавезе, дилеме, бриге и искушења са којима се монаси сусрећу свакодневно. Да би то сазнали морали би да посећују неки манастир редовно, а то код већине није пракса. Могу рећи да је телевизијски садржај који се емитовао у моје време у многоме утицао на моје одлуке и бирање посла којим се бавим. Па тако можда овај руски ријалити утиче на нечије животне одлуке и буде им на здравље и спасење. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...